ISO 9001 hakkında sorularınız

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan Metin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyeler Görebilir
İyi günler Arkadaşlar ISO ve TSE hakkındaki sorularınız ve sorunlarıza elimden geldiği kadar çözmeye çalışacağım bana iletmeniz yeterli !!!
 
Üyeler Görebilir
9001 ve 14001 in yeni versiyonu 9001:2015 ve 14001:2015 versiyonuna geçiş yapan var mı? geçiş sürecinde neler yapıldı bu konuda yardımcı olabilir misiniz?
 
Üyeler Görebilir
Esra hanım ilginiz için teşekkür ederim. Tavsiyeniz içinde teşekkürler hemen ilgili yere bakacağım. Bu konuyla ilgili biz daha revizyon işlemine başlayamadık yeni başlayacağız sizde süreci tamamlama aşamasındaymışsınız bu süreçte yine sorularım olursa yardımcı olur musunuz?
 
Üyeler Görebilir
@Didem
Merhaba Didem Hanım,
Toplam Kalite Yönetimi ve Üretim Yönetimi olmak üzere iki programına katıldım. Sertifika almaya hak kazandım. Online kod ile sertikama her daim ulaşabiliyorum. Yazılı olarak talep etmedim.
Eğitim olarak ben memnun kaldım. Hem canlı ders hem de dokümantasyon açısından gayet yeterliydi. Danışman atanıyor ve konuyla ilgili herhangi bir şey aklınıza takılırsa ders esnasında dahi sorabiliyorsunuz. Bunlar benim için yeterliydi..
 
Üyeler Görebilir
Merhaba Esra hanım ;dediğiniz eğitim programına katıldım pek bir fayda göremedim. Siz mevcuttaki dokümanlarınızı revize ederken nasıl bir yol izlediniz. Bu konuyla ilgili olarak yardımcı olursanız sevinirim.
 
Üyeler Görebilir
@aytencevrecevre Merhabalar öncelikle fayda görememenize şaşırdım açıkçası. dersleri takip edip dokümanları ayrıntılı incelemek yeterli geldi bana. ne aşamada takıldınız ? konu ile ilgili değişmesi ve yapılması gereken bir çok nokta var. takıldığınız yerleri söylerseniz elimden geldiğince yardımcı olurum tabiki.
 
Üyeler Görebilir
Benim izlediğim videolarda hep ıso 2008 versiyonundan bahsediyordu ben ise mevcuttaki 2008 versiyonu dokümanları nasıl 2015 versiyonuna göre nasıl revize edeceğim konusunda yardım istiyorum. Nasıl bir yol izlemem gerek mevcuttaki bütün dokümanları mı yenilemeliyiz? Siz nasıl bir yol izlediniz.
 
Üyeler Görebilir
@aytencevrecevre Tamamen bir revizeye gerek yok. 2008 ve 2015 karşılaştırmasını içeren bir tablo var. Mesela Yönetim Temsilcisi bu standartta şart değil dilerseniz atanma yazıları vs. kaldırabilirsiniz. Diğer bir mesele düzeltici önleyici faaliyetlerde önleyici unsur yok, risk tabanlı düşünüp düzeltici faaliyet uygulanıyor. Hedef belirlerken de keza aynı şekilde risk tabanlı düşünüp ona göre hedef belirlemek gerekiyor.... Bunun gibi çoğalıyor. Tesiste bugün yoğunluğum var konuyla ilgili pazartesi günü daha ayrıntılı bilgi veririm. Doküman da yüklerim onun üzerinden gitmek daha kolay olacaktır.
 
Üyeler Görebilir
@aytencevrecevre Merhabalar tekrar. Dün yazamadım ama bugün elimden geldiğince anlatmaya çalışayım. Şimdi öncelikle farklı sektörlerde evrak boyutu da farklı olduğu için genel değişikliklerden bahsedeyim.

1- Standardın bu versiyonunda "ürünler" yerine "ürün ve hizmetler" ifadesi kullanılıyor. Burada bizi etkileyen denetimsel alanda ürün ve hizmetleri ayrı kategorilendirip değerlendirmek olacaktır. Mesela ürün ve hizmet tedarikçi değerlendirme formunda "ürün" bazlı ve "hizmet" bazlı düşünmekte fayda var. Bunu Ürün ve Hizmet alanını kapsayan tüm formlara uygulamakta fayda var.

2- Standardı belli yerlerinde geçen hariç tutmalar kaldırıldı. Standardın EK A kısmında yer alan A.5 kısmına bakarsanız burada firmanın yapmakla yükümlü olduğu noktalar belirtilmiştir.

3- Yönetim Temsilcisi bu standartta olmak zorunda değil. Yetkilerin verildiği herhangi birini bu konuda sorumlu gösterebilirsiniz. İş tanımında yazması yeterli olacaktır.

4- Dokümantasyon, kayıtlar.. bu konuda bazı dokümanların zorunluluğu kaldırıldı. Standart maddelerini okuduğunuzda "dokümante edilmiş bilgi" ifadesi yerine "bilgi" ifadesinin kullanıldığını görmüşsünüzdür. Bu bağlamda ilgili madde evraklarınızı isteğe bağlı olarak kullanmama hakkına sahipsiniz. (madde 4.1 de belirtilen gibi)

5- Düzeltici Önleyici Faaliyet konusunda da bu standart tamamen risk temelli düşünmeye dayandırılmış. bu nedenler alınan kararlar, konulan hedefler hep risk tabanlı olmalıdır. Risk tabanlı düşünme beraberinde önleyici faaliyetleri de getirdiği için sadece düzeltici faaliyet kullanılacak.

6- Bir önceki maddede de değindiğim gibi hedefleri belirlerken var olana ve var olabilecek risklere bağlı olarak düşünmekte fayda var. Yönetim Gözden Geçirme Toplantılarında "iyileştirme önerileri" kısmında özellikle bu uygulanmalı. ( konu ile ilgili Madde 6.1'e bakmakta fayda var.)

Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Dediğim gibi sektörel bazda evrak noktasında farklılıklar olduğu için genel bahsetmeye çalıştım. Konu ile ilgili bilgi sahibi başka arkadaşlar varsa onların da fikirlerini almak güzel olacaktır tabiki. Revizyon aşamasında takıldığınız olursa elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

Bu dokümanda da değişikliklerden bahsedilmektedir.
 

Ekli dosyalar

Üyeler Görebilir
Merhaba Esra hanım paylaşmış olduğunuz bilgiler için teşekkürler peki hedef, tarafların beklentiler için, risk analizi için neler yaptınız yani nasıl bir tablo hazırladınız bir örnek paylaşmanız mümkün müdür?
 
Üst