Hidrolik profil

Üyeler Görebilir
Merhaba Arkadaşlar;

Tasarımı yapılmış bir atıksu arıtma tesisin hidrolik hesaplarının nasıl yapıldığı, savak kotlarının nasıl seçildiği ile alakalı sorularınızın cevabı olabilecek aşağıda onaylanmış bir hidrolik hesap raporunu sizler ile paylaşıyorum. İlerleyen zamanlarda bu hidrolik hesapların ve su kotlarının yer aldığı hidrolik profil çizimini de sizlerle paylaşacağım.

Saygılarımla.
 

Ekli dosyalar

Üyeler Görebilir
Elinize sağlık Kubilay bey.
Onay ile ilgili bir sorum olacak. Proje nereden onaylı?
Cazibeli hatta hız hesabını internette programdan hesaplattım demişsiniz. Yine birim yük kayıplarını ve basınçlı hatlarda hızları hesaplarken de sadece sonuçları tablo yapıp, hesap detaylarını göstermemişsiniz. Bu excelde bir kere yapılıp her projeye uygulanabilir yani çok kullanışlı olmuş.
Bahsettiğim hesaplar basit olsa da wordde bu hesapları tek tek göstermek can sıkıcı oluyor.
Peki sizin yaptığınızı bakanlık kabul ediyor mu? Ediyorsa çok başarılı :harika: Teşekkürler.
 
Üyeler Görebilir
Çağatay bey durum raporun açıklamasında da yapmıştım aslında durum şu;

Hidrolik hesaplamalar yapılırken colebrook white , darcy weisbach , william hazen gibi denklerden yararlanılır. Bu formüllerin atası colebrook white tır. Çünkü diğerlerinde landa sabit iken colebrook da ise her boru çapına göre ayrı bir landa bulunur ve darcy weisbach denklemindeki landa yerine konur. Ve diğerlerine denklemlere göre kayıp daha fazla çıkar. Kaybında daha fazla çıkması her zaman daha sağlam olmuş oluyor. Şimdi gelelim denkelem yani colebrook whtite denklemindeki landa yı nasıl buluyoruz. Denklemin bir tarafındakileri eşitliğin diğer tarafına atıp denklemi sıfıra eşitliyoruz. Ve bu denklemi sıfıra eşitleyecek landa değerini excele çözdürüyoruz. Daha sonra bulduğumuz landa değerini darcy - weisbach denkleminde yerine koyuyoruz. Proje KOSKİ tarafında onaylı bu bakanlığa da gidecek oradan da geçecektir. Sonuçta itiraz edecekleri tek şey belki landayı nasıl buluyoruz sorusu olabilir onuda deneme yanılma yoluyla yaptığımızı anlayacaklardır.
Not: Sonuç olarak burada sıfırdan bir formül bulmadı uluslar arası kabul görmüş Colebrook - white denklemi ile çözüldü.
Not2: Tam dolu olmayan yarı dolu akışlı borulardaki hızı bulmak için internet programına çözdürdüm.

Yaptığım excelin görüntüsünü size yolluyorum ve örnek olarak raporda yer alan "1.2 Deşarj Bacası - Parshal Savağı Arası Hidrolik kayıplar" kısmında sürtünme kaybını sizin için açıklayacı olarak atıyorum.

Umarım yardımcı olur.
 

Ekli dosyalar

  • hidrolik exceli.png
    hidrolik exceli.png
    74 KB · Görüntüleme: 411
  • 1.jpg
    1.jpg
    43.8 KB · Görüntüleme: 353
  • 2.jpg
    2.jpg
    79.8 KB · Görüntüleme: 323
Üyeler Görebilir
Teşekkürler Kubilay bey, tabiki formülleri baştan yaratmadınız ama bence zaten burada hesapları yapmaktan daha zor olan şey tüm işlemler projede (word) satır satır yazıp açıklamaya çalışmaktır. Hesapları 15 dk da yaparken işlemleri word'e dökmek saatler alabiliyor. Belediyeler daha sonuç odaklı yaklaşıyorlar ama bakanlık genelde daha detaycı oluyor. Kabul etmiş olması çok güzel. Ellerinize sağlık.
 
Üyeler Görebilir
Merhaba,

asit tankıma pompa bağlayacağım. Pompa seçiminde neye dikkat etmem gerekyor? Pompa hesabına dair excel ortamında hesap yapabileceğim dosya örneği var mıdır?
 
Üyeler Görebilir
Pompa hesabının hidrolik hesabında çok bir farkı bulunmamaktadır.

Seçilecek Pompada dikkat edilecek 4 şey;

1 - Debi
2- Basma Yüsekliği
3 - Taşınacak sıvı
4 - Türü - ( Dalgıç, santrifüj, mono pompa vb. )

Debiyi zaten biliyorsunuz.
Pompa hattındaki hidrolik kayıpları da hesaplıyorsunuz. ( Kot Farkı + Yersel Kayıplar( vana dirsek vb. + Sürekli Kayıplar)
Hidrolik hesabınızdan size pompa basma yükseliği çıkıyor.
Taşıyacağınız sıvıyı da bildikten sonra bu 3 bilgi ile herhangi pompa firması ile görüşürseniz size en uygun pompayı gösterecek hatta teknik çizimine kadar atacaklardır.
 
Üyeler Görebilir
Kubilay Dumankubilay bey merhabalar paylaşmış olduğunuz dosya bitirme tezimde çok faydalı oldu onu belirtmek isterim. Bi görüşünüzü almak istedim. Hesaplamaları Qmax ve Qmin değerlere göre yaptığımda Qmin için fazla düşük değerler alıyorum. İki debi hesabı için de hesap adımları aynı mı olmalı tamamaen? Çizimleri Hidrolik Profil çiziminde gösterdiğimde Qmin çizgileri mevcut savak yüksekliğinin bile altında kalıyor bunun sebebi ne olabilir ve nasıl çözebilirim? Farklı bir yöntem olarak savaklı ünitelerin savak üstü su yüksekliklerinden gittim ve bu h yüksekliklerini qmax ve qmine göre hesapladım ardından maxa göre diğer yük kayıplarını ekleyerek devam ettim ancak içime sinmedi umarım yardımcı olabilirsiniz şimdiden teşekkürler
 
Üyeler Görebilir
Merhabalar,

Öncelikle tezinize çalışmamın katkı sağladığı için ben ayrıca mutlu oldum.

Qmax ve Qmin debiler ile hidrolik profil yapmanın amacı her iki debideki su hızlarını istenilen aralıkta tutabilecek boru çaplarının seçilebilmesidir.

Örneğin iki ünite arasındaki borudaki su hızı 0,5-1,5 m/sn arasında olmalı. Qmin ve Qmax a göre baktığınızda bu aralıkta olması gerekiyor.

Gelelim havuzlarındaki su seviyesine. Buradaki ilk hesaplamayı q max ı dikkate alarak yapın.

Daha sonra savak üstü su yükselikleri qmin ve qmax ta farklılık göstereceği için size qmindeki seviye ve qmaxta ki seviye olarak 2 seviye verecektir.

Bu sayede qmin çizgileri savak kotunun altında kalmaz.

Ama finalde ana referans noktanız Qmax olmalı bulduğunuz yük kaybı ve pompanın basma yüksekliğini seçerken hep q max ı almalısınız.

Ayrıca benim dosyamdaki grafiklere bakarsanız grafik q maxta doğrusala yakın giderken q min grafiğinden pikler olmakta. Bunun sebebi tesisin hidrolik profili ilk olarak qmax a göre yapılarak savak kotları ona göre yapılır. Daha sonra savak üstü su yükseliği qmin özelinde hesaplanarak qmin havuz seviyeleri de eklenir.
 
Son düzenleme:
Üst