Firmaların; Atıksularını kanalizasyon hattına bağlayabilmeleri için ve/veya İşyeri açılış ve çalışma ruhsatı alabilmeleri için öncelikle Kurumdan Deşarj Kalite Kontrol Ruhsatı almaları gerekmektedir.
Atıksuların Kanalizasyona Deşarj Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda yapılan incelemeler neticesinde, işletmenin endüstriyel nitelikli atıksuyu varsa atıksu deşarjının kanal kabul kriterlerine uygun olduğunun belirlenmesi durumunda Deşarj Kalite Kontrol Ruhsatı görüşü verilir. Atıksuyun kanal kabul kriterlerine uygun olmaması durumunda; arıtma tesisi yapması gerektiği bildirilerek AKDY hükümlerine göre süre verilir. Bu süreçte atıksuyun kirleticiliğine göre KYB tahakkuku yapılır veya atıksularını lisanslı tesislerde bertaraf ederek belgelerini ibraz etmesi istenir. Bu tür firmalar atıksu debisine göre düzenli olarak denetlenir.
DKKR başvurusu yapan kuruluşun endüstriyel atıksuyu olmayıp, sadece evsel atıksuyu varsa gerekli incelemeler sonrasında DKKR almasına gerek olmadığı yönünde görüş verilir. Ancak, yılda bir kez denetlenmek üzere denetim tablosuna eklenir.
İşletmenin bulunduğu bölgede kanalizasyon hattı yoksa, atıksularının en yakın atıksu arıtma tesisimize vidanjörle nakledilmesi için gerekli protokoller yapılır. Firmaya “Atıksu Boşaltım Pusulası” verilir, çalışma iznine sahip vidanjörlerle veya Kurum vidanjörlerile atıksularını bertaraf etmesi için bilgilendirme ve yönlendirme yapılır. Bu tür işletmelere de DKKR verilir ve yılda bir kez denetlenmek üzere denetim tablosuna eklenir.
DKKR alması gerektiği yönünde uyarılan işletmeler verilen süreler içerisinde DKKR başvurusunda bulunmaz ise ilgili Belediyesine veya Büyükşehir Belediye Başkanlığına bildirilir. Kanal hattının kesilmesi için İlgili Şube Müdürlüğü’ne yazı yazılır.
Arıtma tesisi bulunmayan, arıtma tesisi 2004 yılından sonra yapılmış olan veya arıtma tesisini revize eden kuruluşların atıksu arıtma tesislerinin projeleri onaylanmak üzere Genel Müdürlüğe sunulur. İlgili personel tarafından yerinde yapılan incelemeler neticesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan 04/03/2014 tarih ve 2014/7 no’lu “Atıksu Arıtma/Derin Deniz Deşarjı Tesisi Proje Onayı” genelgesi hükümleri çerçevesinde değerlendirilerek proje onay işlemleri yürütülür.
DEŞARJ İZNİNE TABİ OLAN İŞLETMELER
2872 sayılı Çevre Kanununa istinaden çıkarılan ve 31.12.2004 tarih ve 25682 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğinin 26. maddesinin (e) bendi gereğince; Gerçek veya tüzel kişiler, faaliyet türlerine göre, alıcı su ortamlarına verdikleri atıksular için, Tablo 5 ten Tablo 21 e kadar konulan deşarj standartlarını sağlamakla yükümlüdürler.
Bu kapsamda;
1- Üretimi sırasında atıksu oluşumuna neden olan ve bu atıksularını herhangi bir alıcı ortama ( göl, deniz, akarsu, dere yatağı vb.) veya sistemli bir şekilde yeraltına boşaltan işletmelerin,
2- Üretimi sırasında atıksu oluşmamasına rağmen, işletmede çalışan personel sayısı 84 kişinin üzerinde olan ve çalışan personelden kaynaklanan evsel nitelikli atıksularını herhangi bir alıcı ortama ( göl, deniz, akarsu, dere yatağı vb.) veya sistemli bir şekilde yeraltına boşaltan işletmelerin, Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’nde Tablo 5'ten Tablo 21'e kadar konulan deşarj standartlarını sağlayacak uygun arıtma tesisi kurması ve İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nden Deşarj İzin Belgesi alması gerekmektedir.
ATIKSU BAĞLANTI İZNİNE TABİ OLAN İŞLETMELER
Kanalizasyon sistemi bulunan bölgelerde ise katılımcıların atık sularını atık su altyapı tesislerine bağlayabilmeleri, atık su altyapı tesisleri yönetimince verilecek atık su bağlantı iznine tabidir. Atık su bağlantı izni, evsel atıkların yazılı bir belge karşılığında, endüstriyel ve karışık atık suların ise düzenlenecek bağlantı kalite kontrol izin belgesindeki koşulları sağlaması kaydı ile atık su altyapı tesisleri yönetimi tarafından verilir. Bağlantı kalite kontrol izni, endüstriyel atık suların kanalizasyon sistemine bağlantı şartlarını belirleyen bağlantı kalite kontrol izin belgesi ile verilir.
Bu izin ve belgeler Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği’nin 45-46-47-48.maddelerinde belirtilen hususlara uyulması şartı ile verilir. Atıksu Bağlantı İzin Belgesi olan işletmeler için ayrıca Deşarj İzin Belgesi alınması şartı aranmaz.