• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

DKKR ve kanalizasyon bağlantı belgesi

Merve.24

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
1 Mayıs 2018
Firma
Yok
Deşarj Kalite Kontrol Ruhsatı ile Kanalizasyon Bağlantı Belgesi arasındaki fark nedir?Yardımcı olursanız sevinirim.
 
Firmaların; Atıksularını kanalizasyon hattına bağlayabilmeleri için ve/veya İşyeri açılış ve çalışma ruhsatı alabilmeleri için öncelikle Kurumdan Deşarj Kalite Kontrol Ruhsatı almaları gerekmektedir.

Atıksuların Kanalizasyona Deşarj Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda yapılan incelemeler neticesinde, işletmenin endüstriyel nitelikli atıksuyu varsa atıksu deşarjının kanal kabul kriterlerine uygun olduğunun belirlenmesi durumunda Deşarj Kalite Kontrol Ruhsatı görüşü verilir. Atıksuyun kanal kabul kriterlerine uygun olmaması durumunda; arıtma tesisi yapması gerektiği bildirilerek AKDY hükümlerine göre süre verilir. Bu süreçte atıksuyun kirleticiliğine göre KYB tahakkuku yapılır veya atıksularını lisanslı tesislerde bertaraf ederek belgelerini ibraz etmesi istenir. Bu tür firmalar atıksu debisine göre düzenli olarak denetlenir.

DKKR başvurusu yapan kuruluşun endüstriyel atıksuyu olmayıp, sadece evsel atıksuyu varsa gerekli incelemeler sonrasında DKKR almasına gerek olmadığı yönünde görüş verilir. Ancak, yılda bir kez denetlenmek üzere denetim tablosuna eklenir.

İşletmenin bulunduğu bölgede kanalizasyon hattı yoksa, atıksularının en yakın atıksu arıtma tesisimize vidanjörle nakledilmesi için gerekli protokoller yapılır. Firmaya “Atıksu Boşaltım Pusulası” verilir, çalışma iznine sahip vidanjörlerle veya Kurum vidanjörlerile atıksularını bertaraf etmesi için bilgilendirme ve yönlendirme yapılır. Bu tür işletmelere de DKKR verilir ve yılda bir kez denetlenmek üzere denetim tablosuna eklenir.

DKKR alması gerektiği yönünde uyarılan işletmeler verilen süreler içerisinde DKKR başvurusunda bulunmaz ise ilgili Belediyesine veya Büyükşehir Belediye Başkanlığına bildirilir. Kanal hattının kesilmesi için İlgili Şube Müdürlüğü’ne yazı yazılır.

Arıtma tesisi bulunmayan, arıtma tesisi 2004 yılından sonra yapılmış olan veya arıtma tesisini revize eden kuruluşların atıksu arıtma tesislerinin projeleri onaylanmak üzere Genel Müdürlüğe sunulur. İlgili personel tarafından yerinde yapılan incelemeler neticesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan 04/03/2014 tarih ve 2014/7 no’lu “Atıksu Arıtma/Derin Deniz Deşarjı Tesisi Proje Onayı” genelgesi hükümleri çerçevesinde değerlendirilerek proje onay işlemleri yürütülür.



DEŞARJ İZNİNE TABİ OLAN İŞLETMELER
2872 sayılı Çevre Kanununa istinaden çıkarılan ve 31.12.2004 tarih ve 25682 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğinin 26. maddesinin (e) bendi gereğince; Gerçek veya tüzel kişiler, faaliyet türlerine göre, alıcı su ortamlarına verdikleri atıksular için, Tablo 5 ten Tablo 21 e kadar konulan deşarj standartlarını sağlamakla yükümlüdürler.

Bu kapsamda;
1- Üretimi sırasında atıksu oluşumuna neden olan ve bu atıksularını herhangi bir alıcı ortama ( göl, deniz, akarsu, dere yatağı vb.) veya sistemli bir şekilde yeraltına boşaltan işletmelerin,
2- Üretimi sırasında atıksu oluşmamasına rağmen, işletmede çalışan personel sayısı 84 kişinin üzerinde olan ve çalışan personelden kaynaklanan evsel nitelikli atıksularını herhangi bir alıcı ortama ( göl, deniz, akarsu, dere yatağı vb.) veya sistemli bir şekilde yeraltına boşaltan işletmelerin, Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’nde Tablo 5'ten Tablo 21'e kadar konulan deşarj standartlarını sağlayacak uygun arıtma tesisi kurması ve İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nden Deşarj İzin Belgesi alması gerekmektedir.

ATIKSU BAĞLANTI İZNİNE TABİ OLAN İŞLETMELER
Kanalizasyon sistemi bulunan bölgelerde ise katılımcıların atık sularını atık su altyapı tesislerine bağlayabilmeleri, atık su altyapı tesisleri yönetimince verilecek atık su bağlantı iznine tabidir. Atık su bağlantı izni, evsel atıkların yazılı bir belge karşılığında, endüstriyel ve karışık atık suların ise düzenlenecek bağlantı kalite kontrol izin belgesindeki koşulları sağlaması kaydı ile atık su altyapı tesisleri yönetimi tarafından verilir. Bağlantı kalite kontrol izni, endüstriyel atık suların kanalizasyon sistemine bağlantı şartlarını belirleyen bağlantı kalite kontrol izin belgesi ile verilir.
Bu izin ve belgeler Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği’nin 45-46-47-48.maddelerinde belirtilen hususlara uyulması şartı ile verilir. Atıksu Bağlantı İzin Belgesi olan işletmeler için ayrıca Deşarj İzin Belgesi alınması şartı aranmaz.
 
Gaziantepte organize sanayi bölgesi dışında kalan firmalar için GASKİ proses suyunu kanala vermeyip geri devir ile kullananlar için deşarj kalite kontrol ruhsatı sarı renk, proses suyunu arıtım yaptıktan sonra kanala verenler için yeşil ruhsat veriyor. OSB Müdürlüğü ise ister evsel ister proses suyu olsun kanal hattına veren firmalar için kanal bağlantı izin belgesi verir.
 
Merhabalar,
Firmam 3 yıl geçerliliği olan bağlantı durum belgesini almış. Peki bu belge süresi içinde 6 ayda bir numune aldırıp inceletmesi gerekir mi? Bu olay (6 ayda bir alınıp incelenmesi) sadece endüstriyel atıksu deşarjı için mi gerekli yoksa evsel atıksular da dahil oluyor mu?
 
Kübra Hanım Merhaba, kanal bağlantı hattı var ise bağlantı kalite kontrol ruhsatı hem evsel hem de endüstriyel suları için verilir. Genel de numuneyi endüstriyel atıksu için alıyorlar ancak evsel nitelikli atıksu içinde alabilirler. Numune alma sıklığına gelecek olursak debiye göre değişmektedir. Genel de bağlantı kalite kontrol ruhsatı veya kanal bağlantı izin belgesi olan firmaların süresi bitmeden önce başvuru yapıldığı taktirde ilgili kurum denetime gelerek numune alıyorlar. Gaziantep'te bağlantı kalite kontrol ruhsatı veya kanal bağlantı izin belgesi 3 sene geçerlilik süresi bitmeden önce başvuru yapılarak numune alınıyor.
 
@Olgaç Sürmelihindi @Fatih Koçak Teşekkür ederim. Benim firmamda endüstriyel atıksu çıkmıyor. Evsel atıksu için alınmış bu yazı bu zamana kadar da numune gönderimi yapılmamış. Başka firmalarda yapıldığı için bu olay endüstriyele veya osb'ne ait mi diye öğrenmek istedim.Tekrardan bilgilendirme için teşekkürler. ?
 
Merhabalar

Üretimi sırasında atıksu oluşmamasına rağmen, işletmede çalışan personel sayısı 84 kişinin üzerinde olan ve çalışan personelden kaynaklanan evsel nitelikli atıksularını herhangi bir alıcı ortama ( göl, deniz, akarsu, dere yatağı vb.) veya sistemli bir şekilde yeraltına boşaltan işletmelerin, Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’nde Tablo 5'ten Tablo 21'e kadar konulan deşarj standartlarını sağlayacak uygun arıtma tesisi kurması ve İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nden Deşarj İzin Belgesi alması gerekmektedir.
Burada bahsedilen izin bizim firmalar için aldığımız atıksu deşarj iznini midir?Yoksa arıtma tesisi olan ve çalışan sayısı 84 kişiyi aşan her firma çevre izni dışında bu belgeyi de almalı mıdır?
 
Kübra hanım merhaba, bir tesis atıksuyunu alıcı ortama deşarj ederse çevre ve şehircilik il müdürlüğünden deşarj izni alması lazım. Bu dediğim deşarj izni, kanal bağlantı izin veya bağlantı kalite kontrol ruhsatından farklıdır. Tabi alıcı ortama deşarj ederken deşarj standartlarını sağlamanız ve paket arıtma tesisi yaptırmanız gerekmektedir.
 
Firmanın atıksu deşarjı konulu izni var. Bunun dışında (firma otel) evsel atıksular için kanal bağlantısı için belge alması gerekir mi?
 
Merhabalar,

Kanal bağlantı için ASKİ de online başvuruda bulunacağım. Girilen bilgilerden yetkili kişilerin bilgisi isteniyor bu kişi işveren veya işveren yetkilisi mi olmak zorunda? Yani firmadan herhangi birinin bilgileri ile başvuruda bulunabilir mi?
 
Benim tavsiyem işveren ya da işveren vekili olması yönünde. Çünkü hazırlanan ruhsat yetkili kişi olarak kimi yazdıysanız onun adına çıkıyor. Özellikle belirtirseniz yetkili kişi olana değil de şu kişiye göre hazırlansın ruhsat derseniz de kabul ederler mi bilmiyorum. Bu durumu dikkate almanızı tavsiye ederim.

(Yakın zamanda 3 kanal bağlantı durum belgesi aldım bu şekildeydi işlemler)
 
Merhabalar,

Kanal Bağlantı Belgeleri için gerekli süre ile göre değişiyor mu? Ben 3 yıl olarak biliyorum ama kaynak bulamadım :rolleyes:
 
Üst