• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

10 Yıl Sonra Çevre Mühendisliği

baldik

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
10 Ekim 2019
Firma
erciyes universitesi
10 yıl sonrası için çevre mühendislerinin çalışacağı muhtemel sektörler nedir?
 
Katılıyorum ama ilave yapmak istiyorum. Dikkat çekmek adına
Danışmanlık;
Bir çok sektör hakkında bilgi sahibi oluyoruz. Fatura kesiyoruz. İnsanlara yön veriyoruz.
Geri dönüşüm;
Proses görüyoruz, alım satım işlemlerini gerçekleştiriyoruz. Ekip çalışmaları yapıyoruz. Malzeme tanıyoruz.
Arıtma;
Proses görüyoruz işleyiş görüyoruz. Proje yapıyoruz.

Kısa kısa yazdım çok uzamasın diye aslında yaptığımız her işle tecrübeleniyoruz ve birşeyler öğreniyoruz. Sektör değiştirsekte. Tabi tutupda arıtma sektöründen pat atık sektörüne geçişlerden bir bocalama illaki olur.
Ama hepsi bize birşeyler öğretiyor ve öğrendiğimiz birçok şey hemen hemen her sektörde lazım olan şeyler. Geri kişinin tercih, yetecek, çalışma vb. etkenlere bağlı.

Hiç birşey olmasa insan kendine şunu der ben 1-3-5 yıldır .... sektöründe çalıştım ve başardım, öğrendim. Bunu neden yapamıyım
 
İnsanlık sürekli olarak evrilme halinde. Bu evrilmenin temelinde de insan üstünlüğü yer almakta. Söz konusu üstünlüğe göre uygarlıklarını, medeniyetlerini geliştirmekte. Coğrafi keşifler ve sanayi devrimine kadar verdiğimiz tahribatlar doğanın kaldırabileceği seviyelerdeydi. Bizi diğer canlılardan ayıran düşünebilme dürtümüz, bilmek, yönetmek arzumuzla birleşince ortaya sürekli birilerinin kaybetmeye, yok etmeye, güce dayalı olarak yönetme çıkmaya başladı. Bunun sonucunda da insanlık sürekli bir şeyleri kaybedip öğrenerek günümüze kadar çeşitli sistemler kurarak geldi. Şuan ki sistemde yine birilerinin kaybetmesine, diğerinin kazanmasına göre dayalı bir mantıkla kanunları, yönetmelikleri koyup, buna göre uygulamalarını yapmaktayız. Bilimin ilerlemesinin sonucunda insanlığın zarar görmesi sebebiyle dünyada çevre mühendisliği ortaya çıkıyor. Buna göre evrilerek yoluna devam ediyor. İnsanın en ilkel iç güdüsü yaşama içgüdüsüdür. Bilim ilerledikçe, bu içgüdüye dayalı olarak karşılığında var olacak olan mesleklerden bir tanesi çevre mühendisliği devam edecektir. Çevre mühendisliği kendi alanında uzmanlaşmaya dayalı olarak büyümesini sürdürecek. Kendisine kaynak yönetiminde, biyoenerjide yeni yerler dahi açacak. İnsanlığın ihtiyacının karşılanabilmesi için sanayi büyümeye, daha çok enerji ve ham madde gerekliliği duyacak. Buda daha çok tahribat yaratacak. Bu dünyadaki çevre mühendisliğinin ilerlemesi, büyümesi, evrilmesi, gelişmesi demek. Dünya ile alakalı olan bölümde çevre mühendisliğinin 10 yıl içerisindeki atağının büyük olacağına inanmaktayım. Büyün göstergeler olumlu yönde ilerleyecektir.

Türkiye bu işin neresinde olacak? Türkiye kendi gerekliliklerinden dolayı çevre yönetmeliklerini, kanunlarını, kurallarını ortaya koymadı. Ekonomik zorunluluklardan, yaptırımlardan dolayı bu sektörün içerisine girdi. Dolayısı ile diğer oyuncular doğru ya da yanlış olsa da bununla ilgili bir kültür, sektör oluşturmayı başardılar. Türkiye bazı konularda dayatma ile yaptığı için ne sektörü oluşturabildi, ne de kültürü oluşturabildi. Bu sadece çevrede değil diğer mühendislik alanlarında da aynı sorunu sürdürmekte. O yüzden Türkiye çevre konusunda tam ortada duran bir ülke. Toplumsal çevre kültürünü oluşturmamak temel sorunlarımızdan biri. Eğer çevre mühendisleri olarak sektörde dik duramazsak bu sorun bizim sonumuzu getirecek. Toplumun kendisi bizi diskalifiye edecek. Bu iş önce başka mesleklere daha sonra işinde uzmanlaşan yabancı sermayeli firmalara kalacak. Diğer sorunumuz çevre mühendisi eğitimi. Üniversitelerde çevre mühendisini yetiştiremiyoruz. Yeni gelenlerin ufukları hep parçalı bulutlu ya da gün batımı halinde. Bu sorun sadece çevre mühendisliğinde değil diğer mühendisliklerde de var. Bilim tarihi mühendislikte ilk yıllarda okutulması gereken zorunlu bir ders olmalı. Bilim, sanayi, teknoloji nasıl ilerlemiş, nasıl evrilmiş, insanlık elde ettiği mükafatlara karşılık ne kazanmış ne kaybetmiş anlaması lazım ki sektöre atıldığında herkes kendi işini yapabilsin, ufku açık olabilsin. Aksi halde ufku geniş olmayan genç mühendisler ile yol almak tüneldeki ışığa doğru koşuyorum derken, karşıdan gelen trene çarpmak gibi olacaktır. Herkes kendi işini yapmayı becerebilirse, süpermen gibi tüm sektörlerde hareket etmekten vazgeçerse çevre mühendisliği yine yolunu bulacaktır. Yoksa diğer mesleklere yine yem olup çevre mühendisliği Türkiye'de kalkacaktır.

@hakanmaden umarım sorularınızın cevabını vermişimdir =)
 
@hakanmaden estağfurullah. Zaten işin içindesiniz. Size saygım büyük. Yanlış anlaşılmak asla istemem. Kusuruma bakmayın lütfen ama haksız mıyım biliyorsunuz siz de bizim işimizi başka mesleklere yaptırmaya çalışıyorlar. O yüzden yıllardır kendimizi paralıyoruz ÇEVRE GÖREVLİSİ DEĞİL ÇEVRE MÜHENDİSİ diye:utan:
 
@Pnr takıldım öyle :)

kendimce kızılderelinin kurt hikayesi anlatırdım mesajımı vermek için. Bu kez geçenlerde de bir eğitimden aldığım sözü paylaşarak vermek istiyorum; "odağınızı nereye koyarsanız, enerjiniz oraya doğru akar."

O yüzden mesleğinizde uzman olduğunuz sürece başka meslekler size yanaşamaz.
 
UYARI:asla örnek alınmaması gerekn bir hadise içerir
@hakanmaden bu söze o kadar katılıyorum ki. Bir işe ne kadar hakim olursak o kadar sağlam oluyor herşey. Ben sektör değiştirme zorluğundan o yüzden bahsettim. Tabiki öğrenmenin yaşı yok ama mesela bir hurdacıya gittiğimde kendimi huzurlu hissederim taş atsam yerine oturur. Ama bir danışman olarak bu kadar hakimiyet kuramam. E bu kadar hakimiyet olunca da bütün söz hakkı bende oluyor. Ben daha aşağısını kaldıramam. Mesela daha yeni patronumun cesareti yoktu onun adına habersiz konteynır sistemi sipariş ettim.Babama yapsam evlatlıktan reddeder beni. Ama patronum gitti getirdi sistemi. Ben şimdi nasıl danışmalık yapayım nasıl att yöneteyim :D
 
Son düzenleme:
@Pnr hurdacılıkta taşı atıp çuk diye oturmayı öğrendiğiniz zamanı ve enerjiyi danışmanlıkta harcarsanız danışmanlıkta da bence taşları çuk diye oturtabilirsiniz.

Bence sadece iş kendinizi yeni alanlara/konulara yönlendirdikten sonra azminize kalıyor.
 
@Pnr Pınar hanımcım 4 senedir meslekteyim bu süreçte atık bertarafı, aty sektörüyle başladım. sonrasında fabrika kültürü, arıtma tesisi işletilmesi hatta yeni bir arıtma tesisi kurulması baştan sona tüm inşaat süreçleri, , isg uygulamaları ve şuan da çevre yönetim sistemi ağırlıklı çalışıyorum.

Herşeyden biraz biraz yani. değişimden korkmayın kalp kalp (yetkililer kalp emojisi istiyorum pınar hanımcıma kullanamıyorum @Fatih Özcan
 
Üst