Damacanadan su içmeyin!

Üyeler Görebilir
Halk Sağlığı Müdürlüklerinde İnsani Tüketim Amaçlı Sular Yönetmeliği doğrultusunda şebeke suları kontrol ediliyor. Su numune sonuçları yönetmelikte belirtilen parametrelerinin sınırları dışında çıktığı durumlarda yerleşim yerine suyu vermekle yükümlü olan kuruma bilgi verip durumun düzeltilmesini istiyor ve sonrada düzelme olup olmadığı kontrol ediliyor. Sağlık Bakanlığı damacanalar üzerine de şebekelerdeki gibi piyasadan (su bayilerinden) numune almaya başladı.
 
Üyeler Görebilir
Bu yaz İski'de yaptığım stajda arıtma tesisi gezerken, orada yetkili bir hanım İstanbul'da musluk sularının diğer sulardan daha temiz olduğunu söyledi. Bölge olarak sınıflandırdı mı hatırlamıyorum fakat arıtma cihazı dahi kullanmadan evde musluktan içtiklerini söyledi. Sanırım musluk sularını içilebilir sağlıklı bir hale getiriyorlarmış. Birkaç yıldır bunun çalışmasını yapıyorlarmış. Arıtma cihazlarını da önermemişlerdi. Belli bir süre sonra daha sağlıksız bir hale geliyormuş. En sağlık su musluk suyu demişlerdi.
 
Üyeler Görebilir
Başlığı ilk gördüğü zaman, damacanalar plastik olduğu için zararı var diye sanıyor insan. Açıkçası evde çok uzun zamandır cam damacana kullanıyoruz. Burada anlatılanlar acaba onu da kapsıyor mu? Evde plastikten oluşan kap, damacana, vb. birçok şeyi artık kullanmıyoruz. Mesela insanlar dışarıdan su alırken bile plastik pet şişede alırlar ama şahsım olarak cam tercih ediyorum. İlginçtir ki, birçok yerde cam daha zararlı diye söyleyenler var. Peki biz kime ve hangisine güveneceğiz? Plastik, cam ve su üçlemesinde hiçbirine güvenmeyecek miyiz?
 
Üyeler Görebilir
Geçenlerde buna kafayı çok takmıştım. Cam damacanaların hassas olmalarından dolayı yüksek sıcaklıkta dezenfekte edilemediği gibi bir sorun olduğunu okumuştum. Su fabrikasında çalışan biri varsa bu dezenfeksiyon konusunda bilgilendirebilir belki bizi.:rolleyes:
 
Üyeler Görebilir
Şimdi daha da kafam karıştı diyebilirim. Şöyle ki, bu durumda plastik dezenfekte konusunda camdan daha mı güçlü oluyor? Eğer öyleyse, bu durum ilginç geldi. Hadi bunu geçelim. Bu hassasiyet nasıl bir orandaki o kadar dezenfekte edilmiyor mesela? Gerçekten de dediğiniz gibi bu konuda orada çalışan biri varsa ve bilgilendirirse çok iyi olur.

Cam damacana temizliğinde kimyasal maddeler kullanılıyormuş ve bu da plastikten daha sağlıksız yapıyormuş bir yerde öyle okudum mesela. Fakat pek de inandırıcı gelmedi veya ben öyle inanmak istiyorum. Buna ek olarak, camdan gayet memnunum. Dediğim gibi çok uzun süredir kullanıyorum ve evde artık plastik olan birçok şeyi kaldırmaya başladık.

Kullanacaklar için not:
Cam damacana konusuna mutlaka dikkat etmelisiniz. Özellikle cam damacana koruması olmadan kesinlikle taşımamalısınız.
 
Üyeler Görebilir
@Silinmiş üye 2234 Cam için kimyasal değil de buhar kullanıyorlar diye biliyorum. Bu nedenle susuz temizlik olduğundan kırılma ihtimalini düşük görüyorum. Plastiği yüksek sıcaklıkta temizleyemedikleri için daha kirli değil mi :oops: Bunca yıldır böyle biliyordum en azından.
 
Üyeler Görebilir
@Cem Yılmaz şimdi daha da kafam karıştı. Cam buharla temizleniyorsa bu biraz sorun değil mi? Bir de buhar ne kadar temizler mesela? Bu buharın seviyesi nedir? Şimdi anladığım kadarıyla @Gizem Sunar dezenfekte konusunda kısmen iyi bir nokta bulmuş gibi geliyor. Ortalıkta karman çorman bilgiler dolaşıp duruyor. Dezenfekte nasıl yapılıyor, buhar mı, kimyasal mı, suyla mı veya neyle bu yapılıyor? Konu biraz karmaşık hale geldi. Bu arada cam damacana tavsiye ederim. Bir de şu işi tamamen öğrensek iyi olurdu tabii ki. :D

@Fatih Koçak yani böyle bir şey de var çoğumuzun bazen veya arada bir yaptığı... ? Ama bu konuda artık düzenli hareket etmek gerekiyor diye düşünüyorum. :)
 
Üyeler Görebilir
@Silinmiş üye 2234 Hocam itiraf etmek gerekirse çoğumuzun her zaman yaptığı birşey bu :D Bahsettiğimiz konu kısa vadede sağlığı veya insan hayatını etkileyecek bir konu değil evet uzun vadede gerçekten sorun teşkil edebilecek birşey ancak suya gelene kadar neler neler içiyoruz yiyoruz önce onlara kafa yormalı bence :)
 
Üyeler Görebilir
Şebekeden su içmeyelim,Camdan su içmeyelim,Plastikten su içmeyelim bence atalarımızın yaptığı mantıklı !?ya çelik ya da toprak kaplardan su içelim !!!Ama bu bir çözüm mü şu zamanda değil tabi ki de.işte tam da burada bizim mesleğimizin önemi ortaya çıkıyor.Peki ne yapılmalı? kaynaklar korunmalı ne plastik ne cam var olan şebeke hatları güçlendirilmeli,kaçaklar ilaveler ne gerekirse! Devlet , Bakanlığımız ,Odamız var olan kirliliği olduğu yerde değil kaynağında azaltmaya yönelik kalıcı çözümler üretmeli bizler de bunun birer parçası olmalıyız.
 
Üyeler Görebilir
@Fatih Koçak yani özellikle dışarıdan böyle yorgun gelince direkt ne denk gelirse içiyor insan nasıl olduğuna bakmaksızın... :D Ama sanıyorum bu konuda başka yapacak bir şey yok. En azından şu an için öyle görünüyor. Onun dışında diğer dedikleriniz doğru ya kim bilir haberimiz olmadan neler neler yedik içtik, ne desem bilemedim... :koptum:
 
Üyeler Görebilir
Geçen bi analiz raporu açıklandı su firmaları hakkında çok iyi diye bildiğimiz markaların bile sonuçları -2000lerde çıktı içi ağır metal dolu sınırların çok çok üzerinde. Ne ile içtiğinizden ziyade ne içtiğimiz önemli. Ben şebeke suyu içiyorum, güvenmeyeceksem madem belediyeye güvenmiyim :) bu arada bazı firmalar analize izin vermemiş. En iyi çıkan su değeri ise buzdağı markasının.
 
Üyeler Görebilir
Uludağ Üniversitesinin yaptığı analiz mi? Eğer oysa üniversite açıklama yaptı analiz sonuçları limit değerlerin altındadır diye. Musluk suyu da bana hiç sağlıklı gelmiyor. Ne bileyim her kafadan bir ses çıkıyor. Ticari kaygılarla belki de gerçekleri söylemiyorlar. Dünya Sağlık Örgütü açıklamasına göre 2 milyar kişi kanalizasyon suyu karışmış içme suyu kullanıyor. Kirletmeye devam bakalım nereye kadar kaldıracak bu yükü dünya...
 
Üyeler Görebilir
Aynen oydu sanırım. Bence gelen tepkilerden sonra R yapmışlardır, büyük bir sektör çünkü. Bahsi geçen markaların bazılarının kötü olduğu zaten biliniyor mesela damla. Dediğiniz gibi kime inanacağız bilmiyoruz yada arıtma sistemi alıp arıtacaksın ondan sonra içeceksin (ne kadar arıtabilirsen artık) yada bulduğunu içeceksin :)
 
Üyeler Görebilir
Yıllara göre tüketilen böcek miktarı... :koptum:

Yılda yarım kilo böcek yiyoruz.
Starbucks'la gündeme gelen böcekten elde edilen 'karmin' isimli renklendiricitartışmaları büyüyor. Uzmanlar işlenmiş gıdalarla yılda 500 gram böcekyediğimizi açıkladı. Böcekten elde edilen 'karmin' isimli renklendirici sadece Starbucks'ın kullandığı bir madde değil. Market rafları reçelden bisküviye, aynı maddenin kullanıldığı ürünlerle dolu.
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!


Her yıl 1 kilogram böcek yiyoruz.
Bilimsel araştırmalar, farkında olmadan her yıl kişi başı 1 kilogram böceği midemize indirdiğimizi gösterdi.
İsveçin Örebro Üniversitesi Bioloji Profesörü Alf Ekblad, "Ne kadar yıkarsak yıkayalım meyve ve sebzelerden bütün böcekleri temizlememizin" olanaksız olduğunu vurguladı.
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üst