A.Gazi YOĞUNLUAtık değil, ambalaj komisyonu. Yapılmadı, yapılacak ;
"Ambalaj Komisyonu
MADDE 24 " kısmında bahsediyor bu konu hakkında.
Diğer bahsettiğiniz konular hakkında ise; bu tip bedel(ücret) maddeleri yönetmelik yerine; eklerde veya usul ve esaslarda yayınlanmasının daha doğru olduğunu düşünüyorum. Taslak yönetmelik elbet değişecektir, değiştikten sonra yayımlanacak gelecek usul ve esasları eleştirmek daha mantıklı gibi.
Ayrıca; göz ucuyla baktım ama ekte yer alan ambalaj tanımları, GEKAP usul ve esaslarda belirtilen örneklerde yer alan ambalaj tanımlarına uygun şekilde değiştirilmiş.
Diğer yandan;
Çevre ajansı işi YK'lardan çok farklı. Sıfır atık çatısı altında hem atık yönetimi hem depozito hem de ambalajlar ile ilgilenecekler. Bakanlık çatısı altında kurulmuş yönetim birimlerinin bu tür bir işi yönetiminde sıkıntı yaşadığı çok aşikardı. Hem personel sayısı hem de gider açısından birime ayrılabilen yüksek bir bütçe olmuyordu. Fakat bu şekilde ajansın bütçesi, rayına oturana kadar, kurulmasına dair kanun değişikliklerinde de bahsedildiği gibi;
"
GEÇİCİ MADDE 2 – (1) 1/1/2021 tarihinden 31/12/2025 tarihine kadar 9/8/1983 tarihli ve 2872 sayılı Çevre Kanununun ek 11 inci maddesi uyarınca tahsil edilen geri kazanım katılım paylarının yüzde yirmi beşi tahsil edildiği ayı izleyen ayın sonuna kadar Türkiye Çevre Ajansı hesabına aktarılır. Aktarılacak tutarlar karşılığında Bakanlık bütçesinde gerekli ödenek öngörülür."
şeklinde güçlü bir bütçeyle gelecek. Umarım sistem iyi yönetilir. İşinde uzman, sahadan gelen geri dönüşlere kulak asabilen bir ajans olur.