• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Proje onay dosyası

caglary

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
4 Nisan 2009
Merhabalar

Evsel ve endüstriyel karakterli 15 m3-gün kapasiteli bir tesis için proje onayı almam gerekiyor, örnek bir dosyayı nerden bulabilirim.

Teşekkürler
 
@Nefize Yıldız
nafize hanım biyodizel üretim tesisi için proje onay dosyanız var mı örnek olarak?
 
arkadaşlar;
bir çamaşırhane gri suyunun %80 lik kısmını kimyasal arıtma yaparak geri kazanıyor ve yıkama işleminde kullanıyor. %20 lik kısmını da belediyenin kanalizasynuna izinli olarak veriyor. bu durumda arıtma tesisi için proje onayı gerekir mi?
 
Şafak bey,
Proje onayı gerekli diye biliyorum. Aslında kanal bağlantı izniniz sırasında arıtılması gereken bir su var ise proje dosyasının hazırlanması ve onaylatılması sağlandıktan sonra bağlantı iznini veriyorlar. Eğer bağlantı izniniz var ve proje onayınız yok ise; arıtma projeniz ile başvurarak suyu geri kazandığınızı söylediğiniz taktirde proje onayını alabiliyorsunuz.
 
hem evsel atıksu arıtma tesisi hem de end. atıksu arıtma tesisi olan bir firma için her iki tesise ayrı ayrı mı proje onay dosyası hazırlanmalı?
 
Arkadaşlar bir şey soracağım,

Proje onayı alındıktan sonra ne kadar süre de arıtma tesisinin yapılması gerekli, genelge de bir süre göremedim, gözümden mi kaçtı yok mu bilemedim.Proje onayı alındıktan sonra, şu kadar süre içerisinde arıtma tesisi yapılmalıdır diye bir ibare göremedim. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

@Gülfem Polat
Gülfem hanım,

Eğer endüstriyel su, biyolojik arıtma ile arıtılabilecek nitelikteyse en azından pH değeri dengedeyse, direkt evsel arıtma ile birlikte arıtılabilir. Hatta besin kaynağı açısından iyi olur evsel atıksu ile birlikte arıtılması, ama pH değerleri uygun değilse önce bir nötralizasyon işlemine tabii tutmak gerekir. Tek bir proje dosyası yeterli olacaktır, aynı tesiste arıtıldığında.

Arkadaşlar bilgi aldım :)
Herhangi bir yasal süre yokmuş. tabi çok da gecikmemesi isteniyormuş .

Herkese kolay gelsin,
 
Merhaba, ilk defa proje onay dosyası hazırlayacağım. Onay dosyasında proje koordinatörü hariç 3 mühendis isteniyor. Bu mühendislerin tecrübesi ile ilgili belgeyi nereden almamız gerekiyor? Yani tecrübe konusu ile ilgili ne gibi bi evrak eklememiz gerekli? Daha birçok sorum var tabi ama bununla başlayayım. Şimdiden teşekkürler.
 
merhabalar;

Atıksu Arıtma /Derin Deniz Deşarjı Tesisi Proje Onayı 2014 / 7 genelgesinde yazan 3 yıllık çevre müh. için diploma, son 4 ay sigorta dökümlerini ve özgeçmişini koymanız yeterlidir. ama isterseniz daha önceden çalıştığı firmalarda proje onay dosyasına imza attığı ek-3 lerin fotokopilerinden de birkaç tane koyabilirsiniz.

diğer 2. çevre mühendisi için tecrübe şartı aranmıyor. o yüzden o kişiye ait özgeçmiş ve firmanızdaki son 4 ay sigorta dökümleri yeterlidir.

eğer bu iki çevre mühendisi firmanızda yeni işe başladıysa ve 4 ay henüz dolmamışsa işe giriş evrakını da ayrıca eklemelisiniz. eğer dışarıdan hizmet alıyorsanız noter onaylı taahhütnameyi de dosyanıza eklemelisiniz.

diğer 3. başka mühendislik branşından olan kişi için de özgeçmiş diploma yeterlidir. bu kişi eğer firmanızda çalışıyorsa yine son 4 ay sigorta dökümleri eğer yeni başladıysa işe giriş evrakı eklemelisiniz. eğer bu mühendis firmanızda çalışmıyorsa diğerlerinde olduğu gibi dışarıdan hizmet alıyorsanız noter onaylı taahhütname eklemelisiniz.

başka sorularınız varsa yardımcı olmaya çalışırım.
 
Öncelikle ilginiz için çok teşekkür ederim.
Ekleyeceğimiz çevre mühendislerinin daha önce bir onay dosyasında imzası bulunmuyor.Anladığım kadarıyla mesleki tecrübesi yeterli olacak.
3.mühendislik branşından olması ile ilgili bir bilgiye rastlamamıştım. Başka mühendislik dalından da olması şartı var mı?

Bir de ek-6 dan bahsedildi bunun için neler yapmamız gerekiyor. Sanırım dilekçe ile bakanlığa başvurup bir gün belirleyip yerinde incelenmesi gerekiyormuş. Bunun için bir de laboratuvar ile anlaşılması gerekiyormuş. Şimdiden çok teşekkür ederim.
 
@Serap Töre Çelik
@Serap Töre Çelik

Bu süre zarfı ile ilgili bir iş termin planı sunmanız gerekiyor.Süre o şekilde işliyor.
 
genelgenin içinde onay mercinin başka müh dalını isteyebileceği yazıyor olasılıktır çevre müh de olabilir ama kimyasal arıtmalarda bazen kimya müh isteyebiliyorlar ama makina müh de olabilir elektrik de farketmez proje onay dosyasını ilgili birime sunmadan önce ek 6 yerinde inceleme formunun doldurulması gerekli bu formu genelgenin sonunda bulabilirsiniz dilekçe ile müdürlüğe başvuruyorsunuz müdürlük bir gün belirleyip gelip inceliyorlar formu dolduruyorlar siz de bu formu proje dosyasının içine koyup gönderiyorsunuz laboratuar ile anlaşma başka iş eğer hazırlayacağınız proje endüstriyel kaynaklı bir atıksu için ise hesaplamaları yaparken kullanacağınız kriterleri baz almak için ham suyun analizi yapılması gerekli bu analiz sonuçlarını da dosya ekine koymanız gerekli nette yetkilendirilmiş laboratuar diye aratırsanız akredite olmuş lab bulabilirsiniz
 
Çiğdem hanım,
"Atıksu Arıtma /Derin Deniz Deşarjı Tesisi Proje Onayı 2014 / 7 genelgesinde yazan 3 yıllık çevre müh. için diploma, son 4 ay sigorta dökümlerini ve özgeçmişini koymanız yeterlidir. ama isterseniz daha önceden çalıştığı firmalarda proje onay dosyasına imza attığı ek-3 lerin fotokopilerinden de birkaç tane koyabilirsiniz." diyorsunuz yazdıklarınızdan EK-3 formunda imzası gerekmiyor sonucu çıkıyor gibi geldi. cmnet üyeleri bu şekilde anladı.
oysa yönetmelik;
Ayrıca; onay mercii Bakanlık olan atıksu arıtma tesisi proje dosyasını hazırlayacak proje
koordinatörünün;
I. Bakanlık onaylı en az 5 adet Ek-3 Formunda veya
II. En az 3 adedi Bakanlık onaylı olmak üzere toplamda 6 adet Ek-3 Formunda veya
III. Bakanlık/İl Müdürlüğü onaylı 1
0 adet Ek-3 Formunda
projeyi hazırlayan/onaylayan kısmında imzasının bulunması,

Onay mercii Bakanlık/İl Müdürlüğü olan atıksu arıtma tesisi proje dosyasını hazırlayacak
proje koordinatörünün; İl Müdürlüğü onaylı 5 adet Ek-3 Formunda veya Bakanlık onaylı en az 2
adet Ek-3 Formunda projeyi hazırlayan/onaylayan kısmında imzasının bulunması,
gerekmektedir. demekte.
 
merhabalar;
benim yazdığım ifade personelin tecrübesini ispatlamak amaçlı yazdığım ifadedir. ek-3 e imza atmazsa proje firmasında çalışmasının bir anlamı yok ki. benim ifademin neresinden bu anlamı çıkardınız ki? saydığım evrakları koyacak fazladan da yaptığı projelerin ek-3 lerini koyacak hepsi bu. (ek-3 formlarını sadece koordinatör için istiyorlar ama personel için de konulabilir ki ben koyuyorum kimse de bu evraklar fazla neden koydunuz diyen olmadı)

(cmnet üyeleri derken kimi kastettiniz anlamayan ya da yanlış anlayan varsa yorumunu sorusunu yazar ben de açıklamamı yaparım size yaptığım gibi)
 
evsel paket arıtma tesisimiz var. sanırım laboratuvara ihtiyaç olmaz bu durumda? ben biraz araştırıp tüm sorularımı tekrar soracağım. ilginize çok teşekkür ederim.

Çiğdem Hanım, Seçkin Hanım haklı sanırım, ben yanlış anlamış olabilirim :)
Proje koordinatörünün ve diğer mühendislerin daha önce proje onay dosyası hazırlamış olması gerekli mi?
Biz paket atıksu arıtma tesisine onay dosyası hazırlayacağız çevre müh. olarak dosyaya ekleyeceğimiz kişilerin mesleki tecrübesi var ancak daha önce proje onay dosyasında imzaları bulunmuyor...
 
merhabalar proje koordinatörü adı üstünde proje yapmış genelgenin istediği sayıyı ve daha fazlasını sağlamış kişidir o yüzden proje koordinatörünün evrakları olması( ek-3 ) sarttır mühendislerden biri en az 3 yıllık tecrübeli olması gerekir daha önceden proje hazırlamış olmasının bir önemi yoktur sigorta dökümleriyle 3 yılı ıspatlarsanız 2. mühendisin çevre müh olması yeterli tecrübe aranmıyor 3. mühendis için özel bir şart yok
 
merhaba arkadaşlar;
yardım isterken ya da soru sorarken daha özenli davranmanızı bekliyoruz. sorularınızı daha açıklayıcı bir şekilde belirtirseniz sizlere daha kolay yardımda bulunabiliriz.

Sayın @mine_4891 proje onay dosyası yıllara göre hazırlanmıyor. şuan yürürlükte olan genelge 2014/7 genelgesidir. genelgede proje onay dosyasının hangi formatta hazırlanması gerektiği yazmaktadır. Ayrıca proje onay dosyalarının hesaplamaları atıksuyun karakterizasyonuna göre değişiklik göstermektedir. siz tam olarak hangi sektör için proje dosyası istiyorsunuz? ve neden özellikle 2015 yılı olarak sınırladığınızı merak ettim.
 
Tam olarak açıklayamadığım için k.bakmayın.O an ne düşündüysem direk onu yazmışım :) Demek istediğm şuan yürürlükte olan 2014/7genelgesine göre bir site için proje onay dosyası hazırlayan var mı? Genelgeye göre projeyi hazırlıyorum ama takıldığım bir kaç konu var özellikle Arıtma tesisin numune sonuçlarına göre birde ardışık kesikli tasarım tablo parametre değerlerine göre verim hesaplanılacak galiba. Buna benzer bir örnek yapılmış mı görmek istedim.
 
Üst