• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi Düzenlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönerge

amine

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Eylül 2018
Firma
alfa
ARKADAŞLAR MERHABA KONUYLA İLGİLİ BİLGİSİ OLAN VARMI
DUYURU


11.06.2019 tarih ve 44011 sayılı Bakanlık Makam Oluru ile yürürlüğe giren “Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi Düzenlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönerge” nin 2. Maddesinin 2.Fıkrasının (c) ve (ç) bentlerine ve faaliyet devri söz konusu işletmelerin Ek-3 rapor ekinde yer alması gereken ADR kapsamında faaliyet konusu devri sözleşmesi örneğine ilişkin bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır.
c) Tehlikeyi maddeyi üretiminde kullanmayan ve satışa konu etmeyen nihai tüketici durumundaki işletmeleri,
Tehlikeyi maddeyi mal veya hizmet üretiminde kullanmayan ve tehlikeli maddeyi ticarete konu etmeyen son kullanıcıların Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi alma zorunluluğunun bulunmadığına yöneliktir. Bu bent, ısınma için akaryakıt kullanan siteler, yurtlar, huzur evleri vb. nitelikteki nihai tüketicileri kapsamaktadır.
Bununla birlikte, sektörde bu bentten dolayı bazı işletmelerin ilişkin özellikle otellerin, tüp bayilerinin kapsam dışında kaldığına yönelik yorum yaparak algı operasyonu yapmaktadır.
Tehlikeli madde ile iştigal eden sektördeki işletmelerin TMFB alıp almama zorunluluğuna dair değerlendirme Yönerge ekindeki Ek-3 raporunu hazırlayacak olan TMGDK bünyesindeki TMGD’nin söz konusu işyerinde tehlikeli madde veya maddelere ilişkin detaylı çalışma yapması ve Ek-3’ün açıklama bölümünde asgari olarak cevaplanması istenen soruları detaylı olarak açıklaması sonrasında karar verilmesi gereken husustur.
Tehlikeli madde ile iştigal eden bütün işletmelerin bu kapsamda değerlendirildikten sonra TMFB konularının tespit edilmesi gerekmektedir. Bu tespitler yapılmadan sektördeki hiçbir işletme için örneğin otellerin, tüp bayilerinin, akaryakıt istasyonlarının mevzuat açısından değerlendirilmesi yapılmadan kapsam içinde olup olmadığı yönünde bir hükümde bulunmak tamamen gerçekten uzak yaklaşımdan öte bir değerlendirmedir.
Bentte tehlikeli maddeyi tehlikeli madde üretiminde kullanmak veya tehlikeli madde üretiminde bulunmak gibi bir anlam içermemekle birlikte, tehlikeli madde ile iştigal eden bazı sektöre muafiyette sunmamaktadır.
ç) Ana hizmet konusu bu Yönergenin birinci maddesinde zikredilen faaliyetlerden biri olmayan, bununla birlikte yaptığı iş ve işlemler sonucu tehlikeli madde kapsamına giren atık oluşturan işletmeleri,
Bu bent, taşımacı, dolduran, paketleyen, yükleyen, gönderen, alıcı, boşaltan ve tank konteyner/portatif tank işletmecisi faaliyetlerinden bir veya birkaçı ile iştigal eden bununla birlikte yaptıkları faaliyete bağlı olarak tehlikeli atık üretenlere yönelik değildir.
İştigal konusu taşımacı, dolduran, paketleyen, yükleyen, gönderen, alıcı, boşaltan ve tank konteyner/portatif tank işletmecisi olmayan işletmelerin tehlikeli madde kapsamına giren atık oluşturanların örneğin fotografçılar, sanayideki araç tamirhaneleri alırken ADR kapsamında tehlikeli madde olmayan yaptıkları iş ve işlem sonucunda tehlikeli atık kapsamına giren işletmelerin TMFB alma zorunluluğu bulunmadığını kapsamaktadır.
Bu bentle ilgili olarak sektörde özellikle akaryakıt istasyonları üzerinden algı yaratılmaya çalışılmakta olup Yönerge yayımlandıktan sonra toptan satış ve taşımacılık yapmayan sadece pompadan perakende satış yapan akaryakıt istasyonlarının (EPDK’dan lisans almış olan istasyonların yaklaşık sadece %20’si bu kapsamdadır) sadece Alıcı olarak TMFB düzenlenmesinin doğru olmadığı, tank dibi çamuru olarak adlandırılan atığın göndereni olduğu ifade edilerek Alıcı+Gönderen oldukları yönünde açıklamalar yapılmaktadır.
Tank dibi atığının miktarı istasyonların satış miktarlarına ve depolarının temizlenme periyodlarına bağlı olarak farklılık gösterse de yılda 40 kilogram ile 200 kilogram arasında değişmektedir.
ADR kapsamında tehlikeli maddelerin sadece alıcısı sorumluluğu bulunan işletmelerin faaliyeti sonucunda oluşan atık yönüyle aynı zamanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mevzuatlarına göre ruhsatlandırılmış atık üreticileri olup tehlikeli atıklarının ADR’ye uygun olarak sınıflandırılmasını ve taşınmasını sağlamak veya sağlatmak zorundadır.
Yönerge’de Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi Alma veya Yenileme aşamasında işletmelerin faaliyet konusu tespiti işlemleri için Genel Müdürlüğümüzce yetkilendirilmiş TMGD Kuruluşları tarafından durum tespiti yapılarak raporlanması gerektiği belirtilmiştir.
Sadece Alıcı sorumluluğu olan işletmelerin de aynı süreci takip ederek Faaliyet Belgelerini mevzuata uygun olarak almaları gerekmektedir.
Tehlikeli madde yönüyle sadece alıcı olan işletmeler, tehlikeli atıklarını ADR 1.8.3.2 (a) bendinde belirtilen zorunluluklara uygun sevk etmeleri ve bunu belgeledikleri sürece ADR kapsamında atıkla ilgili Gönderen sorumluluğuna ilişkin TMGD istihdam veya TMGDK’dan hizmet alımından muaf tutulabileceklerdir.
 
Merhaba,
Tesisimizde tehlikeli atık oluşmakta, 180 günde bir tesisten göndermekteyiz. Tehlikeli madde danışmanı bir arkadaş tesisinde tehlikeli madde oluşan her tesis Ek-3 formunu doldurmalıdır dedi. Sonuçta sizde tehlikeli atığınızı lisanslı firmaya gönderirken atığı yükleyen, gönderen konumundasınız dedi. Bu bilgi doğru mudur nasıl bir yol izlememiz gerekir.
 
Melike Hanım Merhaba

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Bu konu ile ilgili çok bilgi değilim biraz konuştuk ancak benim değerlendirmeme göre yukarıdaki yönetmeliğe binaen atık üreticisinin sorumlulukları arasında böyle bir ibare yok.
Dolayısıyla da benim fikrime göre bu belgeyi doldurmasına gerek yoktur. Varsa da yandık diyelim :D
Diğer yorumları da dikkate alarak öğrenelim :)
 
Önceki cevapları görüntüle…
TAHA UMUT KORKUTSelams 🖖 KKDİK ve kimyasalları ilgilendiren bilimum tüm mevzuat ilgi alanım dışında kalıyor. Ancak aynı konuyu ben de duydum. Bildirim yapılması gerekiyor falan dendi. Birkaç firmaya KDU yönlendirdim, onaylayan oldu onaylamayan oldu. Şu an için denetim doğru düzgün yapılmıyor. Doğru düzgün yapılamayan denetimde, bir de bu konuyu hiç açacaklarını sanmıyorum. :D
 
@lizzie Kontamine atıklarımızı almaya gelen araçta turuncu plaka gördüğümü hatırlıyorum. O zaman öğrenmiştim ben de ADR'ye tabii olduklarını
 
Merhaba,

TMFB’ye sahip işletmelerden; 5 yıllık TMFB süresi 31.12.2019 tarihinden sonra biten işletmeler, 31.12.2019 tarihine kadar yetkilendirilmiş TMGDK’ dan alacakları EK-3 raporu ile birlikte TMFB’ ni yenileyebilecektir.

EK-3 Raporu ayrı bir konu yani ama tehlikeli atık gönderimi gerçekleşiyorsa ekte verdiğim taşıma formunu doldurmanızda fayda var.

Hatta tüm danışman arkadaşlar bu formu hazırlayıp hizmet verdikleri firmalara tehlikeli atık gönderimlerinde doldurup dosyalamaları için bırakabilir.
 

Ekli dosyalar

  • Taşıma Formu.docx
    17.6 KB · Görüntüleme: 49
ve hatta tehlikeli atıklarınızı siz paketleyip yüklüyorsanız bu başlıkalr altındaki yükümlülükleri de sağlıyor olmalısınız. Ve tabi check listelerinizle bunları da kayıt altına almalısınız.
 
Merhaba yüklenici firma ile Tehlikeli atık bertaraf sözleşmesi yapıyor musunuz. Sizde süreç ne şekilde ilerliyor yardımcı olur musunuz ?
 
denetimler de sözleşme olması şart koşulmuyor diye biliyorum. sözleşme yapan firmalar var ama ben yapmadım. bir sıkıntı çıkacağını sanmıyorum, inşallah çıkmaz. atıklar için konuşuyorsak geçmiş kayıtların olması bana yeterli gibi geliyor. gene de bu konuda daha deneyimli arkadaşlar yazarsa, bende öğrenmiş olurum, sevinirim.
 
Merhaba,

Atığına göre değişiyor açıkçası. Evsel atıklar, Bitkisel Atık Yağlar, Endüstriyel Atık Yağlar, Ambalaj Atıkları ve Tıbbi Atıklar için yapıyoruz. Bunların kendilerine ait yönetmelikleri olduğundan, bazılarında da zorunlu tutulduğundan yapma ihtiyacı hissetiyoruz. Ama diğer tehlikeli atıklar ve tehlikesiz atıklar için pek yapmıyoruz. İşin içine para girdiği için firmalar yapmak isterlerse tabi ki takibini yapıyoruz.
 
ben bir tek tıbbi Atıklar için zorunluluk var diye biliyorum ve uyguluyorum, aslında diğerlerinde zorunluluk olmadığını bildiğim için yapmadım. açıkcası benimde konusu gelmişken teyit almaya ihtiyaçım var. doğru yolda mıyım :)
 
@yeniçevreci Bazılarında bulunuyor aslında :) Mesela:

Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Madde 5 - e) Bitkisel atık yağ üreten kurum, kuruluş veya işletmeler, bu yağların toplanması için çevre lisanslı geri kazanım tesisleriyle veya bitkisel atık yağ ara depolama tesisleri ile yıllık sözleşme yapmakla yükümlüdürler.

Katı atıklarla ilgili olarak:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Hizmet sözleşmesi
MADDE 12 –
(1) Her bir abone için toplam sistem maliyeti o aboneye verilen veya verilecek hizmete göre hesaplanır. Atıksu altyapı yönetimleri ve/veya evsel katı atık idareleri hizmetten yararlanan ve/veya yararlanacak her abone karşılıklı sözleşme yapmakla yükümlüdürler.

Ambalaj atıkları ile ilgili de malum bir Belediyenin belirlediği firma zorunluluğu mevzusu var (Ambalaj atıklarının kontrolü yönetmeliği, 13. madde 1. fıkra). Bunu kanıtlamak için yapıyorlar.
 
Üst