Ankara anlaşması bitti, bunun yerine puana dayalı seçme kriteri geldi. Artık ingiltere 'nin belirlediği kriterlere göre puanlama yapılıyor ve ona göre alım yapılıyor. Avustralya benzeri bir sistem oldu kısaca. Detayları için youtube 'ta onlarca video var.
Şuan karım ve çocuğum ingiltere 'de. Eşimin üzerinden firma açtık ve iş yapıyoruz kendi çapımızda. Bende kendi diploma denkliğimi aldım.
Şunu belirtmek istiyorum, gideceğiniz zaman akrabanız dahil kimseye güvenmeyin (gerçekten güvenebileceğiniz kişiler elbette olabilir). Beklentiler düşük olursa olası bir durumda hayal kırıklığıda düşük olur. Oralarda sistem tamamen farklı adresiniz olmadan banka hesabı açamıyorsunuz, banka hesabınız olmadan ev tutamıyorsunuz. Aşmanın bazı yollarını bulmuş (online bankalar gibi) insanlar ama gerçekten sancılı bir süreç.
BARINMA
Bizlerin pek alışık olmadığı paylaşımlı evlerde oda kiralayabiliyorsunuz, ücretleri nispeten daha düşük ve anlaşmanıza göre faturalar dahil olabilir. Bu seçenek için ev sahibiyle anlaşma yapmanız yeterli oluyor. (Ortalama 400-500 Pound oda bulabilirsiniz)
Yada ben tek kalırım dersenizde daire yada ev tutma şansınız var. Tabi bunun için kredi puanınız olması ve bazı bağımsız firmalar tarafından yapılan anlaşmaları geçmeniz gerekiyor. Hesabımda para var işte demeniz bile güvenlik soruşturmasını geçmeye yeterli olmuyor. Bu paranın ingilterede olması ve kaynağını gösterebiliyor olmanız lazım. Yada en kolayı evi olan bir tanıdığınız olacak yada direkt ev sahibinden kiralama yoluna giderek kiralayacaksınız. (>900 Pound daire bulabilirsiniz)
FATURALAR
Elektrik, gaz, su, internet, Belediye vergisi toplamı aylı kiranızın yaklaşık %30-40 kadar olabiliyor. Tabi bu daire yada ev kiraladıysanız geçerli. Yani aylık 1000 Pound 'lık bir yerde kalıyorsanız cebinizde barınma için çıkacak rakam 1300-1400 Pound bulabilir.
YAŞAM
Ben ırkçılık ile karşılaşmadım ama karşılaşanlar elbette olacaktır. Ha bizim ülkemizde yok mu, evet var sadece biz yeterince farkında değiliz. Saldırıya uğramazsınız ama sözlü sataşmalar bir ihtimal olabilir. Dediğim gibi ben karşılaşmadım. Hayat gayet düzenli genel olarak mantık kural kuraldır olarak işliyor.
İnsanlar genel anlamda birbirine çok saygılı, kimse kimseyi rahatsız etmiyor.
Restauranlarda yemek yemeyi tercih ederseniz her bütçeye uygun bir mekan bulabilirsiniz. Yada marketlerde satılan hazır yemekler dahi var. Kendi evinizde pişirme kısmını anlatmıyorum zaten bu cepte.
Genel olarak mutfak masrafınız 200-300 Pound/Aylık civarı olacaktır.
ULAŞIM
Gideceğiniz şehir önemli tabi fakat genel olarak güzel bir ulaşım ağı var. Her durakta otobüs dahil kaç dakika içerisinde geleceğini görürsünüz ve sapmalar pek olmaz.
İNGİLTERE’DE GİYİM MASRAFLARI
Türkiyede olduğu gibi İngilterede de her bütçeye uygun mağzalar var. Çok pahalı ürünler bulabileceğiniz gibi çok daha uygun ürünlerde bulabilirsiniz.
OKUL MASRAFLARI
İngiltere de okullar ücretsiz, tabi ki özel okullarda var fakat buna ihtiyacınız yok.
isimli web sitesinde okullar için çeşitli başlıklarda yapılan denetimleri ve okulun genel puanını görebilirsiniz.
İŞ BULMAK
İngiltere de Ankara anlaşmasıyla gittiyseniz yasal olarak kendi işinizden başka iş yapamazsınız, yani başkasının yanında maaşlı çalışamazsınız. Yeni tip vize ile gittiyseniz problem yok serbestsiniz. Bir işte çalışabilmek için Ulusal Sigorta Numarası (National Insurance Number, NINO) sahip olmanız gerekmektedir.
İş bulmak için onlarca site var, sistem Türkiye 'den farklı değil.
Tek farkı ilanlarda göreceğiniz rakamlar yıllık brüt rakamlar (saatlik ücret verilmediyse). Bu rakamlar üzerinden vergi kesileceğini unutmayınız. Elinize geçecek net rakamı
gibi sitelerden hesaplayabilirsiniz.
SAĞLIK SİSTEMİ
İngiltere sağlık hizmetlerinden yararlanmak için Ulusal Sağlık Hizmeti Numarası (National Health Service (NHS) Number) sahip olmanız gerekmektedir. Bunu mahallenizde ki sağlık ocağına giderek alabilirsiniz, tabi ki hemen vermiyorlar süreç alıyor. Sağlık ocakları sadece kayıt topluyorlar.
GENEL YORUM
İngiltere 'de hazır işiniz yoksa yada kenarda birikmişiniz (tek kişi için 20.000 Pound/yıl, Aile için 30.000 Pound/yıl) yoksa çok zorlanırsınız. Unutmayın oranın sistemine, kültürüne ve kanununa aşina insanlarla yarışacaksınız gittiğinizde ve yabancı olduğunuz için bir adım geride başlamış olacaksınız hayata. Rakamlar gideceğiniz şehire ve yaşam standartlarınıza göre değişecektir, ben tecrübeme göre yaklaşık bir rakam verdim. Bir ekleme daha sonunu düşünende kahraman olamaz tabi makul ölçülerde.
ben mümkün olduğunca bilgim ölçüsünde durumu özetlemeye çalıştım.