• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tehlikesiz atık toplama ayırma belgesi alınması

Nermin Tuğralı

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
25 Ocak 2012
merhaba arkadaşlar,
tehlikesiz atık toplama ayırma belgesi il çevre müdürlüklerinden alınıyor. belge almak için istenen belgeler nelerdir? yardımcı olursanız sevinirim. iyi çalılmalar dilerim.
 
Tehlikesiz atık toplama-ayırma tesislerinde aranan şartlar
MADDE 12 – (1) Tehlikesiz atık toplama-ayırma faaliyeti yapanlar faaliyet sahalarında aşağıda belirtilen tedbirleri alırlar;
a) Stok sahasının zemin geçirimsizliği beton veya benzeri malzeme ile sağlanır, yağmur ve yüzey sularının drenajı için tedbirler alınır.
b) Tesis genelinde oluşacak yağmur suları, yıkama ve benzeri atık sulardan ayrı toplanır.
c) Gürültü, toz gibi kirleticilere karşı ilgili yönetmeliklerde tanımlanan sınır değerlere uyulur.
ç) Tesis çevresi dışarıdan görülmeyecek şekilde çevrilir ve bu alana personel harici kişilerin izinsiz girmesi önlenir.
d) Metal hurda toplama-ayırma faaliyeti yapan tesislerde taşınabilir radyasyon ölçüm cihazı ve yeterlilik sahibi personel bulundurulur. OSB, küçük sanayi siteleri vb. şekilde toplu halde bulunan ve giriş çıkışları kontrol altına alınmış sanayi sitelerinin girişlerinde radyasyon kontrol sistemi ve yeterlilik sahibi personel varsa bu şart aranmaz.
e) Yağ ile veya başka malzemelerle kirlenmiş parçalar, akü, pil, metal dışı yabancı malzemeler için ayrı ayrı konteynır kullanılır.
f) Yağ ile kontamine olmuş yüzeyi temizlemek amacıyla absorban malzemeler ile yağ çözücüler bulundurulur.
(2) Metal hurda toplama-ayırma işi yapanların faaliyet sahalarından kaynaklanan bakiye atıklar için türlerine göre 11 inci maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen hükümlere uyması zorunludur.
Geri kazanım tesislerine çevre lisansı verilmesi
MADDE 13 – (1) (Değişik:RG-11/3/2015-29292) Tehlikesiz atık geri kazanım tesisi ile metal hurda ıslahı/geri kazanımı tesisi kurmak ve işletmek isteyen gerçek ve tüzel kişilerin çevre lisansı alması zorunludur. Çevre lisansı alınması işlemlerinde Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği hükümleri uygulanır. Söz konusu Yönetmeliğin Ek-3C’sinde yer alan Teknik Uygunluk Raporunda, bu Tebliğin Ek-1'inde verilen bilgi ve belgelerin bulunması zorunludur.
(2) Birbirini tamamlayan ve benzer teknoloji kullanan kompleks tesis üniteleri çevre lisansı alma açısından tek ünite sayılır.
(3) (Değişik:RG-11/3/2015-29292) Bu Tebliğde tanımlanan tehlikesiz atık geri kazanım tesislerine Bakanlık tarafından çevre lisansı; tehlikesiz atık ve metal hurda toplama-ayırma tesislerine il müdürlükleri tarafından 7 nci maddenin birinci fıkrasının (d) bendinde düzenlenen belge verilir. Metal hurda ıslah/geri kazanım tesislerinin toplama-ayırma faaliyeti için il müdürlüklerinden belge almaları şartı aranmaz.

BAZI TEHLİKESİZ ATIKLARIN GERİ KAZANIMI TEBLİĞİ.
BU TEBLİĞE GÖRE HAREKET EDİN LÜTFEN
 
@ülkü pak geniş
@Didem Akman
Teşekkür ederim. ara ara deniyorum ama degişen bir durum yok hala şifre istiyor. Bakanlıkla görüşmeyi deneyecem bide umarım işe yarar.
 
Arkadaşlar merhaba. Diyaliz suyu bidonları vb plastik bidonlar 15 01 02 atık koduna mı dahildir? Tehlikesiz atık geri kazanımı yapan bir tesis bu atık koduyla bidon toplayabilir mi? Toplama-Ayırma belgesi için başvuru yapacağım atık kodlarıma 15 01 02 kodunu eklersem il müdürlüğü kabul eder mi?
 
EK-2
TEBLİĞ KAPSAMINDA OLMAYAN TEHLİKESİZ ATIKLAR

02​
TARIM, BAHÇIVANLIK, SU KÜLTÜRÜ, ORMANCILIK, AVCILIK VE BALIKÇILIK, GIDA HAZIRLAMA VE İŞLEMEDEN KAYNAKLANAN ATIKLAR

02 01 03​
Bitki dokusu atıkları

02 01 06​
Ayrı toplanmış ve saha dışında işlem görecek hayvan pislikleri, idrar ve tezek (pisletilmiş saman dahil), akan sıvılar


15​
ATIK AMBALAJLAR; BAŞKA BİR ŞEKİLDE BELİRTİLMEMİŞ EMİCİLER, SİLME BEZLERİ, FİLTRE MALZEMELERİ VE KORUYUCU GİYSİLER

15 01​
Ambalaj (Belediyenin Ayrı Toplanmış Ambalaj Atıkları Dahil)

15 01 01​
Kağıt ve karton ambalaj

15 01 02​
Plastik ambalaj

15 01 03​
Ahşap ambalaj
 
@Neşat Ören
ARKADAŞLAR MERHABA BİRKAÇ SORUM OLACAK
- ATIK LİSTESİNİ BİZMİ BELİRLİYORUZ ?
- HER ATIK KODU İÇİN ÖDENEN BİR ÜCRET VARMIDIR.?
TEŞEKKÜRLER...
 
Merhabalar ,

Diyaliz makinası temizleme suyunun tehlikeli veya tehlikesiz olup olmadığını belirlemek için içeriğini ve MSDS ini incelemek gerekmektedir.
Dolayısıyla elinizde kimyasalınızın MSDS i varsa paylaşabilirseniz yardımcı olabiliriz
 
Merhaba,
Ben bir tekstil firmasında çalışıyorum. Tekstil kırpıntılarımızdan ( recycle kumaş elde ediyoruz ve üretimde tekrar kullanıyoruz. Türkiye çapında bölgesel olarak tekstil atölyelerimiz var ve biz atıkların taşınmasını ve toplama ayırmasını kendi bünyemizde yapmak istiyoruz. Sadece recycle (kumaş geri dönüşüm) işlemini başka bir firmaya vereceğiz.
Bu durumda tehlikesiz atık toplama ayırma belgesi ve atık taşıma lisansı şartlarını sağlamak yeterli midir?
Herhangi bir fabrikamızın arazisi içinde bu alanı inşaa edip, ruhsat ve yapı kullanım izni kısımlarını güncellersek üretim yaptğımız sahada böyle bir tesise izin verilir mi?

Merak ettiklerim bunlardır, bilen arkadaşlar varsa bilgi rica ederim :)
 
Merhaba, sadece bahsettiğiniz faaliyetler yapılacaksa Toplama - Ayırma Belgesi işinizi görecektir. İl Müdürlüğünüze ait web sitesinden fiziki şartları incelemenizi tavsiye ederim. Ambalaj atığı olmadığından ötürü yer kısıtlaması bulunmamaktadır. Tüm evraklarınız doğruysa belgelerinizi kolaylıkla alabilirsiniz.

Şimdiden hayırlı olsun.
 
Cansu Hanım Merhaba, dışarıdan herhangi bir şekilde atık almayarak kendi çıkan atıklarınızı geri kazanıyorsanız il çevre müdürlüğüne görüş sorarak tesis içi geri kazanım belgesi alabilirsiniz. Aynı ada ve parsel içerisinde tesis kurabilir ve bu tesisi başka biri işletecek ise geri kazanım lisansı alarak atıkları geri kazanabilirsiniz (Eğer tesisi siz işletecekseniz yine geri kazanım lisansı almanız gerekecek). Aynı ada ve parsel içerisinde A ve B firması bulunabilir ve bunların sahipleri veya unvanları farklı ise ayrı ayrı çevre izin ve/veya lisansı alması gerekir. Tehlikesiz atık geri kazanım lisansı olan firma atık üreticilerinden toplama ayırma belgesi olmaksızın atık alabilir. Zaten geri kazanım lisansı ile yurtdışından kumaş atığı getirebilirsiniz. Şu durumda var; firma para kazanmak adına toplama ayırma belgesi alarak atık alımı ve satımı yapabilirsiniz.
 
Peki, ürün naylon ambalajları ve kağıt - karton gibi malzemelerde çıkıyor. Bunları da depolamak ve ayrıştırmak istediğimiz zaman yer kısıtlamasıyla ilgili bahsettiğiniz durum nedir?
 
@Cansu Özcan Atay Ambalaj atığı geri kazanım tesislerinde 1.000 m² alan gerekiyor. Siz geri kazanım değil toplama ayırma yapmak istiyorsunuz. Ambalaj atığı toplama ayırma faaliyeti için istenen şartlar farklı, tehlikesiz atık için farklı oluyor.

Ama sizin malzemeleriniz "atık" olarak çıkacaksa; geçici olarak Tehlikesiz Atık Depolama Sahası'na biriktirebilirsiniz.
 
Merhaba,

Atığımız kendimizden çıkıyor. Şuanda atık alım-satımı yapmak öncelikli planımız değil. Geri kazanımı yapan firmalara ödediğimiz taşıma ve toplama ayırma bedellerini ödemek istemediğimiz için böyle bir işe girişmek istiyoruz açıkçası ama bahsettiğiniz tesis içi geri kazanım olayı da cazip geldi. Onu da araştıracağım, teşekkürler bilgileriniz için.
 
hastaneden istedim elime ulaşmadı ulaştığıda göndereceğim teşekkür ederim. birde hastaneler için acil yönetim planı ve çevresel risk analizi hakkında bilginiz var mı
 
Arkadaşlar merhaba;
Çalışmış olduğum tehlikesiz atık toplama ayırma belgesi olan firmam şahıs şirketi olup limited şirketi halini almak istiyor.Bu aşamada belge hale geçerli olacak mıdır yoksa belgeyi almak için tekrar sürecin başlatılmış olması mı gereklidir.
 
Merhabalar ,

Ç.İ.L.Y derki ;

22786

Sizin aşağıdaki gibi bir durumla ilginiz yoksa yukarıda ki maddelerde belirtilen işlemleri uygulayacaksınız. Emin olmak adına il müdürlüğünüzden de bilgi alabilirsiniz.

a) İşletmenin faaliyet yerinin değişmesi,

b) İşletmenin faaliyet konusunun değişmesi,

c) İşletmenin yakıtının ve/veya yakma sisteminin değişmesi,

ç) İşletmenin toplam üretim kapasitesinin veya toplam yakma/anma ısıl gücünün en az 1/3 oranında artmasıveya artış miktarının bu Yönetmeliğin Ek-1 Listesi kapsamında yer alması.
 
Merhaba, sizi unvan değişikliği yapacağınız zaman belgeyi de yenilemeniz gerekmektedir. Hatta çed görüşünüzü vb. Belgeleri yenilemenizde fayda olacaktır. Ünvan değişikliğinin yapıldığına dair ticaret sicil gazetesi veya başka bir belge varsa il çevreye dilekçe ile sunarsınız ve geçerlilik tarihi değişmemek kaydıyla belge yeniden düzenlenir.
 
Üst