• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tüm Sınav Soruları Buraya

Can Avşar

Antalya İl Temsilcisi
Etkinlik Grubu
Katılım
25 Şubat 2009
Şehir
Antalya
Firma
ARÜV ÇEVRE MÜH. A.Ş.
Evet arkadaşlar derslerde sorulan vize, final tüm sınav sorularını bu başlık altında paylaşalım.

Paylaşım şekli
Üniversite :
Dersin Adı :
Dersin Hocası :
Sınavın Tarihi :
Sınav Soruları :

Bu şekli bozmazsak güzel bir arşiv yaparız. Hadi herkesi Bekliyorum.

Üniversite : Süleyman Demirel Üniversitesi
Dersin Adı : Katı Atıklar
Dersin Hocası : Yrd.Doç.Dr. İsmail Tosun
Sınavın Yılı : 2007 Güz
Sınav Soruları :
 

Ekli dosyalar

  • Katı atık vize soruları.pdf
    214.6 KB · Görüntüleme: 2,984
Çamur atımı demek sistemde gereğinden fazla oluşması halinde günlük veya haftalık olarak oluşma miktarına bağlı olarak atılması demektir. Sistemde havalandırma havuzunda oluşan F/M oranına bağlı olarak gelişen ve büyüyen mikroorganizma kütlesi sürekli gelen besinleri kendi bünyesinde kullanır ve bu popülasyon zamanla artar. Bu popülasyonun dengede kalması ve sistemde çamur hacim indeksinin belli bir seviyede kalması için geri devir yapılır ve çamur atımı yapılır.

Havalandırma havuzundan son çöktürme havuzuna geçen aktif çamur burda çökme eğilimi gösterir ve dibe çöker. Dibe çöken çamurun genelde iyi oturmuş bir aktif çamur sisteminde %70-80 i geri devrettirilir. %20 si gibi değeri çamur olarak sitemden atılır. Aktif Çamur ; çöktürme havuzundan alınıp çamur susuzlaştırma ünitesine alınır. Havalandırma havuzundan direk aldığınız zaman hem yoğunluğu hemde sistemin mikroorganizma -besin dengesini bozarsınız.

Havalandırma havuzu- çöktürme havuzu(çöken kısım geri devir %70-50)- çamur yoğunlaştırma- çamur susuzlaştırma - çamur posası

Yoğunlaştırma Ünitesi; her tesiste olmayıp %99 u su olan çamurun daha yoğun bir şekilde çamur susuzlaştırma ünitesine gelmesi demektir. Çöktürme havuzunun dibine çöken çamurda yoğunlaşmış bir çamurdur.
 
Biyolojik Prosesler dersi final soruları, yardımcı olabilir misiniz?
 

Ekli dosyalar

  • 1f0069c1-3950-43f7-b582-ab82df53aea5.jpg
    1f0069c1-3950-43f7-b582-ab82df53aea5.jpg
    45.5 KB · Görüntüleme: 55
  • 59e68ff3-93b1-4a61-a8f2-1f98c48c9c7d.jpg
    59e68ff3-93b1-4a61-a8f2-1f98c48c9c7d.jpg
    24.1 KB · Görüntüleme: 52
Arkadaşlar bu proseslerin hiçbiri bizim ezberimizde değil. Araştırma yapıp bulabilrsiniz aslında , elimizden altında devasa bir kütüphane var "GOOGLE" yani ezberimden yazamam bunları . Çünkü gerek duymam, genelde tecrübe ettiğimiz uygulamalı olarak gördüğümüz konularda destek sağlayabiliriz. Şimdi bu soruya cevap için ben de araştırma yaparım ama siz yapsanız ve bunun sonuçlarını kendiniz okusanız daha sağlıklı olur sanki .
 
Soruyu buraya yükleyip yan gelip yatmıyorum zaten. Gerekli araştırmayı bende yapıyorum tabi ki. Sadece gözümden kaçan bir şey olur, ya da tecrübesi olan bir mühendis buraya tecrübesini aktarırsa bu benim için artı bir bilgidir. Fazla bilgiden de zarar gelmez. Teşekkürler.
 
@Fatih Koçak @melisabb inşallah küsmeyip tekrar forumda aktif olursunuz. araştırdıklarınızı paylaşırsınız. CMNET bazen öyle konularda yol gösterir ki hiçbir kaynakta bulamazsınız çünkü bireysel tecrübelerdir. Bazen de böyle sizi uyarmak zorundadır çünkü size yol gösterici olmak gerekir. Başarılar ...
 
Bir endüstriyel atıksuda biyolojik arıtıma proseslerine (aerobik ve anaerobik) etki edecek toksisiteyi belirlemek için LABORATUVARDA yürüteceğiniz deneysel arıtılabilirlik çalışmalarını, gerekçeleri ve basamakları ile (doğru sırada) açıklayın. Yardımcı olabilir mısınız . Iki gündür araştırıyorum
 
Son düzenleme:
@Fatih Koçak Verdiğim yanıtta soru yüklüyor olmamla alakalı herhangi bir şey söylemiyorum. Herkes gibi takıldığım bir nokta varsa bu platforma yükler fikir alışverişi yapabilirim. Buna ne siz ne başkası karışamaz diye düşünüyorum. Ki ayrıca yüklediğim soruların açıklamasında da, soruları cevaplar mısınız değil de yardımcı olabilir misiniz diye bir cümle kurmuşum. Bu yüzden ''soruları buraya atmamış olmanız gerekirdi'' cümleniz değil ama ''ben şu şekilde cevaplar buldum sizlerde kontrol edebilir misiniz?'' cümleniz mantıklı bir yaklaşım, dikkate alınabilir belki :)
 
@cm.mervan Sadece bu platform değil dışarıdaki hayatta da siz ya da sizler gibi birçok insanla karşılaşıyorum ve küsmek yerine konuşarak anlaşmayı tercih ediyorum. Sonuçta insanlar konuşa konuşa anlaşırlar değil mi? Karşılaştığım insanların her birine küsecek olsaydım, ohooo :) Evet haklısınız bazen yol gösterici olmak gerekebilir ya da uyarılmak gerekebilir. Fakat bu konuda değil. Teşekkürler, iyi günler.
 
Herhangi bir çalışma mı olsun istiyor. Endüstriyel atıksuların binbir çeşidi var çünkü ?
[automerge]1593170934[/automerge]
Herhangi bir çalışma mı olsun istiyor. Endüstriyel atıksuların binbir çeşidi var çünkü ?
 
Murat hoca , herhalde şöyle bir çalışma istiyor, örneğin , tekstil atıksular özelinde renk pigmentlerinin havalandırma havuzlarında , toksisite olarak etki edebileceği basamakları ve bunların arıtma verimiyle ilgili yorum istiyor.

O yüzden herhangi bir endüstriyel arıtma mı yoksa belli bir endüstryel atıksu diye sordum. Çünkü her endüstriyel atıksuyun biyolojik havuzu olmaz , her endüstriyel atıksuyun da kendince biyolojik proseslere etkisi farklıdır.
 
arkadaşlar bu üç soruda yardımcı olabilecek var mı?Yardım ederseniz sevinirim.Şimdiden teşekkürler
 

Ekli dosyalar

  • BİYOLOJİK PROSESLER.doc
    38.5 KB · Görüntüleme: 59
Endustriyel atıksuların anerobik aritilabilirligi ile ilgi herhangi bir çalışma
[automerge]1593172316[/automerge]
Kusura bakmayın . Ben paylaştıktan sonra gördüm sizin linklerinizi. Baktım sonra onlara ama yapamadım
 
@cm.mervan Paylaştığım linkler faydalı olacaktır sorulan soru anlaşılmadı mı verdiğimiz doğru bilgide olsa biz anladığımıza göre doğru cevap vermiş oluyoruz :). Bu şekilde de verilen doğru cevap başka bir sorunun doğru cevabı oluyor. Arkadaşlarımıza yanlış bilgilendirme yapmak istemiyorum. O yüzden bizlerin ünide yaptığımız gibi araştırma ve ilgili linklerden çözümlerini bulabileceklerini düşünüyorum :)
 
@Sinem celik Sizlik değil Mevran bey soru tam sorulmazsa sizde birşey yapamazsınız. Suyu nasıl arıtım diye bir soru sorsam sabahlara kacar cevap bulunur yazılır ama hangi yöntem istendiği bilinmiyor :) o yüzden cevabınız bir soru için doğrudur evet ama sorudan emin olmak lazım :) ki daha rahat yardımcı olalım :)
 
Üst