• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Sizce sorun olur mu?

CMNet Okuru

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Eylül 2015
Organize Sanayi Bölgesinde bir Tekstil Fabrikası var.

Aynı şekilde Organize Sanayi Bölgesinde kimyasal üretim yapan bir fabrika var.

Tekstil Fabrikası, Kimyasal Fabrikasından HİDROSÜLFİT alıyor. HİDROSÜLFİTİN BOŞ METAL TENEKELERİ Tekstil Fabrikasında kalıyor.

Kimyasal Fabrika BUNDAN SONRA GETİRDİKLERİ ÜRÜNLERİN BOŞLARINI DA ALIP GİDECEKLER AMA LİSANSLARI YOK SADECE İADE FATURASI KESECEKLER.

Bi sorun olur mu sizce?
 
İl Çevre'den öğrendiğim bilgiyi paylaşmak istiyorum.

Tekstil fabrikasının kullandığı kimyasala ait "sodyum hidrosülfit boş metal kutuları" artık tehlikeli atık kapsamında değerlendirilir. Lisanslı bir firmaya vermesi gerekmektedir. Depozito sözleşmesini yapabilmesi için ise kimyasal üreten fabrikanın lisanslı olması gerekmektedir.

Yani sorun olurmuş.

Hepinize teşekkür ediyorum. İyi çalışmalar.
 
Servin Hanım, benim de depozitolu çalıştığım bir yer var (FİRMA A), oradan aldığım kimyasalları kullandıktan sonra lisanslı bir firmaya bidonları veriyorum (FİRMA B). yalnız FİRMA B'ye irsaliye yazarken altına not düşüyorum. " FİRMA A adına gönderilmiştir, fatura edilmeyecektir " diye.

FİRMA B de bidonları FİRMA A' ya veriyor ama para karşılığında mı onu bilmiyorum. yani bidonları yıkıyor mu yoksa direk mi veriyor aralarındaki anlaşma nasıldır bir fikrim yok açıkçası.
 
bir kaç sayfa tartışılmış konu umarım damdan düşer gibi olmaz ama sizin sorduğunuz ilk soruya cevap vermek adına ,
bir firma tehlikeli madde alıyor ise ve bu maddeyi kullandıktan sonra her ne olursa olsun boş kutu ve tenekeleri geçici atık depolama ünitesinde bekleyip lisanslı ( istaç genelde alıyor) firmaları atık beyanında bulunarak attırmanız gerekmektedir. Kaba bir tabir olacak ama siz kapağı açtığınız andan itibaren o sizin sorununuz olmaktadır yani.
 
@Merve Özkan

Merhaba Merve Hanım, sizin FİRMA A ile FİRMA B arasında bir sözleşme vardır diye düşünüyorum . "FİRMA A adına gönderilmiştir, fatura edilmeyecektir" ifadesi sebebiyle böyle düşündüm.

@Aykut Moralar

Aynen, artık tehlikeli atık oluyor. Lisanslı bertarafçıyı geç, kesinliklikle yine lisanslı taşıma olması lazım. Ama Merve Hanım'ın dediği gibi bizde öyle bir şey yapabiliriz.
 
@Servin Uludağ
keşke ne gibi bir sorun olur onu da sorsaydınız :) yani atık çıkması yerine tenekelerin tekrar kullanılması daha çevreci bir tutum olurdu. İl çevre düz mantık bakmış olaya. Atık: Herhangi bir faaliyet sonucunda oluşan, çevreye atılan veya bırakılan EK-1’de yer alan sınıflardaki herhangi bir maddeyi, olarak tanımlanıyor. Yani ben bu maddeyi atmıyorum ki atık olsun
 
ATIKLARIN KARAYOLUNDA TAŞINMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ 5. maddesi I bendi Kontamine varil, IBC tank ve bidon atıklarının aynı amaçla ve aynı üretici/ithalatçı tarafından tekrar kullanımı amacıyla toplanarak taşınması üretici/ithalatçı sorumluluğunda olup, bu atıklar atık minimizasyonu olarak değerlendirildiğinden MoTAT kapsamında değildir. Ancak üretici/ithalatçı, bu atıkları taşımak amacıyla kullanacakları araç bilgilerini bulundukları ilin il müdürlüklerine taşıma öncesinde yazılı olarak bildirir. Atığın taşınmasını müteakip ise sevk irsaliyesi ve kantar fişinin bir örneği üretici/ithalatçı tarafından bulunduğu ilin il müdürlüğüne gönderilir.

il çevre bu konu hakkında yanılıyor. kimyasal madde üreten firma boş bidonu yıkayıp doğru bir şekilde arıtma yaptığı zaman sorun ortadan kalkar. ayrıca yıkama ve temizleme işlemi geri kazanım değildir. Lisansa gerek yoktur.
 
@Ersoy Koç

evet doğru söylüyorsunuz ama atık üreticisinin bu konuda bi sorumluluğu olmayacak mı, sonuçta bu kaplar geri alınana kadar geçici depolanması sağlanıyor
 
evet olacak uygun bir şekilde geçici depolayacak. aslında 17 şubat 2011 tarihli duyuruda atık üreticisi tarafından yıkanıp arıtılması gerek diyor. bunu da 50 kg altında taşıma yaparak kimyasal üreten firma kendi tesisine alabilir.
 
Üst