Çevre yönetim sistemi danışmanlığı

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Anonim (484d)
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyeler Görebilir
Merhaba yeni mezun bir çevre mühendisiyim.Danışma şirketlerine başvuru aşamasında tedirgin oluyorum.Kriterlerde çevre yönetim sistemi danışmanlığı yapacak olan vs yazıyor.Her yeni başlayacak olan çalışan gibi bende tedirgin oluyorum ne yapacağım nasıl yapacağım konusunda.Bu konuda beni bilgilendirir misiniz? Nasıl oluyor nasıl yapılıyor dökümanlar nasıl oluşturuluyor vs? :(

Üyeler Görebilir
Anonim (484d)Tedirgin olmanızı gerektirecek herhangi bir durum yok. İş görüşmesinde kendinize güveninizi gösterin, mesleki anlamda verilecek sorumlulukları yerine getireceğinizi belli edin. Nihayetinde hepimiz ilk işimizde bu tarz duygular yaşamışızdır. Ama bir şekilde mesleğe başlayıp sonrasında kendinizi geliştiriyorsunuz.

Üyeler Görebilir
Çevre Yönetim Sistemi dediğimiz ISO14001:2015 oluyor. Bunun danışmanlığı demek, dokümantasyon konusunda ve/veya denetim konusunda yardımcı olmak anlamına geliyor. Kalite alanında çalışmak için de hem eğitim hem tecrübe gerekiyor. Siz burada işe başlasanız da, doküman hazırlamadan tecrübe edinmeniz imkansıza yakın.

Bir şekilde işe başlarsanız, nasıl doküman hazırlanacağı ve nelere dikkat edileceğini öğrenip hizmetinizi kendiniz vermeye başlarsınız. Eminim ki işe başladığınızda, bir veya birkaç çalışma arkadaşınızla birlikte bu işler için çalışacaksınız. Onlardan öğrendiklerinizle sektörde yer edineceksiniz.

Üyeler Görebilir
Teşekkür ederim dikkate aldığınız için. Henüz yeni iş öğreneceğim için tek başıma bir görevi üstlenmek ürkütüyor.Tecrübesiz personel alacak bir şirket öğretmeyi göze alıyor demektir diye düşünüyorum. 🤷🏻‍♀️

Üyeler Görebilir
Özgün Bey'in de dediği gibi hepimiz zamanında bu şekilde, sıfırdan başladık. Önemli olan çalışma azminiz ve öğrenme hevesiniz olacaktır. Bunu karşınızdaki yetkiliye de aktarabilmeniz yetecektir. Bir müddet zaten ekip arkadaşlarınız ile iş yürüterek, takıldığınız noktalarda destek alarak ilerleyeceksiniz. Gözünüz korkmasın lütfen.

Üyeler Görebilir
Anonim (484d)

Çevre Yönetim Sistemi Danışmanlığı Nedir?​

Şirketlerin ISO 14001 standardına uygun bir sistem kurmasına, uygulamasına ve belgelendirmesine yardımcı olursun. Yani çevre boyutlarını kontrol altına alarak çevresel etkileri azaltmalarını sağlarsın.

🧩 Süreç Nasıl İşliyor?​

1. Mevcut Durum Analizi:
    • Firma ne yapıyor? Hangi süreçlerde çevresel etkiler var? (atık, enerji, su, kimyasal vs.)
    • Bu kısım genelde tesiste keşif ve gözlemle başlar.
  2. Çevre Boyutlarının Belirlenmesi:
    • Her sürecin çevresel etkisi tanımlanır. (Örn: atık su oluşumu, emisyon, tehlikeli atık, gürültü)
  3. Yasal Uyum Analizi:
    • Firmanın uyması gereken çevre mevzuatları belirlenir (ÇED, SKKY, Atık Yönetimi vb.).
  4. Dökümantasyon Aşaması:
    • Politika
    • Çevre Boyutları Listesi
    • Yasal Mevzuat Takip Listesi
    • Eğitim Planı
    • Atık Takip Formları
    • Acil Durum Planları
      gibi belgeler hazırlanır.
  5. Uygulama ve Eğitim:
    • Çalışanlara sistem anlatılır, uygulamalar başlatılır.
    • Eğitim verilir (atık ayrımı, enerji tasarrufu, sızıntı önleme vs.)
  6. İç Tetkik & Yönetimin Gözden Geçirmesi:
    • Sistem işlerken ara kontroller yapılır, eksikler belirlenir.
    • Yönetimle birlikte sistemin iyileştirilmesi için değerlendirme yapılır.
  7. Belgelendirme:
    • ISO denetçileri gelir, uygunluk varsa firma sertifika alır.

📄 Dökümanlar Nasıl Oluşur?​

Word, Excel ya da özel yazılımlarla hazırlanır. Genellikle:

• Word → Politika, prosedür, talimatlar
  • Excel → Mevzuat listesi, atık envanteri, hedef-amaç planları
  • PDF → Eğitim dökümanları, form çıktıları

🙋‍♀️ Yeni Başlayan Olarak Ne Yapabilirim?​

• Önce ISO 14001 standardını oku, en azından genel hatlarını öğren.
  • Mevzuatları tanımaya başla (SKKY, Atık Yönetimi, Emisyon vs.).
  • Örnek dökümanları incele (gerekirse sana örnek de gönderirim).
  • Eğitim videoları izle (YouTube’da bolca var).
  • Danışman firmalar seni zaten sürece katar, gözlemlemen yeterli.