Sera gazı emisyon raporlama

Üyeler Görebilir
Merhaba;
Sera Gazı Emisyonlarının Raporlamansı hakkında eğitim veren veya yakın tarihlerde bi eğitim planı vs. duyan var mı?
 
Üyeler Görebilir
@lizzie ben de ona güvenerek henüz emisyon raporu hazırlamadım :) ama yavaştan başlamak gerek artık, eğitim de yok hiç bu aralar bu konuyla ilgili.
Siz ne yaptınız?
 
Üyeler Görebilir
30 Nisan'a çok kısa bir süre kaldı sistemde emisyon raporu hazırlayan var mı? Yardımcı olabilirse çok iyi olur.
Ekteki şekilde örnek bir rapor hazırlanmış; ancak sistemde giriş yaparken bu dokümanlar sanki yetersiz kalıyor. Umarım doğrulayıcı kuruluşlar onaylanana kadar ertelenir?
Ayrıca sistemde taslağıma girip detay diyorum, giriş yaparken biranda hata veriyor ve sayfadan atıyor. Bu şekilde sıkıntı yaşayan var mı acaba?
:aglyrmngaa::aglyrmngaa::aglyrmngaa:
 

Ekli dosyalar

Üyeler Görebilir
Sera Gazı Emisyon Raporlarınızı sistemden hazır edebilirsiniz lakin göndermeden önce doğrulanması gerektiğinden gönderim tarihi ertelenecektir. Lakin sistem şu anda eğer onaylanmış bir izleme planınız mevcutsa rapor hazırlamanıza imkan tanımaktadır.
 
Üyeler Görebilir
Eğitim olursa haber verirseniz sevinirim bende katılmak isterim geçenlerde odanın ankara da yaptığı vardı sayı tutmadığı için yapmayacaklarını söylediler
 
Üyeler Görebilir
Merhaba... :) sera gazı emisyon raporu hazırlatan var mı acaba ? ( file:///C:/Users/SULTAN/Downloads/SERA%20GAZI-DO%C4%9ERULAYICI%20KURULU%C5%9ELAR%20(2).PDF ) belirtilen adresler dışında :)
 
Üyeler Görebilir
Merhaba arkadaşlar,
Danışmanlığını yapmış olduğum tesis haddeleme yapıyor ve yakıt miktarı 20 MW ın üzerinde olduğu için sera gazı emisyon takibini yaptırması gerek. Daha önce bu konuyla ilgili hiç bişey yapmadım. Araştırıyorum, bakıyorum. Süreç nasıl oluyor acaba ? İzlememiz gereken işleyiş nasıl oluyor?:kötü: Tecrübe sahibi kişiler konuyla ilgili bilgi verebilirlerse çok sevinirim. :)
 
Üyeler Görebilir
Merhaba Nilay,Öncelikle tesisiniz için; '
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
' linkindeki şablona göre izleme planı oluşturacaksınız. İzleme planı oluştururken tesisinizin
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
kapsamındaki faaliyeti ya da faaliyetleri için tesisin yıllık tahmini toplam emisyonlarını hesaplayıp tesis kategorisini belirleyeceksin. Eğer tesis ısıl güce göre yönetmelik kapsamında kalıyorsa, bir önceki yıl veya mevcutsa son üç yıla ait yakıt kullanım miktarına göre (emisyon faktörü kullanılarak) ortalama bir hesaplama yapabilirsin. Prosesten kaynaklanan emisyonlarda ise giren, çıkan malzemeye ait veriler ya da kütle denge yöntemi kullanılır. Prosese dayalı emisyon faktörleri için IPCC Kılavuzu'nu kullanabilirsin. Tesisin kategorisi belirlendikten sonra tesise uygun olan izleme yöntemine karar verilir. İzleme yöntemleri; hesaplama veya ölçüm temelli yöntem (Kademeye dayanan) ve asgari yöntem (Kademeye dayanmayan) olarak ikiye ayrılır. Tesiste, kademeye dayanmayan (asgarî yöntem) yöntemin uygulanabilmesine yönelik koşullar İ&R Tebliği Madde 20 uyarınca belirlenir. Asgarî yöntemin kullanabilmesi için işletmenin belli koşulları sağlaması gerekmektedir.(İ&R Tebliği) Hesaplama temelli ve ölçüm temelli yöntemlerden hangisinin tesise daha uygun olacağının belirlenmesi işletmeye bırakılmıştır. Ölçüm temelli yöntemin uygulanabilmesi için tesiste sürekli emisyon ölçüm sistemlerinin (SEÖS) bulunması gerekmektedir.hesaplama temelli yöntem ve ölçüm temelli yöntem birleştirilerek de kullanılabilir. Tesisindeki mevcut kaynak akışlarını belirleyip uygun yöntem veya yöntemlere göre sera gazı emisyonlarını izleme planına dahil edeceksin. Örnek yöntemlerin detaylı anlatımı için
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
klavuzdan faydalanabilirsin.

Yukarıda izleme planı oluşturmasını basitçe özetlemeye çalıştım. Oluşturduğun izleme planını Bakanlığa sunacaksın. Bu arada Yönetmeliğe göre İşletme, izleme planını sera gazı emisyonlarının ilk izlenmeye başladığı tarihten en az 6 ay önce onaylanmak üzere Bakanlığa göndermek zorundadır. (Madde 6-(3)) Bakanlık izleme planını inceleyip onaylarsa belirlenen tarihte sera gazlarını plana göre izlemeye başlayacaksın. Bir yıl boyunca plana göre sera gazlarını izledikten sonra sonuçları rapor haline getirip onaylayıcı kuruluşa onaylatıp Nisan sonuna kadar yine Bakanlığa sunacaksın. Özetle bu şekilde umarım işine yarar. Kolay gelsin.
 
Üyeler Görebilir
Arkadaşlar 1 adam/gün başına verilecek fiyat Bakanlık tarafından belirlendi mi ? Asgari fiyat listesinde bulamadım da
 
Üst