Hastane çevre görevlisi

Üyeler Görebilir
180 yataklı hastanede çevre görevlisi olarak çalışan çevre müh...hastane ile ilgili çevre konusunda hangi işlemlerin yapılması gerekir...
çok teşekkür ederim başarılar dilerim...
 
Üyeler Görebilir
Gökhan bey,

Benim gördüğüm ve bildiğim kadarı ile bir hastane (20 yatak ve üzeri olmak kaydıyla) ile sadece bir çevre görevlisi olarak hizmet verebiliyorsunuz. Ama sigortanızı vs hastane ödüyor. Sizde Hastane'nin çevreye bakan birimine bağlı oluyorsunuz. 3 Tane bağımsız hastaneye bakamıyorsunuz bu şarta göre.

Şöyle bir yol olabilir: Bir hastane'nin şubeleri vardır ve içinde çevre birimi kurar. Sizleri alır. Sonrada şubelere atama yapar.

Tabi bunu hastanede çevre görevlisi olarak çalışan arkadaşların cevaplaması daha doğru olur. Ben dışarıdan ancak bu kadar cevaplayabiliyorum.
 
Üyeler Görebilir
Merhaba aradığınız kişilerden birisi sanırım benim @Gökhan Bayrı :)

Danışmanlık şirketine bağlı olmadan birden fazla hastanenin çevre görevlisi olmanız "yasal olarak" mümkün değildir. Opsiyonlarınız şunlardır;

1) Sadece bir hastanede çevre görevlisi olarak çalışabilirsiniz.
2) Bir hastane grubu vardır, 2 veya daha fazla çevre görevlisi çalıştırır ve çevre yönetim birimi (ÇYB) kurar, siz de bu ÇYB ne bağlı olarak atandığınız hastanelere bakarsınız. Burada yine o hastanenin çalışanısınızdır.
3) Çevre danışmanlık firmasında çalışırsınız, bu firmaya bağlı olarak çeşitli hastanelere hizmet verebilirsiniz.

Bana gelirsek, ben tek bir hastaneye bakan bir Çevre Mühendisiyim (çevre görevlisi belgem var), çalıştığım hastaneye bağlı 2 adet poliklinik var onların da çevre süreçlerini yönetiyorum ancak onlar ayaktan hizmet verdikleri için yasal zorunlulukları yok. Sadece artı bir hizmet olarak görülebilir. Sigortam da doğal olarak çalıştığım hastaneden yatıyor. Kısacası normal bir fabrikada çalışan Çevre Mühendisi olarak düşünebilirsiniz. Yapılan iş dışında sistem olarak bir farklılık yok.
 
Üyeler Görebilir
Gökhan bey yönetmelik yakında değişiyor. Siz de biliyorsunuzdur mutlaka, hastanelerden sadece 500 yatak kapasitesinin üzerinde olanlar çevre izni kapsamında olacak. Çalışmayı düşündüğünüz hastane yatak kapasitesi 500 ün altında ise, yönetmeliğin resmi gazetede yayınlanmasını bekleyin bence.Gökhan bey, "yönetmeliklerde incelediğim üzere 3 hastane ile anlaşma yapabiliyoruz" yazmışsınız. bu hangi yönetmelikte yazıyor acaba? söylerseniz sevinirim.
 
Üyeler Görebilir
@Hakan AYDIN

500 yatak ve üstü kapasite durumu sadece Çevre İznini etkileyecek bir madde olacak, bunun dısında Çevre Görevlisi veya Danısmanlık firması ile çalışma konusu yukarıda Melih Bey'in de bahsettiği gibi, Çevre Görevlisi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkındaki Yönetmeli'te aşağıdaki madde ile belirlenmiştir. Kaldı ki Hastaneler gibi çevre konusu oldukça kötü yönetilen yerler ile ilgili bu maddenin kaldırılacağını düşünmüyorum.

Çevre görevlisi çalıştırma ve çevre yönetim birimi kurma kriterleri

MADDE 7 – (1) Tesis veya faaliyetlerden;

(4) Sağlık kuruluşları ve hastanelerden, yatak kapasitesi 20 ve üzerinde olanlar en az bir çevre görevlisi çalıştırmak veya çevre yönetim birimi kurmak ya da yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmalarından hizmet almakla yükümlüdür.
 
Üyeler Görebilir
Göksel Bey umarım dediğiniz gibi olur. Ama ben çevre izni kapsamından çıkarıldığı anda, Çevre Görevlisi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkındaki Yönetmelik'te de değişiklik yapılarak çıkarılacağı kanaatindeyim.
 
Üyeler Görebilir
Arkadaşlar şu andaki taslağa göre 500 yatak kapasiteli hastaneler ek-2'den çevre iznine giriyor ancak ÇED Yönetmeliği'nde önceden Kapsam Dışı olan hastanelerin neredeyse tamamı artık ÇED veya PTD hazırlamak durumunda. Ben bu taslak yönetmeliğin 500 hastane ile ilgili kısmının değişeceğini ve 50 yatak kapasitesinde olacağını düşünmekteyim ( ya da taslağı hazırlarken bir yazım hatası yapılmış olabileceğinden de şüphelenmekteyim :)). Bu düşüncemin altında yatan neden ise Göksel Bey'in de dediği gibi hastanelerin çevre konusunda, özellikle de atık yönetimi konusunda çok fazlaca yol alması gerektiğini düşünmekteyim.
 
Üyeler Görebilir
Daha önce Bakanlıkla yaptığım konuşmalarda hastanelerin çevre izni kapsamından çıkarılacağını söylemişlerdi, sebebi de Hastanelerin çok büyük bölümünün emisyon ve deşarj izinlerinden zaten muaf olmasıydı, bu durumda verebilecek çevre izni bulamıyorlar. Daha farklı bir sistem getirmeleri şart.

Çevre görevlisi şartı kalkarsa bu sistemde hiçbir düzelme olmaz. Mantar gibi hastane türüyor zaten. Ayrıca artık hastanelerde LEED gibi çevre ve enerji ile ilgili sertifikasyonları da zorunlu tutmaya başladılar. Yani anlayacağınız hastaneleri dışarıda tutacaklarını sanmam.
 
Üyeler Görebilir
@Göksel Kurtuluş

O zaman sistem değişecek. Çevre izni'nin yanına bir de atık yönetimini dahil etseler tüm sistem buna göre yeniden düzenlense çok güzel olur bence. En azından yapılmayan bildirimlerin de bu yöntemle yapılabileceğini umuyorum.
 
Üyeler Görebilir
Sn. Melih, Göksel ve Hakan arkadaşlara cevapları için teşekkür ederim. Ben sorularımı artık eski bir yönetmelik olan bir önceki Çevre Görevlileri ile ilgili olan yönetmeliği baz alarak yapmıştım. Yönetmelik değiştiğinden bir anlamı kalmadı ve artık yeni yönetmeliğe göre kendimizi ayarlayacağız. Tekrar teşekkürler, iyi günler dilerim.
 
Üyeler Görebilir
Göksel bey merhaba, ben yeni mezunum özel bir hastanede çevre mühendisi olarak çalışmaya başlayacağım. Bir danışmanlık firmasına bağlı değilim. Bu konuyla alakalı hiçbir fikrim yok. Nerden nasıl başlamam gerektiğini bilmiyorum. Bana yardımcı olur musunuz ?
 
Üst