• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yüzen Çamur

Ruken Taş

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
5 Eylül 2019
Şehir
Manisa
Firma
yok
Merhabalar,aktif çamur sistemleri işletme problemlerinden biri olan yüzen çamur(son çökeltim tankında) neden genelde yaz aylarında daha sık olur?Sıcaklıkla çamurun bağlantısı nedir?
Yardımcı olur musunuz...
 
geri devir ve köprünün yeterli zaman aralıklarında açmadığınızdan olabilir..Birde çamur yaşınız önemli eğer çamur almada veya havalandırma havuzunda bir sıkıntı varsa o da yapar..Havalandırma ve çökeltim havuzlarının fotoğraflarını atarsanız daha kesin bir şey bulabiliriz... Sıcaklığın bakterilerin daha fazla üremesine yol açacağından yeteri çamur alımı olmadığı zaman havuzda oksijensiz ortam arttığı için çamur çürüyüp yüzeye topak şeklinde çıkar...
 
bir de imhof da çamura bakmak lazım çamur değerin ve 30 dk sonunda suyun üstünde çamur kalıyor mu yoksa hepsi çökelmiş mi
 
Osman bey bir düzeltme yapmak isterim , geri devir ve havalandırma havuzuyla ilginizi yorumunuza katılıyorum. Ancak İmhofta 30 dk sonunda , yüzen çamur ve çöken çamur diye ayıramayız. 30dk-60dk-120 dk süreyle bakmak gerekir. 30 dk sonunda çamur hacim indeksi 1000 mL'de 100-150 ml ise normal bir değerdir. Ancak 150-200- ve üstü bir çamur çökmüşse sistemde fazla çamur vardır. 60 dk -120 dk sonunda çamur yüzmeye başlar. 30 dk da aslında bizim baktığımız çamurun çökelme ölçüsüdür.100-150 arası normal değer . 150 üstü ise çamurun sistemden çekilmesi gerekir.
 
1000 ml'de 300-400 arası çamur normal olduğu ile ilgili bilgi vardı formda bir başlıkta, siz de 100-150 demişsiniz. Hangisi bilgi doğru olur ya da bu bilgi sistemden sisteme değişkenlik gösterir mi?
 
@Arifs Biri çamur hacim indeksi 90-150 arasında 1 gr çamurun kaç ml oldğunun ölçüsüdür. Diğeri ise 1000 ml atıksu da ne kadar çamur olduğunun ölçüsüdür. Farklı şeyler
 
'Çamur Hacim İndeksi (SVI)'' parametresi kullanılır. 1 gr kuru maddenin mL cinsinden işgal ettiği hacim olarak ifade edilir.

Bu yüzden 1 gram kuru çamur hacim olarak fazla ise çökelme problemi oluyor anlamına geliyor. Bu değer 90-150 arasında olması istenir

Diğeri ise yani İmhoff da 1000 ml atıksuyu 30 dk beklediğinde ölçmüş olduğun çöken çamurun seviyesi ise havalandırma havuzunda ne kadar çamur/bakteri olduğunun bir ölçüsüdür.. Bu değer için 300-450 ml arası normal kabul edilir.
 
biz tesisimizde 400 civarı çalışıyoruz ve suyumuz gayet berrak ve çıkış değerleri de fazlasıyla iyi, açıkcası ben hiç 100-150 değerlerini görmedim...YÜZEN çamur için demek istediğim 30 dk sonunda hepsi çökeliyor mu yoksa çamurunda bir sıkıntı mı var anlamında yazmıştım. Teşekkürler...
 
@cm.mervan hocanın dediği Çamur hacim indeksi çamur çökelme verimi gösteren birşey. sizin dediğiniz 400 imhofftaki değer. Farklı şeyler.

Ayrıca çamur hacim indeksinizi hesaplarsanız sizinki 90-150 arasında çıktığını görebilirsiniz @osman gün
 
Kubilay Bey,

İmhoffdan aldığımız görüntü sistemde sanki yüzen çamur var gibi, çamur seviyemiz 260 ml seviyesinde. Bu durum havuzda bakteri eksikliğinden kaynaklı olabilir mi. Kirlilik yükümüz 4000 mg/l KOI civarında. Sistemden çamur çekimini mi artırmamız/azaltmamız gerekir. Teşekkür ederim.
 

Ekli dosyalar

  • Çamur 1.jpg
    Çamur 1.jpg
    1.1 MB · Görüntüleme: 84
  • Çamur 2.jpg
    Çamur 2.jpg
    1.2 MB · Görüntüleme: 87
Havalandırma havuzu görüntüsü
 

Ekli dosyalar

  • Havuz.jpg
    Havuz.jpg
    2 MB · Görüntüleme: 91
@Arifs Havalandırma havuzunuzun görüntüsünde genç çamur belirtileri gözüküyor. Bu da sistemdeki çamur seviyenize bakılırsa mantıklı geliyor. Çıkış suyu değerleriniz nedir ?

@handeoo soruyu tam anlamadım
 
Hayır kardeşim arıtma tesisi çıkış değerlerini soruyorum BOİ/AKM/KOİ felan
 
kimyasal arıtmamızda son çökeltmede çamurlar yüzüyor. Bunu nasıl yorumlayabiliriz? AYnı mantık mı demek istedim.

Bir de kesme sıvısı (bor yağları, emülsiye sıvılar vb.) arıtımı üzerine tecrübesi olan var mı? DAF ve koagülasyon-flokülasyon işlemleri çözüm olmuyor
 
@handeoo hayır bahsettiğim sistem biyolojik arıtma için kimysal arıtmanın yorumlaması biraz daha farklı.

Son çökeltim havuzunda yüzen çamur oluyorsa;

1- koagülansyon / flokasyon ünitelerinizde yada kimyasalarınızda problem vardır. Daha az kimyasal katıyor olabilirsiniz. Bu yüzden yumaklaşma ve çökelme tam olmuyor olabilir.
2- Debiniz artış olabilir bu yüzden çökeltim havuzunun yüzey alanı dar geliyor verimli bir çöktürme işlemi gerçekleşmiyor olabilir.
.
.
.
.
 
Üst