Merhaba,
Yurtdışında çalışma konusunda birçok kişinin arayış içerisinde olduğunu fark ettim.
Yurtdışında çalışmak isteyen meslektaşlarıma Almanya özelinde kendi tecrübelerimi aktarmak isterim.
Umarım faydası olur, keyifli okumalar.
İmla hatalarını mazur görün.
İlk olarak
web sitesinden bahsedeyim. Bu site, Almanya'da çalışmak isteyen birçok meslek grubu için nasıl bir yol haritası çizilmesi gerektiğini detaylarıyla anlatıyor. Çoklu dili destekleyen bir web sitesi ve Türkçe dil seçeneği de mevcut.
Sitede biraz vakit geçirdiğinizde süreç hakkında gerekli bilgiyi edinebiliyorsunuz.
Yine aynı sitede, nitelikli bir profesyonel olarak kariyerinize Almanya'da devam etmek için Almanya'ya göç etme şansınızın hangi derecede mümkün olduğunu kontrol edebileceğiniz, bir kaç sorudan oluşan bir bölüm var.
Soruları cevaplayarak durumunuzu
.
Almanya'da çalışabilmek için öncelikle bir iş teklifinizin olması gerekiyor. Yani, elinizde somut olarak bulunan bir iş sözleşmesinden bahsediyorum. Bu iş sözleşmesi ve konsolosluğun sitesinde belirtilen diğer evraklarla birlikte vize başvurusunda bulunuyorsunuz ve ulusal vizeniz kuvvetle muhtemel çıkıyor. Bu kısım üzerinde fazla durmayacağım. Çünkü asıl mesele iş sözleşmesine sahip olmak ya da doğru yerde iş aramak.
Almanya'da yayımlanan iş ilanları için bir çok web sitesi mevcut. Google'dan kısa bir araştırma ile bu sitelere ulaşmak mümkün. Ancak, benim burada değinmek istediğim asıl konu Almanya'nın iş borsası olarak adlandırılan
.
Arbeitsagentur'a iş bulma kurumu da diyebiliriz. Almanya'da herhangi bir şirket iş ilanı verdiğinde doğrudan arbeitsagentur'un web sitesindeki veri tabanına düşüyor. Böylece, Almanya genelinde yayımlanan bütün iş ilanlarına tek bir site üzerinden ulaşabiliyorsunuz.
tıklayarak iş arama portalına geçiş yapabilirsiniz.
Arbeitsagentur web sitesini kullanarak, yalnızca bir veya iki anahtar kelime ile binlerce ilana ulaşabilir, yayımlanma tarihlerine göre sıralayabilirsiniz. Ayrıca çalışmak istediğiniz eyaleti veya şehri seçerek sadece belirli bir alana ait ilanlara da ulaşabilirsiniz. Burada küçük bir ipucu vermek istiyorum. Ben iş başvurusu yaparken, sıralamayı tarihe göre en yeni olarak seçiyordum. Böylece, o gün içinde yayımlanan ilanlara başvuran ilk kişilerden oluyordum. Genellikle de bu ilanlardan dönüş alıyordum.
Anahtar kelimeleri Almanca, İngilizce ve hatta Türkçe tercih edebilirsiniz. Aldığınız sonuç kullandığınız anahtar kelimeye ve tercih ettiğiniz dile göre değişiklik gösterecektir. Örneğin; Çevre Mühendisinin Almanca karşılığı "Umweltingenieur".
Anahtar kelime olarak bunu seçerseniz yüzlerce ilana ulaşırsınız. Çalıştığınız sektöre göre de anahtar kelime seçebilirsiniz. Örneğin; "Recycle", "Klimaschutzmanager", "Trinkwasser", "Abwasser", "Umweltschutztechnik"...
Örnek olması amacıyla anahtar kelime kullanarak yaptığım bir aramayı da aşağıya bırakıyorum.
İş bulma konusunda paylaşacaklarım şimdilik bu kadar. Aklıma yeni bir şeyler geldiğinde ya da yeni bir bilgi edindiğimde konuyu güncellemeye çalışırım.
İş arama sürecinde herkese kolaylıklar dilerim.
Sorusu olan varsa elimden geldiğince yanıtlamaya çalışırım.