• Sayın Üyeler,

Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yeni mezun ilk mülakatta maaş aralığı ne söylemeli ?

gulcanoz

Kayıtlı Kullanıcı
Firma
öğrenciyim
Herkese merhaba... 2 Ay önce mezun oldum. Danışmanlık firmasında İki gün sonra ilk iş görüşmem olacak. 2 yıllık Kimya Teknolojisi ardından İstanbul Üniversitesinde Çevre Mühendisliği okudum. İK ile görüşmemde maaş aralığı ne kadar söylemeliyim ? Yardımcı olursanız çok teşekkür ederim.

Gülcan hanım sizin içinde uygunsa görüşmenizden sonra sonuçları bizlerle paylaşırmısınız. Bende piyasada yeni sayılırım. Merak ediyorum.

bari yeni mezun biri olarak bir cevapta ben yazayım. Daha 1 hafta önce bir danışmanlık firması ile görüşmeye gittim. Verdikleri teklifi şu;
Ücret= asgari ücret
Yol = 150 tl
Yemek = Aşağıda bir lokanta var orada yiyoruz ama sen farklı bir yerde yersen fişini getirebilirsin.
Not:= "İyi çalışan biriysen maaşına zam olur ama biz prensip olarak askerliğini yapmış adayları alıyoruz" dedi. Benim de askerlik 2023 kadar tecilliydi ama geri dönüş yapmadılar.

yukarıdaki arkadaslarin hiçbirine katılmıyorum. KOSKOCA ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI'nın belirlediği asgari tarifeden aşağısını kabul etmemeli bence. kaçtı en son net 5750 TL idi galiba. az ama idare edilecek artık. KOSKOCAAAAA ÇMO boyle bir tarife koyuyorsa bir bildigi vardir ve bu maaşı alamayanlar varsa takipçisi olup yaptırımlar uyguluyordur muhakkak. nasil ki üyelik parasini ödemeyenleri icraya veriyorlar bu konuda da bir yaptırımları vardır heralde... hadi hayırlı traşlar...

Olumsuz yorumlara göre kendinizi şekillendirmeyin. Sizin ihtiyacınızı görecek bir meblağ olmasına dikkat etmelisiniz. Maalesef özel sektör emeği ve ihtiyacı sömürmeye yatkın ve bu her alanda böyle. O sebeple çalışan kendi haklarını olabildiğince güçlü ve makul şekilde savunmalı. Hakkınızda hayırlısı olsun.

Bence çalışacağınız sektöre alana göre değişmekle beraber saat ücretiniz yada 1 gününüz kaç tl eder ona göre siz belirleyeceksiniz. günlük 100 TL + yol + Yemek altında istanbul şartlarında ailenizin yanında yaşarsanız kurtarır belki..altında kalan ücretler için danışmanlık dışı iş öğreneceğiniz ve alternatifi az alanlarsa düşünülebilir.. yine de herkes kendi hesabını bilir.. bende ilk işe başladığımda mezun olmamıştım henüz ve baya düşük ücretlerle başlamıştım. sonrası tamamen sizin becerinize bağlı.. sektörde çok iyi maaşlarla çalışan arkadaşlarımız olduğu gibi, çok düşük maaşlarda çalışanlarda var... Serbest piyasa mühendis bolluğu ve kurumsal olmayan aşırı şişmiş danışman firmaları...

Bu piyasa şartlarında yeni mezun bir arkadaşın iş beğenmeme lüksü yoktur. Hali hazırda enerjisi, tahammülü, sabrı yüksekken öyle ya da böyle kendini sektörel anlamda geliştirebileceği aynı zamanda da iş hayatını da öğrenebileceği bir fırsat kaçırılmamalı. Yaş ilerledikçe sektördeki olumsuzluklar göze daha çok batıyor. Danışmanlıkta da yeni mezun ile firma sahibi arasında kazan kazan süreci vardır. Firma düşük maaş ile sizden kar ederken, sizler de onların deneyimlerini alırsınız. Bu sürede dişini sıkanda ileride seçilen taraftan seçen tarafa geçer. Ek1 tesislerine minimum üç yıllık deneyimli mühendisin atanması gerektiği için yeni mezun alımı yapan danışmanlık firma sayısı da azalım göstermiştir. Şuan için şartlar iyi bir fırsat sunmuyor gibi gözükse de kabul edilirseniz bunun değerini 2 3 yıl sonra alacaksınız. İlk iş görüşmenizde de tavsiyem firmanızın maaş politikasına uyum sağlayabilirim demeniz daha doğru olacaktır. Kapıda onlarca bekleyen, o işi isteyen kişileri unutmayın. Son olarak şartları beğenmeyip önümüzdeki bilmem kaç ayı daha evde de geçirebilirsiniz. Emin olun bu daha yıpratıcı bir süreç olacaktır.

Bir yerden benzer teklif almıştım sene başında. Asgari ücret + 500 TL kadardı. Gülerek reddetmiş, kendileriyle çalışacak benzer tecrübeye sahip mühendis bulurlarsa benimle iletişime geçmesini rica etmiştim şans dilemek için.