• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik Hk.

serhanmaden

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
13 Mart 2011
Şehir
İstanbul
Firma
SADAM
yonetmelik genel hatlariyla piyasaya surenlerin cevre sorumluluklari karsiligi devlete para odeyerek yukumluluklerden kurtulmasini hedeflemiş.

bir yil daha piyasaya surenler hem yetkilendirilmis kuruluslarla hem de bakanlikla yukumlulukleri yerine getirecek. Madde 5 de 12. Fikra ile satis ambalajlari icin belki de firmalar yetkilendirilmis kuruluslarla calismaya devam ederek genisletilmis uretici sorumlulugunu yerine getirecekler. Ancak ambalajin nasil toplanacagi ve ne sekilde belgelenecegi usul esaslarda gorecegiz gibi durmaktadir.


Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .




Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
1- Otelin ticari adı ve logosunu içeren buklet malzemeleri için üretici firma tedarikçi, siz piyasaya süren oluyorsunuz. Üretici firmanın size ürünleri gönderirken kullandığı ambalajdan üretici firma sorumludur (karton, palet vb.). Sizin için onlar ambalaj atığıdır.
2-Müşterilerine sunduğu ancak aylık piyasaya sürülen miktarları beyan etmelisiiniz. Aylık sarflar takip edilemiyorsa (bu bir bahane olmamalı örneği fabrikalarda kullanılan streç filmlerin her seferinde kaç kg gönderildiğin takip etmek zor olduğu durumlar gibi) satın aldıklarınızın tamamını beyan edip bittiklerinde yeniden sipariş verdiğinizde yine alımdan beyan yaparsınız buradaki yöntem size ait ve denetlemede açıklanabilecek bir yönteminiz olmalı.
3- Aldığınız ürünlerde hem üretici hem otelin logosu olur ise, tedarikçi ile piyasaya süren arasında yapılacak sözleşmede aksi bir durum söz konusu değilse piyasaya süren sorumludur. Sözleşmede belirtirseniz iki firmanın da logousu olur ise üretici (tedarikçi) de bu yükümlülüğü karşılayabilir. İki firmanın logosu yoksa sadece otelin varsa otel piyasaya sürendir, beyan eder ve öder sonra isterseniz bu parayı aranızda anlaşarak tedarikçiye yansıtırsınız bu sizin ticaretiniz ile alakalıdır.
 
Şu duyuru güzel olmuş. 2020 Yılı Belgelendirme yapacağımız son yıl olacak deniyor. Ancak 31.03.2021 tarihine kadar süre vermelerine şaşırdım, normalde 30.06.2020 tarihine kadar verirlerdi... Neyse, hepimize hayırlı olsun diyelim :)

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
30.06.2020ye kadar Piyasaya Sürenler Yetkilendirilmiş kuruluşlar ile sözleşme imzalamak zorunda. YK'lar da 31.03.2021'e kadar belgelendirme işlemlerini tamamlayıp sisteme gitmek durumundalar.
 
Arkadaşlar Merhaba, bir sorum olacaktı ,Validasyon testi,fiziksel kimyasal testlerin yapıldığı bir firmada çalışmaktadım.Herhangi bir satışımız olmamakta firmamıza gönderilen malzemelerin laboratuvarımızda validasyon testlerini yapmaktayız.Üretici firmadan test için gelen ürün,malzeme kendi ambalajı ile gelmekte biz testi yaptıktan sonra tekrar o ürünü gelen ambalajı ile birlikte üretici firmaya göndermekteyiz.Fakat bazı firmalardan gelen malzemelerde ambalajsız gelmekte çok fazla olmamakla birlikte seffaf plastik kutular alıp testini yaptıktan sonra bu plastik kutulara koyup tekrar firmaya göndermekteyiz.Herhangi bir amblemimiz etiketimiz bulunmamaktada..Bir satış firması değil aslında hizmet firmasıyız.Malimuşavirimiz ürünü biz satmadığımız için GEKAP beyanı yapma zorunluluğumuz yok diyorBu durumda GEKAP'a tabi miyiz ve piyasaya süren konumundamıyız?Yardımcı olursanız çok sevinirim.?
 
Bakanlıkla bizzat görüşen arkadaşlardan edindiğim bilgiye göre geri dönüşüm firmaları ile alakalı olarak;

1- Kartonları preslerken kullandığım teller GEKAP kapsamında
2- Çapak satıyorsunuz hurdalar arasından çıkan big-bag çuvallarını kullanıyorsunuz satarken herhangi faturalı bir çuval alımı yapmasanız dahi GEKAP kapsamında

He diyeceksiniz girişi yok çıkışını nasıl yapalım ?

GEKAP sisteminde aldığınız yeri zaten girmiyormuşsunuz. Direkt şu kadar diye beyan ediyormuşsunuz.

He diyeceksiniz ya ben 10 ton çuval kullanıyorum ama 1 ton beyan ederim ne olacak ?

GEKAP sistemi maliye bakanlığının kontrolünde olduğu için ne kadar çapak veyahut hurda sattığınızı görüyor. Şu kadar çapak için bu kadar big-bag gerekli gibi bir formülizasyon ile sizin girdiğiniz bilginin doğruluğunu kontrol edebilir?

Şaşırtıcı bir bilgi;

Su fabrikaları depozitolu olarak sattığı damacanaları geri toplamasına rağmen her seferinde sattığı su için GEKAP bildirim yapım damacalar için para ödeyecek hemde geri toplamasına.

Bizi mi koparıyorlar anlamadım
 
Merhabalar ,

Anladığım kadarıyla sadece ürünlerin testini yapıp üreticiye tekrar gönderiyorsunuz ve bu süreçte ambalaj kullanımınız ambalajsız gelen firmaların ürünlerini poşetlemek oluyor.

Benim yorumum şu şekilde , aşağıdaki tanımı da baz alırsak siz piyasaya süren konumunda değilsiniz. Ürünlerini aldığınız firmaların ambalajsız gelenleri için kullandığınız ambalajlar konusunda da ambalaj tedarikçisi olursunuz. Dolayısıyla GEKAP a tabi olmazsınız.

Aşağıdaki tanımda da belirtildiği gibi ürünün ilk defa piyasada yer alma işlemi sizden değil üreticiden oluştuğu için sizin muaf olduğunuzu düşünüyorum

1584349527122.png
 
Su fabrikası her seferinde geri topladığı damacanın parasını ödüyor. Bence son nokta bu
 
Depozitoyu çıkarana kadar tüpçüleri , damacana firmalarını sabit yoluyor resmen bakanlık ..
 
Demeki ki kirleten ödesin mantığında birşeyi piyasa süren kirletmiş oluyor ödüyor.

Daha sonra bu alanlarda ambalaj olarak kullanıp gönderiyor bir daha kirletiyor ödüyor.

Ambalaj yakılana/yok olana kadar piyasada sürüldüğü kadar parası ödenecek belli ki :d
 
merhaba. yönetmeliği ve yorumlarınızı okudum. 1 yıllık çevre mühendisiyom. otomobil fanı üreten bir tesiste çalışıyorum. fanı üretim streç ile sarıp karton kutuya konuluyor. metal ile sarılıyor. gekap beyanı yapacakmıyım. saygılarımla...
 
Üst