SEÖS ile Yıllık Sera Gazı Emisyonunu hesaplama (CO2)

Üyeler Görebilir
Merhaba,

SEÖS Verileri (örnek):
Yıllık ortalama CO2 yüzdesi = %15
Yıllık akış ortalaması= 200 Nm3 / h
Yıllık işletim süresi = 8130 h

Bu örnek verilerden bana yıllık sera gazı emisyon (CO2) hesabı işlemlerini açıklayabilecek bir babayiğit var mıdır? :)

İzleme Planı Kılavuzu sayfa 50 ve 51'den yararlanabilirsiniz. Ben burada ki açıklamalara göre tam hesabı yapamadım da.:rolleyes:

Üyeler Görebilir
kaynak kullanımını doğal olarak düşünelim
AYLIK:
TON(CO2)= FAALİYET VERİSİ(KULLANILAN YILLIK DOĞALGAZ MİKTARI) X EMİSYON FAKTÖRÜ X NET KALORİFİK DEĞER X YANMA FAKTÖRÜ X YOĞUNLUK DEĞERİ(O AYLIK) DÖNÜŞÜM 0,000001 Gg/Kg

100000 SM3 X 56,06 ton CO2/TJ X48,81 ton CO2/TJ X 1 X 0,75 X 0,000001 = 205,34778 TON C02

Üyeler Görebilir
@Murat ÇELEBİ Bey merhaba,

Bu hesabı biliyorum. Soruma dikkat ederseniz seös verilerini örnek olarak verdim. Seös verileri ile yardımcı olabilir misiniz?

Hesaba dayalı değil ölçüme dayalı sge yapmak istiyorum ve ölçüm değerlerini bu yüzden verdim.

Üyeler Görebilir
@dyg

Sorunuzun cevabı Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliğindedir. İlgili maddeler aşağıdadır.

3) Gaz Emisyonlarının Sürekli Ölçümü:
Bir tesisten, aşağıda verilen maddelerin herhangi birisi karşısında belirtilen miktarın üzerinde emisyon yayılıyorsa, bu sınırları aşan maddeler, yazıcılı ölçüm aletleri ile sürekli olarak ölçülmeli veya otomatik bilgisayar sistemi ile kontrol edilmeli ve ölçüm sonuçları kaydedilmelidir. Tesisten kaynaklanan kütlesel debinin belirlenebilmesi için hacimsel debinin de sürekli ölçülmesi gereklidir.

TEMP2985_11.JPG

Ölçüm değerleri en az 5 yıl muhafaza edilir.

4) Yanma Kontrolü için Sürekli Ölçüm:

Isıl kapasitesi 36 GJ/saat (10 MW) ve üstünde olan sıvı ve katı yakıtlı yakma sistemleri yanma kontrolü için yazıcılı bir baca gazı analiz cihazı (CO2 veya O2 ve CO) ile donatılmalıdır. Ölçüm değerleri en az 5 yıl muhafaza edilir.

Birden fazla yakma sisteminin bir bacaya bağlanması durumunda baca başına düşen toplam ısıl kapasite kullanılacaktır.

Üyeler Görebilir
@mustikurt

Merhaba,

SEÖS Verileri (örnek):
Yıllık ortalama CO2 yüzdesi = %15
Yıllık akış ortalaması= 200 Nm3 / h
Yıllık işletim süresi = 8130 h

Bu örnek verilerden bana yıllık sera gazı emisyon (CO2) hesabı işlemlerini açıklayabilecek bir babayiğit var mıdır? :)

İzleme Planı Kılavuzu sayfa 50 ve 51'den yararlanabilirsiniz. Ben burada ki açıklamalara göre tam hesabı yapamadım da.:rolleyes:

Demişsiniz.
1544684995942.png

kullanılacak denklem budur.

Buradan ortalama saatlik konsantrasyonu bulursunuz sonra işletme yılda kaç gün kaç saat çalışıyorsa bunları da hesaplayarak yıllık ortalama emisyonu bulursunuz.

Buradaki eksik verimiz SGE konsantrasyonu elimizde yıllık ortalama CO2 yüzdesi var sadece.

Kaçırdığım bir nokta var mı?

Üyeler Görebilir
@Melih Coşar

Merhaba,

SGE olarak CO2 ölçülüyor sadece. Ve bu konsantrasyon da sadece % olarak bulunmaktadır. Bu %'yi g/Nm3'e çevirmem gerekiyor. CO parametresi mg/Nm3 olarak var. Oradan gidilebilir mi bilmiyorum.

Örnek vermek gerekirse Yıllık CO ortalaması da 7,5 mg/Nm3

@Melih Coşar
Çok özür dilerim yıllık ortalamadan kastım saatlik verilerin yıllık ortalaması. Yani 7,5mg /Nm3 saatlik ortalama aslında.