dekantör çıkış suyu hk.

Üyeler Görebilir
Arkadaşlar merhaba,
Atıksu arıtma tesisi çamur susuzlaştırma ünitesinde kullanılan polielektrolit(katyonik) dekantör çıkışındaki su tekrar sisteme verilmektedir. Ancak bu polili su pompaları tıkamakta ve ömürlerini kısaltmaktadır prosesi zor duruma düşürmektedir. Burada polili suyu tekrar sisteme vermek yerine başka bir alternatif ne olabilir? Veya dekantör çıkışındaki polili suyu tekrar arıtma gibi birşey sözkonusu olabilir mi?
 
Üyeler Görebilir
Merhaba arkadaşlar,

Resimdeki görüntü ileri biyolojik arıtım yaptığım evsel atıksu atıksu arıtma tesisi... Dekantör ile çamur çekiminde böyle durumla karşılaşıyorum 1 ay içinde ikidir..


Havalandırma mlss 5500 mg/l
Geri Devir 11000 mg /l civarı

Çamur kuruluğu %23-24 lerde çıkarken, resimde göreceğiniz üzre, neden çamur çekilirken ve herşey normal giderken kasaya sulu şekilde geri devir aktif çamuru olduğu gibi verir dekantör...
 

Ekli dosyalar

  • IMG-20241223-WA0057.jpg
    IMG-20241223-WA0057.jpg
    649.4 KB · Görüntüleme: 35
Üyeler Görebilir
HASANNNBirçok şey sebep olabilir. Dekantör öncesinde tambur + ara besleme noktası var mı?

Böyle olduğu zaman kesinlikle dekantörün ayarı bozulmuştur. Ya poli bozulmuştur ya torklar/devir oynamıştır. Bu olurken dekantör parametrelerinde bir değişim görüyor musunuz?

Normal çamur çıkarken tork ve hız bilgilerini, sulu çamur çıkarken tork ve hız bilgilerini not edebilir misiniz?

Aslında çamur yoğunlaştırma havuzundan poli dozajına kadar birçok şey buna neden olabilir. Sondan başlayarak başa doğru ilerleyin. İlk olarak dekantör ayarlarını kontrol edin. Tek dekantör mü var mesela? Birden fazla ise sadece 1 dekantörde mi bu sorun oluyor? Tek dekantör çalışıyorsa ve onun yedeği varsa yedeğinin devre alıp orada duruma bakın vs. vs.
 
Önceki cevapları görüntüle…
Üyeler Görebilir
HASANNNNumuneyi nerden alırsanız alın önemli olan hep aynı noktadan alıp kendi içinde tutarlılığı sağlamaktır. Geri devir suyunun bahsettiğiniz noktadan ham atık su ile karışmadan analiz ediyorsanız pek bir problem yok. Geri devir AKM'si 10.000 mg/L gayet güzel. Bahsettiğiniz diğer noktadan numune alsanız yine aynı değerleri okursunuz. Doğrusu ama geri devir istasyonunda AKM bakmaktır.

Probleme dönersek, sorun kötü gelen geri devir çamuru olsaydı diğer dekantörde de problem görülmesi gerekirdi. Problem hep aynı dekantörde mi oluyor? Geri devir hattından dekantörlere giden hat nerede ikiye ayrılıyor? Masaratör (çamur parçalayıcı) gibi bir şey var mı hat üzerinde? Sorun yaşanan dekantöre giden fazla çamur hattında bir sorun olabilir.
 
Üyeler Görebilir
Adem PiştofoğluEvet hep aynı dekantörde sorun,

Ve hatta şöyle bir bilgi ekleyeyim, dek2 istediğimiz torklara yani 50 lere geldiğinde, bu 90 dk içinde oluyor en fazla

Dek1 daha 30 larda oluyor,
120 dk yı buluyor onun istenilen torka ulaşması

dek2 ye göre dek1 torku aynı anda çalıştırılmasına rağmen en az yarım saat sonra optimum torka ulaşıyor

Çamur parçalayıcı yok hocam buarada
 
Üyeler Görebilir
Adem PiştofoğluHat ayrılması gayet nizami ve birbirine çok yakın noktalar, borular hatta yan yana gidiyor, dekantöre ayrılma yaparken uzaklaşıyor birbirinden ve dediğim gibi 1 yıllık kurulum, cok yeni yani hocam..

Hatları nasıl kontrol edebiliriz eğer hatta sorun var ise

Yada dek 1 e giden poli hattında mı sıkıntı olabilir

Siz hat deyince o da geldi aklıma

Başlarda dek 1 i çok kullanmadık çunki
 
Üyeler Görebilir
HASANNNDekantörlere giden hatlarda dekantör 1 ile dekantör 2 arasında bypass yapmışlardır. Şunu denemenizi rica edeceğim:

Dekantör 2'yi yani sorunlu olanı kapatın. Bir süre sadece dekantör 1 çalışsın. Sorunsuz çalıştığından emin olduktan sonra dekantör 2'nin beslemesini dekantör 1'e gidecek şekilde vanaları ayarlayın. Dekantör 2'nin besleme hattı dekantör 1'i besleyerek çalışsın. Sonuca göre yine fikir yürütürüz. Yine sorun olursa sorun poli dozajında olabilir belki. Böyle böyle ihtimalleri eleye eleye gitmek zorundasınız.
 
Üyeler Görebilir
HASANNNHocam merhaba, müsaadenizle birşey danışmak istiyorum, biraz tecrübesizim, 3 yıllık mühendisim, mazur görün lütfen...
Normalde tesisimizde havalandırma mlss 5000 mg / l iken imhoff 500-550 arası olurdu... Ama 5-6 aydır 700-800 arası, hatta bazen 850, sebebi ne olabilir sizce, huni de sanatlar sonra bile baktığımda kopma yada bozuk flok yapısı yok, gayet iyi flok yapımız.. Nh4: 19 mg/l iken NO3 : 0.3 mg /l çıkış değerlerimiz,

Geri devri 10.000 mg /l civarı
Havalandırma 5000...

Ve sık sık havalandırma havuzu üzeri kahverengi köpük oluyor tabaka şeklinde, bazen azalıyor sonra yine artıyor

Imhoff değerimi flok yapısını bozmadan 500 - 550 lere nasıl düşürebilirim

Daha önce dediğim gibi,
A2O prosesine göre işletilen, ileri biyolojik arıtma tesisi...

Günlük kapasite 7500 m3 civarı, evsel arıtma yapıyoruz

Ön çökeltim yok..
 
Üyeler Görebilir
HASANNN
Rica ederim, biz de uzman değiliz. Karşılıklı fikir alışverişi yaparak yardımlaşıyoruz.

Amonyum azotu değeriniz çok aşırı yüksek. Oksijen az geliyor olabilir.

Havalandırma havuzu yüzeylerinin kötü olmasına çok takılmayın. Onun kontrolü zor ve gerekli değil.

Bu kadar veriyle bir şey söylemek elbette zor ama ilk etapta çözünmüş oksijen miktarını ufak ufak artırarak sonuçlarını gözlemleyin.
 
Üyeler Görebilir
Tamamdır, çok teşekkürler..

Konudan bağımsız sormak istiyorum müsaadenizle..

Poli dozlaması hep sabit mi kalır debi anlamında, böyle durumda dekantöre basılan çamur debisini mi değişmek daha mantıklı,

Mesela sentrant simsiyah ise dekantöre basılan çamur debisini 25 m3/h yerine 20 m3/h mi yapmalı yada daha da düşürerek duruma göre

yoksa duruma göre günlük değişkenlik mi göstermeli dozladığım poli debisi analiz Sonuçları ve sentranta bakarak..

Yani en uygulanabilir ve olması gereken nasıl olmalı bu durumda
 
Üyeler Görebilir
HASANNNMalumunuz çamur susuzlaştırma bölümü en çok para harcayan bölüm olduğu için yapılan ayarlar çok ince düşünülüp karar verilmeli. Herkesin farklı bir tarzı elbette vardır.

Laboratuvar ortamında ya da saha denemelerinde en ideal poli/su karışım oranı bulunduktan sonra ben olsam poli hazırlama ünitesindeki konsantrasyona dokunmak istemem.

Poli dozlama pompası ile dekantöre çamuru dozlayan pompanın ayarları ise gerçekten çift bilinmeyenli denklem.

Şöyle bir yaklaşım yapıyorum: Poli dozajına çok fazla dokunmuyoruz, çamur iyi durumda ise (dekantörün değerleri, çıkışı zaten her şeyin iyi olduğunu gösteriyor) çamur dozlama miktarını bu durumda artırabiliyoruz. Sabit polide daha fazla çamur susuzlaştırabilmiş olduk. Tabii ki bu kuru madde oranını aşağı çekebilir.

Hem poli dozajını artırıp hem çamur dozajını da artırırsanız bu da iyi sonuç verebilir ama maliyetler artacaktır. O yüzden en iyisi dekantörün maksimum besleme kapasitesine yakın bir çamur dozajında en uygun poli dozlama ayarı neyse o ayarda gitmeye çalışmak ve olumsuz durumlarda çamur dozajıyla oynamak daha güvenli ve kolay gibi duruyor. Sizde çamur yoğunlaştırma/ara bir tampon bölgesi olmadığı için tesisteki dalgalanmalardan çok etkilenirsiniz.

Dekantörü açıp akşama kadar o ayarlarda çalıştırmak mümkün değil. Kesinlikle operatörü eğitimli, meraklı, fikir yürütebilen, biraz da sorumluluk alabilen birisi olmalı. Aksi halde çamurunuz iyiyse bile büyük ihtimalle gereğinden fazla para harcadınız, çamurunuzu kötüyse zaten kötüdür :)
 
Üst