• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tehlikeli atık mali sorumluluk sigortası

Erman Şenyürek

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
5 Eylül 2010
Bilindiği üzere ilgili yönetmelik hükümlerine göre ayda 1 ton ve üzeri atık üreticileri valilikten geçici depolama izni almakla yükümlüdür.

geçici depolama izni alabilmek içinde sanırım tehlikeli atık mali sorumluluk sigortası yaptırmak gerekli?

Pratikte bunun uygulamasını yaşayan arkadaşlar oldu ise tecrübelerini paylaşmalarını dilerim.

Saygılarımla;
 
@tonyalı

Bu atığın bertarafında Türkiye'de yetkili olan lisanslı firmalar aşağıda verilmiştir. Danışmanı olduğum hastanede bu atıktan vardı biz bertarafında şöyle bir yol izledik.
1. Atığımız 50 kg altında* olduğu için bertaraf firmalarından yalnızca bertaraf ücreti için teklif istedik.
2. Gelen teklifleri inceledik bize cazip gelen ile anlaştık ve atığımızı sızdırmaz geçirimsiz bir bidonda (Uluslararası Standartlara uygun ambalajlayarak) 50 kg altında olacak şekilde kargo ile firmaya gönderdik. 3.50 kg altında UATF kullanılması şart değildir fakat atığın tesise kabulü ve nihai bertarafını göstern bir form ,yazı vb evrak talep ettik firmada nihai bertarafından sonra ilgili evrağı bize gönderdi.

*Tehlikeli Atıkların Kontrol Yönetmeliği Madde 14 inceleyebilirsiniz
AYTAÇ HANOĞLU AMBALAJ ATIK TOPLAMA VE GERİ DÖNÜŞÜM İŞLERİ (GERİ KAZANIM) E91 Karayolu Üzeri Gözene Mevkii 315-3937 Parsel Erzin/HATAY HATAY 0326 691 00 02 0326 691 00 02 Tehlikeli Atık TA-İL-31-309-R13 22.10.2013 R13 EKOLOJİK ENERJİ A.Ş. - KEMERBURGAZ TESİSİ KEMERBURGAZ HASDAL YOLU 6KM EYÜP ISTANBUL 2123602981 2123601325 Tehlikeli Atık TA-İL-34-096-R1-R12 29.12.2012 R1 R12 EKOVAR ATIK DEPOLAMA MÜŞ. NAK. VE TİC. LTD. ŞTİ. Yenikent Beldesi İncirlik Köyü 289 Parsel No:70 Sincan/ANKARA ANKARA 3124421305 3124421306 Tehlikeli Atık TA-İL-06-275-R13 07.07.2012 R13 İSTAÇ İSTANBUL ÇEVRE YÖNETİMİ SANAYI VE TİCARET ANONIM ŞİRKETİ - KÖMÜRCÜODA TESİSLERİ Kömürcüoda Düzenli Depolama Alanı: Kömürcüoda Mevkii, Karakiraz Köyü/Şile/İstanbul ISTANBUL 2167328705 2167328713 Tehlikeli Atık TA-İL-34-262-R13 25.05.2013 R13 İZAYDAŞ İZMİT ATIK VE ART. ARITMA YAK. VE DEĞER. A.Ş. SOLAKLAR KÖYÜ MEVKİ İZMİT /KOCAELİ KOCAELI 2623166000 2623166050 Yakma TA-İL-41-002-D10 19.08.2011 D10 SÜREKO ATIK YÖNETİMİ NAKLİYE LOJİSTİK SAN TİC.LTD.ŞTİ ANKARA TESİSİ (ESKİ SERDAR MÜH.) İSTANBUL KARAYOLU 28.KM SARAYKÖY MEVKİİ KAZAN ANKARA 3128154436 3128154438 Tehlikeli Atık TA-İL-06-21-R13 02.09.2012 R13
 
Hangi fırmaya gönderıyonuz ısım verebılırmısnız bızde gondersek oraya. birde patolojık dedıgım atıklar sıvı atıklar kımyasallar onlar tehlıklı atıklarlan nasıl bertaraf edılsınkı. bırde bıdonların resımlerını ve nerden temın ettıgınızı soyleyebılırmısnız. [email protected] adresıne resımlerı gonderebılırmısnız.
 
Şimdi benimde başıma geldi bu. sanırım sigorta şirketlerinin ismini yazmamın bir sakıncası olmaz. Önce Ergo sigorta ile görüştüm ve ciro, atık kodu listesi vb istedi sonrasında da 1500 küsür tl lik bir teklif yolladı. ama elimde danışman arkadaşlardan aldığım ergonun bir kaç teklif örneği daha var. onlarda ortalama 200-300 tl iken bize neden böle yüksek çıktı? daha sonra anadalu sigortadan teklif istedim onlarda ruhsat numarası sordu. tehlikeli atık depolama ruhsatı gibi bir şey istiyor. bu nasıl garip bir prosedür?şantiye işi yapıyoruz ve depolamada yapıyoruz. aama tehlikeli atık sınıfına giren atık çok fazla değil.
 
@oseflek

Her sigorta acentası bu konuya vakıf değil, örneğin x sigorta şirketinin bir şubesi konuyu çok iyi biliyorken bir diğeri konuyu duymamış bile. O yüzden tercih ettiğiniz firmanın bu konuda tecrübesi olmasına dikkat edin. Bende bir yerden teklif aldım, aldığım teklif 2500 tl idi sonra aynı firma 300 tl ye düştü. :) hemde aynı şartlarda.
 
Arkadaşlar dün elime anadolu sigortanın fiyat teklifi ulaştı ve 265 tl! şirket sigortanızı nereden yapıyorsanız bu poliçeyide ona ekletin. sanırım fiyat bu yüzden çok değişti. ayrıca rtelikeli atık depolama ruhsatı nosu vb istediler ama bulunmadığını ve ayda 1 ton dan az tehlikeli atık çıktığını anlatan bir mail atarakta olay çözüldü. bilgilerinize.
 
Anadolu Sigorta ve diğerleri teklif alırken Ciro soruyor, Ruhsat soruyor. Tehlikeli Atık Geçici Depolama yapan (Ara depolama değil) firma bu ciroyu nasıl hesaplar. Acenteler toplam ciroyu istiyorlar.
Ruhsat istiyorlar ne ruhsatı? Silah taşıma ruhsatı, Faaliyet Ruhsatı (Üretim, Alım-Satım, Depolama, Sigortacılık....), Yapı Ruhsatı?

İstenen Faaliyet ruhsatı ise şimdi sadece üretimi sonucu oluşturduğu atıktan dolayı Tehlikeli Atık Geçici Depolama yapan firma bunun için depolama konulu Faaliyet Ruhsatı mı alacak? İl Müdürlüğünden izin mi alacak?
Aldemir072:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Örnek:
Bertaraf/Geri Kazanım için 10000 lira harcadınız,
Varil, yağ vb. atığınızdan 1000 lira gelir elde ettiniz. Cironuz nedir?
Emtea Miktarı diye birşey var bu ne demek?
Boru hattı uzunluğu/tonaj?
Bu istenen bilgilerin çoğunluğu Tehlikeli Ürün (akaryakıt istasyonları, kimya tesisleri), Tehlikeli Atık Bertaraf Geri Kazanım (ara depolama,bertaraf, geri kazanım ve benzeri yapan) firmalar için yanılmıyorsam.
Tehlikeli ürün ve Tehlikeli Atık (bertaraf eden, geri kazanan, taşıyan) konularında sorun yok bence.
Sorun Geçici depolamada gibi geliyor?
 
@Erhan Güler


öncelikle yazığınızı çok anlamayamadım ama;
sigorta şirketleri evet ciro istiyor ve şirketin toplam yıllık cirosunu istiyorlar.
tehlikeli atık depolama ruhsatı istiyorlar ki geçici depolamada böyle bir ruhsat alan firma görmedim. öyle bir ruhsatın olmadığını ve aylık 1000 kg ın altında tehlikeli atık oluştuğundan o ruhsata gerekte olmayacağını söyledim. bahsettikleri ruhsat geçici depolamada alınabilecek bir ruhsat değil. bu olay sigorta şirketlerinin bilgisizliğinden kaynaklanıyor bence.
sigorta şirketi ruhsat no olmadan da poliçeyi onaylayabiliyor. ama üsttede söylediğim gibi; firma genel sigortalarını nereden yaptırıyorsa bu sigortaayı oradan yaptırın.
 
Benim anlamadığım;
"Sigorta ettirenin işyerinde bu sigorta kapsamı dışındaki faaliyetleri nedeniyle elde ettiği gelirler, satış hasılatı veya taşıma miktarının tespitinde dikkate alınmaz."
Neden tehlikeli atık geçici atık depolayan şirketten, yaptığı diğer faaliyetlerin cirosu neden isteniyor? Ve bu toplam ciro neden prime etki ediyor.
Ara depolama gibi atığı üretenlerden toplayıp , ara depolayıp bertaraf firmalarına gönderen bir şirket olsa toplam ciro tamam.
Örnek olarak çorap üreten firma, tehlikeli atık geçici deposuna sigorta yaptırmak için cirosunu hesaplarken sattığı çorapları da ciroya eklemeli mi?
 
Değerli Arkadaşlar,

Bu başlık adı altında yazılanları okudum, kafam karıştı. Sizlere sormak istediğim bir husus var.
Firmamız, üretimden çıkan tehlikeli atıkları izin almadan 180 gün geçici depolayabilmekte (aylık max. 100 kg çıkmakta). Tehlikeli Atık Sahamız mevcuttur.
Ayrıca üretimde kullanmış olduğumuz kimyasal malzemelerimiz mevcut olup, Kimyasal Depomuz vardır.(Kimyasal ürünlerimizi farklı firmalardan tedarik etmekteyiz)
Buna göre "Tehlikeli Atık Mali Sorumluk Sigortası" yaptırmamız gerekli mi?
Konuyla ilgili yardım ve görüşlerinizi rica ediyorum. Teşekkürler.
 
Atık Yönetimi Genel Esaslarına İlişkin Yönetmelik madde 12'ye göre;
Tehlikeli atıkların toplanması, taşınması, geçici ve ara depolanması, geri kazanımı, yeniden kullanılması ve bertarafı faaliyetlerinde bulunanlar, faaliyetleri nedeniyle oluşacak bir kaza dolayısıyla üçüncü şahıslara ve çevreye verebilecekleri zararlara karşı ilgili yönetmelik ile belirlenen esaslara göre tehlikeli atık malî sorumluluk sigortası yaptırmak zorundadırlar.

Bu durumda 180 günlük bekleme süresini aşmamanız, geçici depolama iznine tabi olmamanız önemli değildir. Eğer tehlikeli atık depolama sahanız mevcut ise bu sigortayı yaptırmak zorundasınız.
 
Sigorta şirketlerinin teklifleriyle ilgili, daha önce de burada geçmişti sanırım, genelde ciroya bakıp teklif veriyorlar. Bu da oldukça yüksek bir meblağ olabiliyor. Bu konuda teklif alan arkadaşlar sigorta şirketlerinden aldığı teklifin başlığını ( hizmet kalemini ) veya bu konuyla ilgili deneyimleri varsa palaşabilirlerse sevinirim.
 
Aynı saha içerisinde farklı konularda çalışan farklı, ünvanlara sahip (aynı kişiye ait) üç tesis var.
Tesisete bir tane tehlikeli atık geçici depolama alanı var ve bu üç tesiste aynı alanı kullandıkları için ortak olarak bu depo sahasını da
kullanıyorlar. Zorunlu mali sorumluluk sigortasını bu üç firma için ayrı ayrı yaptırmak mı gerekir?Bu konuda bilgisi olan var mı?
 
Merhaba,Arıtma tesisinden çıkan çamur aylık 1000 kg geçiyorsa atığı geçici depolama alanında hiç bir şekilde bekletmeden bertaraf tesisine mi göndermeliyiz.Örneğin 2 ay bekletip atık miktarı artınca göndermek gibi bir durum söz konusu mudur?
 
Üst