eda nevinÜstad Merhaba,
Öncelikle hayırlı olsun. Bizim mesleğin vazgeçilmez belgesi olan Çevre Yönetimi Hizmeti Yeterlik Belgesi (eski adı Çevre Görevlisi Belgesi)'ni almanı tavsiye ederim. Çevre Danışmanlık, toplama ayırma,geri kazanım ve benzeri tesislerde bu belgeni kullanırsın. Meslekte hangi alanda çalışacağına karar vermelisin. Benim tavsiyem yeni bir mezun Çevre Mühendisi, danışmanlık veya toplama ayırma/geri kazanım tesislerinde başlaması gerekir. Bizim mesleğin mutfağı bu tür yerlerdir. Ayrıca bizim mesleğin pusulası yönetmeliklerdir. Bol bol yönetmelik okumalısın ve araştırma yapmalısın. İşe başladığın zamanlarda "hiçbir şey bilmiyorum" hissiyatına kapılabilirsin ama böyle düşünme. Çünkü hepimiz bir şey bilmiyorduk ve araştırarak ve birbirimize sorarak öğrendik. Öğrenmeye devam ediyoruz. Sürekli kendini geliştir. Bunun yanında ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi, ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi ve İSG ile ilgili konularda belge alabilirsin. Daha sonraki yıllarda çalıştığın firmada Çevre Mühendisliği ile beraber çevre yönetim veya kalite yönetim birimine de bakabilirsin. Mutlaka yüksek lisans yapmanı tavsiye ederim. Çevre, İnşaat, Enerji ve Kimya... Bu dört bölümün birinden yapabilirsin. İngilizce seviyeni mutlaka geliştir hem iş hem de akademik anlamda sana çok katkısı olacaktır. Belki akademik anlamda çalışabilirsin. Bir de bu siteyi takip etmende fayda var. Arkadaşlarımız çok güzel paylaşımlar yapıyor. Mutlaka araştır, oku ve öğren. Hazıra hiçbir zaman alışma. Ne yaparsan kendine yaparsın. Takıldığın bir nokta olursa meslektaşlarınla paylaş ve fikir alışverişinde bulunabilirsin. Bizim göremediğimizi sen, senin göremediğini bizler görebiliriz. Akıl akıldan üstündür. İnşallah hakkında hayırlısı olur ve başarılı bir iş hayatı dilerim. Şimdilik benim söyleyeceklerim bu kadar.
Bu platformda her meslektaşımız güzel paylaşımlar yapıyor ve hepsi de birbirinden değerli.
Mevzuatların güncelliği konusunda Cem Yılmaz arkadaşımız güzel paylaşımlar yapıyor. Kendisi "Mevzuat Kralıdır"
Danışmanlıkla ilgili sıkıntın olursa Melih Çoşar ve Tarık Can arkadaşlarımız bu işin "Pirleridir"
Atıkların geri kazanımı ve bertarafı konusunda Serkan Çiçekay arkadaşımız sana yardımcı olacaktır. "Atıklara Fısıldayan Adam"
Arıtma ile ilgili bir sorun olursa Kubilay Duman ve Yağız Özgören bu iş için biçilmiş kaftandır.
Kağıt geri dönüşümü ve sera gazı ile ilgili takıldığın nokta olursa Murat Çelebi arkadaşımız sana yardımcı olacaktır. "Gönüllerin Yüksek Mühendisi"
Emisyon ve imisyon ile ilgili her türlü sorunu Ferhat Elçi arkadaşımız çözer. "Havayı Koklayan Adam"
Atık yağların geri kazanımı konusunda Gökhan Taşdemir 10 numara ve 5 yıldızdır.
GEKAP konusunda Fatih Koçak ve Okan Türe arkadaşlarımızın nokta atışları vardır.
Çevre ve Kalite Yönetim ile ilgili olarak Esra G.Ö. arkadaşımız yardımcı olur. Kendisinin güzel paylaşımları bulunmaktadır. "Kalitenin Tek Adresi"
Çevre İzin ve Lisans Belgesi ile ilgili sorularda Oğuzhan Keskin arkadaşımız yardımcı olacaktır.
İyi çalışmalar.