• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yeni mezun-danışmanlık firmaları hakkında

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

rabia kç.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
9 Kasım 2016
Şehir
İstanbul
Firma
gıda san.
Arkadaşlar Merhaba

Çiçeği burnunda yeni mezunum. İş arayışım devam etmektedir. Tecrübesizim ve hiç birşey bilmiyorum sanrım. Çevre görevlisi belgemi ve isg uzmanlık belgemi aldım. Çevre danışmanlık firmasında işe başlama gibi bir durumum var lakin ne yapmam gerektiğini tam manasıyla bilmiyorum. Siz değerli üstadlarımın yardımını talep ediyorum. Bir sorum daha olacak sizlere, misal danışmanlık firmasnda işe başladım, acaba farklı bir iş yerinde isg uzmanlığımı kısmi süreli yapabilirmiyim böyle bir olanak var mı?
Teşekkürler..:hhhhhh:
 
@eyavuz

Öncelikle ithamlarınızla başlayalım.
1- Danışman olarak yaptığımız işe kolay diyorsunuz.
2- Danışman olarak sadece kopyala yapıştır ile iş yaptığımızı anlatıyorsunuz.
3- Danışman olarak 1-2 ayda tüm işi öğrenebileceğimizi söylüyorsunuz.

Kişisel Cevabım: Nasıl bir ilde, nasıl danışmanlarla çalışıyorsunuz orasını bilemem. Zaten her danışman aynı olacak diye bir kaide yok, bir elin beş parmağı bile birbirinden farklı. Ancak; kimse benim yaptığım işe kolay, kopyala/yapıştır, 1-2 ayda öğrenilebilir diyemez. Bunu demeye ne sizin unvanınız yeter, ne de sizin haddiniz. 2 Yıldır canımı dişime takıp bu işi yapıyorum, her gün kendimi daha da nasıl geliştiririm diye uğraşıyorum. Ancak sizin kendi kibrinizden olsa gerek, danışmanları ezme çabanız yüzünden mesleki hevesimiz yok oluyor.

Gelelim yaptığınız işe; yaptığınız işi açıklamaktan bu kadar korkmayın. Madem öyle ben de size bir ithamda bulunayım. Yıllarca KPSS soruları çalınmış diyorlar, hatta bu nedenle tonla tutuklanan insan var. O zaman bence siz de soruları çalıp, bu soruların cevaplarını sınavda yazarak KPSS'den yüksek puan aldınız. Hatta o ithamı daha da ağırlaştırayım, kesin bir dayınız falan vardır da o sayede işe girmişsinizdir.

Nasıl bir duygu? İnsanları zan altına sokmak, insanların moralini bozmak falan sizi iyi hissettiriyor olabilir ama ben bunları yazarken bile sinirden klavyeyi kıracak duruma geliyorum. 2 Yıldır ne bir işveren arkamızda duruyor, ne bir il müdürlüğü çalışanı, ne de bir bakanlık çalışanı. Danışmanlık işi ile uğraşan her danışman, dişinden tırnağından ve hatta zamanından fedakarlık ederek insanlara iş yaptırmaya çalışıyor. Sorsanız hepimiz meslektaşız değil mi? Sizin gibi meslektaş olmaz olsun.

Bu arada; mesajımı şikayet edebilirsiniz ancak ben sizinkini çoktan ettim. Çünkü gördüğüm kadarıyla gelen cevapta herhangi bir yaptırım uygulanmasına gerek görülmemiş. Madem öyle sizin kadar ağır yazmamda da bir sakınca olmaması gerektiği görüşündeyim.
 
Çok gereksiz triplere girdiniz. Herkes kendini biliyor. Üstünüze alınmayın. Çoğu danışmanlık firması bu şekilde çalışıyor ve piyasada herkes bunu biliyor. Gurur yapmaya gerek yok.
 
@eyavuz


Merhaba Yeniden,

Açıkçası bu işe yıllarını vermiş birisi olarak İl Müdürlüğü'nde çalışan bir personelin bu işin daha çok üzerine düşmesini, denetleyici pozisyonunu daha çok kullanmasını beklerdim. Siz böyle meslek dalını küçümserseniz danışman neler yapmaz.

Bir de İl Müdürlüğü'nde çalışan bir personel olarak "çevre görevlisi"nin sorumlulukları hakkında daha fazla bilgi sahibi olduğunuzu umuyorum. Zira yukarıda saydıklarınız bu işin küçük bir parçası. Daha beyanlar var, İç Tetkik-Eğitim var, sahayı düzenli denetleyip evrakın takip var, atık çalışmaları var. Var oğlu var.

Bir yeni mezuna sizin dediğiniz gibi bir dosyayı verirsiniz her gün gider gelir doldurur. Ama bu şekilde ancak "çevre görevlisi" olur. Bu unvanın hakkını verir istediği kadar "çevre görevlisi değilim ben" desin evrakları getirip götürerek ancak o unvana sahip olur. Bu unvanın benim ve çoğunluktaki çevre mühendislerinin gözündeki değeri de budur. Çevre Mühendisi ise gider tesise, tesisin problemlerini saptar ve bunları çözer, çözüm üretir. Firmanın atıklarını takip eder, beyanlarını takip eder, kapasitesini sorgular, belgelerini sorgular, yol gösterir danışmanlık yapar. Siz belki bağlı bulunduğunuz bölgede bunlara denk gelmemiş olabilirsiniz ama burada işlerini bu saydığım şekilde ve çok daha iyi biçimde yapan, yakın bir şekilde tanıdığım meslektaşlarım var.

Ben size bu yazdıklarınızdan ötürü bu davranışı yakıştıramadım. Konumunuz gereği bu işin yol göstericisi, çözüm bulucusu ve denetleyicisi olmanızı beklerdim.
 
Madem ki önünüze basit dosyalar geliyor. O halde olması gereken neyse o şekilde yönlendirirsiniz size evrakları sunan kişileri. Bulunduğunuz yerdeki danışmanlara göre bu mesleği nasıl böyle tanımlarsınız. İl Müdürlüklerini de görüyoruz. Bu işi severek hakkıyla yapan memur da var bu işi severek yapmıyorum diyen hiç bir şekilde elini taşın altına koymayan bankamatik memurları da var. Şimdi desek ki memurluk çok basit 1-2 ayda öğrenilecek iş bu söylem doğru bir söylem mi sizce? Koca mesleği nasıl bu kadar basite indirgersiniz. İnşallah şu devlet memurluğu yasası değişir de işini yapanla yapmayan belli olur. Bazen oluyor ki denetime gelen memur doğru dürüst bir şey bilmeden denetliyor. Burada danışmanlara laf edileceğine mesleki olarak neler yapılabilir nasıl olur da danışmanlık iyi hale getirilir bununla ilgili çalışmalar yapılmalı. Bütün süreci biz yönetip hazır dosyaları sizin önünüze getiriyoruz. O dosyalar hazırlanırken ne çalışmalar ne toplantılar yapılıyor. 1-2 evrak mı sandınız danışmanlığı.
 
Arkadaşlar dönüp dolaşıp aynı yere geliyoruz, 10 yıl özel sektörde çalıştım zorluğunu kimse benim kadar bilmez. Ben Siirt Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde çalışıyorum Adım Soyadım Erdoğan YAVUZ , yolu düşen olursa çayımı içmeye beklerim, 2002 mezuniyeti itibarı ile heryıl kpss ye girmiş ve 80-87 puanları aralığında sürekli puan aldım ispat isteyene çay ısmarladığımda gösterebilrim. Her yıl girme nededim özel sektörün istikrarsızlığıydı. Son olarak 2013 te 84 küsür bir puanla atandım. Ankara-İstanbul-Batman ve Diyarbakır firmaları ilimizde ağırlıklı çalışan firmalar ben buradan firma adı vermeyeyim sizin varsa tanıdıklarınız beni sorun ve bu yazdıklarınızı hak etmediğimi öğrendiğinizde utanın öyle çay içmeye gelin. Sahdaki meslektaşlarım için bırakın Müdürlerimi, Bakanlıktakilerle bile sürekli tartışma içindeyim ve moralsizim..

Sorun şöyle başladı: Yeni mezun biri danışmanlık yapabilir mi? yahu el İnsaf büyütmeyin abartmayın. BAL GİBİ yapar bu bir ÇEVRE MÜHENDİSİ ve herşeyi başarır. 1-2 ay çok bile söyledim, başladığı gün bile iş yürütür.
 
@eyavuz 50 yılda sektörde olsanız bu şekilde konuşmanız meslek etiğine uygun değil. Hala bunu anlayamıyor musunuz? İşin zorluğundan bahsetmişsiniz. Danışmanlık işi zordur. Bin bir türlü şeyle uğraşıyoruz. Mesele iş yürütmek değil. Kimi evrak işi olarak bakar kimi de işini profesyonel olarak yürütür. 1-2 ayda öğrenilebilecek işler olmadığını söylüyoruz size. Tabi ki yeni mezunlar bu işi yapabilir. Biz de bir şey bilmeden, aldığımız teorik eğitimle başladık işe. Ama araştırarak işi bilerek yapmaya çalışırsa bir kişi bu mesleğin ne kadar geniş kapsamlı olduğunu görür. Bu iş 2-3 evrak işi değil bunu söylemeye çalışıyoruz. Sahada olan bizler için bir şeyler yapıyorsanız ne güzel. Bizim de istediğimiz bu mesleğin en iyi şekilde icra edilmesi. Nitelikli personeller yetişmesi. Bu da özel sektör-kamu-işletmeler işbirliğiyle sağlanabilir ancak.
 
Arkadaşlar,

Gelen şikayetleri reddediyorum çünkü iki tarafta bence anlaması gerektiğini anladı. Bazı tartışamalarınız kişisel görüşlerdir. Kimisi işi 2 ayda öğrenileceğini düşünür kimisi daha fazla.

Tartışmalar çok güzel ve hararetli bundan ciddi anlamda memnunum ama memnun olmadığım kısım bu tartışma her iki tarafıda bir yere götürmez. Madem sıkıntılar var bu sıkıntılar nasıl giderilir bunu tartışın lütfen. Çözüme gitmeyecek bir tartışma sizleri yıpratır.

Sitemizde bakanlığın çeşitli kademelerinden bir çok büyüğümüz var emin olun bundan. Yapılan tartışmalarda eminim ki gitmesi gerektiği yere gitmesi gerektiği şekilde gidiyordur.

Şimdi uygun bir üslupla çözümü konuşma zamanı. Şimdi herkesi er meydanına bekliyorum.
 
@Fatih Özcan

Tabi, düşüncelerimi daha net ve daha sakince ileteyim. Bu meslekte kolay bir iş yoktur. Zor veya daha zor işler vardır (bence bu sektördeki en zor şey, fiziksel olarak da büyük efor sarfedilen emisyon ölçümü yapan arkadaşların işi). Mesleğe yeni başlayacak bir kişiye önerim, danışman firmada başlaması olur elbette. Çünkü mümkün olduğunca fazla proses öğrenebilecek, aynı anda mevzuatlara hakim olacak, mümkünse laboratuvarlar ile ilgili de bilgi toplayabilecektir (tespit, teklif, analiz, rapor vs.). Danışmanlık kopyala/yapıştır değildir. Bazen öyle konuları takip ediyoruz ki, anlatsak fıkra diye güler insanlar.

Konuda soran arkadaşa ithafen; KPSS gerçekten zorlu bir süreç, öyle ki 86 alıp atamayan insanlar da mevcut. Sadece KPSS'ye güvenerek hayata atılmak büyük risk olur hele ki yılda 5-10 atamanın yapıldığı bir ülkede. "Nasılsa başka işe geçeceğim" diye başlanılan her işte de elbette mutsuzluk baş gösterecektir. Oysa her gününü işine biraz daha adayarak, her gününü yeni bir şeyler öğrenmeye adayarak hayatını sürdüren MÜHENDİSLER, gelecekte devlete atandıklarında diğer çalışma arkadaşları için de güzel bir örnek olacaklardır.

Çünkü gördüğüm ve tecrübe edindiğim kadarıyla direkt olarak devlete giren birçok meslektaşımız, diğer mühendisleri hiçe sayıyor ya da yaptıkları işten memnun olmuyorlar. Çevre Müdürlüğü ya da Bakanlık çalışanları bile her şeyi bilemezken, danışmandan her şeyin bilinmesi isteniyor. Tesislerin yapmadıkları ödemeler nedeniyle yürütülemeyen işlerden danışmanlar sorumlu tutuluyor. Durumun vahameti budur. Yazdıklarımdan dolayı herhangi bir şekilde alınan arkadaşlarımız varsa, bu yazdıklarımı da göz önünde bulundurmalarını isterim. Gereksiz triplere girmiyoruz yani :)
 
Ben üslubumu hiçbir zaman bozmadım, sengin gibi mühendisler, kopyacı (vatan haini), dayısı olan.. gibi cümleler kurarak iftira edenler düşünsün. Amaç negatif oy vermekse hepsine bende vereyim bari :)
 
@rabiakoc

ÖNCELİKLE MAAŞ BEKLENTİNİZ YOKSA LÜTFEN ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ YAPMAYINIZ !!!
bu tabir çok yanlış ve sizin iş bulma sıkıntınızın temelini bu kafa yapısındaki çevre mühendisi arkadaşlar oluşturmaktadır. Aynen şunu söylüyorsunuz çevre baskısı var çok baskılandım dayanamıyorum artık 4 yıl okul okudum isg çevre görevlisine bi dünya para ve emek döktüm ama kodamanlar benim üzerimden para kazansınlar ben sadece çevremdekiler bana baskı uygulamasınlar çalışayım.
bu kafa ile bişey başaramassınız bu kafa genç arkadaşların önünü tıkamaktadır.
acımasızlığım için kusura bakmayın ama siz tecrübesiz değilsiniz sadece değerinizin farkında değilsiniz.
sizden öncekilerde farkında olmadığı için siz sıkıntı yaşıyorsunuz. siz değersiz olduğunuzu düşündüğünüz içinde sizden sonrakiler sıkıntı yaşayacaklar.
benim size tavsiyem kafanızı toparlayın toplumdaki ve toplum sağlığındaki ve hatta insan soyunun üzerindeki değerinizin farkına varın. ardından diğer şeyler hallolur. çuvalla yeni mezun çevre mühendisini asgari ücretle işe başlatıp bir yılını doldurmadan yeniden yeni mezun çevre mühendisi çalıştıran firma var.
Siz çok değerlisiniz, siz çevre mühendisisiniz boru yani lütfen derhal meslektaşlarınızın ve mesleğinizin geleceği için maaşınızı önemseyin kesinlikle önemseyin. çünkü para değerin bir nevi saygınlığın bir göstergesidir.
 
@Mesut Güngör Öncelikle düşüncelerinizin harfi harfine katıldığımı belirtmek isterim ayrıca acımasız olduğunuzu da düşünmüyorum. Şöyle ki çevrem tarafımdan baskıya uğramıyayım diye çalışmak istiyorum diye bir şey yok. Ama ister istemez uzun süren bu baskı yıpratıcı olabiliyor ve değersiz hissettirebiliyor. Mesleğime değer vermemiş ve önemini bilmemiş olsaydım bir çok farklı alanda çalışmaya başlardım aylarca evde olamama ve ihtiyacım olmasına rağmen . Düşük maaş konusuna gelince Temmuz 2017 mezunuyum yani önü tıkanan genç arkadaşlardan biriyim yani bu yapıyı ben oluşturmadım. 'Firmalar' tarafından tecrübesiz olarak adlandırılıyorum. Yok yani öyle de böylede bir iş bulamıyorum. Her yolu denediğimi düşünüyorum ama hala bir çıkış bulamadım. Neyse hayırlısı olsun. Tavsiyeleriniz için teşekkürler.
 
Herkese merhaba, özel sektörde çalışmanın zorlukları var. Devlet sektöründe çalışmakta zor. @eyavuz sizi özel sektörde bıktıranlar olmuş. Helaliyle kazanılarak çalışılan işte herkesin yükü ağır olur. Yeter ki biz isteyelim, yeter ki sabır edin. Allah elbette iyi yerlere getirir. Özel sektörde çalışmak her zaman avantajlıdır. Herkes devlette çalışacak diye bir kaide yok. Bizde ki asıl sorun araştırma yapmamaktır. Mesleğimiz çok güzel ve yeni projeler geliştirmek gerekli. Ücret konusuna gelince, tecrübe kazandıkça iyi maaşlar gelecektir. Şu anlama gelmesin; düşük maaşa başlayın. Ben 1 sene danışmanlıkta çalıştım ve şimdi özel bir firmada çalışıyorum. Firma da daha da üstüne koydum. Ama danışmanlıkta iyi ki çalışmışım. Bir de birbirimizi kırmadan ve ağır söz söylemeden konuşalım. Çünkü insan insana lazım.
 
ben @eyavuz beyin söylediklerine katılıyorum ancak kısmen. Birincisi Kpss 5 ayda halledilebilecek bir sınav değil 5 ay sonunda alacağınız 80 puan ortalama üzerinden iyi bir puan gibi gözüksede büyük ihtimalle bir çevre mühendisinin hiçbir işine yaramayacaktır.
İkincisi Çevre Danışmanlık firmaları gerçekten çok fazla meslek öğretmez size ve daha üstün körü bilgi sahibi olursunuz. Örneğin 10 firmaya bakarsınız bunlar inşaat, tekstil, ilaç ve gıda firmaları olur ancak siz hiçbirine tam manasıyla hakim olamazsınız. Yasal zorunluluklarını yerine getirirsiniz. Ancak yanlızca örneğin bir ilaç firmasında çalışsanız proseslerine tamamen hakim olur, atıkları yönetir ve işin detaylarına girersiniz diye düşünüyorum.
 
Herkese ayrı ayrı teşekkür ederim. Herkesin fikri deneyimi benim için çok değerli, tavsiyeleriniz için tekrar teşekkür ederim.
 
Uzun süredir sitede eskisi kadar faal değilim. Ara sıra girip okuyorum yazılanları. Ancak bu tartışmaya şu açıdan yorum yapmak istedim.

İki taraf da birbirini yeterince anlamadan, yazılanları tam olarak okumadan, önyargılarla ve boşlukları kendileri doldurarak birbirine saldırı hâlinde maalesef.

Öncelikle belirtmeliyim ki danışmanlık kolay bir iş değildir. Çevre Görevlisi o mesleki unvana verilen ad olmakla birlikte Danışmanlık sadece evrak getir-götür veya kopyala/yapıştır yap gibi bir süreç değildir. Danışmanlık adı üzerinde belli bir konuya ilişkin bir tesise veya faaliyete mesleki ve teknik açıdan yol gösterme işlemlerini kapsar. Ülkemiz de gerek çalışanlar gerekse işverenler tarafından bunun sadece belge getir-götür işi gibi düşünülmesi doğru değil. Danışman firma vizyonuna göre çevresel alanda çok farklı faaliyetler de gerçekleştirebilir.

Öte yandan devlet işi de kolay değildir. Memurlara da gereksiz birtakım sözler edildiğini görüyorum. Aksine devletin memuru kamu yararı için uğraşır ve yalan yanlış atıflara, sektörden gelen gereksiz ithamlara karşı bunu yapmaya çalışır.

Kimse kimsenin mesleğini ve yaptığı işi küçümseyemez. Buradaki sorunun da küçümsemek olduğunu düşünmüyorum zaten. Aksine yanlış anlaşılmadan dolayı bu şekilde ilerleyen gereksiz bir tartışma var.

Mezun olan genç arkadaşımıza gelecek olursak; benim naçizane tavsiyem istediği her şeyi azmettiği sürece yapabileceği yönünde. Öncelikle kendi ilgi alanlarını ve hedeflerini belirlemelisin. Sonra o hedef yolunda ilerlemelisin. Danışmanlık yapabilir o sıra zarfında bu mesleğin sana uygun olup olmadığını değerlendirebilirsin. Uygun bulmazsan projelendirme sektörüne veya çeşitli başka alanlara yönelebilirsin.

Ancak, sosyal, maddi ve mesleki haklar konusunda çok ihtiyaç sahibi olunmadığı sürece haklarınızı yedirmeyiniz. Hakkınızda ve hepimizin hakkında Hayırlısını dilerim.
 
Arkadaşlar merhaba, konudan biraz kopuk ama yeni başlık açmak istemedim. Ben 2017 haziranda mezun oldum ve malesef iş durumları da pek parlak değil. Aralık sınavıyla c sınıfı iş güvenliği belgesi aldım. Önceliğim çevre olduğu için iş güvenliği alanında hiçbir başvuru yapmadim. Şimdi sorum şu yönde olacak, malum çevreden iş bulamadım (danışmanlık firmaları), şimdi iş güvenliğinden başvurular yapsam bunun bana çevre açısından bir artısı olur mu? Yani bir süre iş güvenliğinde çalışsam (osgb) sonra çevreye geçersem hala tecrübesiz olarak mı nitelendirilirim? Artık boş durmaktan oldukça sıkılmış durumdayım bu yüzden bir çıkış arıyorum, fikirleriniz önemlidir yardımcı olursanız çok sevinirim.
 
İSG yaptıktan sonra Çevre Mühendisliği'nde tecrübesiz olacaksın. Yine sıfırdan başlaman gerekecek. Bence bir yerden başla.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst