Arkadaşlar flakon ve serum şişeleri ile ilgili olarak bulunduğum ilde çevre ve şehircilik il müdürlüğüne görüş sordum. hem sağlık bakanlığı hem de çevre ve şehircilik bakanlığından net bir bilgi alınması yönünde. bunu sizlerle de paylaşıyorum. bir önceki mesajımda da belirttiğim üzere kontamine olmamaları kaydı ile ambalaj atık olarak değerlendirilmesi görüşü geldi. burada sadece dikkat etmemiz gereken nokta flakonların kullanılmış olması gerekiyor, bozulmuş, son kullanma tarihi geçmiş, hazırlanmış ama herhangi bir sebeple kullanımdan vazgeçilmiş , açılmış flakonların imhası tehlikeli atık olarak değerlendirilmekte, ancak kullanılan ve içerisinde sadece kalıntıları bulunan flakonlar ve ya bu flakonların enjekte edildiği serum şişe ve medifleksler ambalaj atık olarak değerkendirilmesi hem kurum hem de ekonomi açısından doğru olacaktır. hepinize iyi çalışmalar
gizem hanım öncelikle şunu söyleyeyim ben çevre mühendisi değilim biyoloğum, her ne kadar uzmanlık alanlarımız farklı olsa da burada konuştuğumuz konu itibari ile kesişmektedir. şimdi en başa dönelim yönetmelikte geçen sitotoksik, sitostatik .... ve benzeri ilaçlar dışında kalan ağrı kesici, antibiyotik, vitamin tarzı ilaçlar doğada çok kısa sürede çözünmekte ve kalıntı bırakmayacak şekilde ortamdan tamamen bertaraf olmaktadır. kısacası bu tür ilaçlar toprakta, suda, havada v.s. birikim yapmamakta ve tamamen kaybolmaktadır. bu sebeple kontollü bir şekilde toplanması ve geri dönüşüm firmalarına iletilmesi doğru olacaktır. diğer taraftan zaten bu cam malzemeler geri dönüşüm tesislerinde eritilerek ham maddeye çevriliyor, yani zaten çok yüksek sıcaklıklarda eritildiğinden yine insan ve çevre sağlığı açısından bir sakınca oluşturmuyor.
görüş paylaştığım sırada dosya ekledim ama burada tekrar paylaşayım bir göz atın.
bu arada siteye çok sık giremiyorum. eğer direk olarak ulaşmak isteyen arkadaşlar olur ise
[email protected] adresinde ulaşırlar ise daha hızlı iletişim kurabiliriz.
iyi çalışmalar. tüm arkadaşlara kolay gelsin.