• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

DKKR ve kanalizasyon bağlantı belgesi

Merve.24

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
1 Mayıs 2018
Firma
Yok
Deşarj Kalite Kontrol Ruhsatı ile Kanalizasyon Bağlantı Belgesi arasındaki fark nedir?Yardımcı olursanız sevinirim.
 
Merhaba Arkadaşlar,
Belediyeler kanalizasyona deşarj standartlarını sağlayan her endüstriyel atıksuyu kanala bağlamak mecburiyetinde midir?Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğinin 25. maddesinin a bendinde "Kanalizasyon sistemi bulunan yerlerde her türlü atıksuların kanalizasyon şebekesine bağlanması, ilke olarak bir hak ve mecburiyettir." ifadesine yer verilmiştir.Bu ifade endüstriyel atıksular içinde bir mecburiyeti ifade etmekte midir?Birçok büyükşehir de endüstriyel atıksular kanalizasyona verilmektedir.Bu mecburiyetten mi kaynaklanmakta ya da hizmet,kar gibi insiyatife bağlı bir durum mudur?Mevzuatta net bir madde var mıdır bununla ilgili?
Yardımlarınızı rica ederim.İyi çalışmalar.
 
Merhabalar,

OSB içerisinde faaliyet gösteren halı-kilim imalatı yapan tesisimizde endüstriyel atıksu oluşmuyor, evsel atıksu oluşuyor, o atıksuları da OSB'nin kanalına veriyoruz.

OSB'den kanal bağlantı izin belgesi almak için başvuracağım, bu çevre izni başvurusunda istenen atıksu görüşü yerine geçebilir mi?

Ve Deşarj izin belgesi sadece atıksuyu alıcı ortama verirken mi alınmalı? OSB'nin Kanalına verdiğimiz için bizim almamız gerekmiyor diye yorumluyorum
 
Beril Hanım Merhaba,

Çalışanlardan kaynaklı oluşan atıksularınız (evsel) OSB'nin kanalına veriliyorsa dediğiniz gibi kanal bağlantı izin belgesi alınması gerekir. Çevre İzni başvurusundan önce alınması gerekli olan geçici faaliyet belgesi başvurusu için hazırlanan İş Akım Şeması ve Proses Özetinde 6. başlık olan "atıksu deşarjı" başlığı altında atıksular hakkında bilgi verirsiniz ve kanal bağlantı izin belgesinin bir nüshasını ekine eklersiniz. Zaten geçici faaliyet belgesi öncesi sistem üzerinden il müdürlüğü uygunluk yazısı için başvuru yapacaksınız ve atıksu konulu çevre izininden muaf seçeneğini seçersiniz ve kanıt olarak kanal bağlantı izin belgesinin tarih ve sayısını belirtebilirsiniz. İl çevre müdürlüğü; il müdürlüğü uygunluk yazısında kanal bağlantı izin belgesinden bahseder ve alıcı ortama herhangi bir deşarj söz konusu değil ise atıksu konulu çevre izninden muaf olduğunuzu belirtir. Bu il müdürlüğü uygunluk yazısını da geçici faaliyet belgesi başvurusunda kanıt olarak kullanabilirsiniz. Bir tesis alıcı ortama atıksuyunu deşarj ederse atıksu konulu çevre izni alması gerekir. İyi çalışmalar :)

1589788323816.png
 
Olgaç Bey,

Faaliyetimiz Çevre izni ek-1 ve ek-2 listesinde yer almadığı için 2014 yılında kapsam dışında değerlendirilmişti ve kapsam dışı görüş yazımız var. EÇBS'den GFB başvurusu yapmak gerekir mi adres değişikliğinden dolayı?

Ben eski kapsam dışı yazısını göndererek ve ilgili belgeleri ekleyerek dilekçeyle tekrar kapsam dışı görüş yazısını talep etmeyi düşünüyordum
[automerge]1589788485[/automerge]
Çok teşekkür ediyorum @Murat TÜYLÜ Bey
 
@Beril Çataltepe Üstad, siz çevre izni başvurusu yapacağınızı düşünerek söyledim. Önceki kapsam dışı yazısı varsa ve adres değişikliği olduysa tekrardan görüş sormakta fayda var tabi. Şunu da belirtmekte fayda var; siz çevre izin ve/veya çevre lisansı alırken Müdürlük tarafından verilen il müdürlüğü uygunluk yazısında çevresel gürültü ve atıksu konulu çevre izininden muaftır diye belirtirler. Bu yazı sizin için geçerli olur. Çevre İzin ve/veya çevre lisans belgesinin geçerlilik süresi olan 5 sene dolmadan önce yenileme yaptığınızda tekrardan almış olduğunuz il müdürlüğü uygunluk yazısında yine gürültü ve atıksu konulu çevre izininden bahsederler.Ayrıca ek-1 ve ek-2 kapsamına girmeyen tesisler muafiyet için başvuru da bulunduğunda ilgili bilgi ve belgeleri yükleyerek çevre izin ve lisansından muaf olduklarına dair yazı alırlar.
 
Merhabalar,

Maalesef mevzuata dayalı net bir sonuca varamadım.Su ve Kanalizasyon İdarelerindeki arkadaşlara da danıştım.Genellikle şahsi görüşlerden öteye geçemedim.Atladığım bir şey yoksa mevzuatta bu konuda bir belirsizlik,bir boşluk var.Endüstriyel atıksuyu kabul edende var etmeyen de...Kabul eden neye göre kabul etti,etmeyen neye göre kabul etmedi muallakta.
 
Merhaba,
Bağlantı kalite kontrol ruhsatının süresi dolduğunda tekrar bir başvuru yapmamız gerekiyor mu? Yoksa onlar mı gelip tekrar numune alıp süreci başlatıyorlar? Birkaç ay sonra süresi dolan ruhsatım var, öncesinde yapmam gerekenlere dair bilgi bulamadım.

Teşekkürler
 
Gizem Hanım Merhaba aldığınız yerin internet sayfası varsa oradan bakabilir siniz. Başvuru şartları ile ilgili. Mevcut belgeniz olduğu için sadece dilekçe de yeterli olabilir. Gelip tekrar bakacaklar. Süresi dolmadan en geç 1 ay önce başvurunuzu yapınız. Belge tekrar yenilenecektir. 5 Yıl daha süreniz olacaktır.
[automerge]1597752805[/automerge]
Balıkesir de biz tekrardan başvuru yaptık. Gelip baktılar belgemizi aldık. 5 yıl süreyle.
 
Merhaba üstad,

Bağlantı kalite kontrol ruhsatlarının geçerlilik süresi oluyor. Size Gaziantep'ten örnek vereyim. GASKİ 3 sene gerçekli bağlantı kalite kontrol ruhsatı veriliyor. Sonra geçerlilik süresi dolmadan 6 ay önce yenileme için başvuru yapılıyor ve ekipler geliyor. Daha sonra numune alınıyor ve uygunsa tekrardan 3 sene geçerli olmak üzere ruhsatı veriyorlar. Bağlı bulunduğunuz ilin Çevre Koruma Kontrol Şube Müdürlüğü ile görüşebilirsiniz. İyi çalışmalar.😊
 
Ankara için bilgi aldım buradan da paylaşayım : )

Süresi dolacak olan ruhsatlar için sistemlerinde otomatik görevli ataması oluyormuş. Biz tekrar başvuru yapmıyormuşuz, onlar süremiz dolmadan zaten gelip tekrar numunelerini alıyorlarmış.

İlk başvuru için de online başvuru kaldırılmış, evraklarımızı hazırlayıp direk genel evrak birimine teslim ediyormuşuz. Öğrendiklerim bunlar. : )
 
sizin süre bitiminden 6 ay önce yenileme yapmanız gerekiyor. en azından Antalyada bu şekilde. hatırlatacaklarını düsünmüyorum, zira süreyi geçirirseniz güzel cezalar var ve sıfırdan almanız gerekecegi icin iyi paralar dönüyor bu işlerde. bu paradan mahrum kalmak istemeyeceklerinden hatırlatmazlar...
 
Arkadaşlar merhabalar,
Osb bünyesinde yer alan ve evsel atık sularını osb nin arıtma tesisine giden firmada analiz sonucu fosfor ve toplam keldal azotu yüksek çıktı. Bunun sebebi tam olarak ne olabilir? Firma evsel atıksuya farklı bir su karışma ihtimali yok diyor. Mutfakta yada tuvaletlerde kullanılan kimyasallar olabilir mi acaba? Konuyla ilgili deneyim sahibi arkadaşların görüşlerini rica ederim.
 
Bir çok neden olabilir. Arıtma tesisi işleten//kuran arkadaşlar daha doğru bilgi verebilir.
Benim de başıma gelmişti.
araç yıkama yapılıyorsa, borularda kirlilik birikmişse, borularda debi az ise ve birikim yapıyorsa su çürüyorsa ve tabiki kullanılan kimyasalların içeriği önemli. Hepsine bakmak gerekli. Biz kameralı robotlar ile hatları gezmiş bir çok kırık, çatlak borular sızıntılar görmüştük.
 
Fosforun kaynağı , fosfat bileşiklerini içeren temizlik ürünleri ve organik yapıda bulunan fosfordur. Yüksek çıkıyorsa büyük ihtimal deterjanlar, temizlik ürünleri buna nedendir. Ama özellikle son yıllarda fosfatlı temizlik ürünlerinin kullanılması ve üretilmesi yasaklanmıştır. TKN dediğimiz yani organik azortun tayininde kullanılan bir yöntemdir. Kjeldahl yöntemi azot tayininde kullanılır. Azotun içeriği üre, organik azot bileşiklerinin içermiş olduğu protein ve protein türevleridir. Fosfor ve azotun giderimi tesisteki proseslerle alaklıdır. Fosforun giderimin biyolojik fosfor havuzları veya kimyasal çöktürme metodları kullanılır. Azotun gideriminde ise havalandırma havzularından oksik ve anoksik bölgeler oluşturulup nitrifikasyon ve denitrifikasyon aşamalarından geçmesi gerekir.
1.Eğer ; fosforu gidermek için kimyasal çöktürme kullanılıyorsa kimyasal dozajlamaların(geneli kireç kullanır) miktarlarını kontrol edin. (JAR testi uygulayın. Koagülasyon ve flokülasyon işlemi )
Eğer ; fosforu gidermek için biyolojik fosfor havuzları var ise havalandırma havuzundaki geri devir oranına , mikroorganizma kalitesine ( floklaşma) bakmanız gerekir. Organik fosforun gideriminde biyolojik fosfor havuzunun önemi; mikroorganizmanın strese sokulması istenmesidir. Oksijen varlığından gelip oksijensiz bir ortama gelen mikroorganizma bünyesindeki fosforu ortama salar. Tekrar oksijen varlığı olan havalandırma havuzuna gelen mikroorganizmalar bu fosforu bünyelerine alır. Çöktürme havuzuna iletilen atıksuda bu da çöktürme metoduna göre sistemden ayrılır. Yani floklaşmanın burda önemi büyüktür.
2.Azotu gidermek için havalandırma havuzundaki çözünmüş oksijen seviyesi, oksik ve ankoksik bölmelerin varlığı , mikroorganizmanın floklaşma kalitesi oldukça önemlidir. Çözünmüş oksijen seviyesi 1,5-2 mg/lt civarında ise ve çamur hacim indeksinde çökme verimi 30dk'da 150-200 ml arasında ise , çöktürme havuzunuzdada yüzme eğilimli bir çamur oluşmamışsa azot giderimi büyük ölçüde gerçekleşir.
 
Üst