Geri kazanım

Üyeler Görebilir
Merhabalar, benim 2 farklı sorum olacak bilgisi olan arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum,
1)Fabrikamızda kullanamadığımız kırık paletlerimizi ve tehlikesiz tüm atıklarımızın satış işlemini fabrikamızdan yapmamız mı iyi olur yoksa zaten bünyemizde mevcut geri dönüşüm tesisimize gönderip oradan satış işlemini gerçekleştirmemiz mi daha iyi olur? Geri dönüşüm tesisimiz tekstil atığı ve ambalaj atığı üzerine çalışmaktadır. Sadece atıkların satış noktasının(verildiği yerin) firmalara bir avantajı veya dezavantajı var mı bunu öğrenmek istiyorum.
2)Tehlikesiz atık ve ambalaj atığı geri kazanımı ve ambalaj atığı toplama ve ayırma işlemini yapma yetkisine sahip geri dönüşüm tesisimizde tüm tehlikesiz atıkların sadece toplama ayırma işlemlerini gerçekleştirmemizde ve bu şekilde başka bir firmaya vermemizde sakınca var mı?
 
Üyeler Görebilir
aslıhan.koyuncuÜstad Merhaba,

1- Atıkları oluştuğu noktadan geçici depolamak üzere lisanslı firmalara verilmesi gerekir. Tehlikeli ve tehlikesiz atıklar oluştuğu noktadan başka bir yere götürülerek( firma dışına çıkarılması) lisanslı firmalara verilmesi yasaktır. Eğer sizin kendi içinizde geri dönüşüm prosesi varsa atıkları geri kazanabilir ( lisansınızda yer alan atık kodlarına istinaden) ve geri kazanım sonucu oluşan ürünü kdv'li ve lisans şartı olmaksızın başka bir firmaya gönderebilirsiniz.

2- Eğer siz dışardan atık alarak geri kazanım işlemi yapacaksanız ambalaj ve/veya tehlikesiz atık geri kazanım lisansı alabilirsiniz. Eğer geri kazanım kodları haricinde atıklarda al-sat tarzı işlem yapacaksanız toplama ayırma lisansı alabilirsiniz. Geri kazanım lisansı ile atık üreticisinden lisans ekinde yer alan atık kodlarına uygun olarak atık üreticisinden atık alabilir.

Şuna da dikkat etmek gerekir; Atık Ön İşlem ve Geri Kazanım Tesislerinin Genel Esaslarına İlişkin Yönetmelikte aşağıda yer alan ifade geçmektedir:

(4) EK-1’de yer almadığı için toplama ayırma tesisine gönderilemeyen atıklar, ilgili mevzuata uygun olarak; ara depolama, geri kazanım veya bertaraf faaliyeti yapan atık işleme tesislerine gönderilir.

Bu arada 1. Sorunuza istinaden tıbbi atık ve ambalaj atıkları haricinde atıkların depolanması için uygun yer bulunamaması durumunda il çevre müdürlüğünden izin alınarak il sınırları içerisinde uygun depolama yapılabilir.

Kaynak: Atık Yönetimi Yönetmeliği'nin 13. Maddesinin 4. Fıkrasında yer almaktadır:
Screenshot_20211206-183633_Chrome.jpg
 
Üyeler Görebilir
Teşekkür ederim gayet açıklayıcı bir cevap oldu :)
 
Üyeler Görebilir
Üst