• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik Hk.

serhanmaden

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
13 Mart 2011
Şehir
İstanbul
Firma
SADAM
yonetmelik genel hatlariyla piyasaya surenlerin cevre sorumluluklari karsiligi devlete para odeyerek yukumluluklerden kurtulmasini hedeflemiş.

bir yil daha piyasaya surenler hem yetkilendirilmis kuruluslarla hem de bakanlikla yukumlulukleri yerine getirecek. Madde 5 de 12. Fikra ile satis ambalajlari icin belki de firmalar yetkilendirilmis kuruluslarla calismaya devam ederek genisletilmis uretici sorumlulugunu yerine getirecekler. Ancak ambalajin nasil toplanacagi ve ne sekilde belgelenecegi usul esaslarda gorecegiz gibi durmaktadir.


Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .




Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Merhaba Arkadaşlar,
Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmeliğin 5 inci maddesinin on ikinci fıkrasında "Bu Yönetmelik kapsamında yer alıp geri kazanım katılım payına tabi olan ürünlerden ambalajlı olarak piyasaya sürülenlerin birincil (satış) ambalajları için beyan yapılır ancak bu ambalajlar için geri kazanım katılım payı tahsil edilmez. Bu ürünlerin birincil ambalajları haricindeki diğer ambalajları için geri kazanım katılım payı tahsil edilir." hükmü yer almaktadır.

Danışmanlığını yaptığım firma tekstil sektöründe yer almakta olup, söz konusu tesiste kumaş üretim faaliyeti gerçekleştirilmektedir. Üretilen kumaşlar karton rulolara sarılmaktadır. Hüküm gereği karton rulolar 1.cil ambalaj olup GEKAP beyanı yapılacak mıdır? Teşekkür eder, sağlıklı günler dilerim.
 
Merhabalar,


Şirketimizin 2 farklı üretim tesisi var. Aynı vergi numarası ile beyanlar yapılıyor. Ambalaj miktarları satınalma raporlarından çekilip beyanlar yapıldı şimdiye kadar.
Sistemsel bir hata sonucu, bir tesisin ambalaj verileri bu raporlara dahil olmadan beyanlar yapılmış. acaba geçmişe dönük beyan yapma gibi bir durum var mıdır?
özetle, aynı vergi numarası ile çalışan tesislerden birinin GEKAP beyanı eksik yapılmış. ambalaj beyanlarında herhangi bir sorun yok.
 
Merhaba, Sayın Üstadlar. GEKAP beyanları hakkında bir konu da değerli görüşlerinizi almak istiyorum. Yurt dışına gönderdiğimiz bir ürün "İthalat beyannamesi ve mücbir sebep yazısı" bir kısmı iade olarak geri gelmiştir. Yurt dışından beyanname ile geldiği için üzerinde ki ambalajı GEKAP kapsamında beyan etmelimiyim, bu durum ile karşılaşan oldu mu. Prosedür olarak ne yapılması gerekmektedir, doğrusu nedir diye siz değerli üstadlardan öğrenmek istedim. İlgi ve yardımınız için şimdiden teşekkür eder, Sağlıklı Günler Dilerim
 
Hüsamettin SelçukYurtdışına ürünü gönderirken ki ambalajlar GEKAP'a dahil değildi.
Geri geldi ürün sizde, ama TR'ye bir şey ithal etmediniz zaten yurt içinden almıştınız ambalajı ve yurtdışına satmak için kullanmıştınız.
Peki şimdi gelinen noktada bunu ne yapacağınız önemli olan bu.
Eğer TR'de yurt içine sürecekseniz GEKAP ödeyeceksiniz.
Ambalajı çıkartıp atık olarak atacaksanız GEKAP'a girmeye gerek yok zaten yurt içine sürmediniz.
Stok olarak sizde duruyor hala piyasaya sürmediniz yine GEKAP'A girmeye gerek yok.
 
Önceki cevapları görüntüle…
Murat TÜYLÜTeşekkürler, üstadım. Yurt dışından iade geldi (TR'ye bir şey ithal edilmedi, zaten yurt içinden alınmıştı ambalajı ve yurtdışına satmak için kullanılmıştı, haliyle muaftı)
Ambalajı ile yurt içine satıldı, bunun için GEKAP beyanı yapacağım. İlgi ve yardımınız için tekrar teşekkür ederim.
 
Murat TÜYLÜMerhaba Murat bey. serbest bölgedeki firmam için; hammaddeler ve amabalajlar yurtdışından ithal etmektedir. yurtdışına da iç piyasaya da ambalajlı ürün satışı yapmaktalar. Hammadde veya ambalajları alırken zaten ödemesini yapıyoruz o yüzden GEKAP'tan muafız diye belirtildiğini söylüyorlar ve benim de cidden çok kafam karıştı. serbest bölgelerdeki işleyiş hakkında bilgini/fikriniz var mı?
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
OyaaYukarıda Fatih Bey'in açıklaması ve aldığı yazıdan örnek var. Mantık şöyle olmalı:
Serbest bölgeler ticari olarak yurtdışında faaliyet gösterdiği için, X ülkesinden aldığı ithalat olmuyor.
Serbest bölgeler TR'ye mal sattığında da TR'De malı alan kişi ithalat yapmış sayıldığı için de piyasaya süren olmuyor. Yani her iki koşulda da serbest bölgedeki GEKAP ödemiyor. Serbest bölgeden TR'ye mal çeken kişi GEKAP ödemeli.

Bu yoruma dayanan elimizde resmi yazı/görüş bulunmuyor. Bilginize,
 
Nisan -Mayıs -Haziran için beyanname süresi son 31 temmuz diye biliyorum ama beyanname süreleri uzatıldı dedi mali müşavirimiz bu konuda bilgi olsan var mı acaba.
 
kolay gelsin ,

yurt içinden hammadde amaçlı aldığımız ürün ambalajları için beyan yada ödeme yapılıyor mu ?
 
Merhabalar,

Yurt dışından hammadde olarak kereste sipariş verilmektedir. Keresteler plastik şerit ve tahta takozlar ile birlikte firmaya ulaşmaktadır. Hammadde işlenerek piyasaya plastik şerit, streç film ve takozla birlikte piyasaya sürülmektedir. İthal edilen plastik şerit ve takozlar için gekap beyanı ve ödeme yükümlülüğü bulunmakta mıdır? Yardımcı olursanız çok sevinir. Teşekkür ederim :)
 
Gözde OrakMerhaba Gözde Hanım,

Yurt dışından getirdiğiniz hammaddenizin ambalajlarından sorumlusunuz. GEKAP ödemesi gerekiyor.
Piyasaya sürdükleriniz, eğer yurt dışından getirdiklerinizin içindeki şerit ve takoz ise tekrar ödemeniz gerekmiyor. GEKAP'ta yalnızca bir kez ödeme yapılıyor.

Yalnız emin olamadığım konu, tahta takoz ambalaj sayılır mı? Çünkü ahşap ambalajları hep palet olarak nitelendiriyoruz ve adet olarak beyan/ödeme yapılıyor. Takozların sayısı çok olacağından fiyat uçabilir.
 
Önceki cevapları görüntüle…
Cem YılmazMerhaba, biz de yurt dışından billet alıyoruz. Gelen billetler, şerit ile bağlı ve altlarında takozlar var. Bu takoz ve şeritleri sonrasında kullanmıyoruz ve geri kazanıma veriyoruz. Bu şekilde ithal edilen şerit ve takozlar için Gekap ödemesi yapmalı mıyız? Yapmamız gerekiyor ise Şeritleri bir şekilde yaparız ancak takozlar için siz nasıl bir yol izliyorsunuz? Teşekkür ederim.
 
Merhabalar,

X bir tekstil firması, Y firması için ürün üretiyor. Üretilen ürünler Y firmasının markasını taşıyor. X firması, Y firmasının ürününü üretebilmek için yurt dışından iplik ithal ediyor.

Yukarıdaki bilgiler ışığında;
X firması, başka bir marka(Y) adına üretim yapabilmek için yurt dışından ithal ürün satın aldığından dolayı yetkili ithalatçı statüsüne giriyor.
X firması, ithal edilen ipliklerin ambalajları için sadece beyan yapması gerektiğini düşünüyorum. Y firması ise ithal edilen ürünün beyanını yapıp Gekap ücretini ödemelidir.
...diye düşünüyorum.

Y firması, X firmasının ürettiği nihai ürünü kendi markasıyla piyasaya sürdüğü için zaten halihazırda Gekap beyanını yapıp ücretini ödüyor. Y firması, ürünün üretimi esnasında X firmasının ithal ettiği ipliğin de ayrı bir şekilde beyanını yapıp Gekap ücretini ödemeli midir? Yoksa zaten nihai ürün için Gekap beyanını yapıp ödediği için, X firmasını ithal ettiği ürünü dikkate almasına gerek yok mudur?

Konuyla ilgili bir yanlışlık yapmamak adına sizlere de danışmak istedim, düşüncelerini paylaşırsanız sevinirim.
 
Üst