• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yaşam döngüsü - Çevre boyut analizi

Kevser OLGUN

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
27 Şubat 2018
Firma
lansinoh laboratories sağlık gereçleri tasarım sana. tic. ltd. şti
arkadaşlar merhaba,

14001:2015 denetimi için çevre boyutları listesi hazırladım fakat standartta geçen yaşam döngüsünün analize dahil edilmesi kısmını anlayamıyorum. elinde örnek analizi olup benimle paylaşabilecek var mı? yada konuyu anlayabileceğim standart harici bir dökümana sahip olan iletebilirse çok sevinirim.

teşekkürler
 
Kevser hanım, paylaştığınız yaşam döngüsü ve çevre boyutları değerlendirme tablosunu inceledik, elinize sağlık, çok detaylı bir çalışma olmuş. Kendi firmamızdaki çevre boyutları analizini de sizdeki gibi güncellemek istiyoruz.
Takıldığım bir nokta var, belirlenen çevre boyutlarının etkisinin değerlendirilmesi (özellikle yasal şartlara uyum) kısmında nasıl bir method kullandınız. dosya paylaşımında sıkıntı var sanırım, ekran görüntüsü paylaşabilirseniz çok sevinirim.

Şimdiden çok teşekkürler
 
@rüyadönmez

Merhabalar,

Konu ile ilgili çalışmayı yaparken Süreç Bazlı Çevre Boyut etki analizinin içerisinde o sürecin süreç sahibi ile mi Çevre Boyut analizi yapmamız gerekiyor. Mesela Boyahane kısmının Çevre Boyut analizinde Boyahane sorumlusu ile mi Analizi yapacağız? yapan arkadaşlardan örnek gönderebilecek var mı?
 
@çevreci16

O bölümde çalışan insanlar ile yapılması gerekmektedir. En iyi değerlendirmeyi onlarla birlikte yapabilirsiniz.
 
Merhabalar,
Çevre boyutlarının toplumla veya dış bir kuruluşla paylaşılma zorunluluğu var mıdır? varsa nerede yazıyor?
yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
 
@Şule Pekbak
Bir kuruluş çevre boyutlarını tanımlamak zorunda ama paylaşmak zorunda değil. Gerekli olanı paylaşarak çevre ile ilgili farkındalığının olduğunu göstermen, ilgili taraf (müşteri) gözünden sana bir imaj katabilir diye düşünüyorum.
 
merhabalar kasım ayında firmamızda 14001:2015 ara denetimi olacaktır. Yaşam döngüsü yaklaşımı ile boyutları belirlerken amaçlar, hedefler, aksiyonlar, sorumlular, termin tarihi gibi kısımlarında olması gerekir mi ? Ayrıca tesisimiz entegre bir tesis ve birden fazla atölye ve üretim prosesi bulunmaktadır. Her atölye için ayrı boyut değerlendirilmesi mi yapılması gerekir ? Örn; a atölyesi elektirk, su tüketimi vs.

@orangehead026
Esra
@Esra G.Ö.
Esra hanım merhaba, yaşam döngüsü ile boyutları belirlerken hedefler, aksiyonlar sorumlular, termin tarihi gibi başlıklar da olması gerekir mi ? yapılacak iyileştirmeler ile ilgili. bir de boyutları belirlerken birden fazla atölye varsa tesiste her biri için ayrı ayrı mı boyut değerlendirmesi yapmak gerekir. Örneğin a atölyesi elektrik tüketimi .... kwh, ya da su tüketimi şu kadar metreküp vs.
 
@Ahmet Kara


Merhaba,
Yaşam döngüsü tablosunu ben hiç bir dokumanla birleştirmedim. Aksiyon planım ayrı bir dokuman. İyileştirmeleri de aynı aksiyon planınında takip ediyorum.
Boyutlar için de şunu söyleyebilirim. Ben bölüm bölüm ele aldım. Eğer atölye sayınız fazla ise ve yapılan uygulamalar aynı ise birleştirilebilir. Örnek verdiğiniz tüketimleri takip etmek için ayrı bir tablo oluşturdum ve orada her yer ayrı kalemde takip ediliyor.
 
Çevre boyut analizine yaşam döngüsünün dahil edilmesi; ham madde tedariğinden itibaren ürünün üretimi, piyasaya sürülmesi ve kullanım ömrü sonunda oluşturacağı etkilere kadar tüm süreçlerin değerlendirilmesi demektir.
 
@jn6zo

Bu biraz gelen denetçiye bağlı sanırım. Özellikle sorduğum bir soruydu ve yaşam döngüsünü ayrı değerlendirmem gerektiğini söyledi. Beraber olursa çok karışık ve kafa karıştırıcı olacağını belirtti. Önümüzdeki sene gelecek denetçi belki birleştir der. Hiç biri bir öncekini beğenmiyor maalesef. Sürekli revizyon yapıyoruz.
 
her proses planının bir sorumlusu birde sahibi olur ve o birimde illaki çalışan birileri,
1-Şöyle örnekliyim eğer bu işi tek siz yapıcaksanız eğer; satın alma proses planı (örnek olarak söylüyorum) satın alma proses sahibi (Mali işler müdürü) sorumlusu (ticaret şefi)
daha sonra bu proses planın girdi ve çıktıları, riskleri ve fırsatları ve ölçüm performansı(yapılan işlemlerin başaarısı daha doğrusu prosesin başarısı)
Burada hammadde maliyetlerinin yüksek olması risk, limana yakınsanız nakliye masrafının az olması fırsat gibi.
2- çevre boyutu proseslerden çıkan atıklarını belirlidir değilse belirleyin daha sonra örneğin flüoresan atığı;
toprak kirliliği yönetmeliği
su kirliliği yönetmeliği gibi yönetmeliklerle bağıntısı vardır.
zararı: toprak ve su kirliliği
alınacak tedbir: tehlikeli atık sahasında düzenli depolanıyor olması

Bu yazdıklarım bir çoğunuzun işini göreceğini düşünüyorum yine takıldığınız bir husus olursa yazın buradan elimden geldiğince cevaplamaya çalışayım :)
 
  • Beğen
Tepkiler: Tly
@Esra G.Ö.


Cevabınız için teşekkürler Esra hanım. Bende bölüm bölüm yapmayı düşünüyorum bu cevabınızdan sonra üretim planlama tedarik satış vs gibi. Şunu sormak istiyorum şimdi tedarik kısmında yaşam döngüsü analizi yaparken biz her tedarikçiden çevre anketi doldurmalarını ve varsa 14001 belgelerini göndermelerini istiyoruz. Elimizdeki veri sadece bu kadar olabiliyor yani biz tedarikçilerin boyutlarına tam hakim olamayız ki tüketimleri nedir vs. bunlar için boyut analizine nasıl ekleyebilirim bilmiyorum açıkcası. Ya da müşteri için de aynısı geçerli ben müşteriye boyutlarını benimle paylaş diyemem ki, ya da neler yapıyorsun aksiyonların neler de diyemem. Bunları açıkçası çok somut olmayan sadece evraklarla takip edebiliriz sadece. Örneğin; servis hizmeti aldığımız firma sanmıyorum ki çevre ile ilgili bir çalışma yapsın, keşke yapsa ama insanların bunlardan haberi bile yoktur.
 
@Ahmet Kara

Merhaba,
Yazdığınızı yeni gördüm.
Ben o konuda sözleşmelerde 14001'in getirmiş olduğu kurallara uyduğuna dair madde ekledim. Dediğiniz gibi bunun takip edilmesi zor ve yaşam döngüsünün en zor kısmı. Sözleşmeye bu şekilde yazınca sıkıntı çıkarmadı denetçiler. 14001 i olmayan firmalar bile var sonuçta çalıştığımız.Sözleşmeye imza atarak taahhüt etmiş oluyorlar ve Sorumluluk tedarikçi de oluyor.
 
Merhabalar. Yaşam döngüsü ile ilgili örnek dökümana ihtiyacım var. Esra Hanım'ın dökümanınız için teşekkürler ancak başka örneklere de ihtiyacım olacak.
şimdiden teşekkürler.
 
işinize yarar belki bunlarda siz de ayrı ayrı yerlere koymuşsunuz kafanızda ayrı dokümanlar olarak değerlendirebilirsiniz.
 

Ekli dosyalar

  • Çevre Boyutları Analiz Formu.xlsx
    36.5 KB · Görüntüleme: 613
  • Risk ve Fırsat Tablosu .XLSX
    15.5 KB · Görüntüleme: 559
  • Ürün Yaşam Döngüsü .DOCX
    2.4 MB · Görüntüleme: 674
Üst