Sera gazı emisyon raporlama

Üyeler Görebilir
Merhaba;
Sera Gazı Emisyonlarının Raporlamansı hakkında eğitim veren veya yakın tarihlerde bi eğitim planı vs. duyan var mı?
 
Üyeler Görebilir
Merhabalar,
Sera gazı izleme planını hazırladım sisteme girdim ve Bakanlıktan eksiklik bildirimi geldi. Risk analiz raporunu da koymamı istemişler. Fakat ben bu sera gazını ilk defa yaptığım için bu konuda tecrübesizim. Birşeyler yapmaya çalışıyorum. Doğalgaz ölçüm cihazlarıyla ilgili risk analiz raporunu nasıl oluşturacağım. Bizim bir tane kaynak akışımız var. İki tane de ölçüm cihazımız var. Elinde örneği olan var mı acaba ? Yardımınıza ihtiyacım var. :(
 
Üyeler Görebilir
@hersanlioglu
Çok teşekkür ederim. Sisteme sadece bunu yüklemek yeterli mi? Prosedürünü de hazırlamak gerekiyor mu word olarak ? (Yani risk analizi)
 
Üyeler Görebilir
@masteroff
@masteroff örnek risk analiz prosedürünüzü aldım da küçük bir sorum daha olacaktı :) Veri akış faaliyetleri için oluşturulan prosedür kısmında doğalgazın nereden temin edildiği ile ilgili şematik bir şey mi yapacağız ?

@hersanlioglu
Merhaba ,
Veri akış faaliyetleri için oluşturulan prosedür kısmında doğalgazın nereden temin edildiği ile ilgili şematik bir şey mi yapacağız ?
 
Üyeler Görebilir
@nil_ayy tahminimce haddehanenizde doğalgazlı tav fırınınız var ve onun sayesinde kapsama giriyorsunuz. Öncelikle tahmini sera gazı emisyonlarınızı hesaplayarak tesisi kategorinizi belirleyin. Muhtemelen düşük emisyonlu tesis kapsamında çıkacaksınız ve bu da size bir çok konuda muafiyet getirecek. Boş yere bazı prosedürleri, belirsizlik değerlendirmesi tayin dokümanını hazırlamak zorunda kalmayın.
Yazılarınızda tek kaynak akışım var demişsiniz , tesiste jeneratörlerde kullandığınız motorin de sizin için bir kaynak akışıdır. Bu motorin sizin tesisiniz için önemsiz kaynak akışı sınıfında yer alacaktır. Eksiksizlik ilkesi gereği ne kadar önemsiz olursa olsun tüm sabit yanma kaynakları planda yer almalıdır.

Ayrıca tesiste hareketli kaynaklarda (forklift,iş makinası, kamyon vb.) kullanmakta olduğunuz motorin kapsam dışında olduğu için onları hesaba katmıyorsunuz.
 
Üyeler Görebilir
@Tolga Gül
@Tolga Gül bilgilendirme için teşekkür ederim. Bizim tesis düşük emisyonlu değil. Düşük emisyon için bildiğiniz gibi 25.000 ton CO2(eşd)’den az olan tesis olması gerekiyor. Bizimki 26.439 ton CO2(eşd). Bu nedenle prosedürleri hazırlamak zorundayız.

Tolga Bey, Bu arada Veri akış faaliyetleri için oluşturulan prosedür kısmında doğalgazın nereden temin edildiği ile ilgili şematik bir şey mi yapacağız ?
 
Üyeler Görebilir
Doğalgazın nereden temin edildiğinden ziyade doğal gaz ile ilgili verilerin nasıl temin edildiğine dair basit bir şema eklemelisiniz örnekteki gibi. Bunun yanı sıra dediğim gibi eğer jeneratörünüz var ve motorin kullanıyor ise ona da benzer basit bir şema yapabilirsiniz prosedürünüz içinde.

upload_2017-5-10_16-32-39.png
 
Üyeler Görebilir
Merhaba arkadaşlar,
Sera gazı emisyonu doğrulama sürecindeyim. Yakıtların yakılmasından kaynaklı sera gazı emisyonu için elinde veri kaybı prosedürü örneği olan varsa paylaşabilir mi?

Şimdiden çok teşekkürler...
 
Üyeler Görebilir
ayrı ayrı prosedür hazırlamayın tek bir prosedürde hepsini yazın neler istiyorlarsa örneğin;
Görev yetki sorumluluk : çevre mühendisi ilgilenir. faturaları toplar excel tablosu oluşturur.
veri kaybı: veri kayıplarının önlenmesi için pc deki dosyalar yedeklenir faturaların fotokopileri çekilir muhasebeyle istişare edilir gibi..
 
Üyeler Görebilir
@mcelebi


Bende sizin gibi yapmıştım ama doğrulayıcı kuruluş ayrı ayrı istedi. Hepsini hazırladım ancak tek eksik veri kaybı prosedürü kaldı...
 
Üyeler Görebilir
Merhaba arkadaşlar,
Benim bir tesisimin izleme planı onaylandı. Şimdi sıra emisyon raporunda. Sera gazı hakkında daha önce bir çalışma yapmadığım için Sera gazı emisyon raporunun nasıl hazırlanacağına dair bir bilgim yok. İnternetten kılavuzu indirdim ama raporun nasıl olacağını bilmiyorum. Konuyla ilgili beni bilgilendirebilirseniz çok sevinirim.
 
Üyeler Görebilir
hesaplamanın aynısı nil hanım emisyon raporu oluştur deyince o size yön verir takılırsanız hizmet aldığınız firmadan yardım alın
 
Üyeler Görebilir
MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin geçici 2 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik kapsamına giren tesis veya faaliyetler 2015 ve 2016 yıllarına ait;
a) Sera gazı emisyon raporlarının doğrulanması maksadıyla doğrulayıcı kuruluşlarla sözleşmelerini 30/6/2017 tarihine kadar yapmakla,
b) Doğrulanmış sera gazı emisyon raporlarını 31/10/2017 tarihine kadar Bakanlığa sunmakla,
yükümlüdür.”


Bugün yayınlanan yönetmelik değişikliği ile ilgili bir madde.
 
Üst