Su mercimeği

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan ADEMKONUK
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyeler Görebilir
arkadaşlar fosfor tankında su mercimeği sorunum var, nasıl kurtulabiliriz bu sorundan? önerilerini bekliyorum teşekkür.
 
Üyeler Görebilir
Cevap: su mercimeği

Su mercimeği kullanılması arıtma verimini arttıran alternatif yöntemlerinden biri diye biliyorum.

Neden gidermeye çalışıyorsunuz, bırakınız yapsınlar efendim bırakınız geçsinler.

Not: Arıtmadan zerre anlamam :rolleyes:
 
Üyeler Görebilir
Cevap: su mercimeği

benim çalıştığım yer evsel atıksu arıtma tesisi:)

ben de öyle yapıyorum Tuna bey, bırakıyorum yapıyorlar:)
 
Üyeler Görebilir
Cevap: su mercimeği

Herhangi bir şekilde tesis işletme tecrüben yok fakat tez konum Fitoremediation 'du yaptığım araştırmalarda yurt dışında bu bitkiler ile arıtma yapılıyor. devasal büyüklükte su mercimeği havuzları gösterebilirim size yani emin olum arıtma verimizi artırıyor. Hatta bu bitkiler kök uclarında salgıladıkları kimyasallarla ve köklerdeki bozunum kimyasal arıtma dahi yapıyor.
tez sınawımda yüksek debili bir tesiste bu yöntemi kullanabilir misin diye sormuştu? bütün hocalar olmaz dedi ben olur demiştim:) bu azıyı görmek beni çok mutlu etti:)) bi nevi olmuş ki emin olun arıtma tesisinize katkısı var.
 
Üyeler Görebilir
Cevap: su mercimeği

Benim bitirme tezim de bir arıtma tesisinin işletme sorunları idi. Gittiğim tesiste son çökeltim havuzunun üstü su mercimeği ile kaplıydı. Önce bunu sorun olarak algılayıp neler yapabileceğimizi düşündük fakat işin içinden çıkamadık ve ben de bitirme tezimde arıtma tesisinin çıkış suyu kalitesine etkisi var mı yok mu diye araştırma yaptım ve tesisin performansına ilişkin yaptığım deneylerde AKM dışında (ki kökleri yaprakları vs nedeniyel sanırım akm biraz fazla olabiliyor diye düşünüyorum) KOI, Toplam N, fosfat, gibi çıkış suyu parametrelerinde olumlu katkısı olduğunu görmüştük. Fosfatta %17, toplam azotta %20, KOI de %44 gibi bir giderim yapabiliyor. Zaten doğal arıtım süreçlerinde Su mercimekleri dahil bir çok bitki türü kullanılıyor artık. Ben bu olaya doğal arıtım sürecinin tesislere kendiliğinden yerleşmesi olarak görüyorum ;) Hocalar ise tesiste olmaması gerektiğinden yana.

Tesisten bir görüntü de ekliyorum

IMG_0014.jpg

IMG_0014.jpg
 
Üyeler Görebilir
yanlış hatırlamıyorsam paşaköy aat'de su mercimeği ile doğal arıtma üzerine yapılan pilot bir çalışma vardı. pilot çalışma dediğim kazılmış 2 m3 toprak havuz, 2 parmak galvaniz boru tesisatı ve su mercimeklerinden ibaret.
 
Üyeler Görebilir
AKM de ben önemli bir sıkıntı yaşamıyorum. Hatta su mercimeğinin havuz yüzeyinde yüzen katılar, kaçan çamurları tuttuğu gözlemliyorum. Peki su mercimeğini bilen arkadaşlar tesiste hangi ünitelerde görüyorsunuz? Yaz-kış çökeltim havuzunda ve bu aralar BIO-P havuzunda görüyorum. Ama geçen sene BIO-P havuzunda yaşayamamıştı, havalandırma havuzunda da yaşayamıyor? Hangi şartlar altında gelişiyorlar ya da ölüyorlar?
 
Üyeler Görebilir
@Uğurhan Korkmaz hocam biyolojik arıtma tesisi olan bir gıda fabrikasında işe başladım su yüzeyi yemyeşil.havalandırma havuzunu temizletmişler komple boşaltmışlar bakım sebebi ile.sonrasında dengelemedeki su havalandırma havuzuna boşaltılıyor ve 10 gün kadar su durgun halde bekliyor sonrasında suyun yüzeyi yemyeşil.bu bana sorun yaşatırmı yardımcı olursanız çok sevinirim
 
Üyeler Görebilir
Klorür ve sülfat içeren atık sularda fosfor olmadan yaşıyorlar mı? Kimyasal arıtma sonrası ya da nötralizasyon sonrasında demir-çelik sanayi atık sularının arıtımında kullanılabilinir mi?
 
Üst