@hepaistos
Yukarıda (#19) bahsettiğin ülkeler kendilerine ait göçmenlik yasası kriterlerine göre kabul ediyorlar. Değindiğin ülkelerden Almanya hariç diğerleri "TOEFL" ya da "IELTS Academic/IELTS General" sınavlarından herhangi birinden minimum seviyede kabul edilen puanı alma şartını koyuyorlar. Amerika, Avustralya için araştırma yapmadım ama Kanada için araştırma yapmıştım. (
) bu link içerisinde tüm detay bilgiler hatta "Find a Job" seçeneğiyle iş bulman dahi mümkün. Benim incelediğim işlerin nerdeyse tamamında İngilizce ve Fransızca birlikte istenen kriterler arasında. Uygun iş bulunması imkansız değil ama zor.
Almanya için daha farklı prosedür işliyor. Bu konuyla ilgili Almanya Büyükelçiliği ile görüştüğümde, 2 farklı yolun olduğunu söylediler.
Bunlar;
1. Almancayı B1-B2 düzeyinde öğreneceksin, fakat bu çalışmak için yeterli dil seviyesi değil. B1-B2 yalnızca sana "İş Arama Vizesi" hakkına sahip olmakla ilgili yardımcı oluyor. B1-B2 seviyesinde konuşabildiğini ıspatlarsan, sana 6 ay geçerli "İş Arama Vizesi" veriyorlar ve gidiyor işini arıyorsun. Eğer anlaşırsan iş akdin yapılıyor ve çalışmaya başlıyorsun.
Eğer ben hiç gitmeden iş bulmak istiyorum diyorsan C1 düzeyinde Almancan olması gerekiyor. Mühendislik teknik bir bölüm olduğu için C1 düzeyinde "Akademik Dil Bilgisini" talep ediyor şirketlerin büyük çoğunluğu. 100'ün üzerinde şirket ile mail yoluyla irtibat kurdum, mailime dönüş yapanların hepsi C1 seviye Almancam olmadığı için red ettiler.
Almanca'yı şart koşmayan, yalnızca İngilizceyi şart koşan şirket bulabilirsen yine gidebilirsin. Burada kilit nokta, firmanın seni kabul etmesi ve bu kabul sonucunda senin vize alabilmek için firma ile yaptığın iş akdini Almanya Konsolosluğuna ibraz etmen.
Bir de "Denklik" durumu var. Fakat o başlı başına bir konu. Zaten yeterince çok detay verdim, daha da fazla verip boğmak istemiyorum. (
) bu site Almanya Federal Hükümetinin resmi sitesi, bahsettiğim bütün detaylar bu sitede mevcut.
2. Almanca'ya, İngilizce'ye hiç gerek duymacağın başka bir yöntem var. Almanya'da "kendi mesleğinle ilgili bir alanda" faaliyet gösteren eş, dost, akraba, tanıdık birilerinin şirketi üzerinden gitme ihtimali. Velev ki, bir akraban "Geri Dönüşüm" sektöründe bir şirket sahibi. Firma sana dil şartını koşmadığı için iş akdin yapılır, sana en az (1. madde için de geçerli) brüt 2500 Euro maaş vereceğini taahhüt eder. Sen de bu gibi gerekli evraklarla başvurunu yapar, biletini alır gidersin. Her iki durumda da, "İş Akdi" en kısa ve mutlak çözüm.
2.kısımda söylediklerim olasılık olarak en zayıf olanı. Özetle, hangi ülke olursa olsun "Dil" zorunluluk. Benim tecrübelerime göre dil sorununu ortadan kaldırırsan başka bir sorun kalmıyor.
Benim yukarıda bahsettiğim bütün bilgiler "bireysel" olarak gitmekle ilgili şeyler. Eğer herhangi bir ülkede faaliyet gösterecek Türk bir firma aracılığıyla gideceksen, dil gerekliliği o firmanın kriterlerine kalmış birşey. Zaten arta kalan tüm evrak işlerini firma hallediyor.