• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tüm Sınav Soruları Buraya

Can Avşar

Antalya İl Temsilcisi
Etkinlik Grubu
Katılım
25 Şubat 2009
Şehir
Antalya
Firma
ARÜV ÇEVRE MÜH. A.Ş.
Evet arkadaşlar derslerde sorulan vize, final tüm sınav sorularını bu başlık altında paylaşalım.

Paylaşım şekli
Üniversite :
Dersin Adı :
Dersin Hocası :
Sınavın Tarihi :
Sınav Soruları :

Bu şekli bozmazsak güzel bir arşiv yaparız. Hadi herkesi Bekliyorum.

Üniversite : Süleyman Demirel Üniversitesi
Dersin Adı : Katı Atıklar
Dersin Hocası : Yrd.Doç.Dr. İsmail Tosun
Sınavın Yılı : 2007 Güz
Sınav Soruları :
 

Ekli dosyalar

  • Katı atık vize soruları.pdf
    214.6 KB · Görüntüleme: 2,998
haliçteki alg patlamasının kaynakları ve çözüm yolları nelerdir? hocam ödev vermiş acil lazım bana size zahmet
 

Ekli dosyalar

  • 5bab6c3d-12f7-4cc5-a937-07c6f2573e92.jpg
    5bab6c3d-12f7-4cc5-a937-07c6f2573e92.jpg
    69.2 KB · Görüntüleme: 39
evet biliyorum gönderdiğim resimdeki sorunun açılımı yazıyo
 

Ekli dosyalar

  • 5bab6c3d-12f7-4cc5-a937-07c6f2573e92.jpg
    5bab6c3d-12f7-4cc5-a937-07c6f2573e92.jpg
    69.2 KB · Görüntüleme: 31
Bu konuyu açmadan önce bir kaç satır altta ana ekranda ödevinin çözümü var biraz daha dikkatli bakarsan yormaz da ;) linki verdiğim konuda arkadaşlar açıklıyor kolay gelsin
 
aslında eğitim de sıkıntı var abi gerçekten sıkıntılı ya başlarsak günlerce bitmez hocalar gerçekten salak saçma şeylere takılıyor ...
 
linkte gönderdiği cevapta evsel atıklardan bahsediyo ama diikat edersen gönderdiğim dosyada evsel ,endüstiryel atık cevaplarını kabul etmeyeceğini bilidrmiş attığım dosyayı iyice bakmadan yorum yapmışssınız
 
Merhaba, ödevim için bir Paket Arıtma Tesisi tasarlayacağım. Bu tesis Gebze'de üretilecek ve Alaçatı'da kullanılacak. Bu konuda dikkat etmem gerekenleri ve taşıma kriterlerini araştırdım fakat net bir sonuca ulaşamadım. Yardımcı olabilir misiniz ?
 
Merhaba,

Gerekli matematiksel hesaplamaları yaptınız mı? Örneğin Biyolojik Paket Arıtmada kullanacağınız difüzör sayısı önemlidir. Yeteri kadar hava verebilecek misiniz kontrollerini sağlamanız lazım. Gelen atıksu karakteristiği önemli. Bu paket arıtma nerede kullanılacak? Otel, restoran, yazlık gibi yerlere ait olacaksa yağ tutucu konması mantıklı olacak. Çalışma periyotları nasıl ayarlanacak? Genellikle 4 periyottan günde 6 çevrim sağlanıyor benim gördüğüm paket arıtmalarda. Ancak esnetmek (4 periyot 3 çevrim vs.) sizin elinizde.

4 Periyot:
- Besleme (1 saat)
- Havalandırma (1 saat)
- Bekletme (1 saat)
- Deşarj (1 saat)


Kullanılacak dezenfektanlar, boru çapları gibi birçok ufak ama önemli detay barındırıyor AAT tasarımı. Ödevinizde bugüne kadar yaptıklarınızı paylaşmanız, yol göstermemiz açısından daha sağlıklı olacaktır.
İyi çalışmalar.
 
Bir endüstriyel tesis için atıksu arıtma tesisi tasarımı yapma görevi size verilse nasıl bir hazırlık yaparsınız, hangi dokümanları incelersiniz, hangi parametreleri dikkate alırsınız?
 
Öncelikli , ilgili sektör ile ilgili bilgiler toplayın. Sektörün üretim prosesleri , kullanılan hammaddeler, kullanılan su ve çıkan atıksu konularında hem işletmeye hem de dokümantasyonları inceleyin. Atıksuyun hangi aşamalarda oluştuğundan emin olduktan sonra oluşacak debiyi önce bilmeniz gerekir. Çünkü debi endüstriyel arıtmalarda hep sorun olmuştur. Örnek ; bir yağ fabrikasında debi 50 m3/gün aldınız daha sonra bu debinin x2 olduğunu tesise girişte öğrenirseniz sisteminiz otomatik olarak göçmüş oluyor. Debi öğrendikten sonra arıtma tesisini yerleştireceğiniz alanı iyi analiz etmeniz gerekir. Çünkü atıksu kanalları , toplama yerleri önceden bilinmeli ki arıtma tesisini kurduğunuz zaman atıksuyun tümünü toplama şansınız olsun. Daha sonra ilgili sektörün kirlilik yükünü ön araştırma ile bir araştırın. En kesin çözüm olarak atıksudan bir giriş numunesi alınır ve analizi yaptırmak gerekir. Bu kirlilk yüklerine göre tasarım yapmanız gerekir. Tasarımda dikkat etmeniz gereken , işletmenin büyüme endeksini de göz önünde bulundurarak bir tasarım yapmak gerekir. Çünkü 5-10 yıl sonra artacak bir debi tesisin revize edilmesine neden olabilir. Kirlilik yüklerinde en hassas parametre KOİ 'dir ama bazı sektörlerde KOİ değil bazen PH bile temel kirletici olabilir. Bu sektörün özellikleri ile alakalıdır. İlk cümlede dediğim gibi sektörü iyi tanıyın.
Doküman olarak size tavsiyem Fisün Şengülün Endüstriyel Atıksuların Arıtılması kitabıdır. Kitapta tüm sektörlerle alakalı tablolar ve uygulanmış metodlar yer almaktadır.

Tesisin yerlerşimi sizin yaptığınız tasarıma göre küçük kalırsa kuracağınız tesiste yükseklik en boy bazında değişiklik yaparak sığdırabilirsiniz.
İki konu var ,1.debi 2.Kirlilik yükü . Tabi en başka sektörü çok iyi tanıyın ki işletme sorumlusu veya biri soru sorduğunda hemen cevaplayabilin. Kolay gelsin..
 
Cem kardeşim bilgilerin için teşekkürler. Ancak bir iki konuda uyarmam gerekiyor. Difüzör sayısı havalandırma ile alakalı bir durum değil, az difüzör ile de çok hava verebilirsiniz. Çünkü blowerın kapasitesi önemlidir burda. Difüzörlerin m3/saat bazlı geçirgenliğini seçmek bizim elimizde. Difüzör sayısı havalandırmada önemlidir ama sayısı değil de blowerın kapasitesi daha önemlidir.
ikincisi sizin bahsettiğiniz sistem keslikli reaktördür. Kesikli reaktör az nüfuslu bölgelerde kullanılır. Paket arıtmaların tümünde bu sistem kullanılmaz, debisi daha az ve çok fazla kişinin olmadığı yerlerde hem kirlilik yükü için hem de enerji tasarrufu için kullanılmaktadır.

Kesikli reaktörde hava süresini en az 2 saat tavsiye ediyoruz. Bekletme süresi(çökme) de 30 dk olarak tavsiye ediyoruz. Çünkü uygulamalarda 1 saat bekleyen sistemlerde çöken çamurun tekrar yüzme eğilimi gösterdiğini gördük.
 
Türkiye'de doğal arıtım çok az bölgede var. Doğal arıtım arazide arıtma olabilir,stabilizasyon havuzları olabilir, bir çukur kazılıp oradaki canlı yaşamdan faydalanarak arıtım olabilir. Ama soğuk iklimlerde arazide arıtma yöntemi pek olumlu sonuçlar vermeyebilir. Hem don olayı hem de kar yağması bu durumu engelleyebilir. Stabilzasyon havuzlarını küçük nüfuslu, kullanılacak alanı büyük ve tarımdan uzak alanlarda kurulmasını ben de tavsiye ederim. En son yöntem olan çukur kazılıp içerisinde ciğer,şeker atılan foseptik çukurları ev bazında olabilir. Kanalizasyon sistemi yok ise bu yöntemi uygulayabilir.

1. Arazide arıtma yöntemi iklimi güzel yerlerde uygun olabilir ama toprağın geçirgenliği, toprağın kirliliği tutma kapasitesi, eğimi ve en sonra noktaya ulaştığında bir temiz suya ,yerleşim yerine ,sulama suyuna karışma durumu önemlidir.
2.Stabilazyon havuzları, alan gerekli , iyi bir şekilde geçirimsiz tabanı olmalı, yerleşim yerinden uzak olmalı.Soğuk iklimlerde kullanılabilir. Don olayı olabilir ama suda sürekli sürekli sirkülasyon olduğu için o don olayı uzun sürmez.
3. Çukur aç içine yap yöntemi :) en son bu yöntem olmalıdır. Çünkü kötü koku ve geçirimli zemin olduğundan kontrollü bir şekilde yapılması gerekir.

Stabilizasyon havuzları ile ilgili dokümanı eke bırakıyorum incelersiniz.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Doğrudur Mervan Bey, ben de karşılaştığım çeşitli durumlardan örnek vererek açıkladım. Benim bölgemde herhangi bir sorunla karşılaşmadığım için, arkadaş da herhangi bir sayısal değer vermediği için bir yerden başlamak gerek diye düşündüm :) Malum herkes bildiğini bir şekilde saklamanın peşinde olmuş, bari ufak tefek bilgilerimizle biz yönlendirmeler yapalım.
 
Üst