Hastane için Çevre İzni başvurusu aşamaları

Üyeler Görebilir
Merhaba arkadaşlar,

Bilindiği gibi Çevre İzin ve Lisansları Hk. Yönetmeliğin Ek-2 10.14 maddesi gereği 20 yatak ve üstü hastaneler çevre iznine tabidir. Bugüne kadar benim ve birçok kişinin aklını karıştıran durum; birçok hastanenin atıksuyunu şehir kanalizasyonuna deşarj yaptığı için deşarj izninden muaf olması ve kojenersyon gibi bir ünitesi olmadığı sürece emisyon izninden de muaf olmasıdır. Gürültü izninden de muaf olması (Çevre İzin Lisans Yönetmeliğinin eklerinde (*) ile işretlenen işletmeler gürültü izninden muaftır(bkz. Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği Madde 33) ) sebebiyle akıllara gelen soru; tüm izinlerden muaf olan bir işletme neden Çevre İzni almak zorundadır? Yanıt; yönetmeliğin Ek-2'sine 10.14 maddeden girmesi :)

Neyse değerlendirme yapmayı bırakıp aşamalara geçmek en iyisi...

Çevre İzni alabilmek için öncelikli şart Geçici Faaliyet Belgesi (GFB) almaktır. GFB başvurusu için istenen ortak belgelerin listesi aşağıda yer almaktadır.
1. ÇED Olumlu ya da Gerekli Değildir Kararı (ÇED’e tabi tesisler için) veya ÇED’e tabi olmayan tesisler için kapsam dışı olduğunu gösterir yazı.
2. 3194 Sayılı İmar Kanunun Kapsamında;
2.1 12.10.2004 tarihinden sonra yapılmış yapılarla ilgili olarak;
- Yapı kullanma izin belgesi
- İşletmede yapı kullanma izinleri bulunan yapıların dışında 12.10.2004 tarihinden sonra yapılmış bir yapı olmadığına dair tesis yetkilisi tarafından imzalanmış taahhütname.
2.2 12.10.2004 tarihinden önce yapılmış yapılarla ilgili olarak;
- İşletmenin bu tarihten önce yapıldığını kanıtlayan resmi bir belge (Belediyeden alınacak resmi bir yazı, elektrik faturası, su faturası vb.)
- İşletmede 12.10.2004 tarihinden sonra yapılmış bir yapı olmadığına dair tesis yetkilisi tarafından imzalanmış taahhütname.
3. Ticaret Sicil Gazetesi
4. Kapasite raporu, kapasite raporu yerine geçebilecek yetkili makamlardan alınmış diğer belgeler veya kapasite raporundan muaf olduğuna dair belge.
5. İşletme belgesi veya işletme belgesinden muaf olduğuna dair belge.
6. Vaziyet planı (İşletme alanındaki tesislerin ve birimlerin yerleşim planları)
7. İş Akım Şeması ve Proses Özeti (hammadde kabulünden başlayarak her bir ünitede uygulanacak işlemlerin ayrıntılı açıklaması, gerekli şema, formül ve şekiller, atık kodları)

Bu ortak belgelerin yanında Hastaneler için aşağıdaki belgeler gerekli olacaktır;

8. Emisyon için “İl Müdürlüğü Uygunluk Yazısı” İl Çevre ve Orman Müd.ne (İÇOM) gönderilir.
9. Deşarj için eğer kanalizasyona bağlantı var ise “Deşarj Kalite Kontrol Ruhsatı” (bulunulan şehrin Su ve Kanalizasyon İdaresi’ne başvurulur), alıcı ortama deşarj var ise İÇOM’a deşarj izni başvurusunda bulunulmalıdır.

ÇED görüşünüz yok ise başvuru için gerekli evraklar (İÇOM un hazırladığı örnek dilekçeden alınmıştır);
• Yer / Yerlerin mülkiyesine ilişkin belge (Kiracı ise kira kontratı)
• Kapasite raporu (varsa)
• Yapı ruhsatı / Yapı kullanma izin belgesi (varsa)
• Faaliyetle ilgili detaylı iş akım şeması (faaliyet sahibi tarafından onaylanacak)
• Vergi levhası, sicil gazetesi (fotokopi)
• Faaliyet sahibinin, varsa vekilinin noter tasdikli imza sirküleri (vekili varsa vekaletnamesi)
• Taahhütname

Hastanelere kapasite raporu verilmiyor, o sebeple o evrağa gerek yok.
İş akım şeması GFB başvurusunda istendiği için ben ÇED görüş başvuru dilekçesinin ekinde göndermedim, sorun olmadı (siz yine de bağlı olduğunuz İÇOM a danışın).

Aşağıda benim ÇED görüş başvuru dilekçeme eklediğim evrakları görebilirsiniz ama mutlaka bağlı olduğunuz İÇOM’a danışarak bunları hazırlayın.
• Tapu Senedi
• Vergi Levhası
• Ticaret Sicil Gazetesi
• Faaliyet Belgesi
• Taahhütname
• Yapı Ruhsatı
• Özel Hastane Açılış Ruhsatı
• İmza Sirküleri

ÇED görüş onay yazım yeni çıktığı için sonraki işlemleri henüz tamamlayamadım fakat yapacağım işlemleri şöyle sıralayabilirim;
  • Emisyon için İl Çevre Uygunluk Yazısı başvurusu (bağlı olunan İÇOM’a dilekçe ile başvurulacak)
  • GFB başvurusu (Çevre İzinleri Portalından online olarak gerçekleştirilecektir)


GFB başvurusu sırasında dikkat edilmesi gereken noktalarda fikri olan arkadaşlar bu başlığın altında tecrübelerini paylaşırlarsa sevinirim. Başta da söylediğim gibi emisyon ve deşarj da kapsam dışı olan hastanelere nasıl bir işlem uygulayacaklar bilemiyorum, Bakanlıktan konuştuğum kişilere göre sisteme başvuru yapıldıktan sonra muafiyet verilecek ama zamanla ne olacağını sanırım hep beraber göreceğiz...

Bana gelen veya gördüğüm sorularda genel olarak karıştırılan konu hastanedeki (veya işletmelerdeki) oluşan atıklar için çevre izni alınacağı konusunda, çevre izni “Emisyon, Gürültü Kontrolü, Atıksu deşarjı, Tehlikeli madde atıksu deşarjı ve Derin deniz deşarjı” için verilmektedir, oluşan katı atıklar için verilmez. Eğer hastanede kojenerasyon ünitesi yok ise (yani yakarak enerji geri kazanımı yapılmıyorsa) Çevre Lisansı başvurunda bulunulamaz, GFB alındıktan sonra Çevre İznine başvurulacak.

Ekte bazı dilekçe örneklerini görebilirsiniz...

Umarım yardımcı bu yazı birçok kişiye yardımcı olur.

NOT: Sorularınız, fikirleriniz ve tecrübelerinizi özel mesaj yerine bu başlık altına yazarak paylaşmanızı rica ederim.

İyi çalışmalar...
 

Ekli dosyalar

Üyeler Görebilir
başka bir başlıkta da yazmıştım. yine yazayım.
il müdürlüğünde çalışan çevre mühendisiyim. bu konu da şunu söylemek istedim. 20 yatak ve üzeri hastaneler için eğer hiç bir emisyon kaynağı mevcut değilse ve atıksuları için arıtmaları yoksa kanalizasyon bağlantı belgesi mevcutsa, çevre izninden muaf olabilecektir.
 
Üyeler Görebilir
İç çevreyle yapmış olduğum görüşmeler neticesinde benden çevre izni kapsamında değerlendirme yapılması için ÇED yazısı istediler. ÇED yazısı da alabilmek için Çalışma Ruhsatı istendi. Devlet Hastanelerine Çalışma Ruhsatı nasıl alınıyor? Bilen bir arkadaş var mı ? Devlet Hem hastane açıcak hemde izin vericek. Garip değil mi sizce de.
 
Üyeler Görebilir
İç çevreyle yapmış olduğum görüşmeler neticesinde benden çevre izni kapsamında değerlendirme yapılması için ÇED yazısı istediler. ÇED yazısı da alabilmek için Çalışma Ruhsatı istendi. Devlet Hastanelerine Çalışma Ruhsatı nasıl alınıyor? Bilen bir arkadaş var mı ? Devlet Hem hastane açıcak hemde izin vericek. Garip değil mi sizce de.
 
Üyeler Görebilir
arkadaşlar hastaneler hakkında fazla kurcalamaya gerek yok her ay denetiminizi yapacaksınız gerek gördüğünüz zaman dilimlerinde tıbbi atık eğitimi vereceksiniz raporlarınızı her ay tutup uyarılarınızı yapıcaksınız okadar fazlada işin içine girmeyin zaten hastanelerin kalite birimleri ve değerlendirme puan sistemi olduğu için herhangi birşey olmuyo genelde onlar dikkat ediyo özel hastanelerde ise dikkat etmek zorunda kalıyolar çünkü tıbbi atıkları genelde külfetli bir iş olduğundan döner sermayeleri kısıyor o yüzden kendileri dikkat ediyor zaten..
 
Üyeler Görebilir
@ademir072

bahsettiğiniz konular zaten danışmanlık yapan bir çevre görevlisi tarafından yapılması gerekenler. Eğitimini vermek, tutanağını hazırlamak, iç tetkik gerçekleştirmek zaten yapması gereken temel maddeler. Fakat burda önemli olan bir konu var bir yönetmeliğe veya mevzuata dahil değilsen dahil olmadıgına dair yazı alır koyarsın dosyana. Bu evrakların nasıl hazırlanması gerektiği meşhul. Yarın denetime gelirler çed yazısı isterler, yarın denetime gelir baglantı izni isterler. İl çevre istemese bakanlık denetiminde isterler. hani nerde bu evraklar? diye sormazlar mı sana danışmansan. Fiziksel eksikliklerin giderilmesi ayrı bir konu evrak takibi ayrı bir konu. İkisini bir tutmayın.
 
Üyeler Görebilir
zaten kanal bağlantı iznini alacaksın ÇED gerekli değildir kararını da başvuruyla alacaksın dosyanda bulunduracaksın dilekçe yazacaksın İÇOM a görüş isteyeceksin ÇED ile ilgili onlar zaten sana gerekli bilgiyi verir gerekli mi değil mi diye sonrada o bege için başvurucaksın alıp dosyanda bulunduracaksın ondan sonrası daha önce anlattığım gibi. zaten
 
Üyeler Görebilir
Hayır sadece denetim ,eğitim, iç tetkik yeterli olacak düşüncesi algıladım ben yazınızda. Bizimde burda forumda paylaşım amacımız bu yazıları veya aklımızda ki sorular farklı hastanelerde çalışan çevre görevlilerinin yapmış oldukları veya izlemiş oldukları yol haritalarının ne oldugunu ögrenmek ve ona göre program yapmamız. Çed yazısı alacaksın diyosun. Madem öyle Çed yazısı için Soruyorum sana Çalışma ruhsatı gerekiyor. Devlet hastaneleri için çalışma ruhsatı alınıyor mu? alınıyorsa nasıl? Özel hastaneler için sormuyorum.
 
Üyeler Görebilir
slm arkadaşlar devlet hastanesi tıbbi atıklar icin ÇED raporu yapmak istiyom yapan arkadaşım varsa benimle paylaşabilirmi? Hazırlanmıış örneği varmı Dikili Devlet Hastanesine uyarlıycam işletme faliyetleri ve vaziyet planı iş akım şeması ve proses özetleri
 
Üyeler Görebilir
çevre izninde eksiklik bildirimi yapıldı. Emisyon özet raporu ve yönetmeliklere uyulacağına dair noter onaylı taahütnamenin bulunmaması
emisyon özet raporunu ekleyip gönderdim fakat taahhütnameyi farketmemişim onu göndermedim.
Tekrar eksiklik bildirimi verirlermi yoksa red mi edilir. Nasıl çözebilirim.
 
Üyeler Görebilir
@DilanCetinkaya

Hastaneler ÇED kapsam dışı kalınca, işletmeye ait almış olduğum evraklarla (kanal bağlantı belgesi, kapasite raporu, ticari sicil vs.) birlikte, atık bilgilerinin yer aldığı bir rapor hazırlamıştım. Şematik ya da diğer tesislerdeki örnek proses özeti ve iş akım şeması gibi bir şey hazırlamadım.
 
Üyeler Görebilir
proses özeti ve akım şemasını hangi kimyasalların kullanılıp sonrasında hangi atıkların oluştuğunu gösterebilmek amacı ile tesislere hazırlıyoruz. Bu durumda hastane için hazırlanacak proses özeti ve iş akım şemasının içeriği de hastanede verilen sağlık hizmetlerini ve oluşacak atıkları içerecek şekilde olabilir. önemli olan hangi birimden hangi atığın oluştuğu ve nasıl bertaraf/geri kazanım sürecine dahil edildiğidir.
 
Üyeler Görebilir
kendi hastanenize uyarlayarak bu tarz bişey yapabilrsiniz (danışmanlığını yaptığım hastanenin iş akım şeması)
 

Ekli dosyalar

  • iş akım şeması hastane.png
    iş akım şeması hastane.png
    537 KB · Görüntüleme: 137
Üst