• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre görevlisi taslak

Murat Çelebi

Yönetim Sistemleri Grup Lideri/ Eğitim Org.
Yönetim Grubu
Yönetim Sistemleri Grubu
Katılım
8 Nisan 2016
Şehir
Ankara
Firma
x
İnceleyelim arkadaşlar :)

Çevre Görevlisi, Çevre Yönetim Birimi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmelik Taslağı ve Ekleri - Görüş Bildirme Formu
Kirletici Salım ve Taşıma Kaydı Yönetmeliği Taslağı
Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik Taslağı
Çevre Denetimi Yönetmeliği Taslağı - Görüş Bildirme Formu
Çevresel Etki Değerlendirmesi Yeterlik Belgesi Tebliği Taslağı

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 

Ekli dosyalar

  • icerikbelge2991.docx
    116.6 KB · Görüntüleme: 136
  • icerikbelge2992.docx
    17.6 KB · Görüntüleme: 77
  • k-rlet-c--salim-ve-tasima-kaydi-yonetmel-g--taslagi-20190220165313 (1).pdf
    780.6 KB · Görüntüleme: 54
  • k-rlet-c--salim-ve-tasima-kaydi-yonetmel-g--taslagi-20190220165313.pdf
    780.6 KB · Görüntüleme: 42
  • yonetmel-k-taslagi-22-mart-2018-goruse-acilan-20180326162319.pdf
    589.5 KB · Görüntüleme: 86
Son düzenleme:
Hocam küçük danışmanlık firmaları derken; 5 kişinin zorunlu tutulması, 1 kişinin 7 yıl ve üzeri olması ve bu 7 yıl ve üzerinin "HİÇBİR FİRMAYA BAKAMAMASI" maddelerini gözden kaçırıyorsunuz :) Yoksa asgari fiyat tarifesinde sıkıntı yok. Ama diğer maddeleri sıkıntı bizim için.
 
hocam bu vasıfta kişiler bulunması mı zor yoksa maddi yönden mi sıkıntı? benim şahsi fikrim bu vasıfta herkese yetecek kadar arkadaşımız olduğu. Maddi yönden de zaten danışmanlık fiyatları yerlerde belki bu asgari tarife ile tesislerden iki katı ücret alınacak ve buda personel giderlerini eskiye nazaran daha fazla sağlamanızı ve daha profesyonelce işe bakmamızı sağlayacak.
 
asgari fiyat tarifesinin gelmesi hiç bir şeyi değiştirmez bence firmaya asgari fiyat tarifesi üzerinden fatura kesersin ama anlaştığın fiyat farklı olur ve geri kalanını firmaya elden yada başka bi şekilde verirsin çünkü 2019 yılının başında firmalara %10 zam yapalım dedik ama hiç biri yanaşmadı hemen başka danışmanlık firması bakalım dediler dedi onun için asgari fiyat tarifesi bi şekilde firmalar arasında halledilir.
 
@Miralay Şimdi şöyle hocam, mesela biz 3 kişi çalışıyoruz. 36 krediye hizmet veriyoruz. 5 - 1 yani 4 kişi olmak demek, daha fazla firma almak gerek demek. İlk konu bu, maalesef o kadar firma yok. Olsa zaten 3 kişiyi 48 krediye tamamlarız.

Diğer konu şu ki maaliyet. Şu an 3 yıl, 2 yıl ve herhangi bir tecrübeye sahip kişiler ile hizmet verebiliyorsunuz. Ancak yeni taslakta 1 tane 7 yıl (ki hiç çalışmayacak kişi), 1 tane 5 yıl, 1 tane 3 yıl zorunlu. Sadece 3.000 TL maaş verdiğiniz kişinin bile maaliyeti 7 bin TL dolaylarında. E 7 yıl olarak alacağınız kişi iş yapmasa bile, sadece imza yetkisi yüzünden dünyanın parasını isteyecek. 5 Yıllık da az istemeyecektir. Bu da gerçekten küçük çapta firmaları zorlayacak.

Şahsen bu yönetmeliğin amacının, küçük firmaların birleşmesi amaçlı böyle tasarlandığını düşünüyorum. Ama burada da işin ucu bize dokunacak. Diyelim; üçer mühendisli 2 firma birleşti. İkisinin de en tecrübelisi "ben firma bakmam" deyip kenara çekilecek. Geri kalan 4 mühendise yaklaşık 64 kredi düşecek. Hata yapma payı artacak, firmalara ayrılan vakit daralacak. Araç problemi oluşacak.

Benim şahsi düşüncem, zorunluluğun ya 2 kişiye indirilmesi ya da 3 kişide devam etmesi. 7 Yıl ve üzeri koordinatör olabilir, bunda sıkıntı yok. Ama koordinatör olan kişinin firmaya bakamama durumu ortadan kaldırılmalı. Eğitim için belli bir yüzdeye verilmesi şartı getirilecekse, bu sürenin 30 günden 90 güne çıkartılması, danışman firmaların sadece komşu illere hizmet verebilmesi ve tabi en önemlisi kredi başına tatmin edici ücret belirlenmesi.

Ankara'da olan firmanın, Tekirdağ'da danışmanlık vermesi saçma. Ayrıca danışmanlıkta kredi başına en az 750 TL - 1000 TL arası bir fiyat belirlenmesi gerek. Bunlar olursa ne ala, olmazsa yönetmelik yarardan çok zarar getirecektir. Zaten çevre görevlisi ibaresi de kaldırılmayıp; mesleğe itibarı iade edilmedikten sonra, bari bu saçma maddelerin önü kesilmeli diye düşünüyorum.
 
@Cem Yılmaz şuan sizin yapmış olduğunuz hizmet bedellerini bilmiyorum ama ortalama 600 tl civarı olsa 40 firma 24000 tl eder. asgari fiyat tarifesi 1100 tl civarı olursa bu rakam 44000 tl eder ve bu zorunlu kıldığı kişilerin masrafları fazlasıyla çıkar diye düşünüyorum. ama siz personel sayısı değişmesin ama asgari fiyat tarifesi gelsin derseniz maliyetler düşük olduğu için firmalar asgari fiyat tarifesine uymayıp bir yolunu bulup düşük fiyata yapmaya devam edecekler ve bu yönetmeliğin hiç bir getirisi olmayacak. burda belki 7 yıllık arkadaşa en azından 10 tesis ataması için bastırılabilir ama diğer türlü bence bu sistem oturduğu zaman danışmanlık firmaları için iyi sonuçlar doğuracak gibi. tabi biz sadece danışman firma işletmecileri açısından bu yorumu yapıyoruz.
bir danışmanlık firmasında çalışan arkadaşlar var bunlar için faydası olacak. en azından tecrübe ile maaş farkları olacak.
 
@Cem Yılmaz her bir kelimesine katılıyorum. ayrıca taslak olduğu gibi yürürlüğe girerse kayıtdışılık da artacak. 7 yıllık koordinatör bakanlığın istediği gibi diğer mühendisleri koordine etmek yerine haftada 1 gün gelip imza atacak, belge kiralama gibi durumlar artacak. ayrıca ben neden 5 kişi çalışmak zorunda kalıyorum ki?
bizim bulunduğumuz Çanakkale ilinde sanayi yok denecek kadar az, 2 kişi 10 ar firmayla çalışmak istesen çalışamazsın.

firma sayısı ve puantaj konusunda benim önerim şöyle;

5 yıl tecrübeli çevre mühendisi kendi başına 4 puan bakabilsin,
2 çevre mühendisi firma kurup(biri 3 yıl tecrübeli biri tecrübesiz) 10 ar puanlık firma baksın
3 ve üzeri çevre mühendisinin olduğu firmalar 16şar puanlık firma bakabilsin.

asgari fiyat tarifesi de uygulandığında bu sistem mükemmel işler diye düşünüyorum.
 
900 TL lafı çıktı ama bu fiyat ek2 için mi ek1 için mi. Ek2 içinse normal ek1 içinse az gibi, 200-300 TL'ye çalışanlar için elbette uçuk fiyatlar bunlar. Dik dursa herkes de keşke bu fiyatları uygulayabilsek. Muhtemelen bu sistem çevrede olduğu gibi şikâyet üzerine denetlenir, iade faturanın maliye açısından bir sorun oluşturmayacağı için bunun oda tarafından ya da il çevre tarafından denetlenmesi lazım.
 
@Miralay Hocam bakın tekrar altını çiziyorum, 40 firma bulmak sıkıntı zaten. Piyasada tecrübeliyseniz tamam ama sanayinin az olduğu bölgedeki firmalar ne yapacak? Edirne'de var 1 danışmanlık firması, bölgeye yetiyor. Bu firma 2 kişi daha alsa bunlara nasıl firma bağlayacak? 600 TL'den 40 firma 24000 TL şeklinde güzel hesap yapıyorsunuz. E az önceki hesabımda 3000 alan 3 kişinin toplam 21.000 TL maliyeti olduğunu iletmiştim. Buna araç kirası, ofis kirası, kırtasiye malzemeleri, 4 yılda bir 10.000 tl yeterlik belgesi, eğitim tutarları, İSG ve ilk yardım eğitimleri gibi konuları ekleyince cidden içinden çıkılamıyor. He 1 kredi için 1100 TL derse devlet, muazzam olur :) Ama ona da sanayici kazan kaldırır gibi geliyor.

Tunç Hocam size katılıyorum. Mesela EK-1 için 4 kredi, EK-2 için 2 kredi deseler, her bir danışmana 20 kredi imkanı verseler ve her firmadan kredi başı 750 TL isteseler bence olay çok başarılı bir şekilde çözülür. Daha az firma, bir firmada daha çok vakit geçirme gibi güzel sonuçlar doğar.
 
ÇED Yeterlik Belgesi Tebliği Taslağı Yayınlanmıştır.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 

Ekli dosyalar

  • ced-yeterl-k-belges--tebl-g--taslagi-20190307142512.docx
    31.1 KB · Görüntüleme: 34
  • gorus_bildirme_formu-ced_yeterlik_teblig-20190307143048.docx
    15.7 KB · Görüntüleme: 9
Fiyat tarifesi gelmesi yeterli değil. Taslakta değişiklik yapılmalı ve yeni maddeler konulmalıdır. MELBES'te olduğu gibi danışmanlık ücretleri aylık olarak bakanlığa yatırılmalıdır. Firmalar hangi danışmanlık firması ile çalışmak istediklerini sistem üzerinden seçebilmelidir. Danışmanlık firmaları da çalıştırdıkları çevre görevlisi sayısına göre firma ile anlaşabilmeli, fazlasına yada azına hizmet vermemelidir. Bakanlık danışmanlık firmasında çalışan personelin maaşlarını belirleyerek, danışman firmaya düşen payı hesabına yatırmalı ve maaşlar bu hesaptan dağıtılmalıdır. Danışman firma sahipleri de bakanlık tarafından firma sayısına göre belirlenen kâr payını almalıdır. Ayrıca bakanlık bu ödemelerden kendi payını almalı, vergi, stopaj v.b. kesintileri de maliye bakanlığı kontrolünde yapılarak sistem üzerinden yapılmalıdır. Danışman firma araç takip sistemi kurulmalı ve kendilerine atanan firmaların takvimine uygun şekilde ziyaretinin yapılıp yapılmadığı kontrol altında tutulmalıdır. Aylık tutanaklar sisteme yüklenmelidir. Firmalar ile protokoller 1 yıl süreli olarak yapılmalı, firma yetkilileri kendilerine hizmet veren danışman firmayı puanlayarak verilen hizmeti değerlendirebilmeli ve belirli bir puan limitinin altında kalan danışman firma ile protokolü yenilenmemelidir. Bu duruma gelmiş danışman firma bakanlıkça denetlenmelidir. Bu şekilde puanlama neticesinde danışman firma, bir yıl sonunda toplam 3 firmadan düşük puan alırsa danışmanlığı 6 ay boyunca askıya alınmalıdır. Danışman firma çevre görevlileri tesiste her türlü olumlu ve olumsuz durumları karşılıklı imzalı olarak kayıt altında tutmalı ve firmanın puanlama sisteminde yapacağı olası haksızlıkları engelleyebilmelidir. Bu sayede hizmet kalitesi artacak ve firmalar da çevreye daha duyarlı hale gelecektir. İstihdam sorunu azalacak ve maaşlar daha yaşanabilir rakamlara ulaşabilecektir. İl müdürlükleri daha fazla denetime çıkarak mevzuattan kaçan firmaları tespit ederek bu firmaları danışmanlık hizmeti almaya veya çevre birimi oluşturmaya zorlamalıdır ki bu sistem daha sağlıklı çalışabilsin.
 
Enteresan kimse bu hususa yorum yapmamış. Herhalde gözden kaçtı.
Bence bir hafta ara ile iki yeterlik taslağı yayınlanması baya ilginç görünüyor. Tebliğ taslağı iyice incelemenizi öneriyorum. Olumlu yönleri de var olumsuz yönleride.
İki taslak da böyle geçer ise büyük firmalara gün doğacak.
ÇED tebliğinde gördüklerim,
  • 5a ve 5b için 25 ÇED veya PTD dosyası,
  • 3 tane 5b şartı
  • 5c başka işlerde çalışamayacak,
  • 5ç şart hale getirildi
 
Ben şimdi anlamadım benim görevli belgem 11. ayda doluyor. Ben şimdi vize işlemlerini başlatmalı mıyım yoksa otomatik olarak devam edecek mi?
 
Şu an değişen bir şey yok, vize eğitimi açıldığında başvurmanız gerekecek. ?‍♂️
 
Aman dıkkat edin zamanı gecirmeyın ıptal oluyor eğitimi alsan bile iptal ediliyor. Ama bakanlıkla göüştüğüm de 1 ay içinde yeni yönetmelik yayınlanacak diyor ama ne kadar gerçekçi bilemiyorum.
 
Eğitimi alırsanız, iptal olmuyor hocam. Vize tarihinizden 1 ay önceye kadar ücreti yatırıp vize ettirmezseniz, %50 zamlı yapıyorsunuz.
 
Hocam yazdıkların çok güzel şeyler ama bu sefer il çevrede adam kalmaz. Memurlar istifa edip danışmanlık yapmaya başlar, memurluktan daha güzel iş :)
 
@Cem Yılmaz Hocam ben vize eğitimlerini askerde olduğum için kaçırdım. Mayısta belgemin süresi bitecek. Acaba bu yönetmelik beni kurtarır mı merak ediyorum. Siz ne dersiniz?
 
@umur ç. Hocam maalesef yönetmeliğin kurtaracağını sanmıyorum. Bir sonraki vize eğitimi muhtemelen Haziran gibi açılıp; Temmuz - Ocak arasında bitecekleri kapsayacak. Siz de bu tarihte alıp, %50 cezalı bir şekilde yapmaya çalışacaksınız. Yeni yönetmelik "çevre görevlisi" ibaresini kaldırmıyor :rolleyes: Ancak hâlâ her şey değişebilir, ben en kötü ihtimalden bahsediyorum.
 
@Cem Yılmaz Anladım teşekkürler. Benim tahminim eğitim almadan, diplomayla sistemden alabilcek olmamız yönünde. Böyle olsa bile benim için yetişmiyeceği kesin. Neyse bu yaz mavi yakalı olarak devam edeceğim bir yerde galiba :)
 
Üst