Merhaba,
Sizin konunuz üzerine böyle bir plan olduğunu öğrendim ben de. Taslağını biraz inceleme fırsatı buldum. Şu konuların epey önemli olduğunu düşünüyorum:
- Komisyon üyeleri (komisyonda çevre mühendislerine yer verilmiş mi)
- Ulusal hava kalitesi izleme ağı verilerinin alınabileceği istasyon mevcutluğu
- Meteorolojik verilerin TÜİK'ten çekilmesi
- Ulusal hava kalitesi izleme ağının kayıtlı verileri sayesinde geçmiş/günümüz verilerini karşılaştırma
- Mevsimsel bazda istatistiki verinin çıkartılması, değerlendirilmesi
- Sanayi ve kentsel kirliliğin ayrı değerlendirilmesi (sanayi tesislerinin faaliyet kaynaklı emisyon değerlerini talep etmek zor olabilir ancak evlerin ısınma amacıyla kullandıkları kömür verileri iyi bir istatistik oluşturmanıza yardımcı olabilir)
- Sanayi verilerini almanız için öneri isterseniz, OSB içerisindekiler için OSB Bölge Müdürlüğünden yardım alınabilir. OSB içerisinde olmayan münferit tesisler için Belediye ya da İl Müdürlüğü vasıtası ile talep edilebilir. Excel ortamında hazırladığınız bir tablo işinizi fazlasıyla görür.
- Durum analizi ve gelecek tahmini önemli konu gibi görünüyor. Durumu analiz etmek, diğer şehirler ile karşılaştırılarak bile kolaylıkla yapılabilir. Ancak gelecek tahmininde sanayinin gelişme durumu, kentsel ısınma kaynağının değişme göstermesi, bölgeden göçe bağlı veri değişiklikleri gibi konular epey tahminleri etkileyecektir.
- Varsa bölgesel planlamalara yer verebilirsiniz. Örnek olması açısından Tekirdağ ve Bursa'da alınan kararlar ile tekstil sektöründe fikse işlemi yapan RAM bacaları için filtre sistemi zorunlu hale getirildi ki bu da inanılmaz derecede hava kirliliğinin iyileşmesi anlamına gelecek (önümüzdeki 5 sene içerisinde). Siz de benzer şekilde çalışmalar yürütüyorsanız dahil edebilirsiniz.
Epey eğlenceli bir konu gibi görünüyor.
