• Sayın Üyeler,

Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yeni mezun ilk mülakatta maaş aralığı ne söylemeli ?

gulcanoz

Kayıtlı Kullanıcı
Firma
öğrenciyim
Herkese merhaba... 2 Ay önce mezun oldum. Danışmanlık firmasında İki gün sonra ilk iş görüşmem olacak. 2 yıllık Kimya Teknolojisi ardından İstanbul Üniversitesinde Çevre Mühendisliği okudum. İK ile görüşmemde maaş aralığı ne kadar söylemeliyim ? Yardımcı olursanız çok teşekkür ederim.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
gulcanoz
Merhaba

Öncelikle hayırlı olsun. Danışmanlık sektöründe hem yıl bakımından tecrübe önemli, hem de iş bilgisi. Sizde maalesef ikisi de olmadığı için verecekleri ilk teklifin asgari ücretten maksimum 500 TL üzerinde olacağını beklemelisiniz. Durumlar bu sektörde genelde böyle.

Maalesef beklentini yüksek tutmaman gerekiyor. Muhtmelen asgari ücret ile karşınıza geleceklerdir. Şirketler de mevcut piyasada çok fazla işsiz olduğunun farkında ve yeni mezun sayısı da oldukça fazla. Sizin belgeniz ile firmalardan yüklü kazanç elde edecekler ancak bunun çok azını size yansıtacaklardır. Tavsiyem siz yine de asgari ücretten bahsetmeden bir mühendis olarak beklentinizi 3000 tl civaru tutun onlar zaten fiyatı düşüreceklerdir. Ancak yine de iki ay sonrası için sizinle tekrar değerlendirme yapmalarını talep edin. Umarım herşey gönlünüzce olur.

İlk işin günahı olmaz, size gerçekten birşey katacak kurumsal bir firmaysa girin kendinizi gösterin zaten yükselir. Herhangi bir çevre danışmanlık firmasında durumların iyileşeceğini filan sanmayın, işe alımda karşılaşacağınız vaatler genelde yalan olabiliyor (kurumla doğrudan alakası olmasa da kişilerle alakalı maalesef olabiliyor).

Öyle veya böyle tanıdık vb ile de girebiliyoruz belli başlı yerlere. Tanıdık olmasa bile çoğu zaman hak ettiğimiz maaşı dahi alamıyoruz. Öyle bir hale geliyoruz kendi yeteneklerimizin farkında olmayabiliyor, yeteneğimiz olsa bile onu göstermekten çekinir hale geliyoruz. Yeni mezunlara çok laf ediyoruz çoğu zaman ama bu arkadaşlar bu düzende aynı bizler gibi davranıp neden acı çekmeye ve sonu belirsiz bir kadere neden razı olsunlar?

@Melih Coşar İşsiz kalmamak için :) Şahsım adına konuşuyorum mezun olunca ilk bulduğum işe girmiştim. Bende isterdim karış karış devlet desteğiyle Avrupayı gezeyim, gençliğimin tadına varayım amma velakin yaşadığımız ülke belli, piyasa şartları belli, genç işsiz oranı belli, ekonomi belli. Ama maaşı dolarla almıyoruz bizene :))))

Oldu ya oluyor, karamsar olmamak lazım. İlk işim üniversitede ilgilendiğim alanla ve haliyle bitirme tezim için sınırları zorlayarak Almanya'daki bir üniversitedeki makalesinden sonra ulaştığım kişi sayesinde oldu. Tanıdık demem buna kendim tanıdım, azimden dolayı kendi yönlendirmişti sağolsun hem de alan dışı bir mesleğe :)
[automerge]1597736853[/automerge]
@C.. haklısınız. Üzüldük :(

Bence de bu biraz iyimser olmuş @Cem Yılmaz, bana asgari ücret 2020 iken 1500 lira vermeyi arada azmime göre arttırmayı teklif etmişlerdi maalesef. @gulcanoz tecrübeniz olmadığı ve evde oturmaktan sıkılmış olabileceğiniz için belki asgari ücreti kabul etmek isteyebilirsiniz ama benim yaşadığım gibi bir durumla karşılaşırsanız kabul etmememizi tavsiye ederim.

@Cem Yılmaz bununla ilgili çok duyum alıyorum. Geçtiğimiz aylarda Ankara'da bir fabrikanın (popüler bir iş arama sitesine de ilan koymuşlardı) her gelen çevre mühendisine "senden önceki x fiyata çalışırım dedi" diyerek fiyat düşürdüğünü oraya mülakata giden farklı iki arkadaşımdan dinlemiştim. Son giden herhalde 1300'e çalışmaya tamam dedi sanıyorum.

Gerçekten üzücü bir durum. Teşekkür ederim cevabınız için.
[automerge]1597751213[/automerge]
Görüşmeye gideceğim firma İstanbul'da bilinen bir firma. Umarım hayırlısı olur. Teşekkür ederim cevabınız için...

@Cem Yılmaz Kalp butonu olsaydı Teams'teki gibi onu atardım şimdi. Yönetimden bu tepkilere kalp butonu talep ediyorum açıklaması da cansınız filan olabilir sevgi dolu bir buton da olsun :D şaka bir yana cidden duruşunun, çalışma isteğinin, kendini ifade etmenin, dürüst gözükmenin katkısı vardır illa ki.