dekantör çıkış suyu hk.

Üyeler Görebilir
Arkadaşlar merhaba,
Atıksu arıtma tesisi çamur susuzlaştırma ünitesinde kullanılan polielektrolit(katyonik) dekantör çıkışındaki su tekrar sisteme verilmektedir. Ancak bu polili su pompaları tıkamakta ve ömürlerini kısaltmaktadır prosesi zor duruma düşürmektedir. Burada polili suyu tekrar sisteme vermek yerine başka bir alternatif ne olabilir? Veya dekantör çıkışındaki polili suyu tekrar arıtma gibi birşey sözkonusu olabilir mi?
 
Üyeler Görebilir
Çağatay Bey ,

Poli pompanızın emişine bir yıkama hattı ( mümkünse 1,5-2", yıkama debisi ne kadar yüksek ise o kadar iyi ) çekin. Hat üzerine bir adet selenoid valf koyarak valfi pompa otomasyonuna dahil edin. Pompa durduğunda valf açılsın ve tesis hidrofor servis suyu hattından gelen su ile birkaç dakika hattı yıkasın.

İlave olarak;

Süzüntü suyunda poli kalıntısı istenmez. Eğer çamur karakterizasyonunuz değiştiyse, poli miktarı fazla geliyor olabilir. %0,3'lük poli verilecek diye birşey yok. Polielektrolit dozajını dekantör üreticisi ile konuşarak tekrar ayarlayın bence. Süzüntü suyunu elinize akıttığınızda suda polimer kalıntısının gözle gözükmemesi lazım.
 
Üyeler Görebilir
Polinin tesisin hangi noktasına verildiği de şuan tam anlamıyla kesinleşmiş değil. İller bankası her projede farklı noktalara aktarım yapıyor. Bazı projelerde tesisin girişine bazı projelerde tesisin anaerobik kısmına verilmeli diyor. Benim düşüncem anaerobik havuza verilmesidir. Poli zaten organik madde oranı taşıyor, sonuçta çamur susuzlaştırmadan gelen bişey. Size tavsiyem poli oranını tam anlamıyla oranlamalısınız. Tesisinizde ki çamur yoğunluğu kaç , ne kadar çamur oranı var. Bunlara göre hesaplama yapabilirsiniz olmadı deneme yanılma yoluyla o oranı tutturabilirsiniz. projelerde yazan değer çamur kg başına 6 gr poli kullanılmasıdır.
 
Üyeler Görebilir
Biz tesiste polili süzüntü suyunu ön çökeltim öncesine veriyoruz bence çok da ideal bir yöntem olmamakla birlikte ön çökeltme yükünü tekrar artırıyoruz ama bu şekilde gidiyor. Poli konsantrasyonumuz ise 0,0025 çamur kg başına kullanılan poli ort. 8,2 kullanılmaktadır.
 
Üyeler Görebilir
fazla kullanıyorsunuz sanki, ön çökeltim havuzuna veriyorsanız dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü orada çöken çamur pompalarla çekiliyor. Tesis biyolojik bir tesis mi Anaerobik havuz mevcut mu ?
 
Üyeler Görebilir
Evet tesis biyolojik aktif çamur tesisi. 3 adet ön yoğunlaştırıcı havuzlarımız mevcut bu kısmı biraz açmanız mümkün müdür. Bu süzüntü suyunu buraya verirsek avantaj ve dezavantajları ne olur?
 
Üyeler Görebilir
Öncelikle poli miktarını biraz düşürün. Yani süzüntü suyunun aşırı jelimsi bir hali varsa bunu normale çekin. Süzüntü suyunu, çamur yoğunlaştırma tankları varsa oraya verebilirsiniz. Ama öncelikle poli miktarını düşürün.
 
Üyeler Görebilir
Süzüntü suyunda pompalara zarar verecek kadar poli olması normal değil. Önce bu sorunun çözülmesi gerekli. İlk olarak poli hazırlama ünitesini kontrol etmenizi öneririm. Burada hazırlanan polinin topaklanmaması, homojen, şeffaf olması gerekir. Eğer burda problem yoksa arkadaşların da dediği gibi dekantör girişine dozladığınız oran yüksek olabilir. Eğer dozaj oranını düşürdüğünüzde çamur keki kuruluk oranınızda çok düşüyor ve daha kötü oluyorsa problem dozaj oranınızda değil dekantörünüzün hız farkından kaynaklanıyor olabilir. Hepsini denediniz ve süzüntü suyunuzdan yinede poli geliyor ve çözümleyemeyeceğim diyorsanız da dönüşün aktif çamur havuzunun başına olması gerektiği düşüncesindeyim. Zaten poli organik olduğu için biyolojik reaktörde herhangi bir sıkıntı yaratmaz.
 
Üyeler Görebilir
Süzüntü suyunun geri dönüşünden önce dekantör süzüntü suyu çıkışı düzeltilmeli.
1.polimer konsantrasyonu %0,2 olarak hazırlanırsa ideal olur
2. polimerin en az 45 dak karıştığından emin olun
3. jar testi ile ortalama doz belirleyip sahadaki miktarla karşılaştırın.
4. çamurun yapısı değişmiş olabileceğinden polimer yapısı çamurunuzla uyumlu olmayabilir. Dekantörde ayrışma olmadığı için dozu artıyor olabiliyor bu sebebeple de süzüntü suyunda bakiye polielektrolit sorunu yaşıyor olabilirsiniz. Farklı şarjda ürünler ile jar yapınız, mevcut ürünle performans farklılıklarını karşılaştırın.
 
Üyeler Görebilir
Arkadaşlar merhaba. İleri biyolojik arıtma tesisinde dekantörün süzüntü suyu Anaerobik havuza verilmektedir. Süzüntü suyunu elime akıttığımda suda polimer kalıntısını gözle göremedim. Ancak anaerobik havuz üzerinde çamur oluşumu söz konusu olmuştur. Havuzdaki atıksu sanki flok oluşmuş gibi. Örnek aldım ve floklar haline gelmiş bir yapısı vardı. Hazırlanan poli çözeltisi % 0,13 oranında.
Şuan poli oranını giderek düşürüyorum. Alternatif çözüm öneriniz nedir acaba.
 
Üyeler Görebilir
@Gülçin Doğan
Gülçin Hanım, bakiye polimeri gözle göremeyebilirsiniz. Özellikle dekantörde süzüntü suyunda bakiye bırakmamak çok olası değil, zira kirlilk yükü ve polimer miktarını tam olarak ayarlamak mümkün değil. Polimer hazırlama sürenizi artırmanız çözüm olabilir, bir de süzüntü suyunu dengeleme havuzuna vermeniz.
 
Üyeler Görebilir
Merhaba arkadaşlar,

Resimdeki görüntü ileri biyolojik arıtım yaptığım evsel atıksu atıksu arıtma tesisi... Dekantör ile çamur çekiminde böyle durumla karşılaşıyorum 1 ay içinde ikidir..


Havalandırma mlss 5500 mg/l
Geri Devir 11000 mg /l civarı

Çamur kuruluğu %23-24 lerde çıkarken, resimde göreceğiniz üzre, neden çamur çekilirken ve herşey normal giderken kasaya sulu şekilde geri devir aktif çamuru olduğu gibi verir dekantör...
 

Ekli dosyalar

  • IMG-20241223-WA0057.jpg
    IMG-20241223-WA0057.jpg
    649.4 KB · Görüntüleme: 35
Üyeler Görebilir
HASANNNBirçok şey sebep olabilir. Dekantör öncesinde tambur + ara besleme noktası var mı?

Böyle olduğu zaman kesinlikle dekantörün ayarı bozulmuştur. Ya poli bozulmuştur ya torklar/devir oynamıştır. Bu olurken dekantör parametrelerinde bir değişim görüyor musunuz?

Normal çamur çıkarken tork ve hız bilgilerini, sulu çamur çıkarken tork ve hız bilgilerini not edebilir misiniz?

Aslında çamur yoğunlaştırma havuzundan poli dozajına kadar birçok şey buna neden olabilir. Sondan başlayarak başa doğru ilerleyin. İlk olarak dekantör ayarlarını kontrol edin. Tek dekantör mü var mesela? Birden fazla ise sadece 1 dekantörde mi bu sorun oluyor? Tek dekantör çalışıyorsa ve onun yedeği varsa yedeğinin devre alıp orada duruma bakın vs. vs.
 
Önceki cevapları görüntüle…
Üyeler Görebilir
Adem PiştofoğluÖncelikle çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için.

Çift dekantör çalışıyoruz genellikle ve 1 yıl önce kuruldu, yani çok yeni dekantörlerimiz..

Dekantör öncesi tambur + ara besleme derken hocam.

Biz de şöyle, çamur yoğunlaştırma tankımız da bu arada yok, geri devir havuzumuz var, direk ordan dekantöre veriyoruz borular ile..

Sıvı polimiz çok yeni, bir iki günlük , siz bozulma olmuş olabilir deyince yazma gereği hissettim, dekantör nerdeyse sürekli çalıştığı için, yaklaşık 2- 3 haftada bir değişiyor polimiz 1 tonluk tankla alıyoruz..

Yaklaşık 1 ay once bir kez scada da izlerken dekantör verilerini, tork hızlıca 50 lerden 30 lara düşmüştü, bir kez denk geldiği için üzerine gitmedim, scada sürekli oturan arkadaşlar da bişey demedi, sürekli tork ta ani iniş çıkışlar olsa söylerlerdi..

Ama kendimde özellikle kontrol sağlayacağım bu Dediğiniz konu ile ilgili

Ama şunu farkettim, tesisi gezerken,
Sentrant simsiyah idi, yani heralde akm baksam 1000 mg/lt üzerinde rahat vardı..

Poli yi sürekli aynı ayarda basıyorum, sebep bu da olabilir mi, Poli ayarı ile sürekli oynamam mı gerekiyor.
Bunu yaparken Sentrant belirleyici mi acaba,
 
Üyeler Görebilir
HASANNNÇift dekantör varsa sorunun kaynağını bulmanız çok kolay. 2 dekantör de açıkken çamurun sulu gelmesi durumu yaşandığında hangi dekantörden sulu çıktığına bakın. Dekantörlerin parametrelerini not edin. Her 2 dekantöre de giden poli hattında debi ölçer vardır. Debileri not edin. Sonra değerlendirmek daha kolay olur.

Tabii ki sentrant suyunda AKM kaçağı artıyorsa bir şeyler yanlış gitmeye başlamıştır ama neyin yanlış gittiğini 2 dekantörü kıyaslayarak hemen bulacaksınız. Durumu gözlemleyin. Sizden gelecek cevaba göre beyin fırtınası yapabiliriz.
 
Üyeler Görebilir
Adem PiştofoğluArkadaşlar söylemeyi unutmuş, az önce ayrıntılı analiz yaptık kendi aramızda..
Dekantör 1 dediğimiz dekantörde tork 50 lerden 25 lere düşmüş o sırada..

Ve Bi arkadaşta şunu söyledi, geri devir çok sulu, bundan da olabilir diye,

Ama neden tek dekantörde bu oluyor eğer öyle ise ,
ikisini de giden çamur aynı,
poli de aynı,
İkisinde de tork düşmesi ve sulu çamur atması gerekmez mi,
 
Üyeler Görebilir
Adem PiştofoğluSizle konuşurken aklıma geliyor,
Analiz yapan arkadaş geri devir çamur mlss ine bakmak için numune, geri devir hattından, yani en başa anerobik havuza dökülen yerden alıyor

Tesisimiz A sınıfı ve ileri biyolojik arıtım yalan, A2o prosesine göre çalışan işletme

Acaba anerobiğe dökülen yerden değilde,
geri devir havuzundan dekantöre basan yerde geri devir çamuru için çeşmeler var, hemen dekantöre çamur basan pompaları üzerinde ,
ordan mı alsak numune daha doğru olur

Yani sulu yoğun olmayan çamur sebebi olabilir diye şuan fikir yürütüyorum

Anerobiğe dökülen yerde geri devir mlss 'i 10.000 mg /l,

Gayet iyi konsantrasyon değil mi aslında
 
Üyeler Görebilir
HASANNN
Rica ederim, biz de uzman değiliz. Karşılıklı fikir alışverişi yaparak yardımlaşıyoruz.

Amonyum azotu değeriniz çok aşırı yüksek. Oksijen az geliyor olabilir.

Havalandırma havuzu yüzeylerinin kötü olmasına çok takılmayın. Onun kontrolü zor ve gerekli değil.

Bu kadar veriyle bir şey söylemek elbette zor ama ilk etapta çözünmüş oksijen miktarını ufak ufak artırarak sonuçlarını gözlemleyin.
 
Üst