Deşarj suyu kalitesi

Üyeler Görebilir
Evsel atıksu arıtma tesisinde, oksijen değerleri 2 mg/L'de tutulmasına rağmen ve havalandırma havuzu bekleme süresinide sağlanıyor ancak pik debide 4200 m3/saat civarında çıkış suyumda sararma gözlemliyorum bunun nedeni ne olabilir ve nasıl bi çözüm üretebilirim ?
MLSS = 5800 mg/L
imhoff =750-850 arası
SVI = 130-140 arası çıkmaktadır.
 
Son düzenleme:
Üyeler Görebilir
Sararma organik kirleticilerin renk pigmentleri yüzüden olur. Öncelikle C/N/P oranını bilmiyorum. Fakat SVI ve imhof değerin yüksek sistem fazla çamur sorununa doğru gidiyor gibi gözüküyor. SVI düşürmek gerekiyor. Flametli bakterilerin çoğalmaması çökelme verimini etkilememesi için
 
Üyeler Görebilir
Kirletici yük (kg/gün) kavramının formülünü biliyorum ancak sözel olarak tanımlanacak olursa tam olarak neyi bize anlatmaktadır ? önemi nedir ?
 
Üyeler Görebilir
merve özkayaÖrneğin bir atık su arıtma tesisi için kirletici yükü birim zamanda gelen KOİ ya da BOİ5 miktarı ile ifade edilebilir. Suyunuzun BOİ5'i 300 mg/L olsun. Debimiz ise 10 m3/saat olsun.

Kirlilik yükünü saatlik ya da günlük ifade edebilirim. Saatlik ifade edelim:

1 saatte 10 metreküp su geliyor. 10 metreküp su 10.000 Litre eder.
1 Litrede 300 mg BOİ5 vardı.
10.000 Litrede 10.000 x 300 mg = 3.000.000 mg BOİ5 vardır.

Kirlilik yükü: 3.000.000 mg/saat BOİ5 olmuş olur. Sayı çok büyük olduğu için mg'ı gr ya da kg yapmak mantıklı olabilir:

3.000.000 mg/saat = 3 kg/saat BOİ5'tir. Mantığı budur. Birim zamanda gelen kirlilik yükü. BOİ5 olabilir, yağ olabilir, bonbon şeker olabilir. Ben neyi seçersem o olur.
 
Üyeler Görebilir
evsel atıksu arıtma tesisinde klorla mı yoksa UV dezenfeksiyon ile mi çıkış suyunun dezenfeksiyonu yapılmalı ? ikisi arasında maaliyet açısından başka ne gibi avantaj ve dezavantaj durumu vardır ? Tesis max. atıksu kapasitesi 4350 m3/saat'dir. İkisininde mevcut olduğu bir arıtma tesisimde neye dikkat ederek hangisinin aktif olarak çalışıp çalışmayacağına karar verebilirim ? Ayrıca klor temas süresi hesabını nasıl yapabilirim ?
 
Üyeler Görebilir
sule erenTürkiye'de ozon, UV gibi dezenfeksiyon yöntemleri içme suyu arıtma tesislerinde kullanılıyor ancak istisnalar varsa bilmiyorum daha sonra hepsinde bir de klor dozlaması yapılıyor. Klor tercih değil mecburiyet noktasındadır.

Peki neden?

Ozon da UV de anlık dezenfeksiyon yapar ve şebeke hattı boyunca ilerleyen suyun yolda karşılaşabileceği kontaminasyonlar için koruma sağlamazlar. Özellikle altyapının iyi olmadığı bölgelerde klorsuz su vermek çok riskli olabilir. Klorun en uç noktadaki müşteriye kadar gitmesi ve yolda koruma sağlaması gerekir. Klor kullanmazsanız örneğin bir su kesintisinden sonra borulardaki basınç kaybolacaktır ve tekrar şebekeye su bastığınızda o esnada borulara giren pislikler neticesinde su mikrobiyal anlamda çok tehlikeli olabilir. Bu ve benzeri riskler sebebiyle "garanti" olsun diye hep klorlama yapılır. Sizin tesiste de durum budur diye tahmin ediyorum. Şebekeye klorsuz su göndermeyi göze alabilecek bir kurum pek yok.
 
Üyeler Görebilir
Ön arıtma ile birinci arıtma arasındaki fark nedir?
Hidrolik bekleme süresi ile çamur bekleme süresi arasındaki fark nedir?
Arıtılmamış ham evsel atıksularda BOİ₅/KOİ oranı ne kadardır?
Nihai BOİ5 nedir? BOİ₅'den farkı nedir?
Bir kişinin evsel atıksularda üretebileceği günlük BOİ yükü ne kadardır?
720 kg BOİ₅ kirlilik üreten bir sanayi tesisinin eşdeğer nüfusu ne kadardır?
 
Üyeler Görebilir
Etkin bir P giderimi için düşük SRT değerleri, buna rağmen etkin bir nitrifikasyon için yüksek SRT değerleri gerekir. Hem N hem de P giderimi yapan proseslerde ise genellikle yüksek SRT değerleri seçilir. Bu durumda P giderimi arttırmak için ne tür önlemler almak gerekir.
Eş zamanlı nitrifikasyon ve denitrifikasyon prosesinde etkin bir karbon giderimi ve azot giderimi için ne tür işletme stratejileri kullanılabilir?
Düşük BOİ/P oranı nedeniyle, etkin bir fosfor giderimi gerçekleştirememeniz durumunda alternatif olarak ne yapılabilir ?
Bir A2/O prosesinde etkili fosfor giderimi gerçekleşmiyorsa sebepleri neler olabilir ?
İç geri devir çamur hattı ile aerobik bölgeden anoksik bölgeye taşınan çözünmüş oksijenin sıfırlanması için ne kadar süre ve mesafeye ihtiyaç vardır?
 
Üyeler Görebilir
Sıanv soruları mı bu ne böyle?
 
Üyeler Görebilir
Anonim (b4a2)Hayır sınav soruları değil, makalelerden bulduğum ve okuduklarımızdan özetlediğim sorular. Bazılarının Cevaplarını kendimiz bulsakta burada değerlendirme yaparak doğru olup olmadığı konusunda fikir almak amacıyla sormak istedim. çünkü her farklı cevap başka bir şeyin düşünülmesine zemin hazırlıyor. Eğer yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Biraz uzun olduğunun farkındayım ama sektörde yeni olduğumuz İçin bazı şeyleri detaylı öğrenmek temelini atmak iş hayatında bazı şeyleri yorumlamamızı kolaylaştırıyor 🙏
 
Son düzenleme:
Üyeler Görebilir
24 saatlik verilen çıkış numunesinde pH değeri 9.17 çıktı. iletkenlik norma 1731, numune sıcaklığı 28,4, çözünmüş oksijen 5,73. Bu kadar yüksek ph'ın nitrifikasyon bakterilerini inhibisyonuna sebep olduğunu biliyorum. Ancak ph'ın bu kadar artmasına sebep olan şey ne olabilir ? nasıl 8,5 ve altına indirebilirim pH değerini ? SVI havalandırma havuzlarında 140 mg/l'dir. Yardımcı olabilir misiniz ?
 
Üyeler Görebilir
Önceki cevapları görüntüle…
Üyeler Görebilir
Adem PiştofoğluDereye deşarjın söz konusu olduğu ortamlarda Ç.O değerinin 7- 14,6 mg/l arasında olduğunu biliyorum kontrolleri buna göre sağlıyoruz. Sucul ekosistemde dengeyi korumak İçin… doğru mudur? Bu bilgilerde düzeltmek istediğiniz ve ya ekstra eklemek istediğiniz bi nokta varsa öğrenmek isterim çünkü kontrolleri buna göre yapıyoruz. Şimdiden teşekkürler.
 
Son düzenleme:
Üst