• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik Hk.

serhanmaden

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
13 Mart 2011
Şehir
İstanbul
Firma
SADAM
yonetmelik genel hatlariyla piyasaya surenlerin cevre sorumluluklari karsiligi devlete para odeyerek yukumluluklerden kurtulmasini hedeflemiş.

bir yil daha piyasaya surenler hem yetkilendirilmis kuruluslarla hem de bakanlikla yukumlulukleri yerine getirecek. Madde 5 de 12. Fikra ile satis ambalajlari icin belki de firmalar yetkilendirilmis kuruluslarla calismaya devam ederek genisletilmis uretici sorumlulugunu yerine getirecekler. Ancak ambalajin nasil toplanacagi ve ne sekilde belgelenecegi usul esaslarda gorecegiz gibi durmaktadir.


Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .




Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
arkadaşlar merhaba entegre bır tekstıl fırmasında kumaşlar ruloya sarılıyor ve satılıyor aynı zamanda ıplıkler bobınlere sarılıp kolılelenıp satılıyor gekapa göre nasıl hesap yapmalıyım son yayınlanan usullerdede söyle bır örnek gördum :) 7. maddede satışa sunuldugunda ambalaj dıyor .7. maddeye göre o zaman bırım hesaplıcaz gıbı


1595616301695.png
 

Ekli dosyalar

  • 1595616244337.png
    1595616244337.png
    25.4 KB · Görüntüleme: 37
Üretim makinesine takılıp çıkartılacak şekilde olup olmadığı burada ayırıcı. Makinenin bir parçası hâlinde ise GEKAP kapsamı dışında kalıyor. Örnek 6 ile Örnek 7 arasındaki temel fark bu.
 
Kumaş ve iplikler hammadde olarak bir tekstil fabrikasına boyahane vb. yere gidiyorsa sarılan bobin ve rolikler GEKAP kapsamı dışındadır. Sarılı ürünü koyduğunuz poşet, karton koli GEKAP kapsamındadır.

İplik son tüketiciye satılıyorsa, Ayşe teyze bunu alıp dantel örüyorsa bu ipliğin sarıldığı bobin/makara dahildir. Ama ipliği kumaş yapmak üzere fabrikaya gönderiyorsanız buradaki bobin kapsam dışıdır.
 
Teşekkür ederim arkadaslar cevaplar ıcın peki ithal edilen boya , elastan , poylar var bunlar hammadde olarak kullanılıyor ek-1 liste de yer almıyor bunların ambalajları gekap kapsamındamıdır .
 
Son düzenleme:
Merhabalar, ambalaj atığı toplama ayırma tesislerinde kullanılan iç mekan kutuları ve poşetleri GEKAP'a dahil midir?
 
@Fatih Koçak Fatih Bey Merhabalar, Tekstil firmalarında kumaşlar ve iplikler için kullanılan masuraların birincil ambalaj olarak sayılması konusunda bilginiz var mı ? Bir yer de masuralar bildirilecek iye okudum, diğer bir yerde bildirilmeyecek diye okudum.
 
Piyasanın bu yönetmelik den daha haberi bile yok bir erteleme ve tebliğ ürün bazında detaylandırılmasına ihtiyaç var.
 
6 aylık yağlı balya teli tüketimimiz 6 ton bunun için bugün beyan yaptık ve 3000 lira vergi ödemesi çıktı arkadaşlar bilginize.
 
Piyasada bu yönetmeliğin olup olmadığından haberdar olan işletmeci suçlu değil, mali müşavir ya da muhasebecisi suçludur. Yönetmelik çıkalı 6 ay olmak üzere. Yönetmeliğin çıktığı gün, işletmecinin ne yapması gerektiğinden haberdar olması gerekirdi.
 
Konu maalesef muhasebe alanında ve sözleşmesinde bile geçmiyor. Daha çok çevre mühendisleri odası veya çevre şehircilik bakanlıgı kamuyu aydınlatması gerekirdi.
 
@i3erat Şahsen ÇMO'nun görevinin bu olduğuna inanmıyorum. Bir firmada şu an için GEKAP ile ilgilenecek 2 sorumlu belirlenmiş. Birisi Çevre Görevlisi, diğeri muhasebe/müşavir. Bu ikisi de bildirmiyorsa, suç tabi ki ikisinde. Kimse kusura bakmasın, iyi mühendis ve kötü mühendis farkını da buradan çıkartsın işverenler. Yönetmelik ve usuller çıktıktan sonra müşterilere bilgilendirme maili atıyoruz ki, sonradan bize demesinler haberimiz neden yok diye. Şayet bu yönetmeliği bilip de göndermiyorsa o mühendis üşengeç, bilmiyorsa da meslekle ilgisiz biridir benim gözümde.
 
Merhabalar,

Çevre yönetim hizmeti verdiğimiz firmalar adına GEKAP kapsamında öğrenmek istediğim bir kaç konu vardır;

1- Firmalarımızdan atık olarak tehlikeli kontamine ambalaj (alınan yağların atık ambalajları vb.), tehlikesiz ambalaj (plastik, metali kağıt vb.), sıvı atıklarımızın içine konulduğu IBC tanklar ve katı atıklarımızın içine koyulduğu Big-Bag’ler çıkmaktadır. Bunların da GEKAP bildirimleri yapılmak zorunda mıdır? (GENEL OLARAK AMBALAJ ATIKLARI TEKRAR AMBALAJLANIP TESİSTEN ÇIKIŞI YAPILIYORSA ATIKLARIN AMBALAJLANMASINDAN KAYNAKLANAN KISIMDAN SORUMLU OLDUĞUMUZA DAİR GERİ DÖNÜŞLER ALINDI)

2- Çevreden bulunan (kaçıncı kez kullanıldığı belli olmayan) veya fatura kesilmeden alınan Big-Bag gibi ambalaj malzemelerini kendi ürettiği ürünü içine koymak için kullanan C firması ürünüyle beraber D firmasına yollaması durumunda GEKAP’tan sorumlu mudur? (Big-Bag üzerinde başka firmaların isimleri olup C firmasına özgü herhangi bir ifade bulunmamaktadır.)

3- Bütün ürünlerini iç piyasaya sürmeyip ihracat yapan firma GEKAP kapsamı dışındadır. 1. Soruda belirttiğim şekilde çıkan ambalaj atıklarını GEKAP kapsamında bildirmesi gerekmekte midir?

4- Tedarikçi statüsünde olan bir firma her türlü ürünü ambalajlayıp piyasaya sürene teslim ettikten sonra o ambalaj bozulup piyasaya sürenin kendi ambalajıyla piyasaya sürülüyorsa tedarikçi de tedarik ettiği ambalaj kapsamında GEKAP ‘a tabi oluyor mu?

5- Bir ambalajdan sadece 1 defa GEKAP ödemesi alınacak diye bir bilgi duymuştuk önceden. Şuanki konuşmalar ise ambalajlar el değiştirdikçe (ürünler el değiştiren ambalajlara konup başka firmalara satıldıkça) her aşamada elinden çıkartan firmanın GEKAP ödemesine tabi olduğu şeklindedir?

Bu konularda aydınlatıcı bir açıklama yapabilirseniz sevinirim.
 
1- Size hammadde olarak yurt içinden gelen ürünlerin ambalajlarını beyan etmek zorunda değilsiniz. Yurtiçinden yağ aldınız sizin sorumluluğunuz yoktur. Ancak sizin prosesinizden çıkan atıklar atık firmasına göndermek üzere ambalaj kullanılıyorsa, (bu ambalaj ikinci el temizlenmiş ya da sıfır ambalaj olabilir) onun için GEKAP ödemesi yapılması gerekir diye Mart ayındaki eğitimlerde söylediler. Ama usul ve esaslarda yazılı bir madde yoktur. Size hammadde olarak gelen ürünlerin boş ambajlarını atık olarak değerlendirdiği için kendi mevzuatına göre beyan bildirim yapmak gerekli denmiştir.
Atıkları ambalajlıyorsanız evet o ambalajdan sorumlusunuz.
2-çevrede bulunan zaten atık olduğu için içine ürün koyup yollama diyor. Ya da faturasız alındıysa zaten kaydı girişi yok takibi yok doğrusu beyan edilip GEKAP ödenmesi ama kaydı olmadığı için ödemeseniz sorumlu tutulmazsınız. Asıl sorun faturasız alıyor olmanız.
3-Her türlü ihracat GEKAP kapsamı dışındadır.
4- tedarikçiden aldığı malı yeniden ambalajlayan firma yeni kullandığı ambalaj için GEKAP öder. TEdarikçi hiçbir durumda sorumlu olmaz.
5-Örnekle açıklayayım. Su üreten A işletmesi 5 lt.lik şişelerde su satmaktadır. Bunun için GEKAP ödeyecektir. Suyu alıp da dağıtan bayı, market, bakkal su satışı (al/sat) yaptğından sonraki döngülerde GEKAP ödenmez. Ancak B firması 5 lt.lik suyu alıp 1'er litrelik ambalajlara aktarır ve 1 lt. olarak satışa sunarsa işte burada yeniden paketleme olacağı için B firması yeni piyasaya sürdüğü 1 er litrelik ambalajlar için GEKAP öder.
Önemli olan ürünün piyasaya ilk kez yer almasıdır. Ambalajın değil. A firması sattığı 5 lt.lik suyun ambalajını geri aldı ve depozito planı ve onayı da olmadığın düşünelim. Bu aynı ambalajı yine doldurdu yine piyasaya sürdü tekrar GEKAP öder. Kimyasalların IBC tankların durumu gibi düşünün.
 
merhaba araya girip bende soru sorabilir miyim? :)

Aşağıdaki bilgileri gekapta ödemesi olmadan beyanı yapılacak mı?

1) Daha önce Ek-4te beyanını yaptığımız üretilen ve ihraç edilen ambalajları

2)DİİB belgesi ile yaptığımız ithalatların ambalajları
 
Balya teli son duyuru ile kaldırıldı. Bu nedenle gelişmeleri takip edip boşuna para ödemeyin demek istiyor Murat Hocam.
 
Üst