• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Hastane ambalaj atıkları

cevreM54

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
27 Temmuz 2012
Firmalar için belli ölçüde sıkıntı olan hastane ambalajlar hakkaında birkaç sorum olacak bilgisi olan yardımcı olursa çok sevinrim.

* Öncelikle hastaneden çıkan şırıngaların konulduğu üzerinde geri dönüşüm amblemi olan fakat ön yüzü jelatin(opp) arka kısmı ise kağıt olup birbirine kontamine olmuş ambalaj nasıl alınması gerekiyor ve alındıktan sonra nasıl ayrılacak????
* Bu atıkları değerlendire bilen firmalar varmı ?

ilgiliniz için önceden teşekkür ederim.
 
Cam ambalaj olarak değerlendirip alıyoruz, cam geri dönüşüm firmaları ambalaj olarak değerlendirip almıyor ?
Hastanedeki camlar dışında, diğer camlarda problem olmaya başladı zaten. Cam geri dönüşüm firmaları sadece bulundukları ildeki cam ambalajlarla mı ilgileniyor?
 
Cam ülke genelinde problem artık. Firmalar almak istemiyor evet. İzmir-Manisa çevresinde iseniz Egeçev ile bir görüşün derim onlar cam geri kazanımı yapıyor ve atık alıyorlar.

eski adıyla Muzaffer Pınarbaşı:harika:
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
!

En güzeli yukarıdaki linkten cevrenizdeki cam geri kazanımı yapan yerleri bulup tek tek görüşün (ben öyle yapmıştım:D ).

hatta bütün atıklar için lisanslı yerleri buradan kontrol edebilirsiniz. Ben tat da çalışıyorum ve bu link benim elim kolum gibi. Her gün girip lisans kontrolü yapmak zorunda kalıyorum :)
 
Arkkadaslar öncelikle hepnize iyi çalısmalar dilerim .Hastanelerdeki temizlik malzemeleri ambalaj atıkları için nasıl bir yol izleniyor
 
Temizlik malzemeleri tehlikeli olduğundan 150110 ile verilmesinin uygun olduğunu düşünüyorum. Ancak miktar çok az olacağından firmalar gelmek istemiyor genellikle. Yıl içerisinde 50 KG ağırlığının altındaki miktarı kendi aracınızla bu atığı alan firmalara iletebilirsiniz.
 
@Cem Yılmaz Bey çok teşekkür ederim. Bu konu hakkında iş deneyimim olmadı . Ben bu soruyu arkadaşım adına soruyorum bu sayede bir şeyler öğreniyorum. Arkadaşa hastane çöpe de atalım mı diye sormuş masraftan kaçmak için bir de bununla ilgili yazılı bir yönetmelik soruyorlarmıs. Atik yönetmeliğini göstermesini önerdim .
 
Rica ederim Recep Bey, umarım sizin için en iyisi olur önümüzdeki dönemde. Çöpe atmalarına gerek yok, çünkü bu atık masrafı olan bir şey de değil. Benim çalıştığım bölgede 150110 kodlu atıklar ya bedelsiz alınıyor ya da miktar ve kalite iyiyse üzerine firmalara para ödeniyor. Atık Yönetimi Yönetmeliği için yaptığınız yönlendirme, tek başına yeterli olacaktır zaten. Cezaları merak ediyorlarsa da, 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun 20. Maddesinin j bendine yönlendirebilirsiniz.
 
@Cem Yılmaz Bey yardımlarınız ve iyi dilekleriniz için tekrardan teşekkür ederim. Sosyal medyada harcadığım zamanin fazlasini burada harcıyorum.Mesleki bilgi ve birikimleri bu platformda rahatlıkla bulabiliyorum.Sitemizin kurulmasında ve bugünlere gelmesinde emeği geçen meslektaşlarımıza sonsuz teşekkür ederim.
 
Arkadaşlar flakon ve serum şişeleri ile ilgili olarak bulunduğum ilde çevre ve şehircilik il müdürlüğüne görüş sordum. hem sağlık bakanlığı hem de çevre ve şehircilik bakanlığından net bir bilgi alınması yönünde. bunu sizlerle de paylaşıyorum. bir önceki mesajımda da belirttiğim üzere kontamine olmamaları kaydı ile ambalaj atık olarak değerlendirilmesi görüşü geldi. burada sadece dikkat etmemiz gereken nokta flakonların kullanılmış olması gerekiyor, bozulmuş, son kullanma tarihi geçmiş, hazırlanmış ama herhangi bir sebeple kullanımdan vazgeçilmiş , açılmış flakonların imhası tehlikeli atık olarak değerlendirilmekte, ancak kullanılan ve içerisinde sadece kalıntıları bulunan flakonlar ve ya bu flakonların enjekte edildiği serum şişe ve medifleksler ambalaj atık olarak değerkendirilmesi hem kurum hem de ekonomi açısından doğru olacaktır. hepinize iyi çalışmalar

gizem hanım öncelikle şunu söyleyeyim ben çevre mühendisi değilim biyoloğum, her ne kadar uzmanlık alanlarımız farklı olsa da burada konuştuğumuz konu itibari ile kesişmektedir. şimdi en başa dönelim yönetmelikte geçen sitotoksik, sitostatik .... ve benzeri ilaçlar dışında kalan ağrı kesici, antibiyotik, vitamin tarzı ilaçlar doğada çok kısa sürede çözünmekte ve kalıntı bırakmayacak şekilde ortamdan tamamen bertaraf olmaktadır. kısacası bu tür ilaçlar toprakta, suda, havada v.s. birikim yapmamakta ve tamamen kaybolmaktadır. bu sebeple kontollü bir şekilde toplanması ve geri dönüşüm firmalarına iletilmesi doğru olacaktır. diğer taraftan zaten bu cam malzemeler geri dönüşüm tesislerinde eritilerek ham maddeye çevriliyor, yani zaten çok yüksek sıcaklıklarda eritildiğinden yine insan ve çevre sağlığı açısından bir sakınca oluşturmuyor.
görüş paylaştığım sırada dosya ekledim ama burada tekrar paylaşayım bir göz atın.
bu arada siteye çok sık giremiyorum. eğer direk olarak ulaşmak isteyen arkadaşlar olur ise [email protected] adresinde ulaşırlar ise daha hızlı iletişim kurabiliriz.
iyi çalışmalar. tüm arkadaşlara kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Buradaki püf noktası, kontaminasyonun ne olduğu. Keşke bakanlık bunun cevabını verse önce. Bursa'nın en büyük hastanesi de sitotoksik dışındaki ilaçlarla ''kontamine'' ilaçların kalıntılarının tıbbi atık olmasına neden olamayacağını iddia ederek bu tip cam atıklarını bertaraf ücreti ödememek için geri dönüşüme veriyordu. İçinden ise dolu, yarı dolu, çeşitli zararlı ilaçların olduğu şişe ve hatta enjekör, serum seti çıkmasına bir türlü mani olamıyorlardı. Kamu hastaneleri birliği çevre birimi ise bu tip, içinde her tür ilacın gezdiği cam ya da diğer kapların, kontamine olduğu görüşünde olduğundan son 1,5 senedir bu hastane artık her tür ilaç gezmiş flakon vb. atık ambalajını ücretini ödeyerek bertarafa göndermekte. Bence siz de İl Çevre Müdürlüğünüzün, ''kontaminasyon''dan kastını öğrenin hata yapmayın.
 
@yavuz tuna ben de aynı görüşteyim. Diğer illerin görüşlerini ve çevre il müdürlüklerinin görüşlerini takip ediyorum ama bana bizzat sağlık bakanlığı denetiminde tüm ilaç flakonlarının, şişelerinin kontamine ambalaj olarak toplanması gerektiği söylendi. Hemen tüm hastanelerime uygulamak zorunda kaldım. Hatta çevre bakanlığı ile koordinasyon kurulup bize buna göre açıklama yapılsa güzel olur demiştim. Yapılacak dediler ama gördüğümüz gibi yapılmamış. Hala belirsizlik var. Ben bizzat bu denetimi geçiediğim için senede tonlarca 150110 kodu verirken diğer hastanelerin atıklarına fark atıyorum. Sonra da bunun hesabını vermeye çalışıyorum neden maliyetleri arttırıyorum diye..
 
@Gizem Sunar Ben hastaneme gelen denetim ekiplerine kanuni dayanak gösterin diyorum. 18 02 08 --> 180207( sitotoksik ve sitostatik ilaçlar dışındaki ilaçlar) tehlikesiz ilaçlardir. sütunun karşısında A veya M işareti yoktur. Yani yarım doz flakonların Tehlikeli atık olduğuna ilşkin kanuni dayanak yoktur. Bakanlığın SSS kısmındaki Kontamine ambalaj değerlendirmesi yorumdur ve yasal dayanaktan yoksundur. Yarım doz ilaç flakonlarını ambalaj atığı olarak gönderilmelidir. Ağrı kesici ateş düşürücü veya antibiotiklerin tehlikeli madde olduğuna ilşkin bir çalışma da bildiğim kadarıyla yok.
 
merhaba, medifleks olan serumların çeşitleri olduğunu öğrendim. kendiliğinden başka kimyasal ilavesi olanlarla ilgili olarak bir çalışma yapan var mı?
 
evet. Kontamine olmaması durumunda Ambalaj atığı olarak değerlendiriyoruz. İESEF adında bir toz antibiyotik var. Bazen bu ilacı medifleksin içine katıp hastaya veriyorlar diye bazı hastaneler bunu tıbbi atık diye atıyor.
 
Mediflekslerin hepsini (iğne uçları kesici deliciye) tıbbi atık olarak atıyoruz. Serum setini iğne dışında ayırmıyoruz.

Bir de bizim evsel ve tıbbi atık depolarımız ayda bir kez gece denetimi geçiriyor, es kaza tıbbi bir materyale denk geldiklerinde (evsel olduğuna karar verilmiş ufak tefek malzemeler) kıyamet kopuyor. Medifleksleri görseler ne olur tahmin bile edemiyorum. Bunun bi kesin açıklması yok mu? Hastanelerdeki malzemeleri gerekirse tek tek listeleyip analiz edecek ve şunlar kesinlikle tıbbidir arkadaşım diyecek kimse yok mu yetkili birimlerde?
 
Denetimi hangi kurum yapıyor? Özellikle gece neden yapılıyor? Bu konuda Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği var. Orada tanımlamalar yapılmış, gerisi size bırakılmış. Flakon atıkların hangi atık kategorisinde olduğuna ilişkin Sağlık ve Çevre Bakanlığı bir çalışması var. Daha sonuçlanmadı. Kontamine olmaması durumunda cam ambalaj olarak değerlendiriliyordu. Kimisi tehlikeli atık diyordu vs.
 
Üst