• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Hazır beton tesislerinde atık su geri dönüşüm

AY.ŞE

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Mayıs 2011
hazır beton tesislerinde saha içi yıkama sularının geri dönüşümü için ne yapabilirim. arkadaşlar bununla ilgili çalıştığınız bir firma varmı? tasarım kriterleri neler olmalı? il çevre ve şehircilik müdürlüğü onaylı bir proje istiyor. atıksudan muaf olabilmemiz için bu gerekliymiş. yardımcı olursanız çoook sevinirim sayın meslektaşlarım.
 
Farklı yerlerde kalker ocakları ve kırma eleme tesislerinin danışmanlığını yapıyoruz, kalkerin yıkandığını, yıkamadan kaynaklı suların çöktürme havuzunda biriktirilmesi vs gibi bir durumla hiç karşılaşmadım, çevre müdürlüğünden denetime vs gelindiğinde de kimse böyle birşey sormadı, hazır beton tesisleri, mermer ocakları, mermer işleme tesisleri için rapor istendi fakat kalker ocakları için şimdiye kadar teknik uygunluk raporu istenmedi.
 
merhaba mine hanım,

kalker ocağı ve kırma-eleme-yıkama tesisi faaliyetindeki yıkama işleminden bahsediyoruz, eleklerde yıkama yapılıyor kırılan malzemenin tozsuz olması için. yıkama işlemi bizim projemiz yani istenilen bir şey değil sadece yıkama işlemi sonrasında suyu tekrar kullanabilmek için çöktürme havuzunda bekleterek tekrar geri dönüştürmeyi planlıyoruz. bu tekrar kullanılacak su için teknik rapor istenmesi konusunu konuşuyoruz.
 
Merhaba Selma Hanım,
Eleklerde yapılan yıkamada toz indirgeme sistemlerinin püskürtme yoluyla çalıştığı sonrasında suyun buharlaştığı ve endüstriyel nitelikli atıksu oluşmadığını belirtiyoruz, aynı şekilde yolların sulanmasında da suyun buharlaştığını belirtiyoruz, kırma elemedeki sulamadan kaynaklı su birikintisi de gerçekten oluştuğunu hiç görmedim, ÇED raporlarını hazırlarken ve çevre izni alınması aşamasında da çökeltim havuzundan bahsetmiyoruz, sıkıntı olmadan sonuçlanıyor, bundan sonra yöntemleri değişir mi bilemiyorum tabi.
 
toz indirgeme sistemi değil Mine hanımcım, evet bizde de toz indirgeme sistemi var o emisyon kontrolü için olan, bu benim bahsettiğimde ise kırma-eleme-yıkama yani kırılan malzeme etrafındaki tozundan ayrıştırılarak daha stabil bir hale getiriliyor ve nihai ürün bu oluyor bu da toz olarak satılıyor. bir üretim prosesi farklı boyutlarda ürünler satılmış oluyor. kırma eleme yıkama tesisi projeleri var daha önce yapılmış ama tbi çöktürme havuzu kullananda vardır kullanmayan da vardır fakat su kullanımı açısından geri devir daimi için bir haznede toplamak gerekir bu ortaktır sanıyorum.
teşekkür ederim ilginize:)
 
Şimdi anladım :( ben kırma-eleme-yıkamayı otomatik olarak kırma-eleme tesisiymiş gibi okuyorum öyle açıklama yapıyorum kusura bakmayın:) benim danışmanlığını yaptıklarımda sadece kalker ocağı ve kırma-eleme tesisleri var, yıkama yapan ocak görmedim o yüzden de otomatik cevap veriyorum;)
 
arkadaşlar herkese iyi çalışmalar. hazır beton santralindeki çöktürme havuzlarında biriktirdiğimiz suları yeniden kullanıyorduk. Çevre ve Şehircilik bizden bunun için rapor almamızı istedi.Rapor alabilmek için tetkik yaptırdık fakat suyumuzun yeniden kullanıma uygun olmadığını gördük. Tek çare arıtma gibi duruyor.Tetkikleri çevre mühendisliği bölümü olmayan bir üniversitede yaptırdık. Arıtma kurabilmek için yeniden çevre mühendisliği bölümüne yaptırmak gerekli midir?
 
Merhaba hazır beton santrallerinde hazırlatacağınız teknik uygunluk raporunda yapılan analizde herhangi bir sınır değere tabi değilsiniz. Yalnızca TS EN 1008 Beton Karma Suyu Standartını sağlamanız gerekir. Ondada problem olabilecek nokta AKM sınır değeridir. Ve standattaki sınır değer ise 10.000 mg/l olarak belirlenmiştir. Bu değerin üstünde giriş suyunuzun bile çıkması çok zor bir ihitimal. Analizleriniz de hata olabilir mi?
 
@Ahmet Doğanay




arıtılan atıksuyun tesiste kullanılabilirliğine ait üniversitelerin çevre mühendisliği bölümüne hazırlatacakları teknik raporun örneğini nerden bulabiliriz?
 
@Ayşenur İBRİM
Ayşenur Hanım Merhaba, teknik rapor örneğini bu site içinde arama yaparsanız belki bulabilirsiniz ama kolay kolay kimse paylaşmayabilir. Zaten üniversiteler,n çevre mühendisliği bölümü kendi formatlarında hazırlayarak firmaya sunuyorlar.
 
Ekteki belgeleri inceleyebilirsiniz.

Teknik rapor içeriği özet olarak şu şekilde:

1-Tesis tanımı,
2-Vaziyet planı (atıksu kaynakları, çöktürme havuzu, fosseptik vs. gösterilmeli)
2-Su kullanımı ve atıksu oluşum yerleri ve miktarları tablolar halinde gösterilmeli ve ayrıca açıklanmalı,
3-Atıksu geri kazanım diyagramı oluşturulmalı (atıksu oluşumu ve geri kazanımı gösterilmeli), çöken çamur ne yapılıyor açıklanmalı,
4-Atıksuyun geri kazanıldıktan sonra proseste tekrar kullanımıyla ilgili yorum yapılması.

Ekler
1-Rapora yapılacak olan analiz sonuçları eklenmeli.
2-Varsa evsel atıksu görüşü eklenmeli, fosseptik var ise çekim fişleri eklenmeli, su faturası var ise su faturası eklenir.
3-Diğer eklenebilecek belgeler.


Raporun sunulurken "Teknik Rapor Değerlendirme Hususları" na uygun olarak sunulması önemlidir.
 

Ekli dosyalar

  • Teknik Rapor Değerlendirme Hususları.pdf
    282.5 KB · Görüntüleme: 59
  • Hazır Beton Santrali - Teknik Rapor Örneği.pdf
    1.2 MB · Görüntüleme: 77
@AY.ŞE
Tesiste 3 kademeli çökeltim havuzların mevcut ise ve gerekli geri devir işlemleri de yapılıyor ise prosesin başarılı olduğunu göteriyor, fakat bazı il müdürlükleri beton santrallerinde oluşan atıksuyun tekrar kullanılmasında herhangi bir çevresel zararın olmadığını görebilmek için üniversitelerin Çevre mühendisliği bölümlerinden ilgili veya yetkili araştırmacı hocalardan Teknik uygunluk raporu talep etmekteler. son 1 ayda 2 adet teknik uygunluk raporu benden de istendi üniversiteden gerekli akademik desteği alarak alınan numuneler neticesinde yazılan rapor doğrultusunda suyun sadece mikser-transmikser ve zemin yıkamada kullanılabileceğine dair teknik uygunluk raporu hazırlanarak İl müdürlüğüne sunuldu.
 
Ayşe hanım bizim de beton santrallerimiz var hepsinde üniversiteden çevre müh. bölümünden hocalara akedemik rapor hazırlattık(suların geri dönüşümlü kullanıldığına dair), sonra bu raporu çevre yönetim şubeye sunduk. Çevre yönetiminden Deşarj izni muaafiyeti için AAT proje muaafiyet yazısı aldık. Süreç bu şekilde oluyor..
 
Üst