Fosforun kaynağı , fosfat bileşiklerini içeren temizlik ürünleri ve organik yapıda bulunan fosfordur. Yüksek çıkıyorsa büyük ihtimal deterjanlar, temizlik ürünleri buna nedendir. Ama özellikle son yıllarda fosfatlı temizlik ürünlerinin kullanılması ve üretilmesi yasaklanmıştır. TKN dediğimiz yani organik azortun tayininde kullanılan bir yöntemdir. Kjeldahl yöntemi azot tayininde kullanılır. Azotun içeriği üre, organik azot bileşiklerinin içermiş olduğu protein ve protein türevleridir. Fosfor ve azotun giderimi tesisteki proseslerle alaklıdır. Fosforun giderimin biyolojik fosfor havuzları veya kimyasal çöktürme metodları kullanılır. Azotun gideriminde ise havalandırma havzularından oksik ve anoksik bölgeler oluşturulup nitrifikasyon ve denitrifikasyon aşamalarından geçmesi gerekir.
1.Eğer ; fosforu gidermek için kimyasal çöktürme kullanılıyorsa kimyasal dozajlamaların(geneli kireç kullanır) miktarlarını kontrol edin. (JAR testi uygulayın. Koagülasyon ve flokülasyon işlemi )
Eğer ; fosforu gidermek için biyolojik fosfor havuzları var ise havalandırma havuzundaki geri devir oranına , mikroorganizma kalitesine ( floklaşma) bakmanız gerekir. Organik fosforun gideriminde biyolojik fosfor havuzunun önemi; mikroorganizmanın strese sokulması istenmesidir. Oksijen varlığından gelip oksijensiz bir ortama gelen mikroorganizma bünyesindeki fosforu ortama salar. Tekrar oksijen varlığı olan havalandırma havuzuna gelen mikroorganizmalar bu fosforu bünyelerine alır. Çöktürme havuzuna iletilen atıksuda bu da çöktürme metoduna göre sistemden ayrılır. Yani floklaşmanın burda önemi büyüktür.
2.Azotu gidermek için havalandırma havuzundaki çözünmüş oksijen seviyesi, oksik ve ankoksik bölmelerin varlığı , mikroorganizmanın floklaşma kalitesi oldukça önemlidir. Çözünmüş oksijen seviyesi 1,5-2 mg/lt civarında ise ve çamur hacim indeksinde çökme verimi 30dk'da 150-200 ml arasında ise , çöktürme havuzunuzdada yüzme eğilimli bir çamur oluşmamışsa azot giderimi büyük ölçüde gerçekleşir.