Tehlikesiz Atık Geri Kazanımı yapan bir dökümhanenin emisyon ölçümünde hangi parametrelerin ölçülmesi esastır? Uygulamada nasıl bir talebi vardır bakanlığın? Tecrübe ve bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim.
Sanayi Kaynaklının hangi maddesinde değerlendirmeliyim geri kazanım tesisini, doğalgazlı ergitme ocağı var, tehlikesiz atık kapsamında olan çinko levha (çatı hurdası) ergiterek külçe dökümü yapıyor. Ergitme tesisi mi demeliyim yoksa dökümhane mi? ikisini birbirinden ayıran özellikler neler?
6) Alüminyum Hariç Demir Dışı Metallerin ve Bileşiklerinin Ergitildiği Tesisler :
6.1) Tüm atık gazlardaki islilik derecesi Bacharach skalası’na göre 2’nin altında olmalıdır.
6.2) Kuru ölçme metoduna göre atık gazlarda belirlenen toz emisyonlar 75 mg/Nm3 değerini aşmamalıdır.
6.3) Rafine tesisleri atık gazlarındaki klorür emisyonları 3 mg/m3, florür emisyonu 2 mg/Nm3 değerini aşmamalıdır.
6.4) Ek-1’de verilen ilgili esaslara uyulmalıdır.
6.5) Yağlı hurda, boya ve plastik ihtiva eden hurda kullanımı, tuzların curuf tutucu olarak kullanılması bu tesislerde tuz aerosol, hidrojen klorür, hidrojen florür, kurum ve hidrokarbon emisyonlarına neden olabilir. Ergitme öncesi hurda malzemenin mümkün olduğu kadar safsızlıklardan temizlenmesi gereklidir.
G) YEDİNCİ GRUP TESİSLER: Dökümhaneler:
Demir, temper, çelik dökümhaneleri ile demir dışı metallerin döküldüğü tesislerde aşağıda verilen esaslara uyulacaktır.:
1) Toz ihtiva eden atık gazlar bir toz tutma sisteminden geçirildikten sonra dış havaya atılmalıdır.
2) Atık gazlardaki toz emisyonları kütlesel debisi 1 kg/saat’in altında olan tesisler 75mg/Nm3, 1 kg/saat ve üzerinde olanlar ise 50 mg/Nm3 değerini aşmamalıdır.
3) Kükürtlü katkıların kullanılarak magnezyum ve bileşiklerinin döküldüğü dökümhanelerden yayınlanan emisyonlar Ek-4’e göre atmosfere atılmalıdır.
4) Maça üretimi, döküm ve soğutmadan oluşan organik gaz bileşikleri toplanmalı, mümkünse geri kazanılmalı ve arıtma tesisine gönderilmelidir. Tesisten kaynaklanan organik gazlar için Ek-1’in (h) bendinde verilen ilgili esaslara uyulmalıdır.
5)Bu tesisler ile ilgili teknoloji ve toz emisyonların azaltılmasıyla ilgili çalışmalarda yayımlanan ilgili Türk Standartlarına ve mevcut en iyi tekniklere uyulmalıdır.
6) Ek-1’de verilen ilgili esaslara uyulmalıdır.
Geri kazanım için bir de bu var. Bahsettiğim tesis için hangi parametreler için ölçüm yaptırmalıyım? Bunu hangi mevzuata göre belirleyeceğim? Yani ben de bunu anlamıyorum, mevzuat dediğin aydınlatıcı yol gösterici karışıklık giderici netlik kazandırıcı olandır... Şu anda ise ya ben nereye bakacağımı bir türlü bilemiyorum, ya da bir terslik var. İlla ki uygulama yapmış birilerini mu bulmam onlara sormam gerekiyor? E bakanlıkta sürekli aynı kişilerin görev yapması mümkün değil? Kişiye göre de parametre belirlememiz mantıklı olmadığına göre.... Göremediğim yasal yol göstericilere yönlendirebilirseniz çok sevinirim.
B) İKİNCİ GRUP TESİSLER: Atıkların Ortadan Kaldırıldığı Tesisler
1) Hurda Parçalama Tesisleri:
1.1) Döner tip hurda parçalama tesislerinin baca gazından atılan toz emisyonu 150 mg/Nm3 sınır değerini aşamaz.
1.2) Ek-1 de belirtilen ilgili hükümlere uyulmalıdır.
2) Atık geri kazanım ve nihai bertaraf tesisleri:
2.1) Tehlikeli atıkların yakılarak bertaraf edildiği nihai bertaraf tesislerinde,ilgili mevzuatta belirtilen hüküm ve sınır değerleri,
2.2) Katı atıkların yakılarak bertaraf edildiği ve geri kazanıldığı tesislerde, ilgili mevzuatta belirtilen hüküm ve sınır değerleri,
2.3) Atık geri kazanım tesislerinde ilgili mevzuatta (HANGİ MEVZUAT BU tehlikesiz atık tebliğ mi? orada teknik bilgi ve sınır değer bilgisi var mı?) belirtilen hüküm ve sınır değerleri,
sağlayarak Lisans İzni de almak zorundadır.
2.4) Atıkların ek yakıt olarak yakma tesisleri, çimento fabrikaları ve diğer endüstri tesislerinde kullanılması halinde atıkların yakılması ile ilgili Bakanlığımız tarafından yayımlanan mevzuata uyulur.
2.5) Yukarıda belirtilen mevzuatta bulunmayan esaslar bu Yönetmelikte belirtilen hüküm ve esaslara tabidir.