• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Hastane ambalaj atıkları

cevreM54

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
27 Temmuz 2012
Firmalar için belli ölçüde sıkıntı olan hastane ambalajlar hakkaında birkaç sorum olacak bilgisi olan yardımcı olursa çok sevinrim.

* Öncelikle hastaneden çıkan şırıngaların konulduğu üzerinde geri dönüşüm amblemi olan fakat ön yüzü jelatin(opp) arka kısmı ise kağıt olup birbirine kontamine olmuş ambalaj nasıl alınması gerekiyor ve alındıktan sonra nasıl ayrılacak????
* Bu atıkları değerlendire bilen firmalar varmı ?

ilgiliniz için önceden teşekkür ederim.
 
@Begüm Özkan

Tehlikeli olup olmadığına bizler karar veremeyiz. Her kimyasalın olduğu gibi bu flakon diye adlandırdığımız kimsayallarin da malzeme güvenlik bilgi formları var. Bu formlar doğrultusunda şu kimyasal şu etkiyi gösterir şu kimyasal tehlikelidir..... denilebilir. Lakin bir Türkiye gerçeğidir ki hastaneye gittiğinizde binlerce kimyasalla karşılaşırsınız ve çoğunun msds i hastanede mevcut değildir. Msds i elinde yok binlerce kimyasalla işlem yapılan bir işletme var neye göre kime göre cam atık ya da tehlikeli atık denilecek. Kimi diyor ki ambalaj kimi diyor ki tehlikeli bir şekilde süreç işliyor. Tam bi kaos en sevdigim?
 
@hafssse

Peki ambalaj atıklarını almak istemezsem neler olabilir? Çünkü aynı problemle aylardır daha kötü şekillerde karşılaşıyorum ve hiç bir zaman düzelmiyor. Hastanedeki temizlik personelleri ve ilgili hemşirelere eğitim dahi verdim lakin sonuç aynı...

@Murat ÇELEBİ

Murat Bey hastane yetkilileri bahsettiğiniz ampullere de cam atık dedi ve ambalaj atık kutusuna atıyorlar. Aynı zamanda küçük yaştaki hastalar için yarım ampül kullanmalarına rağmen onuda ambalaj atık kutusuna atıyorlar.
 
Bence il çevre ye gidip bahsettiğimiz yazıyı bulun oradaki mühendislerle de istişare edin en doğrusu bu.
 
@Begüm Özkan
yanlış bunların içinde ilaç yok mu tıbbi bir şey ve ben tıbbı atık tesisine gönderiyorum, hastanelere bakın enjeksiyon sırasında kırmızı kutuya veya tıbbı atık kovalarına atmıyorlarmı ben mi yanlış hatırlıyorum :/
 
@Murat ÇELEBİ
Evet yanlış olduğunu söyledim dikkat edeceklerini söylediler. Tıbbi atığa fazla ücret ödememek için yapılıyor olabilir diye düşünüyorum...
 
@Begüm Özkan
Ankara da danışmanlik yapan bir arkadaşım geri dönüşüm firmasinin almadığı atıklar hk. İlgili belediyeye dilekçe yazmış ama sonuç alamamış. Sizin hakkınızda da ilgili belediyeye dilekçe gönderilebilir belki.
 
@Begüm Özkan
Bu konu hakkında bir bilgim yok?
Bu arada şu bilgiyi edindim. Sağlık bakanlığı flakonlar hk. Hastanelerden bilgi istemiş. Konu hk. Bir çalışma yapılıyor olabilir. Mevcut düzende eser miktarda içinde kimyasal bulunan flokonlar cam atık olarak işleme tabi tutuluyor yarıdan fazla dolu olanlar tehlikeli olarak ayrılıyor. İnşaallah bakanlık güzel Bi çalışma ortaya koyar da şu saçma düzen yerine tehlikeli olanların hepsi gereken bertafa işlemine tabi tutulur.
 
Geç olmuş ama başka bir şeyler araştırırken denk geldim, yazayım dedim.

Biten flakonlar (küçük cam şişeler), biten ilaç şişeleri (şurup vs) kontamine ambalaj olarak kabul edilip 15 01 10 koduyla tehlikeli atık firmasına veriliyor.
Yarım kalanlar (çocuklar için kullanılan yarım dozlar vs.) 18 01 09 atık koduyla yine ayrı toplanıp tehlikeli atık firmasına veriliyorlar. Bu kod tehlikesiz görünüyor diye eçbs de sorun yaşanıyor şu an için ama toplanması bu şekilde.
Hastayla temas etmiş olan enjektörler filan da tıbbi atık. (Genelde enjektörün içinde de ilaç kalıntısı kalıyo ama gibi sorular oluyor, ama hastaya temas söz konusu olduğu için iğne ucu kesici delici atık kutusuna, enjektör kısmı kırmızı poşete)

Durum böyleyken de ambalaj atıkları içinden flakon ya da ilaç şişesi çıkıyorsa kabul edilmemeli.
 
@Özkan Baykanoğlu

Evet, resmi bi yazısı vardı bulabilirsem atarım buraya. Zaten il müdürlüğü de yaptığı toplantıda bunun böyle olması gerektiğini söylemişti. Hasta ile teması flakonların olmuyor ama içerisinde bir ilaç kalıntısı oluyor. Onu da diğer kimyasallarla bir tutarak kontamine ambalaj kabul ediyorlar. Ona da gelen tepkiler insana verilen şey zararlı değildir şeklindeydi, ama sağlıklı insana zararlı ya da sucul sisteme karıştığında zararlı vs.
Geçirdiğim sağlık bakanlığı denetimlerinde de buna dikkat ediyorlar bu arada.
 
Merhaba,
Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği ek 1' nde enjeksiyon çözeltileri için çam şişeler ambalaj atığı olarak tanımlanmış, boş flakonlar bu tanıma girer mi ?
 
İçinde herhangi bir tür ilaç gezmiş tüm flakon, serum şişe ve torbalarının tehlikeli atık olarak değerlendirilmesi gerektiği görüşünü bulunduğunuz ilin Kamu Hastaneleri Birliğinden alıp ilgili hastaneye tebliğ yapabilirsiniz. Bu konuda merkezden tüm il müdürlüklerine bu talimat gitmesine rağmen hastane idareleri kendilerine atık bertarafı için tahsis edilen ödeneği kullanmayıp döner sermaye kârı olarak tutmak adına bu suistimale devam edecektir bahsettiğim yazıyı alıp kendilerine bir tebligat yapmadığınız sürece.
 
arkadaşlar bakanlığın ambalaj atıkların kontrolü yönetmeliğinde ''EK 1 AMBALAJ TANIMINA İLİŞKİN AÇIKLAYICI ÖRNEKLER'' kısmında Enjeksiyon çözeltileri için cam şişeler '' ibaresi ambalaj atık olarak tanımlanmış. ayıca daha önce arkadaşların belirttiği üzere ilaç şişeleri kontamine olmamaları kaydı ile cam kumbaralarında veya mavi renkli ambalaj toplama poşetlerinde toplanabilir denmektedir. ben KSÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesinde bu maddeleri denetime gelen ekiplere konu ile ilgili sorduklarında gösteriyorum ve bir sıkıntı olmuyor. hem kurum adına maliyetleri düşürebilmek adına, hemde geri dönüşüme kazandırılabilecek bir malzemenin tamamen imha edilmesinin önüne geçilmesi adına bu şekilde uyguluyoruz.
 
Enjeksiyon çözeltileri için cam şişeler benim anladığım kadarıyla serum şişeleri. Yani içerisinde ilaç olmayan sadece serum fizyolojik ( tuzlu su) olan cam şişeler. Daha önceki geçirdiğim denetimlerde Sağlık Bakanlığı bu serum şişelerine eğer ilaç katılırsa ilaçla kontamine hale geldiği için tehlikeli atık olduğunu söylemişti. Hem fazla yer kaplamaları, hem de kırılma tehlikesi yüzünden hastane genelinde medifleks denilen poşet serumlara geçildi. Bu ikilemi ortadan kaldırdık ve serum setleri iğne ucu çıkarıldıktan sonra tıbbi atık poşetlerine atılıyor.
Şimdi burda şöyle bir karmaşa var. Komtamine sözcüğü farklı yorumlanıyor. Hastayla kontamine değilse tıbbi olamaz o halde geri dönüşüme gidebilir mi? Ama ilaç ya da kimyasalla kontamine olamaz mı? Kontamine tanımı sadece hasta teması anlamına mı geliyor? Bu yorum farklılıkları kafaları karıştırıyor.

Benim şahsi görüşüm ilaç şişeleri tehlikeli atık olarak değerlendirilmeli, çünkü içeriğinde ilaç/tehlikeli bir madde kalıntısı oluyor, yani kontamine oluyor. Gönül ister ki bu koda ait ambalajlar (15 01 10) ayrı değerlendirilip sterilizasyon tesislerine gitsin, arındırıldıktan sonra geri dönüşüm tesislerine gitsin. Ama malesef tehlikeli kodların hepsi yakılıyor.

Bu durumda çok daha net bir açıklama yapılmalı bakanlık tarafından. Kafaların karıştığı ortada..
 
Hem Bakanlığın sitesinde ve hemde bir çok görüş yazısında serum şişeleri kanla komtamine olmadıkça geri dönüşümdür deniliyor. Sıkıntı şurda ve herkes bunu görmezden geliyor; Sağlık kuruluşlarında nerdeyse yıllardır serum şişesi kullanılmıyor, mediflex denilen ve geri kazanımı zor olan pet ler kullanılıyor. Biz bunları kontamine olmadıkça geri dönüşüm veya bazende evsel atık kutularına artırıyoruz, o zaman da şöyle bir sorun oluyor geri dönüşüm firması mavi poşetlere tıbbi atık atılıyor diye bizi belediyeye şikayet ediyor, biz bu durumla uğraşmaktan yıldık, bakanlıkta tıbbi atıklar ile ilgili birim var fakat bu konuyu belediyelere yazı yazarak çözmemek için ısrar ediyor. Bazı hastanelerimiz belediye ile uğraşmamak için tıbbi olmasada tıbbi ye atıyor bu pet leri.

Ne kadar da boşaltılsa kontamine olduğu için tehlikeli atık; bir çok resmî görüş var bunun hakkında çoğunu da ben sordum aldım :)
 
"serum şişeleri kanla komtamine olmadıkça geri dönüşümdür deniliyor " demişsiniz. Benim hatırladığım kanla yazmıyor sadece kontamine yazıyor. Elinizdeki yazıları atabilir misiniz kaynak olması açısından?

"Tehlikeli olmayan ilaçların boş şişeleri ile serum şişelerinin herhangi bir enfeksiyon yapıcı etkenle kontamine olmamaları durumunda ambalaj atığı olarak geri kazanımı sağlanmalıdır. Herhangi bir enfeksiyon yapıcı etkenle kontamine olmaları durumunda ise tıbbi atık olarak yönetilmelidir. Diğer yandan, atık sitotoksik ve sitostatik ilaçlar tehlikeli atık olduğundan sitotoksik ve sitostatik ilaçların şişeleri ve bu ilaçların kullanıldığı serum şişelerinin tehlikeli atık olarak sınıflandırılarak bertarafının sağlanması gerekmektedir. Ancak, içlerindeki ilacın tamamen kullanılmadığı ya da kullanılamadığı başta flakonlar olmak üzere ilaç barındıran şişelerin içlerindeki ilaçların tehlikeli olup olmadığına bakılmaksızın herhangi bir işleme tabi tutulmadan ayrı toplanarak atık ilaçlar gibi yönetilmesi uygun değerlendirilmektedir. Bu itibarla söz konusu flakon atıkları, 15 01 10* atık kodu ile "tehlikeli maddelerin kalıntılarını içeren ya da tehlikeli maddelerle kontamine olmuş ambalajlar" olarak yönetilmelidir. "

Buldum : )
 
Geri dönüşüm firması tıbbi atık olarak değerlendirip almıyor. TAT olarak aldığımız bu cam şişeleri ne yapacağız ? Yönetmeliği biz mi biliyoruz sadece ?
 
Üst