• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

10 Yıl Sonra Çevre Mühendisliği

baldik

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
10 Ekim 2019
Firma
erciyes universitesi
10 yıl sonrası için çevre mühendislerinin çalışacağı muhtemel sektörler nedir?
 
Şimdikinden pek farklı olacağını sanmıyorum. Laboratuvar, Danışmanlık Şirketleri, Atık Firmaları, Proje Şirketleri, ÇED Şirketleri, Kalite & Satın Alma Mühendisliği ve tek tük Kamu Kuruluşları olarak devam eder. Zira 10 sene öncekiyle şimdiki durum arasında hiçbir fark yok, 10 sene sonra da yönetmelikler ve kanunlar değişmediği sürece böyle devam etmesi sürpriz olmaz.
 
Konu çok güzel, üzerine konuşulmalı. Yani teknoloji çok hızlı gelişiyor. 10 yıl sonra nerede oluruz bilemiyorum. Ama biz dünyaya geç ayak uydurduğumuz için Cem hocanın dediği gibi yine aynı sektörlerde çalışırız. Ek olarak -100 atık ya da sıfırın altında atık diye yeni bir yönetmelik yayımlanmazsa tabi:confused:
 
Başka fikirleri olanlar çekinmesin lütfen, konu çok güzel belki yeni alanlar oluşturabiliriz kendimize. Özellikle öğrenciler veya yeni mezunler neler beklediğini yazsın mümkünse. Gençlerin fikirleri pek parlak oluyor.
 
Çevre mühendisliğinin 10 yıl sonrasına bakarken dünya da ne olur Türkiye'de ne olur bakmak lazım. Dünyada çevre mühendisliğinin çok farklı bir yere, ileriye doğru gideceğine inanıyorum. Ama Türkiye olarak baktığımda çok kritik bir noktada. Ya dibi görür ortada çevre mühendisliği var mı yok mu belli olmayacak şekilde danışmanlık temelli olarak kalır ya da dünya standartlarından geride kalmış ama şimdikinden de ileride olan bir çevre mühendisliği olur. Sitedeki soru soran öğrenci arkadaşlara göre değerlendirdiğimde, ünilerde hoca olan arkadaşlarımla konuşup mevcut öğrencilerin değerlendirmesine baktığımda hezimete uğramamız yüksek ihtimal. Öğrencinin yetişmediği, yetiştirilemediği, çevre mühendisliği bölümünde öğrencinin nasıl yetiştirilmesi gerektiği üzerine çalışma yapılmaz ise ne yazık ki 10 yıl sonra çevre mühendisliğini kaybetmiş oluruz. Atıksu arıtma tesisleri çalışmayacak mı? Atık bertaraf tesisleri çalışmayacak mı? Tabi ki hepsi çalışacak ama bu firmalar ve tesis mühendisleri Türk olur olmaz. Yabancı şirketlerin eline geçer. Yabancı sermayeli şirketlerin önüne şuan geçemiyoruz. Diğer taraftan da sermayeye yenilmek üzereyiz.
 
@yarabandı na katılıyorum.Özellikle su ve atıksu arıtımında yabancı firmaların artış göstereceğini düşünüyorum." ATIKSU ARITMA TESİSLERİNDE ÇALIŞAN TEKNİK PERSONELE İLİŞKİN TEBLİĞ" çerçevesinde kamuda ve OSB'lerde AAT işletmesinin özelleştirileceğini düşünüyorum.Hali hazırda AAT işletmesi yapan büyük çaplı yerli firma az.Gerçi bir süre sonra yerli firmalar yaygınlaşacak,yaygınlaştığında bu sektörde de çevre danışmanlık ve İSG sektörlerindeki gibi fiyatlar ile kalite dibe vuracaktır.Bunun yanında AAT yatırımlarında yap+uzun süreli işlet+devret modelleri öne çıkmakta bu modellerde çıkış suyu-maliyet endeksi gözetilecektir.Bu tür işler her baba yiğidin taahhüt edebileceği işler değil.

Su kıtlığı ve su savaşları bence komplo teorisinden ziyade orta vadede beklediğim durumdur.Su temini,arıtımı ve dağıtımı daha da önemli hale gelecektir.Bu hizmetlerinde özelleştirileceğini,daha profesyonel hale getirileceğini,belki de uluslararası firmaların tekeline geçeceğini düşünüyorum.
 
Güzel yorum. Peki neden o yabancı şirketlerde bizler çalışmayalım. O şirketleri neden biz yönetmeyelim? sorusunu sormamız gerek diye düşünüyorum. Tabi bunu sorarken bunun için ne yapmamız gerektiğini iyice idrak etmemiz ve irdelememiz lazım diye düşünüyorum.
Şu avantajı görüyorum biraz ütopik olabilir ama Türkiye'deki işleyişi (piyasa temeli) bizden iyi kimsenin bilmemesi lazım bunu avantaja çevirmek gerek. Bunun için ise çalışmak, araştırmak, sorgulamak vb. uygulamalara gidilmesi gerek.

Biz inanmazsak kimse bize inanmaz mottosundayım. Bu bir düşüncedir. Farklı düşünen arkadaşlarımızda olabilir :)
 
Ona odaklanmayın @FERHAT ELÇİ bey bir çm olarak olmak istediğiniz yeri paylaşabilirsiniz belki bizimle:D
Bizim ülke olarak en büyük problemlerimiz tanım karmaşası. Yüksek mevkiler bizi tanımlayamıyor belki biz kendimize harita çizebiliriz😊
 
Üst