• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Endüstriyel Atık Yönetim Planı

Arda Ünlü

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
30 Ekim 2016
Şehir
Ankara
Firma
Dönüşüm Danışmanlık
Merhaba arkadaşlar, ilk defa atık yönetim planı hazırlayacağım o yüzden yardımlarınızı talep ediyorum. Atık yönetim planı hazırlarken en çok nelere dikkat etmem gerekiyor. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
 
Merhabalar,

EAYP ile ilgil bir sorum daha olacak.

3 yıllık atık planlarında yıllık atık miktarlarında artış mı gösteriyorsunuz yoksa azalış mı? Ya da atığa göre muamele mi?

Yani; tesisimizin kapasitesi artarsa atık miktarı da artış gösterebilir? Ya da bakanlık diyebilir mi; arkadaşım atık yönetimini tesiste uyguluyorsun ama atıkların artıyor, ne iş? Hedef atık miktarlarını azaltmak ya o yüzden ikilemde kaldım..
 
Bazı atıklarda artabilir, bazısında azalabilir. Şöyle ki mesela işçi sayın 50 olsun kişi başı yılda 1 kg eldiven atığın çıksın, seneye 10 kişi daha işe aldığını farzet hem eldiven atığın artacak, hem kullandığın suyun arıtma çamuru artacak. Azalma olarak ise 2018 yılında flüoresan bakımı yada makina bakımı yapılacaktır. 20 kg flüoresan atığın yada yağ atığın ilk yıl çıkar ama sonraki yıllar değişim yapılmayacağı için sadece patlayanlar değiştirilir buda 3-4 kg civarına düşer.
 
Arkadaşlar merhaba,
Endüstriyel atık yönetim planı da mart sonuna kadar il müdürlüğüne teslim edilmek zorunda mı? Yardımcı olabilecek var mı ?
 
@gülcn

Merhaba,

Mart ayının sonuna kadar atık beyanın yapılması zorunlu. Atık yönetim planı için bu zorunluluk yok. Atık yönetim planı olmayanlar, beyandan sonra AYP hazırlayıp İl Müdürlüğüne göndermeleri doğru olacaktır.
 
@gülcn
Endüstriyel Atı Yönetim Planını başvurusu aşağıdaki eklerle birlikte tesisin fiziksel şartlarının(atık alanlarının) sağlanmasından sonra yapılması gerekir. Biz tesisin Çevre İzninin alınmasının ardından başvurumuzu yapmıştık.

1) Bir önceki yıla ait “Atık Beyan Formları”nın birer sureti

2) Atık depolama alanlarının gösterildiği “İşletme Vaziyet Planı”

3) Güncel Kapasite Raporu

4) Yapı Kullanma İzin Belgesi

5) Geçici Atık Depolama Alanı”na ilişkin bilgiler / fotoğraflar

6) İşletmenin “Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği” kapsamındaki değerlendirme yazısı

7) İşletme proseslerine ilişkin “İş Akım Şemaları ve Açıklamaları”

8) Tehlikeli atık depolama alanı “Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası”
 
Her il müdürlüğü farklı evrak istiyor. Bu yüzden ilgili müdürlüğünüz ile konuşmakta fayda var.
 
Yeni formata göre düzenledim ve eksiklikleri tamamladım. Bir önceki yıl değil içinde bulunduğumuz yıl baz alınarak ve il müdürlüğüne teslim edeğim tarihi yazmam istendi. Mesela bugun sunacaksam evrağı yönetim planındaki tarihlerim 28/02/2018-31/12.2018 ilk yıl , ikinci yıl.../01/2019-.../12/2019, üçüncü yıl ..../01/.2020-.../12/2020 oluyor. İl müdürlüğünden bu şekilde bilgi verildi.İl müdürlüğü talebine göre değişkenlik gösterir mi bilmiyorum.
 
Benden mesela 28/02/2018-28/02/2019 aynı şekilde kalan 3 yıl şeklinde istendi ve onaylandı. Çok bir fark etmiyor 2 ay önce yada sonra sonlanmış oluyor baktığınızda.
 
merhaba
eayp hazırlayacağım bende ama 2018 yılına daha tesiste hiç atık gönderimi olmadı. 2018-2019 yılı için önceki yılların verilerine bakarak tahmini miktarlar mı yazacağız ?
 
@gulsenozbay
Merhaba, tesiste oluşabilecek proses kaynaklı tehlikeli ve tehlikesiz atıkları yazın. Hiç atık gönderimi olmayabilir. Siz sonraki yıllara tahmini atık miktarlarını yazabilirsiniz.
 
Merhaba arkadaşlar,
Endüstriyel atık yönetim planı için tüm tesisler onay almak zorunda mı bu konuyla alakalı sınıflandırma da kullanılan kriter nedir ? Ayrıca Toner atıkları ile ilgili olarak alım yapan belediyelerle çalışılabilir mi sadece ofis atıkları oluşturan kurumlarda motat sistemine giriş yapmalı mı ?
Teşekkürler
 
@senoz
Merhaba, eğer prosesinde tehlikeli ve tehlikesiz atık çıkıyorsa ya da çıkması muhtemel atık varsa endüstriyel atık yönetim planı sunması gerekmektedir. Diyelim ki tesiste makine kullanıyorsun ama şimdilik hidrolik atık yağ çıkmıyor. Bu sonsuza kadar çıkmayacağı anlamına gelmez. Yine hazırlayıp sunman gerekir. Atık yönetim planı proseste çıkan ve çıkması muhtemel atıklar için yapılır.
 
@senoz

Tüm atıkları lisanslı firmaya vermen gerekir, belediye toner alabiliyor mu, emin misiniz? Sadece ofis atıkları varsa müdürlüğün inisiyatifine bağlı muaf olabilirsiniz bence, ama muaf değilseniz motata giriş yapmak gerekir.
 
Merhaba Arkadaşlar;

Elinde örnek olarak şantiye atık yönetim planı veya genel herhangi bir tesis için atık yönetim planı olan paylaşırsa sevinirim.
 
Merhaba TAT firmasına da, normal atık yönetim planı formatı üzerinden kendiniz hazırlayabilirsiniz. Formatta herşey çok açıkça yazılmış. Atık olarak ne ayrıştırıyorsanız, onu baz alarak(örnek plastik ayrıştırma işleminden kontamine ambalaj çıkabilir, metal ayrıştırıyorsanız yağlı metal çıkabilir. Atıkları kendiniz kestirebilirsiniz) hazırlamanız sizin ve firmanız için daha sağlıklı olacaktır. Hazırladığınızda veya takıldığınız noktalarda ben ve birçok arkadaşım size yardımcı olacaktır. Kolay gelsin.
 
@SMEİL
Bir önceki yapılmış olan atık yönetim planının içerisindeki yazanları yeni AYP içerisine yazın.
İstenilmeyenlerin dışında bişi yazmayın. İl müdürlüğünüzün istediği evrak dışında da bir evrak koymayın içerisine yeterli olacaktır.
 
Merhabalar arkadaşlar kendi firmam için hazırladığım Endüstriyel Atık Yönetim Planını paylaşmak istedim ,örnek teşkil etmesi açısından bende ilk kez hazırladım ve onay yazısını sıkıntısız aldık.
 

Ekli dosyalar

  • eayp formatı.docx
    26.3 KB · Görüntüleme: 172
Üst