Eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
İletkenlik 621, 5100, 7710 olan numune sonuçlarında su için nasıl yorum yapılır ? İletkenlik bize su da neyin fazla ve ya eksik olduğunu gösterir ? Kaç üstü iletkenlikte suyun kalitesinin kötü olduğunu gösterir. Bilgili arkadaşlar paylaşım yapabilir mi lütfen.
Konuyu kesinleştirmek adına sormaktayım. Su dediğimiz, atıksu mu?
Eğer atıksu ise 5100 ve 7710 olanlarda endüstriyel nitelikli karışım var anlamına gelir. 621 için aynısını söyleyemem. 1000'i geçtiğinde endüstriyel atıksu şüphesi başlar bu rakam 5000 ve üzerindeyse yoğun bir endüstriyel kirlilik karışımı söz konusu olur.
sule erenMerhabalar, tuzluluk açısından sorduğunuz için cevap vermek istedim. Aynı şey başıma gelmişti, İzmir'de devreye almış olduğum bir atıksu arıtma tesisinin sularına (yani kanalizasyon hattına) deniz suyu karışıyordu. Ege denizinin iletkenlik değeri 67 mS/cm gelmişti. Normalde tesise gelen atık suyun 1 mS/cm (1000 µ/cm) değerini çok fazla aşmaması beklenir fakat suyun iletkenlik değeri tuzluluktan kaynaklı olarak 20mS/cm mertebelerine kadar yükseliyordu. Bu durum karşısında seyyar analiz cihazını alıp kanalizasyon hattını gezip bacalardan iletkenlik ölçümü yaptım ve deniz suyunun kanalizasyon suyuna karıştığı noktaları tespit ettim. Bir detayı daha belirtmek isterimki kanalizasyon hattı çoğu yerde kot olarak deniz seviyesinin altında kalıyordu.
Hasan AsdemirGiriş atıksuyunun tuzluluk oranının yüksek çıkması atıksu arıtma tesislerinde ne gibi problemlere sebebiyet verir ? Arıtımı tamamlanmış bir atıksuda dereye deşarj ederken iletkenliğin yüksek çıkma şansı var mı ? varsa neden bu durum gözlemlenir ve dere suyunda ne gibi olumsuzluklar yaşanabilir. Lütfen bu konulardada bilgi verir misiniz
Cem YılmazHayır, ben zaten mezun oldum.4 yıllık mühendisim. Ama birimim farklıydı bu alana yeni geçtim. Konuştukça kafamda sorular canlandı bilgi almak adına sordum. Yardımcı olabilirseniz sevinirim .Çünkü tesiste karşıma çıkarsa bilgisiz kalmak istemiyorum.
sule erenŞule Hanım benim devreye aldığım tesiste(devreye aldıktan sonrada 1 yıl işlettim) ekipmanlar olması gerekenden daha hızlı eskiyordu. Fakat arıtma konusunda bir problem yaşamadım. Zaten atıksu arıtımında görevli çoğu mikroorganizma tuzluluğa dayanıklıdır. Arıtımı tamamlanmış atıksu için konuşacak olursakta, iletlenlik tuzluluktan kaynaklı olarakta yüksek çıksa kirlilikten kaynaklı olarakta yüksek çıksa dere ekosistemine zarar vereceğini düşünüyorum. Çünkü derelerden akan su deniz suyu gibi tuzlu değildir. Ve su ekosistemi tuzluluğa göre şekillenen bir ekosistem olduğu için tuzluluk dere ekosistemine zarar verecektir. Şayet derede balıklar varsa (ki bunlar tatlı su balığıdır) tuzluluk miktarına göre balık ölümlerinede sebep olabilir. Aynı şey derede yaşayan diğer tatlı su canlıları içinde geçerlidir. Şunuda belirteyim tuzluluktan kaynaklı iletkenliği gideremiyordum. Yani suyu arıtıyordum, KOİ, BOİ, AKM, N ve P giderimi yapıyordum fakat tuzluluktan kaynaklı iletkenlik çıkış suyunda değişmiyordu. Tuzluluğu giderebilmekte bildiğim kadarıyla biyolojik arıtmayla olmaz.
sule erenRica ederim Şule Hanım siz sağolun. Normal içme sularında iletkenlik 30 µS/cm ile 200-250 µS/cm aralığında olur hatta hazır suların ambalajlarında çok küçük harflerle yazar. Dere sularında daha önce ölçüm yapmadım ama naçizane tahminim o ki derenin hareketli bulanık yerlerinde 1000µS/cm üzerinde olacaktır. Daha sakin daha kirli yerlerinde 1000µS/cm altına olacaktır diye tahmin ediyorum. Size birde dipnot düşeyim aklıma gelmişken suların tuzluluktan kaynaklı iletkenliği 750µS/cm üzerinde olduğu zaman her bitkiyi yaşatamazsınız. Tuzluluktan kaynaklı iletkenlik 3000µS/cm üzerinde olduğu zamanda sadece tuza dayanıklı bitkiler yaşar. (Deniz bitkileri vs.)
Hasan AsdemirBu konudan ayrı olarak bir de gün içinde denk geldiğim bir olay oldu. Evsel atıksu arıtmaya endüstriyel kaynaklı atık döküldüğünde filamentlinin ürediği ve çamur çökelmesinin geç olduğu söylendi ama KOİ beklenenin üstünde geldiğinde testiste başka hangi olumsuz özellikler gözlenir ? Ayrıca kimyasal atık döküldüğü nereden belirti verir. Bir de bu konuda yardımcı olabilirseniz baya bir sorumu kafamda çözmüş olacağım
sule erenÖncelikle merak ettiğim filamentli bakteriyi nasıl tespit ettiniz? Mikroskoptamı bakıpta gördünüz acaba? Ve fazla üredi dediniz yani filamentli bakteri miktarını takip ediyormuydunuz? Eğer genel olarak endüstriyel atık dökülünce MLSS (yani Mikroorganizma sayısı) hızlı bir artış gösterdiyse bu zaten besin miktarıyla alakalıdır. Bildiğiniz üzere atıksu arıtmının mantığı şudur; bizim için kirletici olan maddeler mikroorganizma için besindir. Endüstriyel atık ile fazla bir KOİ girişi yani kirletici girişi olurki buda mikroorganizma için fazla besin demektir. Bu durumda da normalden daha hızlı çoğalmaları olağan bir durumdur. Bunun yanı sıra tesise endüstriyel atıkların girişi kimyasallarında girişi demektir. Bu durum kontrolsüz bir şekilde olursa yani söz gelimi 600 KOİ değerine göre dizayn edilen bir tesisiniz varda buna 2000-3000 KOİ değerlerini bir anda verirseniz tamamen mikroorganizma ölümleriyle karşılaşabilirsiniz. Tesisin elbette bir tolere sınırı vardır ama bu çokta fazla değildir. Ayrıca endüstriyel atık sudaki pH değerinide takip etmeli 6-9 arasında olmayan pH değerlerini tesise sokmamaya çalışın eğer illa bu değerler dışında bir atıksu tesise girecekse nötralizasyon yani pH dengeleme yapılması gerekmektedir. Bunlardan ayrı şunu belirteyim, çamur çökelmesinin geç olması ve kötü olması yani güzel kalın floklar halinde bir çökelme değilde ince çamur ince parçacıklar şeklinde çökelmesi ile karşılaştıysanız eğer bu durum fazla oksijen verilmesinden kaynaklıda olabilir. Oksijenin gereğinden fazla verilmesi flok oluşumunu olumsuz etkileyen bir durumudur. Bunların dışında merak ettiğiniz bir şey varsa her zaman sorabilirsiniz. Allah kolaylıklar versin.
Böyle konuşuyor olmak bilgi açısından bana baya ince noktalar verdi çok sağolun. Üç durum daha var
1. Bizde uzun havalandırmalı aktif çamur sistemi mevcut. Ancak uzun havalandırma seçilmesinin amacı ne olabilir. yani bu türün avantajları ve dezavantajları nelerdir ?
2. Çamur seviyeleri yüksek gidiyor. Tesisten 20 gündür yaklaşık gereğinden az çamur çekimi yapılıyor. Havalandırma havuzundan aldığım imhoff sonucuna baktığımda 1. 850 2. 900 3. 600 çıktı. yani biri 30 dk da daha hızlı çöktü. İmhoff sonuçlarında yavaş ve hızlı çökme neyin belirtisidir ?
3. Birde burada gözlemlediğim imhoff alındığında 30 dk sonunda üzerinde kalan su inceleniyor. Bu bize ne gibi sonuçlar verir ?
Endüstriyel atık aldığımızda bunu 30 dk imhoffl sonuçalarını ve üzerindeki suyu takip ederek anlama şansım var mı ?
Bu soruları merak ediyorum. Müsait olduğunuzda sorduğum 3 soruyada detaylı cevap verebilirseniz bilgi konusunda kendimi deneyimli hale getireceğim. Geçenlerde karşıma çıktı zorlandım çünkü.
Siz saolun
1. Öncelikle şunu söyleyim ülkemizde atıksu arıtma tesislerinin büyük çoğunluğu uzun havalandırmalı aktif çamur sistemleri şeklinde. Bu durumun sebebi bir çok şehirde yeni proje hazırlanmak istenmemesi ve proje biriminin işletme kısmını bilmemesinden ama normal şartlarda uzun havalandırmalı sistem çamur yaşının yüksek olması gerektiğinde yapılır. Çamur yaşı yüksek olunca sistemden daha az çamur alımı yapılır bu bir avantajdır bunun yanı sıra mikroorganizmaların yüksek konsantrasyonlara alışması açısından da avantajlıdır. Benim seçme şansım olsa VIP sistemini seçerdim açıkçası. Dez avantaj olarakta şunu söyleyim size en sıkıntılı dezavantajı; eğer tesis klasik bir şekilde carrousel tipi havalandırma havuzu ve öncesinde anaerobik havuzdan oluşuyorsa ORP değerlerini ayarlamak çok zor oluyor çünkü geri devir direk anaerobik havuza yapılıyor. Bu durumda azot ve fosfor giderimini oldukça zorlaştırıyor tesisler koagülant (genelde Fe3CI kullanırlar piyasadaki en ucuzu odur) kullanımına mecbur kalıyor. ama bunun yerine A²O prosesi yapılsa belki aynı masrafla çok daha kullanışlı olur. Tabi başkası daha profesyoneldir sistemi daha iyi kullanır oda ayrı bir olay.
2. İmhof hunisindeki seviyelerin yanı sıra birde MLSS (yani havalandırma havuzunda yapılan AKM analizi) analizine bakmak gerekir. Eğer MLSS miktarı fazlaysa bu yavaş çökelme bu yüksek seviyeler normaldir. Daha fazla çamur çekmekten başka pekte yapacak bir şey yoktur. Belki tesis özelinde geçici bir çözüm bulunabilir. Yani MLSS analizi 5000 - 6000 mg/l çıkıyorsa yazdığınız seviyeler normaldir ama 2500-3500 mg/l arası çıkarsa bu seviyeler yüksektir. Böyle bir durumda şunuda sormak gerekir, imhoff hunisindeki çamur ne renk? Eğer koyu kahverengi siyaha yakın bir çamur varsa ölü mikroorganizma konsatrasyonu ve yaşlı mikroorganizma konsantrasyonu ağırlık kazanmış demektir. İnce floklar olması da bundan kaynaklı olabilir. Eğer imhoff hunisinin üstü koyu bulanık bir renk ise çamur kaçakları var ise muhtemelen buda ondan kaynaklanıyor olabilir. Bu durumda da yine yapılacak şey bellidir. Hızlıca çamur çekimi yapıp mikroorganizma konsantrasyonunu azaltmalısınızki mikroorganizma başına düşen besin miktarı daha fazla olsun mikroorganizmalar daha hızlı üreyip neslini gençleştirsin.
3. İmhoff hunisinin üstünde kalan temiz suya sebep olan görüntü birden çok sebepten kaynaklanır. (Arıtma kalitesi, Mikroorganizma gruplarının bazılarının eksikliği, çamur yaşı, çamur miktarı vs. ) Şuan ismi aklıma gelmeyen bir mikroorganizma grubumuz vardır ki üstte kalan sudaki AKM kirliliğini gidermede çok aktif rol oynar. Bunu inceliyor olabilirler.
Bu site, içeriği kişiselleştirmek, deneyiminize uyarlamak ve kayıt olmanız durumunda giriş yapmanızı sağlamak için yasal düzenlemelere uygun çerezler (cookies) kullanır.
Bu siteyi kullanmaya devam ederek, çerez kullanımına izin veriyorsunuz.