Kumaş üzerine dijital baskı-çevre i̇zin kapsamı

Üyeler Görebilir
Herkese merhabalar,

Danışmanlığını yaptığım bir etiket firmasında kumaş üzerine dijital baskı yapılmakta. Güncellenen Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği Ek-2 Madde 4.13 "Toplam üretim kapasitesi 3.000 ton/yıl’dan az olan ve terbiye (ön terbiye, renklendirme ve/veya bitim) işlemlerinden en az birini içeren iplik, kumaş, halı vb. fabrikaları" belirtilmiş olup, kumaş üzerine baskı yapan tesisler de çevre izin kapsamına girmektedir.
Dijital baskı da bu kapsama dahil midir?
Bakanlık kılavuzunda bilgi yer almamakta ve net bir cevap alamamaktayız?
Bununla ilgili bir bilgisi olan ya da görüş alan var mı?

Teşekkür ederim
 
Üyeler Görebilir
Gülşah A.Merhabalar Gülşah Hanım,
Entegre sistem olarak çalışan tekstil firmasında Çevre Mühendisi olarak çalışmaktayım. Dijital baskı işlemi firmamızda da mevcut, fakat bahsettiğiniz proses çevre izni kapsamına girmemektedir.
Firmam Boyahane ve ısıl güç ve kullanılan yakıt türüne göre yönetmeliğe kapsamındadır. Tabiki en sağlıklı bilgiyi il çevreden edinebilirsiniz.
 
Üyeler Görebilir
merhaba; işletmemizde kumaş üzerine emprime baskı işlemi gerçekleştirilmektedir. Baskı faaliyeti kapsamında kullanılacak makine ekipmanlarda fikse makinesi de yer almaktadır. Bu kapsamda İl Çevre Müdürlüğü tarafından çevre izin muafiyet görüşü verilmiş olup firmamızın marka denetçileri tarafından Çevre iznine tabi olduğu söylendi. Konu hakkında yardımcı olabilir misiniz? yapılabilecek işlemler hakkında
 
Üyeler Görebilir
imkgMerhaba,

Çevre izni kapsam dışı görüşü, 16 Ekim 2021 öncesi verilmiş ise normaldir. Ancak artık bir geçerliliği de bulunmamaktadır. Bu tarihten sonra verildiyse, memurun hatası mevcuttur. Çünkü, Baskı faaliyeti Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği Ek-1 Listesi 4.3 ila Ek-2 Listesi 4.13 maddeleri başlığı altında değerlendirilmektedir (kapasite verisine göre hangi kapsamda kalacağı belirlenir). Ancak kesinlikle kapsam dışı bir faaliyet değildir.

Teyit için sektörel kılavuz linki:
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!


Burada yapmanız gereken, herhangi bir izin veya lisans konusuna dahil olup olmadığınızı belirlemektir.
İzin konularından atıksu, emisyon, gürültü konularına dahil misiniz değil misiniz bunun çıkarımını yapmanız gerekmektedir. Eğer izin konularından hiçbirine dahil değilseniz, bu kez Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği kapsamında olduğunuzu ancak izin konularına dahil olmadığınızı belirten görüş yazısı (muafiyet) almanız gerekmektedir.
 
Üst