Ambalaj atıkları kdv'den muaf mı ?

Üyeler Görebilir
Arkadaşlar daha öncelerde ambalaj atıklarına KDV uygulanmıyordu. Şimdi mevzuat değişmiş. Yeni mevzuata göre artık ambalaj atıklarına KDV uygulanacak mı?
 
Üyeler Görebilir
Daha önce tesliminde KDV tevkifatı uygulanan metal, plastik, kağıt, cam hurda ve atıklarının teslimi, Kanunun 17/4-g maddesinde 5035 sayılı Kanunun 8. maddesiyle yapılan değişiklik sonucu KDV'den istisna edilmiştir.

Faturalarda KDV kanunun 17/4-g maddesi gereği KDV den istisnadır.
Yazılır.
 
Üyeler Görebilir
birincil metal mahiyetindeki ürünler hurda metal tanımına girmemektedir.
Hurda metal ticaretinde az veya çok işlenmek suretiyle aynı amaçla kullanılabilecek olan metallerin (örneğin
trafoların, divan ve somyaların) satışında sorumluluk uygulaması yapılmayacaktır.
Tesliminde KDV istisnası uygulanan hurda ve atık kağıt kapsamına; kağıt, karton, mukavva üretiminde kullanılan
kırpıntı ve atık kağıtlar girmektedir. Ayrıca hurda veya atık plastik ile cam hurdası, bunların hurda halindeki
karışımları, aynen veya onarılmak suretiyle üretim amaçlarına uygun olarak kullanılmayacak durumdaki ham, yarı
mamul veya mamulleri, plastik madde üretiminde kullanılan plastik madde ve malzemeler, granül ve çapak haline
getirilen plastikler, naylon, lastik, pet ve cam şişe, kavanoz, kullanılmış otomobil ve pencere camları, cam kırıkları
da istisna kapsamındadır.

@Emrah BOZKURT
Paylastim ☺
 
Üyeler Görebilir
@esineray


Merhabalar;

@esineray Ambalaj Atıkları KDV'den Muaftır ifadesi yanlış bir uygulamadır. Yukarıdaki yazı akışını okuduğum kadarı ile ortada bir yanlış anlaşılma var.
Ambalaj Atıkları olarak isimlendirdiğimiz atıklar 15 01 01 - 15 01 02 - 15 01 03 - 15 01 04 v.b Koddaki Atıklardır, Ki bunlar Amabalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Kapsamında Değerlendirilmelidir. Söz konusu Yönetmeliğe Göre Ambalaj Atıklarının Lisanslı Firmalara veya Belediyelere Bedelsiz Olarak Teslim Edilmesi Gerekmektedir. Fatura Keserek te bunu belgelemek şarttır. Kesilecek Olan Faturada açıkça "BEDELSİZDİR" ifadesine yer verilmelidir. Bu durumda Ambalaj Atıklarında KDV den bahsedilmesi yanlıştır, Ortada bir bedel olmadığı için teknik olarak ta KDV kesilmesi imkansızdır.

Ancak Kafa karışıklığına sebebiyet vermemek için düzeltmek isterim ki; üzerinde konuştuğunuz atıklar Atık Yönetimi Yönetmeliği kapsamında 15 Kodu ile başlayan bir atık değilse şayet tehlikeli de değilse, dilediğiniz miktarda dilediğiniz rakamlarda fatura kesebilirsiniz ki; KDV den Muaftır. (KDV Kanunu 17/4-g bendine göre)

Bilgilerinize, iyi Çalışmalar.
 
Üyeler Görebilir
@M. Cahit Sakarya'da bir çok firma çevre il müdürlüğü işin içinde para varsa ben karışmam gibi saçma sapan bir ifade kullanarak firmaların ambalaj atıklarını bedelli olarak satmasına izin vermektedir. Bu atıkları satarken de kdv uygulamıyorlar.

Bazı yerlerde Ambalaj atıkları bedelli olarak satılıyor.

Aynı zamanda yönetmelikte bedelsiz şartı aranmaksızın yazıyor. Ama en son danıştay kararına göre bedelsiz verilmelidir diyor.
 
Üyeler Görebilir
@kubiay DUMAN @esineray

Paşam Doğrudur, Söylediklerinde Sonuna Kadar Haklısın
Seninde ifade ettiğin gibi Ortada Danıştay Kararı Var. Ama Bu Danıştay Kararının uygulamada % 100 uygulanmamasının sebebi şudur.
Danıştay Kararı Birçok Kurumda Kanun - Yönetmelik - Tebliğ Hiyerarşisi yüzünden dikkate alınmaz ki bu şu anlama gelir.
Ortada Bir Dava Varsa Davacı Vardır ve Sonuçlanmışsa Karar Vardır.
Kanun kapsamında yürütülen ve bir çok kurum şunu deme hakkında sahiptir. Danıştay Kararı beni bağlamaz Davalı ve Davacıyı İlgilendirir, Bu benim davam değildir deyip işin içinden sıyrılabiliyor (Ki bana göre buda yanlış bir mantıktır ).

Bakanlığımız bu durumun farkında olduğu için karışıklıklara sebebiyet vermemek için;
81 İl Valiliğe Dağıtımlı olarak bir yazı göndermiş ve Danıştay Kararını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Olarak tanıdıklarını ve uygulamanın bundan sonra bu yönde olacağına ilişkin yazı yazmıştır.
Hatta Resmi Web Sitesinde Sıkça Sorulan Sorular Kısmında da bu konuya değinmiştir.
(
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
)


Çevre Şehircilik Bakanlığı ve İl Müdürlükleri Danıştay Kararını resmi bir yazı ile kabul ettiklerini yazınca
Serbest Piyasadaki Tartışmanın sonlandırılması gerekmektedir. Net olarak Yazıda da BEdelsiz ŞArtı Aranmaksızın İfadesi Kaldırılmıştır Diyor Zaten.

Bakanlığın yazdığı Yazıyı Aşağıda Paylaştım Kardeşim

İyi Çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

Üyeler Görebilir
@kubiay DUMAN Kardeşim granul icin kdv uygulaniyor ve uygulamayan firmalar var ve hurda plastik kestiriyorlar kdv den muaf tutmalari icin ama il cevre bunun beyan edilmesini istemiyor. Capaktada şöyle bir durum var. Geri kazanim lisansina sahip bir tesiste plastik kasa alinip kirildiginda urun niteliği görülüyor ve kdv uygulaniyor. Ama masa sandalye uretimi yapan bir enjeksiyon tesisinde masa sandalye kirigi oluşabiliyor ve bunlarda 12 01 05 atik koduyla verildigi icin yani plastik yonga ve capaklar kdv uygulanmiyor. Böyle bir ters durum var.
 
Üyeler Görebilir
@M. Cahit

Neye istinaden söylüyorsunuz bunu? Daha 2 yıl öncesine kadar faturalarda ambalaj atığı ibaresi zorunlu değildi ve tüm faturalar hurda olarak kesiliyordu şimdi hurda yazılmıyor diye mi kdv muafiyeti kalktı ? Kaldı ki ben daha kdvli kesilen fatura görmedim.


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
 
Üyeler Görebilir
@Olgaç Sürmelihindi
@Olgaç Sürmelihindi

Paşam Ambalaj Atıkları için "BEDELSİZ" Fatura kesilmeli, Ortada Bedel olmayınca KDV olmasının da imkanı yok zaten
Ambalaj KDV den Muaf deyince, Sanki Bedelli Fatura Kesilebilir gibi bir algı oluşturuyor.
Bu konudaki Bakanlık YAzısını - Duyurusunu ve Danıştay Kararını Daha Önce burda paylaştım.

Herkese İyi Çalışmalar.
 
Üyeler Görebilir
@M. Cahit Arkadaşım o zaman bende sana şunu sorayım: Biliyorsun ki Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliği taslağı yayınlandı ve muhtemelen son halinden ufak değişikliklerle çıkacak. Ve son halinde ambalaj atıkları ile alakalı bedel konusu tamamen yönetmelikten çıkarılmış durumda.Yani bedel karşılığı vermek isteyen firmalara bu şekilde devam edecek. Dolayısıyla bedelli faturala kesilmesinde herhangi bir sıkıntı söz konusu olmayacak. O zaman ne olacak kdv konusu ?
 
Üyeler Görebilir
Merhabalar,

Firmada tehlikeli atıkların gönderiminde bir sıkıntı olduğu için tehlikeli atığı alan firmaya bedelsiz fatura kesilecek. Tehlikeli atıklar için kdvden muafiyet kodu nedir ? var mıdır ? yoksa nasıl bir yol izlemeliyiz?
 
Üst