• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik Hk.

serhanmaden

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
13 Mart 2011
Şehir
İstanbul
Firma
SADAM
yonetmelik genel hatlariyla piyasaya surenlerin cevre sorumluluklari karsiligi devlete para odeyerek yukumluluklerden kurtulmasini hedeflemiş.

bir yil daha piyasaya surenler hem yetkilendirilmis kuruluslarla hem de bakanlikla yukumlulukleri yerine getirecek. Madde 5 de 12. Fikra ile satis ambalajlari icin belki de firmalar yetkilendirilmis kuruluslarla calismaya devam ederek genisletilmis uretici sorumlulugunu yerine getirecekler. Ancak ambalajin nasil toplanacagi ve ne sekilde belgelenecegi usul esaslarda gorecegiz gibi durmaktadir.


Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .




Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Önceki cevapları görüntüle…
Merhaba;
İplik gekapa tabi değil, ithalat sırasında kullanılan ambalajlar gekapa tabi.
X firrması iplik için beyan yapmayacak gekap ödemeyecek.
X firması kendisi ithalatçı olduğu için, piyasaya süren kapsamında değerrlendirilir ve iplik ithal ederken gelen ambalajlarrın beyanını yapar, gekapını öder.
X firması Y fiması için ürün ürettiği için Tedarikçi konumundadır. Y firması ise piyasaya süren konumundadır. Y markalı ambalajlı ürünlerin Beyan ve GEKAPtan Y firması sorumludur.
 

Ekli dosyalar

  • Gekap.png
    Gekap.png
    329.8 KB · Görüntüleme: 24
  • GEKAP Usul ve Esaslar (10022020).pdf
    6.3 MB · Görüntüleme: 17
merhabalar,
piyasaya sürülen ambalajlarla ilgili gekap beyanı yapmak istiyorum ama depozito onay koduna takıldım. konuyla ilgili bilgisi olan var mı?
 
Merhaba Arkadaşlar,
Benim çalıştığım firmaya tedarikçi firmadan ambalaj ve etiket geliyor. Ambalajlar etiketlenip ürün ile doldurulup piyasaya sürülüyor. Ambalajlar ve etiketler için GEKAP beyanı veriyoruz. Boş ambalajlar tedarikçiden palet üstünde geliyor. Bu paletlerin % 95'ini ambalaj üreticilerine iade ediyoruz. ~ % 5'lik belki de daha az kısmı bizde kalabiliyor. Bu palet için GEKAP beyanı vermeye gerek var mı? Benim görüşüme göre onun beyanını tedarikçi yapmalı. Çalıştığım firma kendi ürünlerini piyasaya sürerken palet kullanıyorsa onun beyanını yapıyoruz.
Ayrıca etiketlerin ve kullandığımız etiketlerin taşıyıcı kağıtlarının da (atığa gidiyorlar) bildirimini yapıyoruz. Ama etiketler karton koli içinde geliyor. O karton kolilerin bildirimini yine etiketi üreten mi yoksa biz mi yapmalıyız?
Bilgisi olan arkadaşlar cevap verebilirse sevinirim.
 
Esin AlkarMerhaba,
Boş ambalajların geldiği paletler için size gönderen yer beyan etmeli, piyasaya süren olarak size gönderen yer GEKAP ödemeli. Eğer geri alıyor ise DEPOZİTO PLANI hazırlamalı, onayını almalı sonra sizden iade almalı. Siz de depozito planı onayı olup olmadığını sorgulamalısınız. Eğer Depozito planı onayı yok ise size gönderen yere veremeyeceğiniz için, gelen bu paletleri sizin ambalaj atığınız olarak lisanslı firmalara atık olarak çıkışını yapmanız gerekir (mevzuata uygunluk açısından). Depozito planı onayı var ise ve % 5lik kısmı geri toplayamıyorsa yine size gönderen firma geri toplayamadığı %5 lik kısmının GEKAP'ını öder, burada size yükümlülük yoktur.
Etiketlerin geldiği kutu ve taşıyıcı kağıtlar da size gönderenin sorumluluğunda, piyasaya süren konumunda size gönderenler olduğu için bunların da taşıma ambalajı ve taşıyıcı kağıtlarını siz ödememelisiniz.
Siz sadece kendi ürettiğiniz ürünü içine koyduğunuz ambalajı ile sevkiyatı için kullandığınız dış ambalajı (etiket, streç, şerit, palet, shrink, naylon, vb) ödemelisiniz.
Umarım faydalı olur.
 
Murat TÜYLÜEtiketlerin taşıyıcı kağıtlarının daha önce ödemesini yapmıyorduk ama 2 dönem önce bir arkadaşım hatalı işlem yaptığımızı ve onları da bizim ödememiz gerektiğini söyledi. Hatta streç film rulo takozları dahil siz ödemelisiniz demişti. O nedenle uygulamayı değiştirmiştik. Ama ilk uygulamamız doğruymuş.
Ayrıca Depozito plan onayları olduğunu zannetmiyorum. Bu konuyu dile getireceğim.
Geri dönüşünüz için teşekkürler.
 
Arkadaşlar merhaba,

Yurt dışından gelen plastik paletleri gekap kapsamında nasıl değerlendirmemiz gerekiyor?
 
Merhaba Arkadaşlar,
GEKAP'la ilgili bir kaç husus kafama takıldı. Çalıştığım firmada piyasaya sürülen malzemelerin ambalajları için GEKAP Beyanı yapılıyor. Ancak fabrika ve ofis kısmında çıkan atıklar kalın çöp torbalarında yetkilendirilmiş atık firmalarına veriliyor. Bu torbalar için ve firmada ofislerde kullanılan şeffaf dosyalar için GEKAP beyanı verilecek mi?
 
Önceki cevapları görüntüle…

Ekli dosyalar

  • 2020 - 07 GEKAP Değişiklik 2 (23072020).pdf
    1 MB · Görüntüleme: 14
Merhabalar. Ön işlem tesisleri için tehlikeli atık teknik uygunluk raporu hazırlıyorum. Örnek var mı acaba elinizde. Format var bende ancak tıkandım bazı yerlerde.
 
Üst