• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çok Fazla Boş Zaman Sorunsalı

cevrecıhuseyın

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
25 Kasım 2019
Şehir
Balıkesir
Firma
yok
Arkadaşlar Merhaba,

Uzun süredir muzdarip olduğum bir konuyu sizlerle paylaşıp fikir almak istiyorum.
Ben kurumsal bir firmada çalışıyorum, isim vermek istemiyorum. Çevre mühendisi olarak çok fazla bir yoğunluğum yok, hatta hiç diyebilirim.
Bundan önce çalıştığım yerlerde de benzer sorunlar yaşadım. Sürekli kendimi otururken buluyorum.
Meslekte 5. yılım. Yeri geliyor 1 hafta boyunca 1 mail atmadığım bile olmuyor.
Bu durum beni iyice meslekten soğutmuş, bunaltmış durumda. Kabus gibi..
İnsan kendini işe yaramaz biri gibi hissediyor, boşuna maaş alıyormuşum gibi.
Sırf bu sebeple bu sene üniversite sınavına girip yeni bir meslek edinmeyi düşünüyorum, bu meslek artık beni mutlu etmiyor bunu anladım.
Maaşım iyi bir seviyede diyebilirim, haftasonum yok resmi tatiller mevcut.

Önerilerinizi şiddetle rica ediyorum.
Danışmanlıkta hiç çalışmadım, daha yoğun olur belki severim diye danışmanlığa geçmeyi bile düşündüm.
sizlerin bu kadar çok boş vakti oluyor mu ? nasıl değerlendiriyorsunuz ?
bunun için meslek değiştirmeye değer mi ?
herkes rahat batıyor diyor ama ben derdimi anlatamıyorum..
gerekirse yorulayım üniversite zamanı çok ağır işlerde çalıştığımda oldu daha mutluydum..
ne dersiniz ? yorumlarınızı esirgemeyin lütfen
 
@Cem_B teşekkürler, aslında yanlış anlaşılmak istemem. insanlar iş bulamamaktan şikayetçiyken böyle bir isyanımın olması.
fakat aldığın maaşı haketmeme hissi boğazıma takılıyor, siz meslektaşlarımın değerli fikirleri çok önemli bir çıkar yol buluruz belki diye danışmadan edemedim artık
 
bence şanslısın bunu değerlendir, kendini veya branşını ilerletmek için birşeyler yapabilirsin.

ama bölüm değişikliğine gitme derim. tmgd, isg, enerji yöneticiliği, kalite yönetim sistemleri gibi extra işler düşünebilirsin.

anladığım kadarıyla da şirketin bunlara hayır demeyecektir.
 
@cevrecıhuseyın herkes kurumsal bir firmanın ve tek bir yerin güvenli kanatları altında çalışmak ister. Bunun yaşlılığı var, her yıl alınamayan zamları var, işler kötü gitti diye işten çıkarılıp danışmanlıktan hizmetine dönüleni var. Kurumsal olmayan işler survivor.
 
@cevrecıhuseyın danışmanlıkta da çalıştım, laboratuvarda da. ölçüm personeli olarak çalışmak çok daha zor. hatta mesleğimizin en zor sektörü diyebilirim. danışmanlıkta da insanların egolarıyla uğraşmak zor, maaşlar çalışma şartları vs zor. o yüzden benim tavsiyem de oturduğunuz yere oturmanız :) arkadaşların söylediği gibi kendinizi farklı alanlarda geliştirmenin yollarını bulmanız.
 
@cevrecıhuseyın danışmanlık çok zor ve kiminle muhatap olacağın belli değil, insanlara laf anlatmak pek kolay değil... çalıştığın şirkette farklı görevler almayı dene eminim sana çok şey katacaktır. yetkililer gösterdiğin çabanı karşılıksız bırakmayacaktır diye düşünüyorum :)
 
Merhaba,

İlaç fabrikasında çalışıyorum hocam, mesleki açıdan ve farklı konularda oldukça bilgilenmemi sağladı, burada firmanın tutumu da önemli tabii.
 
Sektörde 4. yılım. Sektöre hakim olduktan sonra oldukça tatmin edici oluyor. Maaşta oldukça artabiliyor çünkü direkt çevreye ekonomiye ve işletmeye büyük katkılar sağlayabiliyorsunuz. Her türlü kesimden insanlarla iletişiminiz oluyor, teknik olarakta yeni girişimlerde bulunduğunuzda (farklı malzeme türevlerinide geri dönüşümü sağlama, yeni tesisler gibi) ekstra şeyler öğrenip teknik anlamda da çok geliştirebiliyorsunuz kendinizi. Zor koşullarda çalışabilecekseniz, hareketliliği seviyorsanız öneririm.
 
Bizim mesleğimizde yaptığımız işler aslında mevzuatların çok daha ilerisine taşınabilir, geliştirilebilir. Çalıştığınız firmadaki çalışmalar ne seviyede tabi ki bilemiyorum ama yıllık hedefler belirlenerek iyileştirmeler yapılabilir, yeni projeler yürütülebilir. Atık miktarlarını, su tüketimi, enerji veya yakıt sarfiyatını azaltmak için çalışmalar yürütebilirsiniz. ISO 14001 belgeniz yoksa sistem kurabilirsiniz.
OSGB firmasının verdiği eğitimlere ek olarak siz de sahada tek nokta eğitimleri gibi personelin de vaktini almayacak kısa eğitimler verebilirsiniz. Bunun için önce sahada çalışan davranışlarını gözlemleyip, onlarla konuşup hangi konularda eğitim ihtiyacı olduğunu belirleyebilirsiniz.
Firmanızın bir önceki yıl çevresel performansı ile bu yıl sonundaki durumunu kıyaslayıp daha iyisini yapmak için kendinizi motive edebilirsiniz. Her zaman bir adım daha ilerisi için yapılabilecek şeyler vardır.
 
Merhabalar, müstakil çevre mühendisi bir çalışan olarak ben de sizlere nacizane tavsiyelerimi söylemek isterim.

Bu durumun kesinlikle hedefsiz kalmaktan kaynaklandığını düşünüyorum. Açık ofis olmasından kaynaklı kişisel gelişim tarzı faaliyetlere zaman ayıramıyorsanız, iş geliştirmeye yönelmelisiniz. Bunun ilk adımı da hedefler belirlemek ve aksiyon planları oluşturmaktır.
ISO 14001 sisteminiz yok ise bile kendi çalışmalarınızı yapabilirsiniz.

Örnek vermek gerekirse;
*Her gün tesis denetimi yapılabilir ( check-list oluşturulup bunun üzerinden gidilebilir),
*Yapılan tesis denetimlerinde personellerin atık ayrışımı, çevre prosedür ve talimatlarına uyumuna bakılıp kişi bazlı çevre puantajı oluşturulabilir,
*Yapılan puantajlara göre, firmanız destek verirse ödül-ceza sistemi kurulup personeli atık ayrışımı konusunda (vb.) teşvik edebilirsiniz,
*Atık envanter listesi oluşturulup takibi (artış azalış) yapılması akabinde kontroller yapılıp analiz raporu oluşturulabilir akabinde de atık azaltıcı önlemler için birimlerle toplantı yapılarak aksiyon planları oluşturulabilir.
*Personeller için çevre süreçlerini değerlendirmek adına anket hazırlanıp bunun üzerinden çıkan sonuçlara göre eksiklik ve geliştirme önerileri için aksiyonlar belirlenebilir,
*Doğal kaynak kullanımları ay bazlı kontrol edilerek 3-6-9-12 aylık periyotlar ile kullanımı izlenebilir ve artış-azalışına göre aksiyonlar alınıp hedefler belirlenebilir
gibi örnekleri çoğaltmak mümkün.

Size tavsiyem meslek ile bağlantılı ISO 14001 yayınlarını takip etmek olur kısacası. Yerel ve uluslararası yayınlar bu konuda oldukça fazla.
 
Güzel bir konu olmuş ve arkadaşlara ilgilerinden ve verdikleri yanıtlardan ötürü teşekkür ederim.

Bir ara ben de aynı dertten muzdariptim. İş yerinde çalışıyor olup hiç bir şey yapmadan günü geçirmek veya yapılan işin değersiz olması bir çok kişiye ağır gelebilen bir durum. Bunu paylaştığınızda veya en ufak bir serzenişte bulunduğunuzda en yakınlarımız dahi en amiyane tabirle "rahat mı battı", "piyasada bir sürü işsiz varken, insanlar çok çalışırken ve emeğinin karşılığını alamazken senin düşündüğün, dert ettiğin şeye bak" diyebiliyorlar.

Bu sorunun cevabı ve bundan kurtulmanın yolu ise basit:

- Kendinize iş yaratacaksınız.
- Kendinize yatırım yapacaksınız.
- Araştıracaksınız, okuyacaksınız ve çalışacaksınız.
- Bir hedef belirleyip bu uğurda çabalayacaksınız.

Ancak söz gelimi cümlelerinizden anladığım kadarı ile hafif bir durumdan sıkılma ve motivasyon düşüklüğü de söz konusu. Buradan kurtulmak ise işin en zor kısmı. Ben kendimin motivasyonunu her gün başlangıcında yenileyerek, ör: hareketli müzikler dinleyerek, TEDx konuşmalarını dinleyerek ve kendime bir hedef belirleyerek kurtulmuştum. Siz de buna benzer veya sizin motivasyonunuzu güçlendirecek ne varsa onu uygulayarak kendinizi bulunduğunuz durumdan kurtarabilirsiniz.

Size veya bunları okuyan umutsuzluğa düşmüş herhangi bir meslektaşıma bir ışık olması umuduyla çok sevdiğim bir sözle bitireyim anlatacaklarımı:

Success is not final, failure is not fatal; It is the courage to continue that counts - Winston Churchill
(Başarı nihai değildir, yenilgi ölümcül değildir; Önemli olan devam etme cesaretini göstermektir)
 
Harika bir konu olmuş. Staj zamanlarımı çeşitli sektörlerde kamu ve özelde yaparak değerlendirdim. Bahsettiğiniz durumu İBB nin bir kurumunda görüp stajımı yakmıştım. 1 hafta zor dayanmıştım. O zaman kamu da çalışmam diye karar almıştım ve çalışmadımda.

Özel sektörde de fazla iş yükü olabiliyor, dengeli yerler vardır mutlaka ama buda biraz şans istiyor. Bence özel sektörde çalışan bir arkadaşınızla oturun ve Kamu-Özel olarak Pozitif ne Nefatif noktaları yazın. Daha sonra tercihinizi yapın.
 
değerli yöneticilerim, meslektaş arkadaşlarım
kıymetli yorumlarınızı esirgemediğiniz için minnettarım
hepsi tek tek kayda değer, üzerine düşünülmesi gereken şeyler
bana ışık oldunuz
biraz kendimle kafa muhasebesi yaparak belirttiğiniz konular üzerinde yeni fikirler üretme vakti gelmiş anlaşılan
çok sağolun, saygılar sonsuz
 
Ben de Geridönüşüm sektöründe çalışıyorum ve çok boş zamanım oluyor. Başlangıçta aynı hissi ben de yaşadım. Masada oturmak için mi meslek edindim diye çok uzun süre canım sıkıldı. Fakat kendime iş türettim zamanla. İşçilerin faaliyetlerine dahil oldum önce. Yönlendirilmelerine yardımcı oldum. Sonrasında firmaya iş bağlamak adına firmaların satınalmalarını arayıp ellerinde olan hurdaları değerlendirmek istediğimizi belirttim. Baktım bu şekilde iş geliyor. Hem ben boş kalmıyorum hem de işveren durumdan memnun. Şuan boş kaldığım zamanları firmalarla görüşme yaparak değerlendiriyorum. Satınalma departmanından çokça çevre ediniyorum. Hangi firmada veya hangi sektörde çalışırsam çalışayım bu bana fayda sağlayacaktır düşüncesindeyim. Siz de kendinize bu tarz bir meşgale bulabilirsiniz.
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Üst