• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yurtdışı - Çevre Mühendisi

Çeçilya Saktan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Mart 2018
Firma
Aras Kargo
Arkadaşlar Selamlar,

Radikal bir konu ve kararla burdayım :) Yakın zamanda Yurtdışına yerleşme planımız var. İngiltere diyebilirim taslak olarak.

Bu bölgede yaşayan aramızda Çevre Mühendisi var mıdır ? Lütfen olsundu. Linkedn üzerinden falan denk gelmedim çünkü, altın bulmuş gibi olurum.

Harici olarak kıymetli arkadaşlardan önerileriniz olur ise veya hayırlı olsununuzu alırım tabi memnuniyetle :)

Kucak dolusu sevgiler,
 
Hayırlı olsun, azerbaycan ağırlıklı arkadaşlar var burada, ama ingilterede çıkabilir :)
 
Önceki cevapları görüntüle…
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Gülay5 yıl güzel bir süre, biz emekliliğe kadar kalmayı planlıyoruz :) şartlar değişir bir şekilde dönsek bile en azından dile hakim olarak ve çok büyük deneyimlerle dönmüş olacağız. dolayısı ile türkiye şartlarımızı da ileriye taşıyabiliriz bu şartlarda diye düşünüyoruz. ve tabi kısmetse ilerde çocuğumuz olursa vatandaşlık vermiş oluruz :) en büyük miras.. gelişmeleri mutlaka bilgilendireceğim 🥰
 
Önceki cevapları görüntüle…
Oranın kültürünü, çalışma disiplinini, gerekli belge/diploma denkliği halletmeden zor diye düşünüyorum. Bunları oradayken hallederek bir yandan aramanız daha kolay olur. Akraba/tanıdık olmadığı sürece güvenerek gitmek de ayrı bir durum, sonuçta o kişi de yerlisi değil ve tam ve doğru şekilde yardımcı olamayabilir. Bu sebeple önce yerleşip kültürüne, çalışma disiplinine alışıp sonra çevre mühendisliği alanına (biyogaz, atıksu arıtma, iklim değişikliği, atık toplama bertaraf işleme) yönelmeniz daha mantıklı olur diye düşünüyorum. Yani ben olsam böyle yapardım. ÇED, danışmanlık, belediye gibi alanlarda deneyiminiz yine tahminime göre oralarda iş yapmaz.. diploma çevirisi vs alın gitmeden, diploma denkliği, çalışma izni gibi meseleleri halletmeniz gerekir. Yani şahsen gitseydim böyle yapardım. Ankara anlaşması bitti diye biliyorum. Uzatıldığını duymadım/okumadım. Eğer bilginiz varsa yazabilirsiniz.
Diyeceklerim bunlardır. :) Hayatınızda başarılar, umarım güzel işler sizinle olur.
Linkedinde yabancılardan da bir araştırma yapmanızı önerebilirim. Başlangıçta işçi olsanız bile dediğim gibi kültürü kavradıktan sonra mühendislik kısmına geçmeniz kolay olur gibi geliyor :) deneyip görmek gerek 🖐🏻😇
 
Süleyman Ç.Süleyman bey yorumunuz için çok teşekkürler, araştırdığım kadarı ile çevre mühendisliği için ingilterede denklik istenmiyor iş güvenliği için nebosh isteniyor. Aslında bizde ankara anlaşması ile gidiyoruz diyebilirim o yüzden çalışma ve oturma iznine sahibim. Bu arada ankara anlaşması bitmedi fakat başvuru aşamaları şekil değiştirdi bazı kriterler getirildi. zorlaştı diyebilirim.
 
Ankara anlaşması bitti, bunun yerine puana dayalı seçme kriteri geldi. Artık ingiltere 'nin belirlediği kriterlere göre puanlama yapılıyor ve ona göre alım yapılıyor. Avustralya benzeri bir sistem oldu kısaca. Detayları için youtube 'ta onlarca video var.



Şuan karım ve çocuğum ingiltere 'de. Eşimin üzerinden firma açtık ve iş yapıyoruz kendi çapımızda. Bende kendi diploma denkliğimi aldım.

Şunu belirtmek istiyorum, gideceğiniz zaman akrabanız dahil kimseye güvenmeyin (gerçekten güvenebileceğiniz kişiler elbette olabilir). Beklentiler düşük olursa olası bir durumda hayal kırıklığıda düşük olur. Oralarda sistem tamamen farklı adresiniz olmadan banka hesabı açamıyorsunuz, banka hesabınız olmadan ev tutamıyorsunuz. Aşmanın bazı yollarını bulmuş (online bankalar gibi) insanlar ama gerçekten sancılı bir süreç.

BARINMA
Bizlerin pek alışık olmadığı paylaşımlı evlerde oda kiralayabiliyorsunuz, ücretleri nispeten daha düşük ve anlaşmanıza göre faturalar dahil olabilir. Bu seçenek için ev sahibiyle anlaşma yapmanız yeterli oluyor. (Ortalama 400-500 Pound oda bulabilirsiniz)
Yada ben tek kalırım dersenizde daire yada ev tutma şansınız var. Tabi bunun için kredi puanınız olması ve bazı bağımsız firmalar tarafından yapılan anlaşmaları geçmeniz gerekiyor. Hesabımda para var işte demeniz bile güvenlik soruşturmasını geçmeye yeterli olmuyor. Bu paranın ingilterede olması ve kaynağını gösterebiliyor olmanız lazım. Yada en kolayı evi olan bir tanıdığınız olacak yada direkt ev sahibinden kiralama yoluna giderek kiralayacaksınız. (>900 Pound daire bulabilirsiniz)
FATURALAR
Elektrik, gaz, su, internet, Belediye vergisi toplamı aylı kiranızın yaklaşık %30-40 kadar olabiliyor. Tabi bu daire yada ev kiraladıysanız geçerli. Yani aylık 1000 Pound 'lık bir yerde kalıyorsanız cebinizde barınma için çıkacak rakam 1300-1400 Pound bulabilir.

YAŞAM
Ben ırkçılık ile karşılaşmadım ama karşılaşanlar elbette olacaktır. Ha bizim ülkemizde yok mu, evet var sadece biz yeterince farkında değiliz. Saldırıya uğramazsınız ama sözlü sataşmalar bir ihtimal olabilir. Dediğim gibi ben karşılaşmadım. Hayat gayet düzenli genel olarak mantık kural kuraldır olarak işliyor.

İnsanlar genel anlamda birbirine çok saygılı, kimse kimseyi rahatsız etmiyor.

Restauranlarda yemek yemeyi tercih ederseniz her bütçeye uygun bir mekan bulabilirsiniz. Yada marketlerde satılan hazır yemekler dahi var. Kendi evinizde pişirme kısmını anlatmıyorum zaten bu cepte.
Genel olarak mutfak masrafınız 200-300 Pound/Aylık civarı olacaktır.

ULAŞIM
Gideceğiniz şehir önemli tabi fakat genel olarak güzel bir ulaşım ağı var. Her durakta otobüs dahil kaç dakika içerisinde geleceğini görürsünüz ve sapmalar pek olmaz.

İNGİLTERE’DE GİYİM MASRAFLARI
Türkiyede olduğu gibi İngilterede de her bütçeye uygun mağzalar var. Çok pahalı ürünler bulabileceğiniz gibi çok daha uygun ürünlerde bulabilirsiniz.

OKUL MASRAFLARI
İngiltere de okullar ücretsiz, tabi ki özel okullarda var fakat buna ihtiyacınız yok.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
isimli web sitesinde okullar için çeşitli başlıklarda yapılan denetimleri ve okulun genel puanını görebilirsiniz.

İŞ BULMAK
İngiltere de Ankara anlaşmasıyla gittiyseniz yasal olarak kendi işinizden başka iş yapamazsınız, yani başkasının yanında maaşlı çalışamazsınız. Yeni tip vize ile gittiyseniz problem yok serbestsiniz. Bir işte çalışabilmek için Ulusal Sigorta Numarası (National Insurance Number, NINO) sahip olmanız gerekmektedir.

İş bulmak için onlarca site var, sistem Türkiye 'den farklı değil.
Tek farkı ilanlarda göreceğiniz rakamlar yıllık brüt rakamlar (saatlik ücret verilmediyse). Bu rakamlar üzerinden vergi kesileceğini unutmayınız. Elinize geçecek net rakamı
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
gibi sitelerden hesaplayabilirsiniz.

SAĞLIK SİSTEMİ
İngiltere sağlık hizmetlerinden yararlanmak için Ulusal Sağlık Hizmeti Numarası (National Health Service (NHS) Number) sahip olmanız gerekmektedir. Bunu mahallenizde ki sağlık ocağına giderek alabilirsiniz, tabi ki hemen vermiyorlar süreç alıyor. Sağlık ocakları sadece kayıt topluyorlar.


Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


GENEL YORUM
İngiltere 'de hazır işiniz yoksa yada kenarda birikmişiniz (tek kişi için 20.000 Pound/yıl, Aile için 30.000 Pound/yıl) yoksa çok zorlanırsınız. Unutmayın oranın sistemine, kültürüne ve kanununa aşina insanlarla yarışacaksınız gittiğinizde ve yabancı olduğunuz için bir adım geride başlamış olacaksınız hayata. Rakamlar gideceğiniz şehire ve yaşam standartlarınıza göre değişecektir, ben tecrübeme göre yaklaşık bir rakam verdim. Bir ekleme daha sonunu düşünende kahraman olamaz tabi makul ölçülerde.

ben mümkün olduğunca bilgim ölçüsünde durumu özetlemeye çalıştım.
 
Son düzenleme:
Fatih Özcanİngiltere’ye giriş yaptıktan sonraki ilk 12 ay boyunca Türk ehliyetiniz geçerli. Hazır geçerli bir ehliyetiniz varken bir an önce araba alıp İngiltere trafiğinde rahatça pratik yapmak en mantıklısı. Eğer ehliyet alma sürecine bu süre geçtikten sonra başlarsanız Geçici Ehliyet (Provisional Licence) aldıktan sonra ancak yanınızda ehliyeti olan biri varken araba ile sürüş pratiği yapabiliyorsunuz.

Şimdi gelin kısaca bir İngiltere’de Ehliyet Alma sürecinin nasıl işlediğini inceleyelim…

İngiltere’de Ehliyet Almak 3 aşamada gerçekleşiyor;

1 – Provisional Licence yani Geçici Ehliyet (Acemi Ehliyeti) Başvurusu Yapmak

İngiltere’de tam donanımlı ehliyet almadan önce mutlaka geçici ehliyet alınıyor. Bunun için
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
sitesine girerek başvuruda bulunmanız ve başvuru ücretini(£34) kredi kartı ya da debit kartınızla ödemeniz gerekiyor. Ödeme tamamlnadıktan yaklaşık bir hafta sonra İngiltere Ehliyet İdaresinin yani DVLA’nın (Driver and Vehicle Licensing Agency) ehliyet başvuru formu evinize postalanıyor. Form elinize ulaştıktan sonra doldurmanız ve İngiliz pasaportunuzu yoksa oturum kartınız (BRP) ve açık gri ya da krem fonda çekilmiş 1 adet fotoğrafınızla birlikte başvuru formunda bulunan adrese göndermeniz gerekiyor. Başvurunuz onaylandıktan sonra geçici ehliyetiniz kimlik belgeleriniz ile birlikte adresinize geri gönderiliyor.

Peki Geçici Ehliyetin Kalıcı Ehliyetten Farkı Ne?

Aslında Geçici Ehliyet (Provisional Licence) 10 yıl geçerli ancak bu ehliyet ile aracınızı yalnız başınıza kullanamıyorsunuz. Arabayı kullanmak için yanınızda en az 3 yıllık ehliyeti olan biri olması gerekli ve hiç bir zaman otobana çıkamıyorsunuz. Ayrıca arabanın önüne ve arkasına learner driver anlamına gelen büyük bir ‘L’ etiketi yapıştırmanız gerekiyor.

2 – Teori Testini (Theory Test) Geçmek

Teori testine girebilmek için yine online olarak
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
sitesinden başvuru yapmanız, başvuru ücretini(£23) kredi kartı ya da debit kartınızla ödemeniz ve test günü için randevu almanız gerekiyor. Teori testi ilgili sınav merkezlerinde, bilgisayar başında yapılıyor. Çoktan seçmeli olan test 50 sorudan oluşuyor ve testi geçebilmek için 50 sorudan en az 43 ünü doğru cevaplamanız gerekiyor. 7 yanlış hakkı az gibi görünse de testte belirli bir soru havuzundan seçilmiş, aynı tip sorular soruluyor. Çalışmak için kitap,CD vb. almanıza da gerek yok. Telefonunuza yükleyeceğiniz £5 tutarındaki The OFFICIAL DVSA THEORY TEST KIT isimli app’teki soruları çözdüğünüzde iş çözülüyor. Ücretsiz aplikasyonlar da var ama reklamlar zaman kaybettiriyor.

3 – Risk Algılama ve Tepki Testini (Hazard Perception Test) Geçmek

Teori testi ile aynı gün gireceğiniz Hazar Perception Test trafikte vereceğiniz tepkilerin ölçüleceği bir algılama testi. Bu test biraz bilgisayar oyununu andırıyor. Sürücü koltuğundan çekilmiş 14 adet 1-2 dakikalık videolarda çeşitli senaryolar oluyor ve bunlara belli süre içinde tepki vermeniz gerekiyor. Bu teste de theory testi için telefonunuza önceden indirmiş olduğunuz app ile çalışılabiliyor.

4 – Pratik Sınavı Geçmek ve Full Driving Licence’ı (Ehliyet) Almak
Gelelim zurnanın zırt dediği yere. Yani fiziksel olarak arabayı kullandığınız ve eğitmeninin küçük(minor) ve büyük(major) hatalarınızı belirleyip sizin ehliyet alıp almayacağınıza karar verdiği sürüş testine. İngiltere’de Ehliyet almanın en zor kısmı bu pratik testi geçmek. Yaklaşık 40 dakika süren test boyunca yapacağınız tek bir majör hata veya 15 tane minör hata testten kalmanıza sebep oluyor. Ne kadar iyi araba kullanırsanız kullanın İngiltere’de Türkiye’dekilerden farklı pek çok kural olduğu göz önüne alındığında pratik teste girmeden önce en az 3-4 saat sürüş dersi almanız gerekiyor.(Saat ücreti yaklaşık £25.) Sınava dilerseniz eğitmenin aracı ile dilerseniz kendi aracınız ile girebiliyorsunuz. Eğer aracınız otomatik vitesli ise sadece otomatik vitesli araç kullanabilecek şekilde ehliyet veriliyor. Manuel vitesli araçla girerseniz alacağınız ehliyet hem manuel hem de otomatik vitesli araç kullanmanıza olanak sağlıyor.

İçerik güzel hazırlandığı için bunu alıntı yaptım. Aktif olarak bu işlemleri yapacak vaktim olursa İngiltere 'de tecrübelerimi de aktarırım.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Üst